Cena porodicnog zivota

"Necu da prosim po emisijama za krov nad glavom,hranu,tudje finansiranje skolovanja dece jer nemam mozga da se bez finansija usudim na razmnozavanje.Necu da pravim novu sirotinju i unistim im zivote u startu." Da ljudi tako objektivno razmisljaju sve bi bilo u redu.

Ali neeee,u Srbiji te tapsu po ramenu kad si keva/cale iako sirotinja misleci "zasto da njima bude bolje nego nama" a govoreci "divno,imate decu".

Sve kalkulacije pocinju zbog strahova,
plasite se od roditelja, pasa, komsija, drzave,

a onda od prijatelja, ljubavnika, sebe....

plasite se od zivota i sveta.

Hteli bi da zauzmete mesta koja vam se svidjaju,

ali ne i da se za njih borite, ako treba i protiv sebe.

Ljudi uglavnom stalno maltretiraju druge tim "imaj decu,ako nemas ti si sebicno smece koje ne zasluzuje da zivi i traci vazduh na zemlji" (to je indirektna poruka vrlo jasna svih onih "ima li nesto novo","ah,nemas decu,nema veze i gori su dobili","steta","Bog ih kaznio" stalnog zapitkivanja "kada ce,kada ce" itd.isl.) .Psihicko zlostavljanje i izivljavanje nesrecnih osoba na zalost veoma cesto.

To sto se u Srbiji posao dobija preko veze,plate su bedne,ljudi su prisiljeni da zive zajedno sa necijima do njihove smrti a onda dele imovinu i opet su zajedno (jer para za novo nema),nema se para za treninge deci,nema se za eskurzije,roditelji da bi dete imalo svega treba da se odreknu.... "Nema veze,zivi se od ljubavi" budalastina.

Zivi se za ljubav i od ljubavi, ostalo je strah od zivota.

Zasto zavisite od tih pritisaka ljudi? Hocete li sutra i vi druge tako gnjaviti sto imaju decu?

Sad imate kriticnu masu komotno mozete da davite ljude koji imaju decu i nekoga s kim dele cipele.

- - - - - - - - - -

Vrlo lako moze da se dokaze da koliko god imao para nikad nije dovoljno,

narocito ako imas porodicu i prijatelje, kumove i rodjake.

A cemu sluzi novac, ako ces da ga skupljas za dane kada ne budes imao, a budes sam?

Platices nekome da bude s tobom?

Eto skoro prosetah do placa i sretnem moje prve komsije.Muce se ljudi, ne bi li sagradili kucu, oko koje se jebavaju vec 10 godina.Nisu stigli ni do pola.Idu dronjavi, nikakvi, voze neki jugo od 100 evra, gomila krsa i nistavila.Bori se covek,nema sta...troje dece izrodio pa sad gleda da ih skuci.Sa moje tacke gledista, razmisljam se da li je to uopste i pametno?Ako je to cena porodicnog zivota, pa onda mi je isplativije da ostarim sam u jednosobnom stanu i da se ne mucim bezveze, kad vec nisam imao kakva nasledstva.Odlucim li se za porodicu, nista mi drugo ne gine, vec da postanem ko i moj komsija - rob sopstvenog zivota.Nekako...lakse mi je da sam ne znam sta cu sa svojim zivotom, nego da se ozenim i izrodim troje dece, pa onda u onom bedaku, svi zajedno da ne znamo sta cemo sa sobom.I tako ceo zivot da mi prodje u jurnjavi za sticanjem kojecega, dok ne obolim u 50-oj i postanem invalid.Visoka je to cena za svakoga ko se resi da upliva u ta g...na.

