ceste promene raspolozenja

ariela

Aktivan član
Poruka
1.483
u moru tema koje se odnose na sve sto se moze javiti u ponasanju jednog coveka nisam nasla konkretno nesto u vezi ovog sto me interesuje...pitam se zbog neceg sto svakodnevno vidim u svojoj okolini nebitno sta znaci kad covek cesto menja svoje raspolozenje?...to ide od toga da je u stanju da u toku dana sto puta predje iz veselog u agresivno stanje sto mi je totalno nerazumljivo...oko takvih osoba mnogi pate ali oni odbijaju lecenje i tako sve ide u krug...jesu li te osobe opasne kako im pomoci?z:(

Bilo je već nešto slično , samo ne tako drastično z:mrgreen: :

http://forum.krstarica.com/showthread.php/528702-KAKO-TO

U tvom slučaju se gotovo izvesno radi o oboljenju i takva osoba zaista može da bude opasna po okolinu . Međutim , s pravne strane je gotovo nemoguće bilo šta preduzeti dok se ne počini krivično delo , a čak i u tom slučaju je potrebna neka vrsta saglasnosti . Zato je bolji način da se sačeka da prođe manična epizoda , a onda pokušati da se navede dotična osoba da porazgovara sa psihologom, makar i preko neke prevare .

Dole su linkovi koji pružaju osnovne informacije o ovim tipovima mentalnih poremećaja :

http://en.wikipedia.org/wiki/Mania
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypomanic_episode
http://en.wikipedia.org/wiki/Mixed_episode

Osobe koje ja poznajem, a koje su takve, su duboko nezadovoljne necim iz svog zivota, i drugi su im vise kolateralna steta jer pre svega jedu sami sebe. Ne mislim da to opravdava nekorektno i maltretirajuce ponasanje prema drugima, ali ih razlikujem od onih koji su isti takvi + pritajene napalm bombe, cime postaju jedan poseban "kvalitet". Tu sam eksploziju jednom videla i ne zelim nikada vise, ali njihove oscilacije u raspolozenju i nisu velike, makar kada se o mom iskustvu radi, jer njihova pozitiva mi je podjednako neprijatna kao i negativa.. nekako jezivo, ne znam.

Pitanje je sta podrazumevas pod agresijom, jer mozda ova prva grupa ljudi o kojoj sam pisala nema veze sa ovima iz tvog primera, ali za mene je agresija i neopravdana gruba rec, osionost i mrzovoljnost u interakciji sa drugima, impulsivnost koja mraci itd.. tako da sam ih podvela i pod tvoj pojam, mada ti ovde pod agresijom mozda podrazumevas drasticniji nedostatak samokontrole i nevezano za ovaj autodestruktvini aspekt.

Treba vise informacija. Moze da bude depresija, a moze da bude i nesto mnogo ozbiljnije.
pa evo ...rec je o osobi koja potpuno normalno i dobro radi svoj posao..dobar je vozac...savestan i posten...u sustini dobar covek...medjutim javljaju mu se cesto te neke faze nervoze i agresivnosti kad jednostavno izgubi kontrolu i ponasa se detinjasto...svi oko njega se takodje nerviraju i ljute a on posle deset minuta peva zeza se kao da nista nije bilo...nemoguce ga je naterati da pije kakve tablete za smirenje...sale na svoj racun ne prima a u stanju je da se sa drugima zaista nasali na uvredljiv nacin...osim toga ponasanje na javnom mestu mu je totalno rekla bih debilno...zeli na svaki nacin da skrene paznju na sebe...hodom gestikuliranjem kasljanjem sve ono sto izaziva cudjenje okoline... reaguje jako besno kad nesto nije po njegovoj volji i ne sacekavsi da cuje sve do kraja da vidi da li je u pravu...zbog svega toga javili su se problemi na poslu u drustvu u vezi...ne znam sta bi jos dodala ovi simptomi su mi nekako cudni i ne znam radi li se mozda o nekoj psihickoj bolesti ili je to jednostavno karakter...napominjem da je to sve izrazenije sto je stariji...

