Često zaboravljam šta sam hteo da kažem?

a poshto ne zelish da se nastavljash jer si uh ih ah il previshe prashine obrisao s knjiga ti, il su domacice samo za varjacharenje ..
idemo..
zashto psihologija postavlja granice?
zato shto je izrasla iz nauke, ali nauke koja se zove philosophia, samim tim je dete, koje hoce da se otima i tera po svome..
e sad, deca ko deca, varjacha il razgovor, kako kome zapadne..
zoro ne voli varjachu, a i od razgovora nishta, tako da..
monolog sledi..

pre frojda postojalo je neshto shto bi moglo da prodje pod pojmom 'ljudska psiha"
ljudska psiha je neogranichena, nema tu limita, bar u spoznaji iste..
dragi chika je hteo da napravi neshto od svog imena , svoje turobne proshlosti i da izlechi poneki kompleks pishuci i pishuci.,...
e da je bilo gugla....ne bi bilo komplikacija....zna se shta je pedofil, zna se shta je zlostavljanje, zna se shta je zapostavljanje...ma sve se sad zna..
ali tada je bio lov u mutnom..
no..
ostavicu zorou
ili zoru
ako zoro ne mlatne budakom :lol:

svako ko iole razmishlja svojom glavom, akumulira sva napisana ili izrechena znanja i neznanja, napravi selekciju po svojoj proceni i ne mesha prosvecnost s nadobudnoshcu niti fraze proglashava notornim chinjenicama, ma koliko pokushavao da izbegne tushiranje hladnom vodom...
ako je razgovor sushitna ili bar veliki deo reshenja nekog problema, shto naravno je, to ne znachi da je jedan chovek dao odgovore na sva moguca pitanja u oblasti prihologije i da bez njega psihologija ne bi mogla da egzistira...
ne razumesh ti mene, jer ochigledno ne uvazavash niti pazljivo chitash postove, suvishe si se "zazidao" , taman posla da cu da udaram u takav zid :lol:

chinjenica je da je sve svodio na animalne porive i traume iz detinjstva..
kod mnogih pacijenata moguce da je bilo problema te vrste, ali generalizacija govori o ogranichenosti uma ..
svaka individua zahteva poseban pristup, a stavljanje u shablone je olakshavajuci nachin za psihologa ( dotichni je bio psihijatar izmedju ostalog a prozvan kasnije psihoanaliticharem)

razne jedinke kroz istoriju 'civilizacije' su se poshtovale, shto ne znachi da cu se i ja pridruziti stadu ovaca koja se klanjaju 'neprikosnovenim' ikonama
postoji neshto shto se zove lichnost, koja se gradi i na kojoj se radi ali ne copy paste tudjih umova bez sopstvnih misli

Poslednja izmena:
iskreno se nadam da se izmotavash, ukoliko ne , lupetash , na stranu shto ne chitash ceo post vec samo deo koji ti odgovara da izokrenesh, i to na pogreshnu stranu

ljudi nisu zivotinje i detinjstvo jeste vazno , ali nemaju svi traume iz detinjstva

a sad odoh da proshetam moju zivotinjicu, a tebi bi koristilo da malo resetujesh mozdane vijuge

kako odoleti ovako izazovnom postu :lol:

opet generalizujesh i pojednostavljujesh
rodjenje je trauma, ali zato postoji ljubav , pre svega bliznjih , da ublazi tu traumu.
postoji i neshto shto se zove iskustvo, a stiche se tokom zivota, pochev od detinjstva.
moze biti pozitivno ili negativno, nishta novo nisam rekla osim shto iskustvo ne bih poistovecivala sa traumom , kao shto ti chinish time shto kazesh da je detinjstvo trauma.
u zavisnosti od intenziteta negativnog iskustva moze nastati trauma.
uostalom, mislim da se i dragi ti chika zigmund bavio empirizmom, tj koristio ga na nachin kojii mu odgovara(drastichan), a to je do krajnjih granica, ne ostavljajuci prostora za druge opcije, a kad je ljudska psiha u pitanju uvek postoji vishe opcija.

ja ne prepisujem lekcije iz psihologije, vec koristim te moje, takve kakve su , drage mi mozdane vijuge, obogacene saznanjem iz raznih izvora tokom zivota

zaista si ranjen, mozda bi valjalo da stanem ovde .

Back