Centralno grejanje

da, greška, pitaj poznanike koji imaju grejanje sa toplane koliki su im mesečni računi po kvadratu (puta 12 meseci)
struju trošiš samo 5-6 meseci godišnje
ako se greješ na inverter klimu onda si kralj
ako se greješ na izmenjivač voda-voda onda si interkontinentalni car i greješ se džabe
ako imaš stančugu ogromnu, pa izboksuješ dva brojila, onda možeš da smatraš da trošiš na grejanje koliko na upaljače za pljuge
sa dobrim sistemom voda-voda, čak i po ekonomskoj ceni el. energije trošak bi bio takav da pevaš od sreće
sta da pitam kada ja imam? informatka mi je oko 9500din sve ukupno mesecno, znaci ni 1000e godisnje.
Struju trosis stalno, samo sto ces za tih 5-6 meseci biti barem 500kw dodatno, mada mnogo vise ako ides na grejalice ( kvarca trosi od 1-3kw/h), 3 kvarcne hajde neka je pola je 6kw/sat ( racunam tri jer ako imas 3-4 sobni stan moras barem toliko ). to je 72kw/dan ( ako se grejes 12 sati ) gledam kao i centralno recimo, ili preko 2000kw mesecno!
Inverter klima trosi oko 30% manje struje sto i dalje znaci blizu 1kw, da zagrejes "veci"stan treba ti dve takve (minimum ) sto znaci oko 2kw/sat blizu 25kw dan ( ako se grejes pola dana ) ili oko 750kw mesecno al hajde da je 600kw
Izmenjivac nemam pojma koliko kosta niti kolika je potrosnja.

Poslednja izmena:
nemam pojma, nekoga edb dere na brojilo bezveze a neko plaća realno, cg je po kvadratu različito od grada do grada itd itd...
ali znam da je moja bivđa žena prošle zime imala račune za struju oko 2.500 din. za stan od 40 kvadrata, ugradila je inverter klimu, pre dok se grejala na kotao na struju računi su joj bili za plakanje

nemam pojma, nekoga edb dere na brojilo bezveze a neko plaća realno, cg je po kvadratu različito od grada do grada itd itd...
ali znam da je moja bivđa žena prošle zime imala račune za struju oko 2.500 din. za stan od 40 kvadrata, ugradila je inverter klimu, pre dok se grejala na kotao na struju računi su joj bili za plakanje
meni je racun oko 4000din mesecno za struju, ponekad 500din veci. Od toga rade 3 racunara 12+ sati svaki, 2 tv-a i klima ponekad kada kupam malu pa da dogrejem na frku. Imam led po celom stanu pa to drasticno smanjuje potrosnju, kuvam na plin koji je stvarno dzabe.

1. Топлане имају монопол, има на јутјубетету гомила људи који нису могли да се искључе са централног, јер је скупо. Мора цела зграда, те ово те оно.
2. Гас нам је прескуп и лошег квалитета, иако би требало да буде најјефтиније (топлане исто троше гас, а имају губитке за транспорт)
3. Струја је ''социјална категорија'', загађујемо лошим лигнитом и чувамо социјални мир
4. Кроз цену грејања наплаћује се вишак ухлеба, заштићене неплатише и транспортни губици услед необнављаних топловода

Kod nas su pred par godina uveli razdjelnike, pa se grijanje plaća po potrošnji. Što više griješ to će ti biti toplije i više ćeš platiti. Ja sam prošlu sezonu grijanja (09/2019 - 08/2020) za grijanje stana i grijanje tople vode platio ukupno oko 4500kn (69750din). Znači mjesečni prosjek oko 375kn (5812din). S tim da su ljetni mjeseci oko 200kn (3100din), a zimski mjeseci znaju biti i oko 675kn (10462din). Topla voda je još uvijek po članu, ali možda i tu uvedemo brojače u stanove. E da, dosta ovisi i o tome ima li zgrada termo fasadu i noviju stolariju. To značajno povećava uštedu. I gdje je stan. Da li je na rubnim dijelovima zgrade ili na sredini.

nemam podatke a ni iskustva sa grejanjem na struju i tim mermernim plocama ali ovako zenski i laicki mislim da grejanje na mermerne ploce nije jeftinije od centralnog grejanja , struja nije jeftina a ko se greje na struju mora da cilja onu jeftinu tarifu nocu i kako greju kupatila na primer

Iako je ovdi bogata zemlja ali je zabranjeno grejati se na struju.Ako imate svoju kuäu najbolje je grejati se besplatno.

Back