Centralno grejanje

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
48.818
Dakle svi znamo da je u okviru infostana najveca stavka centralno grejanje.
Bilo bi zanimljivo saznati koji strucnjaci su dovukli da cena centralnog grejanja dostigne tri puta cenu bilo kakvog drugog grejanja. Ovo stanje se vuce od 90tih, pa cak i da kazemo da je drzava placala razliku da bi cena grejanja bila niska pre 90tih
Mene zanima ima li strucnjaka koji mogu da objasne fenomen cene grejanja, jer logika ne moze da opravda takve cene.

Bilo bi zanimljivo saznati koji strucnjaci su dovukli da cena centralnog grejanja dostigne tri puta cenu bilo kakvog drugog grejanja. Ovo stanje se vuce od 90tih, pa cak i da kazemo da je drzava placala razliku da bi cena grejanja bila niska pre 90tih
Mene zanima ima li strucnjaka koji mogu da objasne fenomen cene grejanja, jer logika ne moze da opravda takve cene.
Pa pazi, kubik bukve ti je oko 5000-6000din, za dobru zimu ti treba oko minimum 10 kubika + par kubika letvica ( al to je dodji deo proseka ) i za ne tako veliku grejnu povrsinu, dakle minimum 70k dinara po sezoni, sto dodje blizu 6000din mesecno, sto i nije neka velika razlika koliko placas informatiku.
Neka me neko ispravi ako gresim

Evo kao neko ko ima i stan i kuću, mogu da kažem neka svoja iskustva. U stanu, plaćamo i leti i zimi grejanje 4 500 hiljade, imamo u podrumu ložača, i greje celu zgradu na ugalj čini mi se. Stvarno je zimi pakao u stanu koliko je toplo, i čini mi se da je četiri ipo crvene džabe. Jedini što plaćamo i preko leta istu cenu, zašto ne znam ni ja. Dok vamo u kući koja je 170 kvadrata imamo centralno. Ode nam svake zime skoro 10 metara drva, i par tri kubika uglja. To je sve đuture za kuću grejna sezona skoro soma ipo evra. Isplati mi se više u stanu nego u kući.

nisam strucnjak ali cu da kazem..placam grejanje i ne razmisljam o ceni iz prostog razloga
sto nista ne moze da mi zameni daljinsko grejanje iz toplane..u celom stanu je toplo
a sem brisanja prašine sa radijatora, nista drugo ne moram da radim..milina :)

Poenta centralnog grejanja je prvenstveno ekonomicni nacin grejanja, jer grejanje sa jednog lozista, nejjeftinijim gorivom i smanjenje ili mogucnost za filtriranje gasova koje to loziste izbacuje.
To znaci da grejanje na centralnom grejanju mora da bude jeftnije nego grejanje na najjeftinije gorivo u lokalnim lozistima, pa i etaznim za nekoliko stanova.
Medjutim, po ceni grejanja koje naplacuje infostan ispada da je centralno grejanje skuplje i od grejanja na elektricnu energiju koje je kao naskuplje.

Poenta centralnog grejanja je prvenstveno ekonomicni nacin grejanja, jer grejanje sa jednog lozista, nejjeftinijim gorivom i smanjenje ili mogucnost za filtriranje gasova koje to loziste izbacuje.
To znaci da grejanje na centralnom grejanju mora da bude jeftnije nego grejanje na najjeftinije gorivo u lokalnim lozistima, pa i etaznim za nekoliko stanova.
Medjutim, po ceni grejanja koje naplacuje infostan ispada da je centralno grejanje skuplje i od grejanja na elektricnu energiju koje je kao naskuplje.
Druže, znam ljude koji imaju rodbinu sa sela, pa imaju ćutke i tako to i lože. To je isplativo, ali generalno, ništa jeftinije nije nego na gradskim toplanama. Sve je to tu negde.

nisam strucnjak ali cu da kazem..placam grejanje i ne razmisljam o ceni iz prostog razloga
sto nista ne moze da mi zameni daljinsko grejanje iz toplane..u celom stanu je toplo
a sem brisanja prašine sa radijatora, nista drugo ne moram da radim..milina :)
nemam nista protiv da tebe ne zanima, ali recimo za pola para koje dajes zena sa mermernim plocama na el. energiju greje dvosoban stan kada hoce i kako hoce.

Zato i jeste glupo pricati na ovaj nacin, jer ekonomisti imaju podatke o ciframa, a masinci znaju isplativosst.

