Razvio sam mrezu testera, to su ljudi koji reaguju na neke stvari , ne alergija nego slabije organizam pokriva stetu, tako da su dobri kao detektori..
Tako da imam osetljivije mehanizme za analizu stetnog dejstva..
u tom smislu , secer nije toliko neophodan koliko se misli , ili oseca, ovo drugo je vaznije, jer mozak, zeludac i narocito sitost kao sveukupni osecaj uticu na traznju secera saharoze..
Secer se nalazi i u drugim nezdravim oblicima hrane, ali i u zdravim oblicima hrane, tj imate secer u vocu narocito u septembru mesecu , pa me ne bi iznenadilo da neki malo nabace koje kilce u septembru, a kao jedu samo prirodno..
Secer nije potreban kao energija, to je laz.
Secer je potreban kao dobra hrana za mozak, a to znaci Srbima ne treba...u globalu , meni treba, treba jos mozd 20 30 ljudi , i to u zavisnosti od bubrega i nadbubreznih zlezda...
Ali daleko od toga da je potreban onoliko koliko se koristi , znaci spada u belu smrt jer se vise od 90% secera koristi ne kao potreba nego kao hedonizam...
So , zvanicno je potrebna...za razliku od secera koji mozete da dokacite na druge nacine, so malo redje ako se ne hranite preradjevinama...sto postoji kao pokret u USA, lepo bi bilo i kod nas da to postoji a ne vegani tri vrste, ja i ne znam tacno koje su granice..
So odmah utice na dosta stvari u organizmu , doduse i secer, samo sto secer to radi polako i unistava polako , cak i kad je normalan, a so radi sve brzo...
Brzo ulazi , brzo menja koncentracije, brzo reakcija tela...
Ne moze da se maskira kao sto moze secer...
So je uglavnom radi ukusa, sigurno da je tesko naci osobu koja ne unosi dovoljno soli , kad soli ima u pepsiju koka koli , u skoro svakoj upakovanoj hrani , tursiji , mesu , kobasicama , cajni , i to u ogromnim kolicinama..
Cajna iako nije slana kao prsuta, ima soli dovoljno da kardiovaskularcima treba pomoc posle toga...
Ima vise soli nego u morskoj ribi prirodno , a nju ne solite, bar ja ne znam nekog ko soli morsku ribu...
Mast sluzi za energiju , mast je napravljena u telu za energiju , bukvalno ima mnogo vise mehanizama u telu za konzervaciju energije, preko masti nego preko secera, ali u misicima i u telu se koristi secer ADP ATP ciklus da bi se dobijala energija...
Mast je jeftinija bila, 2 godine nije jeftina mesetarenje da se opljackaju ljudi , trebalo bi da pocne uskoro daponovo bude jeftina...
Masti ima puno razlicitih , vecina su odlicni regulatori temperature, i to kad kazem odlicni ne mislim na bioloski nego i inzenjerski pristup...
Jedino ne znam ovako ponasanje u kuhinji....zato pitam da li se sama cisti...
Brasno tj skrob takodje je potrebno , samo i tu ima vise vrsta skroba..
Krompir, belo brasno beli hleb, testenine, pirinac...
Zanimljivo je da je pirinac kad bi bio totalno cist, najprakticniji oblik skroba, zato ga koriste u a ziji toliko , a ne zato sto je jeftin, nije ni tamo ni ovde jeftin..
Jeftinije je kukuruzno branso ako gledate po sitosti, najisplativija hrana po sitosti za vecinu je kukuruzno brasno , pa ide pasulj..
Tu vec znate da mnogi imaju alergije, ali to ne racunam...znaci kod hrane ne treba racunati alergije...bar ne ovako u prici..
Osim ako su alergije deo nezdravosti same hrane..
Zanimljivo je i kvalitet ovih supstanci..
Ja sam npr slucajno naleteo jednom na secer koji nije sladak, ali me je mucilo to sto nema nista jeftinije od secera da se nekom isplati da zameni normalan secer secerom koji nije sladak..
Ali ta dilema je resena, tako sto postoje alkoholni seceri koji izgledaju isto a kostaju upola od normalnog saharoze secera, a sto je zanimljivo , korisni su u industriji na mnogo nacina, , ne kao dodatak hrani , i odlicno je sto su jeftini , ali eto odmah nastane slucaj Zozovace..
Tj neko je nabavio na veliko jednu vrstu alkoholnog secera i lepo upakovao u lazna pakovanja jednog domaceg proizvodjaca i plasirao takav secer...
On je sladak oko pola slatkosti obicnog secera, i to se osetilo bar ja jasem i bas sam sacuvao pola kg takvog secera jako dugo , cisto da bi mi ljudi verovali da nisam lud niti subjektivan , sipas secer, vidis secer, a nije slatko uopste...vrlo malo...a i pod jezikom isto kao secer osim sto nema ukus..
Zanimljivo je da takav neslatki secer ima manji glikemijski index tj manje izaziva povecanje secera u krvi kad se unese, ali je manje i sladak...
Ali je resena misterija sta sam ja to kupio pre 15 20 godina da je jeftino kao secer a nije secer..
Ako se kupuje na veliko moze da kosta i cetvrtinu od kila secera...samo sto nije sladak...
So se ne isplati falsifikovati ali verovali ili ne se falsifikuje, narocito Tuzlanska..posto ona ima ledja od 10 20% tj cak i da je skuplja 20% neki ljudi ce je uzimati zbog tursije i zimnice...
Mast se moze falsifikovati i to se cesce radi , ne znam nista o tome..
Po stetnosti so je najjaci stetnik od svih ovih...
Ali te nece ubiti ni kad krljens odjednom punu saku , samo sto imas sat dva da to i razredis..
Secer je najnepotrebniji Srbima kao hrana ali se puno koristi zbog ukusa..
Brasno se mnogo koristi , i preteruje se...
Cak i kod kuvane hrane kad je brasno zacin, mnoge domacice su brasnaste...
Moja majka je jedna od njih , dzabe pricao , ona ce uvek praviti brasnastu hranu...ne previse, ima i gorih od nje, ali kod nje je to zbog sitosti i antikiselosti , valjda, tako da nije da ne pomaze u tom njenom smislu..
A da malo goji vise nego sto bi ovako da je normalno , to je tacno..
Moja kuvanja i ishrana su manje brasnasta ili su nebrasnasta ali to se oseti za 10 dana kod svakog gosta...konzumera...
Svaka od ovih namirnica moze da se kompenzuje i sto je najgore, moze da se spaja u udarnu grupu , so i secer idu zajedno , ko bi rekao ali idu...
Telo pocne da ludi i od jednog i od drugog i samo svinguje na jednu i drugu stranu , to sam video kad je neko gladan pa jede grickalice pa jede kolace, pa grickalice pa kolace...otera se totalno u out..
uostalom svi oni slucajevi nezdrave smrtne hrane sto vidjate kod gejmera i zapustenih ljudi su upravo sving...slana hrana pa slatko pice, pa slana grickalica pa slatki kkolaci ...sving..
Mast isto privlaci so, svaka masna hrana je sladja kad je usoljena...eto ga opet udarna grupa....nisam video da mast ide sa secerom, tako da tu nije..
Brasno i secer idu masovno zbog Beca koji je izmislio kolace...ali nisam siguran da je to toliko stetno , jer brasno i secer manje kolicinski ulaze u organizam...tu skrob kao spori osloboditelj secera cini uslugu seceru..