pa evo ...rec je o osobi koja potpuno normalno i dobro radi svoj posao..dobar je vozac...savestan i posten...u sustini dobar covek...medjutim javljaju mu se cesto te neke faze nervoze i agresivnosti kad jednostavno izgubi kontrolu i ponasa se detinjasto...svi oko njega se takodje nerviraju i ljute a on posle deset minuta peva zeza se kao da nista nije bilo...nemoguce ga je naterati da pije kakve tablete za smirenje...sale na svoj racun ne prima a u stanju je da se sa drugima zaista nasali na uvredljiv nacin...osim toga ponasanje na javnom mestu mu je totalno rekla bih debilno...zeli na svaki nacin da skrene paznju na sebe...hodom gestikuliranjem kasljanjem sve ono sto izaziva cudjenje okoline... reaguje jako besno kad nesto nije po njegovoj volji i ne sacekavsi da cuje sve do kraja da vidi da li je u pravu...zbog svega toga javili su se problemi na poslu u drustvu u vezi...ne znam sta bi jos dodala ovi simptomi su mi nekako cudni i ne znam radi li se mozda o nekoj psihickoj bolesti ili je to jednostavno karakter...napominjem da je to sve izrazenije sto je stariji...

Prvo nikakve lekove ne treba uzimati, a da se niste konsultovali sa psihijatrom. Drugo, informacije koje ste dodatno dali su nedovoljne, a opet je neozbiljno da se preko foruma trazi neka dijagnoza.

Potraziti savet strucnog lica.

Poznajem jednu ženu (svakodnevno sarađujem sa njom, nažalost) koja je totalno bolesna. Evo primera - oseća se savršeno, komunikativna, nasmejana, blagonaklona, prijatna, spremna pomoći.. bla bla... i sve super... posle sat-dva odlazi kući i po povratku na posao se ponaša kao podivljala. Svi joj smetaju, neraspoložena, neprijatna u razgovoru i saradnji... čisto da napomenem da tek tada njene frustracije dolaze do izražaja. Inače, poznajem neke detalje iz njenog privatnog života (bivši muž švaler, ćerka samovoljna kao Hese, razvod, tumor i dve operacije..) i onda se pitam koliko je sve to uticalo.

Generalno, u trudnoći, pubertetu i klimaksu je normalno.. za ostalo se već zabrinjavam... :)

Poznajem jednu ženu (svakodnevno sarađujem sa njom, nažalost) koja je totalno bolesna. Evo primera - oseća se savršeno, komunikativna, nasmejana, blagonaklona, prijatna, spremna pomoći.. bla bla... i sve super... posle sat-dva odlazi kući i po povratku na posao se ponaša kao podivljala. Svi joj smetaju, neraspoložena, neprijatna u razgovoru i saradnji... čisto da napomenem da tek tada njene frustracije dolaze do izražaja. Inače, poznajem neke detalje iz njenog privatnog života (bivši muž švaler, ćerka samovoljna kao Hese, razvod, tumor i dve operacije..) i onda se pitam koliko je sve to uticalo.

Generalno, u trudnoći, pubertetu i klimaksu je normalno.. za ostalo se već zabrinjavam... :)
Potpuno si u pravu...sto kazu razumes kad je u tim zivotnim fazama ali u nekom delu zivota ponasati se tako zaista deluje zabrinjavajuce...ja pisem o muskoj osobi ali kad se setim da sam sretala takve zene isto vise puta moram da kazem d aje stvarno tesko izaci na kraj sa frustriranom osobom...Npr...imala sam par puta takve zene kao sefice...i znam da je u pitanju frustriranost i da ce biti jako tesko ali okolina je gleda kao sefa kao licnost koja mora da se slusa i ja sa svojim stavom da sam nezadovoljna uglavnom ne prolazim...odem iz firme..i sad evo imam slican slucaj osoba koja je iznad mene je zena razvedena zapustila se nezadovoljna zivotom malo malo pa ima neke ispade i ako joj ne ides uz dlaku opet mozes sebi da napravis problem...naucila sam malo kako s takvim osobam pa je neki prividni mir...ali prva prilika i moze doci do sukoba...srecom i sama sam u planu za neko unapredjenje pa mi vise nece biti nad glavom ..a vala tesko je pretesko s takvim osobama izaci na kraj...
:zroll:

