Česte navike vozača koje utiču na "životni vek" automobila

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
235.633

Česte navike vozača koje utiču na "životni vek" automobila​

Navike većine vozača mogu značajno uticati na menjač i kvačilo tokom vožnje, te samim tim i na skraćenje "životnog veka" njihovog vozila, piše Revija HAK. Naime, jedna od najčešćih grešaka koje vozači prave jeste to što u toku gradske vožnje, pri stajanju na semafor prebace menjač u prvu brzinu, te drže pritusnutu pedalu kvačila sve dok se na semaforu ne pojavi zeleno svetlo.
Opruga kvačila nije namenjena i konstruisana tako da dugo trpi takvu silu, te bi, ukoliko vozači često prave ovu grešku, mogla vrlo brzo da se potroši, pa čak i da pukne, piše Revija HAK.
S druge strane, česta navika vozača jeste upravo držanje ruke na menjaču tokom vožnje. Ova pojava ne iznenađuje ukoliko imamo u vidu da se menjač nalazi upravo na najprirodnijoj poziciji za korišćenje, a samim time i "odmaranje" ruke tokom vožnje.
Ova navika može biti veoma štetna jer na taj način dolazi do pritisaka spojeva zupčanika, a to može značajno oštetiti menjač.

https://www.021.rs/story/Info/Nauka...aca-koje-uticu-na-zivotni-vek-automobila.html

Hm, ovo za kvačilo sam znao i ne radim to, pored ostalog i zato što me boli noga kad duže držim nogu na kvačilu. Ali držim ruku na menjaču i nikad mu ništa nije falilo. Ne znam baš koliko to može da smeta.

driver-support-steering-wheel.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Ne sme ni da se drži stopalo naslonjeno na pedalu kvačila isto se troši lamela iako je izbačen iz brzine. I to ljudi stalno rade.

Ja imam tri moda a to je kada vidim da se pali crveno stanem izbacim i dignem ručnu sklonim noge. Ako procenim da je pred zeleno, izbacim i držim samo kočnicu. Ako vidim da ispred polako kreću, ubacim u brzinu i čekam na kočnici.

Нисам ни размишљао о остављању аута само у брзини - поштујем шта су ме научили... И ручна и брзина.
Пар пута сам заборавио да ставим у брзину, али ручну никада.
И сад кажу да је то паметно :andjeo:

За потпуно склањање ноге са квачила сам одавно упозорен, па поштујем.

Руку на мењачу не држим, иако ми је десна током вожње скоро само за мењач. Волан држим левом. За паркирање, наравно, све руке и све ноге, али на отвореном путу... Лева рука и десна нога, довољно :lol:

Pa moj burazer bivsi ne gasi,5 min ne moze dizdrzi bez pljuge
Nek pređe na električnu cigaru dok vozi i radi. Ja sam jedno vreme lepo funkcionisao i smajio duvan ali uz kafu električnu nisam mogao da smislim. 20 godina motam duvan ručno tako da nemam naviku da pušim u autu. Samo kada sednem uz kafu al zato popijem 10 kafa dnevno imam onaj seko aparat tj imam tri komada u svakoj nekretnini gde provodim vreme po jedan :mrgreen:

U dvorištu zgrade gde je ravno ostavljam samo u brzini dok svuda po gradu dižem ručnu stalno ikad parkiram obavezno ručna. Da je razradim što više jer je ugl spuštena. Na taj način mislim da se sajla ne isteže hehe. Tokom vožnje desna mi je u krilu.

Dobro je imati u autu onaj naslon za ruku.

Nek pređe na električnu cigaru dok vozi i radi. Ja sam jedno vreme lepo funkcionisao i smajio duvan ali uz kafu električnu nisam mogao da smislim. 20 godina motam duvan ručno tako da nemam naviku da pušim u autu. Samo kada sednem uz kafu al zato popijem 10 kafa dnevno imam onaj seko aparat tj imam tri komada u svakoj nekretnini gde provodim vreme po jedan :mrgreen:

U dvorištu zgrade gde je ravno ostavljam samo u brzini dok svuda po gradu dižem ručnu stalno ikad parkiram obavezno ručna. Da je razradim što više jer je ugl spuštena. Na taj način mislim da se sajla ne isteže hehe. Tokom vožnje desna mi je u krilu.

Dobro je imati u autu onaj naslon za ruku.
Naslon za ruku je vrh. Samo obavezno da moze da se podize.

Kakav danak neiskustvu.
Taj naslon za ruku sto se podize je najobicnije smece i od njega ne mozes da podignes rucnu kocnicu a i pojas tesko nabadas. Fiksni naslon tza ruku je pravi naslon i ovo sto sam napomenuo je prilagodjeno tom naslonu i rucnu podizes normalno,pojas kopcas normalno a sam naslon nece da otpadne ako se jace naslonis kako sto se desava kod tih sto se podizu.

Fali što spališ sedišta i zagađuješ enterijer automobila. Posle nekog vremena auto smrdi na šupu tj pikslu.
A cesto i zar od cigare pada u krilo vozaca.
Smrdljivi pepeo pada redovno po odeci vozaca a dim se uvlaci u kosu i lice vozaca.

Vozac tako smrdi u drustvu drugih ljudi a sto je najgore culo mirisa mu je deformisano pa on i ne oseca da smrdi.

Za pusacki auto je lek ozon generator, to rade dileri da "ociste" auto od dima. Ubacis ga unutra, zatvoris sva vrata i prozore i posle nekoliko sati izivuce miris.
Za automobile je najgore kada imas klince koji izlaze iz garaze, pa ne cekaju da se auto zustavi, nego dok jos klizi unazada ubace ga u prvu, sa sve onim zvukom glodanja zupcanika. Znam da sam ko zna koliko izletao iz kuce urlajuci na njih, ali dzabe. Sjebase dva menjaca dok nisu naucili da voze.

Hvala q. te su odrasli pa imaju svoje automobile.Najvise me je izludjivalo kada uzmu moj auto i vrate ga sa pola litre benzina bez reci. Sednem u kola da negde odem, a auto jedva upali. Uzgred i to je jedna od stvari koje treba izbegavati, voznja automobila na rezervi.
Немамо ми тај стандард... али свако ко пожели да вози - изволи заради себи ауто. Нешто половно, скромно, за по граду. Нов возач се неће снаћи са 5-метарским аутом, нема шансе (и још мање са његовом снагом).

Back