Свако ко је ожењен тек сад види разлику одговорности у животу од времена момковања. Сећам се кад био момак... само да имам за цигаре, пиће, гориво за ауто.. провод... дам коју кинту за рачуне... Данас кад су деца, одрекао сам се лукзуса, цигарете, кафићи... само да би породица и деца не би испаштали. Два памперса месечно, 3.500, 3 АД млека 3.600, гас, школица спорта, вртић, смеће, хлеб, млеко, огрев.. Месечно основно мин 200 евра... Нема се ту за летовања, ресторани, намештај... Свако ко у овим временима заснива породицу а живи у Србији и ради за минумалну плату је херој. Каже мени колега који је момак од 50 лета.. супер живим, месечно за рачуне 4.000 , стара мајка га храни... јес да је финансијски све то ок, нема стреса, али не бих се мењао са њим.. кад видим моју малецну децу после посла нема радоснијег човека на планети од мене..

Ja sam generalno stava da od dva slepca ne treba praviti tri, ali retki su oni koji su sve obezbedili i na sigurnim temeljima osnovali porodicu. To su deca bogatih roditelja kojima je iz nasledstva ostao stan i koji su imali srecu da se posle skolovanja zaposle i budu nezavisni. Svi ostali moraju preko trnja do zvezda...cinjenica je da nam najlepse godine prodju u stvaranju i sticanju ali nisam od ljudi koji bi se odricali zadovoljstava radi sticanja materijalnog tipa zidanje kuce ,vikendice, nekog šteka... kratak je zivot.

Sve koji tvrde "gde ima za dvoje (par),ima za troje,cetvoro (decu)" trebalo bi zakonom obavezati da kad nekog ko nema takvim bahatim,bezobraznim komentarima prisile da imaju decu oni ih izdrzavaju.Ljudi bi ubrzo prestali da pricaju lazi i maltretiraju ostale.
Zasto da izdrzavaju tudju decu?Zato sto su se psihicki izivljavali nad njihovim roditeljima.
Kako je to kad "samo kazes,napomenes prisila"?Zato sto ljudi ne odustaju i stalno to spominju.Indirektno,izmedju redova ali stalno tako uznemiravaju me samo te dve osobe vec i rodbinu te dve osobe takvim pricama te i oni krenu da vrse pritisak.Psiholoski pritisak je veoma gadna stvar i da,postoji ali oni koji ga vrse se prave "neobavesteni" "samo smo rekli" - a non-stop spominju i nabijaju na nos ali uvijeno;indirektno kao "ne misle nista lose ali" ne prestaju sa time "kad ce...(znacajan pogled)...".
Nece se desiti to ali morala bi da postoji neka zakonska sankcija za sve koji izlazu druge takvom maltretiranju.

I ne,to se ne odnosi na ljudi koji se vide jednom u sto godina te razgovaraju direktno o svojim zivotima.Ne vide se,ne komuniciraju (zivot,obaveze,druge vremenske zone,sta god),kad se vide dobri su,razmene informacije.To je drugo kad si dobar sa nekim i ta druga osoba zeli da prica na tu temu sama.Ali da nekoga iscimavas treba da postoji neka pravna sankcija za to.

Meni su to ordinarne budalastine gde ima za troje bice i za cetvoro... jeste ovde i pelene i banane padaju sa neba, a sto tu decu treba izvesti na put, skolovati i obrazovati to ce sve samo da se stekne... ja se divim porodicama sa dvoje dece danas o troje vec da ne pricam i mislim se ludi li su mladi ( ako su mladi)

To i jesu gluposti.Ali ljudi su u fazonu "a sta im fali". Deca nemaju nista - hoce da teniraju ne mogu,nemaju za eskurzije,kasnije se nema za obrazovanje te ide ili rad pod nadnicu za dnevnicu ili nesto sitno.Jos kad cujem "eto,odgovorni mladi,oni rade" - od toga nemaju nista i zivot im je bukvalno upropascen jer nisu imali nikakav izbor,sansu,nista.
Uslovi u kojima mnogi ljudi zive su prilicno diskutabilni.Kad se zanemare imucni (kojih je malo celokupno gledano) i ona izbegla lica kojima je placen materijal,svi prikljucci da izgrade svoje kuce/ili su dobili stanove sta ostaje?Ljudi od kojih se okrece glava,ne gleda se kako zive,ignorisanje i price kako su "sebicni" kad nece decu da im ne bi unistili zivote u startu ih ostavivsi bez ikakvog izbora.

