Cenjenije diplome državnih fakulteta

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Uprkos tome što su u svetu diplome državnih i privatnih fakulteta izjednačene, u Srbiji i poslodavci češće zapošljavaju diplomce koji su se školovali na račun poreskih obveznika.Diplomci sa privatnih fakulteta posao lakše nalaze, ali samo ukoliko imaju prethodno iskustvo i dobre reference.Da se zaista u većem procentu zapošljavaju diplomci sa završenim državnim fakultetom, potvrdilo je i istraživanje sajta “Infostud”.
Po ovom istraživanju, šest meseci nakon diplomiranja posao nađe 23 odsto onih koji su završili državni fakultet, a samo 16 odsto sa privatnih fakulteta.
Poslodavci će ove druge pre zaposliti ako su u pitanju poslovi ekonomiste, menadžera ili novinara, dok će za poslove koji se tiču prava, tehnologije i informatike prednost dati zainteresovanom sa diplomom državnog fakulteta.U Kompaniji “Delta” kažu da su na konkursima za posao kvalitetnije znanje pokazali kandidati sa diplomom državnih fakulteta.
- Nedostatak u njihovom obrazovanju je to što su nedovoljno bili upućeni na praktični rad pa slabo imaju predstavu o poslovnom okruženju i zadacima koji ih očekuju. Privatni fakulteti imaju izraženiju orijentaciju na praktično iskustvo, ali iz nekog razloga kvalitet kadrova, koji odatle dolazi i dalje je slabiji od onog sa državnih - kaže Biljana Duković, direktor Sektora za ljudske resurse u kompaniji “Delta”.
Napominje da najbolje iskustvo imaju sa kandidatima koji su završili neki od solidnijih inostranih fakulteta.....dalje na http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/256852/Poslodavci-vise-cene---diplome-drzavnog--fakulteta

Ovo,po mom misljenju je istina koja je i ranije trebala da izadje na videlo,jasno i glasno,da ljudi ne zive u zabludama.Sta je bolje nego imati znanje,a znanje se ne stice na priv.fakultetima koji su izreklamirani kao da su u najmanju ruku na nivou Oxforda,Kembridza,Sorbone....Svakodnevno se skoro na nekom od kablovskih tv kanala moze videti kako neki razvikani menadzer pokazuje katastrofalno neznajne.Da li i ostali misle tako?

Uprkos tome što su u svetu diplome državnih i privatnih fakulteta izjednačene, u Srbiji i poslodavci češće zapošljavaju diplomce koji su se školovali na račun poreskih obveznika.Diplomci sa privatnih fakulteta posao lakše nalaze, ali samo ukoliko imaju prethodno iskustvo i dobre reference.Da se zaista u većem procentu zapošljavaju diplomci sa završenim državnim fakultetom, potvrdilo je i istraživanje sajta “Infostud”.
Po ovom istraživanju, šest meseci nakon diplomiranja posao nađe 23 odsto onih koji su završili državni fakultet, a samo 16 odsto sa privatnih fakulteta.
Poslodavci će ove druge pre zaposliti ako su u pitanju poslovi ekonomiste, menadžera ili novinara, dok će za poslove koji se tiču prava, tehnologije i informatike prednost dati zainteresovanom sa diplomom državnog fakulteta.U Kompaniji “Delta” kažu da su na konkursima za posao kvalitetnije znanje pokazali kandidati sa diplomom državnih fakulteta.
- Nedostatak u njihovom obrazovanju je to što su nedovoljno bili upućeni na praktični rad pa slabo imaju predstavu o poslovnom okruženju i zadacima koji ih očekuju. Privatni fakulteti imaju izraženiju orijentaciju na praktično iskustvo, ali iz nekog razloga kvalitet kadrova, koji odatle dolazi i dalje je slabiji od onog sa državnih - kaže Biljana Duković, direktor Sektora za ljudske resurse u kompaniji “Delta”.
Napominje da najbolje iskustvo imaju sa kandidatima koji su završili neki od solidnijih inostranih fakulteta.....dalje na http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/256852/Poslodavci-vise-cene---diplome-drzavnog--fakulteta

Ovo,po mom misljenju je istina koja je i ranije trebala da izadje na videlo,jasno i glasno,da ljudi ne zive u zabludama.Sta je bolje nego imati znanje,a znanje se ne stice na priv.fakultetima koji su izreklamirani kao da su u najmanju ruku na nivou Oxforda,Kembridza,Sorbone....Svakodnevno se skoro na nekom od kablovskih tv kanala moze videti kako neki razvikani menadzer pokazuje katastrofalno neznajne.Da li i ostali misle tako?

ovo niko nije morao da kaze glasno i jasno, to se zna, zna se ko upisuje drzavne a ko privatne fakultete i sa kakvim namerama, zna se ko koga zaposljava i opet, sa kakvim namerama.

Uvek ce biti vise cenjeni drzavni fakulteti, normalno :cool:, sve dok djaci u Srbiji ne budu imali dovoljno para da biraju izmedju njih i privatnih. Tek u toj situaciji bi se na privatne upisivali i oni koji zele da uce, a ne samo oni koji mogu da plate, a koji nisu uspeli upadnu na drzavne zbog neznanja. :zplez:

Zalostan je ovaj podatak vezan za ekonomski: "Poslodavci će ove druge pre zaposliti ako su u pitanju poslovi ekonomiste, menadžera ili novinara". Znam ljude koji se tesko zaposljavaju, a znaju ekonomiju, a takodje, znam ljude koji se lako zaposljavaju, a ne znaju nista :) E sad, ne mislim samo na to da ovi sa drzavnog znaju bolje, vec da oni znaju solidno, a ovi sa privatnog nista. Ne znam da li i vi znate za neki takav primer, ali u mom okruzenju znam barem 10-ak ljudi koji su upisali neke vise ekonomske (neki menadzmenti na visim skolama iz Krusevca, Valjeva itd.). To su ljudi koji su srednju jedva zavrsili, koji nemaju nikakve veze sa naukom. Klasican primer onih ljudi koji mrze skolu... Dok, sa druge strane, mecku imas da rodis dok zavrsis ekonomski u NS-u, a dobijes istu diplomu...

... Ne znam da li i vi znate za neki takav primer, ali u mom okruzenju znam barem 10-ak ljudi koji su upisali neke vise ekonomske (neki menadzmenti na visim skolama iz Krusevca, Valjeva itd.). To su ljudi koji su srednju jedva zavrsili, koji nemaju nikakve veze sa naukom. Klasican primer onih ljudi koji mrze skolu... Dok, sa druge strane, mecku imas da rodis dok zavrsis ekonomski u NS-u, a dobijes istu diplomu...

Znam takvih menaDJera mnogo vise od desetak. :(

Nikom ne upade u oči da je ovih ČAK 23%, a ovih drugih SAMO 16%? :lol:

Dakle, ako uzmeš ovo kao reprezentativan uzorak, tri četvrtine studenata na državnim fakultetima zaludu dane troši u ovoj zemlji...
То је заправо огромна разлика.
Мало математике: (23-16)/16=0,4375
Дакле у деловима целог је 0,4375 а у процентима 43,75%.
То јест дипломац са државног факултета има чак 43,75% веће шансе за посао од дипломца са приватног!!!

Back