u moru tema koje se odnose na sve sto se moze javiti u ponasanju jednog coveka nisam nasla konkretno nesto u vezi ovog sto me interesuje...pitam se zbog neceg sto svakodnevno vidim u svojoj okolini nebitno sta znaci kad covek cesto menja svoje raspolozenje?...to ide od toga da je u stanju da u toku dana sto puta predje iz veselog u agresivno stanje sto mi je totalno nerazumljivo...oko takvih osoba mnogi pate ali oni odbijaju lecenje i tako sve ide u krug...jesu li te osobe opasne kako im pomoci?z:(

zavisi koliko je radikalan taj sindrom tzv "turskih tuševa"
smene raspoloženja su neminovne
i ja često je jednom danu lebdim od euforije i ekstaze do melanholije i poludepresije
ako je kažem radikakno pretpostavljam da je problem organske prirode, a ne samo mentalna varijabilnost

Ceste promene raspolozenja mogu biti posledica ceste promene pritiska.

Miran prema shefu, za pet minuta agresivan prema potcinjenom, i za pet minuta ponovo miran prema shefu..
Miran prema kulturnim ljudima, agresivan sa stokom
itd.
Ceste promene raspolozenja nisu negativne. Pozeljne su i u skladu sa nacinom zivota.
Problem nastaje kada promene nisu lake, kada se iz pobudjenog stanja ne uspemo brzo vratiti u mirno stanje, kada bes traje duze nego sto postoji uzrok.

desava se j b g :)

Svakodnevna dešavanja, okolnosti pod kojima se neki dogadjaj desi, nešto što smo priželjkivali ili mu se ni najmanje nismo nadali, pogodiće nas jer smo osećajni.
Osećajnost se kod nekoga ispoljava burno a kod nekoga manje burno. Ako se naniže par dobrih ili par manje dobrih okolnosti, utoliko ćemo biti pred izazovom kako da ih podnesemo a da to ne bude suviše burna reakcija.
Samokontrola i prisebnost učiniće da sve što je loše toga dana po mogućnosti nas tek malo *okrzne* i ne izazove buru.
One lepe stvari slobodno neka nas *gadjaju* direktno u srce.
Ko je rekao da je život jednostavan? Treba uvek držati balans sa osećanjima i reagovati sa pravom merom.

Nisi napisala da li ta osoba ponekad pije alkohol , sto bi bilo vrlo vazno .
Ako osoba pokazuje agresiju onda ,naravno moze biti opasna .
Meni to stanje lici na shizofreniju , a tu pomoci nema bez lijecenja.

Toza je vec napisao na ovoj i povezanoj temi, definitivo baca na bipolarni afektivni poremecaj (litijum se odavno koristi u lijecenju, tj. zauzdavanju) ali velika vecina ljudi je podlozna promjenama raspolozenja tokom dana tako da otpada bilo kakvo forumsko dijagnostifikovanje.

Razlozi za promene raspolozenja mogu biti mnogobrojni. Od raznih hormonalnih disbalansa (smanjena funkcija tireoidne žlezde, nabubrezne zlezde, jajnika...), propisanih lekova, terapija (anti bebi pilule, citostatici, kortikosteroidi...), promena raspolozenja moze se pojaviti kao pratilac neke primarne bolesti koja ce se ubrzo ili kasnije u buducnosti razviti, pa sve do stresa, slabije fizicke aktivnosti, nezaposlenosti, emocionalnog nezadovoljstva, kandide i konzumiranja prehrane pune aditiva, konzervanasa...

Spominjati BAP i razne druge poremecaje besmisleno je. Za dijagnosticiranje se ide lekaru.

Strašno je to što bolesne ljude okolina radije satra razmaženim, a uglavnom je u pitanju kombinacija bolesti i bezobrazluka, tako mnogi prođu-tek smatrajući se malo ili više neotesanim. Jedna osoba iz moje bliže okoline, upravo ima takve simptome, a godinama -primetih da su postali samoizraženiji. I nemam baš razumevanja za te što kod nadređenih kao bubice, a u društvu svima drže pridike, a kući uzgajaju horor i pakao. I ono što je najbitnije, kada takvim osobama želite da pomognete-usmeravajući ih na psihoterapeuta-postajete im krvni neprijatelj-bar za ovaj slučaj u koji sam ja upućena. Mislim da ako ništa ne uspeva-prosto ih treba nakon golgote-amputirati iz života, bilo da su vam prijatelji, najbliži susedi, dečko, sestra, muž...

Back