Meni nije normalno da se cele godine placa po 8000 dinara za par mesci grejanja, najjeftinijim gorivom, na jednom lozistu.

nemam nista protiv da tebe ne zanima, ali recimo za pola para koje dajes zena sa mermernim plocama na el. energiju greje dvosoban stan kada hoce i kako hoce.
nemam podatke a ni iskustva sa grejanjem na struju i tim mermernim plocama ali ovako zenski i laicki mislim da grejanje na mermerne ploce nije jeftinije od centralnog grejanja , struja nije jeftina a ko se greje na struju mora da cilja onu jeftinu tarifu nocu i kako greju kupatila na primer

Nesto mi tu nije jasna matematika, dvosoban Stan po nekoj logici mora imati barem tri ploce, svaka neka trosi 0.7kw I neka grejes pola dana, to je oko 25kw.dan, ili oko 750kw mesecno, to je crvena zona u njoj je cena mislim 15din

nemam podatke a ni iskustva sa grejanjem na struju i tim mermernim plocama ali ovako zenski i laicki mislim da grejanje na mermerne ploce nije jeftinije od centralnog grejanja , struja nije jeftina a ko se greje na struju mora da cilja onu jeftinu tarifu nocu i kako greju kupatila na primer
a jel shvatas da se centralno grejanje ne pravi samo zbog komfora?

ne shvatam..objasni mi za sta se još centralno grejanje pravi osim da komforni greje ljude
ok, ajd....:)

dakle mozes da grejes svaku sobu kako hoces i to te kosta u zavisnosti od goriva izolacije i povresine.
ako grejes celu kucu s jednog mesta, istu kucu, cena se menja za 30 posto nanize, ako izaberes jeftino gorivo.
ako grejes blok kuca cena pada jos vise recimo jos 10 posto....kada se radi o centralnom grejanju cena se snizava jos za najmanje 10 posto od najjeftinijeg licnog grejanja...to bi trebalo da ti bude jasno, a komfor je pride jer ne moras da lozis, cistis i odrzavas grejanje.
Niko nikad nije pravio sebi trosak izgradnje cevovoda razvoda i postrojenja samo zbog komfora, vec zbog racunice da se to isplati u toku 20 ili 30 godina.

Poenta teme je kako je neko ustedu gradjana koja se dobija centralnim grejanjem pretvorio u svoju zaradu, jer kako je neko ovde napisao svodi se na istu cenu samo je komfor (upitno ima li ga) ostao isti.
Mnogi nemaju bas dobro grejanje, pa se dovijaju na razne nacine da dogreju kada im je potrebno.

Ne znam da li se neko seca pozara u soliteru prekoputa retenzije u zemuni, gde postoji centralno grejanje ali se svi dogrevaju na elektricnoj instalaciji koja je pravljena po potrebi stanova koji imaju grejanje i ne trose snagu na grejaanje.

Poenta teme je kako je neko ustedu gradjana koja se dobija centralnim grejanjem pretvorio u svoju zaradu, jer kako je neko ovde napisao svodi se na istu cenu samo je komfor (upitno ima li ga) ostao isti.
Mnogi nemaju bas dobro grejanje, pa se dovijaju na razne nacine da dogreju kada im je potrebno.

Ne znam da li se neko seca pozara u soliteru prekoputa retenzije u zemuni, gde postoji centralno grejanje ali se svi dogrevaju na elektricnoj instalaciji koja je pravljena po potrebi stanova koji imaju grejanje i ne trose snagu na grejaanje.
vecina koji se greju na centralno nisu u jednom za 30-40godina ocistili radijatore....

Овде ти лежи грешка. Централно грејање није скупље од других видова грејања. Јефтинија је једино струја јер се њој држи економска цена, али и то важи само док не дођеш до црвене зоне, што би било неких 50 квадрата грејног простора. Ако би грејао веће површине на струју просечна цена би и ту драстично расла и брзо достигла централно.

Ne ja sam ti rekao da izadje na isto prakticno, tj grejao se na drva ili imao centralno. Da se grejes na struju placao bi nekoliko puta skuplje.
-drva su skup ogrev
-ovo za struju ti je velika greška jer imaš obične grejalice ili kotlove, zatim TA koje puniš noću kada je niža tarifa, i na kraju klime i druge izmenjivače toplote koji smešno troše

-drva su skup ogrev
-ovo za struju ti je velika greška jer imaš obične grejalice ili kotlove, zatim TA koje puniš noću kada je niža tarifa, i na kraju klime i druge izmenjivače toplote koji smešno troše
Greska? Obicna grejalica trosi minimum 1kw dobra da moze da zagreje jednu prostoriju, da zagrejes ceo stan treba ti nekoliko. Nema svaki stan kotlove niti TA peci..

Greska? Obicna grejalica trosi minimum 1kw dobra da moze da zagreje jednu prostoriju, da zagrejes ceo stan treba ti nekoliko. Nema svaki stan kotlove niti TA peci..
da, greška, pitaj poznanike koji imaju grejanje sa toplane koliki su im mesečni računi po kvadratu (puta 12 meseci)
struju trošiš samo 5-6 meseci godišnje
ako se greješ na inverter klimu onda si kralj
ako se greješ na izmenjivač voda-voda onda si interkontinentalni car i greješ se džabe
ako imaš stančugu ogromnu, pa izboksuješ dva brojila, onda možeš da smatraš da trošiš na grejanje koliko na upaljače za pljuge
sa dobrim sistemom voda-voda, čak i po ekonomskoj ceni el. energije trošak bi bio takav da pevaš od sreće

Back