Evo ja sam ta jedna sebicna... ja nisam htela drugo iz straha da necu moci da mu pruzim dovoljno kao prvom a zatim oboma podjednako. Makar sansu za isti zivotni start...u ranija vremena ljudi su manje znali manje i trebali pa su radjalinvise dece jer nit se placalo obdaniste, nit knjige za skolu a tek hobiji.... mada se ne slazem ni da je isto skuvati pasulj za 4 ili 6.

Evo ja sam ta jedna sebicna... ja nisam htela drugo iz straha da necu moci da mu pruzim dovoljno kao prvom a zatim oboma podjednako. Makar sansu za isti zivotni start...u ranija vremena ljudi su manje znali manje i trebali pa su radjalinvise dece jer nit se placalo obdaniste, nit knjige za skolu a tek hobiji.... mada se ne slazem ni da je isto skuvati pasulj za 4 ili 6.

Nisi ti sebična, ti si samo realna.

Nazovimo to tako. Volim ja velike porodice sa mnogo dece ali ne vidim sebe u tom filmu majke zrtve, koja nikada za sebe nema ni para ni vremena ali je u očima drugih majka hrabrost. Teska su vremena, samo se primitivni ili prebogati razmnozavaju bezbrizno.

Ocigledno da imas lose zenske primerke. Zena moze da ima vremena za sebe, ako zna da organizuje vreme.
Vi kao da ste pale s marsa, rodis dete za sebe, a ne za muza i onda ti je i ono visak kada te malo zaborave i ne zvrckaju.

Pravim zenama nije tesko da stignu da rade, budu majke i budu zene imas ih na ovom forumu bar 20, koje vreme je za njih? Svo to vreme.

Druga je stvar za muskarca oni pravi se izjure, nadju zenu i rade, a znam mnoge koji su i radili i ucili i kucili, koje vreme je za njih?

Pa svo to vreme.

Nazovimo to tako. Volim ja velike porodice sa mnogo dece ali ne vidim sebe u tom filmu majke zrtve, koja nikada za sebe nema ni para ni vremena ali je u očima drugih majka hrabrost. Teska su vremena, samo se primitivni ili prebogati razmnozavaju bezbrizno.

Ja ovde prventveno mislim na decu koja su žrtve neodgovornih roditelja koji 'vole decu' a ko će ih hraniti i šta toj deci mogu da ponude u životu nije toliko bitno.

Ocigledno da imas lose zenske primerke. Zena moze da ima vremena za sebe, ako zna da organizuje vreme.
Vi kao da ste pale s marsa, rodis dete za sebe, a ne za muza i onda ti je i ono visak kada te malo zaborave i ne zvrckaju.

Pravim zenama nije tesko da stignu da rade, budu majke i budu zene imas ih na ovom forumu bar 20, koje vreme je za njih? Svo to vreme.

Druga je stvar za muskarca oni pravi se izjure, nadju zenu i rade, a znam mnoge koji su i radili i ucili i kucili, koje vreme je za njih?

Pa svo to vreme.
Ja jmam jedno dete u tinejdz dobu i jednog muža ( jeste udala sam se u medjuvremenu) i obrni okreni fali mi 3 sata dnevno. Nemoj mi o organizaciji molim te... ja spavam manje da bih vezbala, radim ko konj, sprwmam vecere za prijatelje, za porodicu, cuvam i servisiram decu komada 2 iz muzevljevog prvog braka ... mogu jos da nabrajam.
Ne razumem ovo zvrckaju i rodis dete za sebe.. pa svaka zena radja dete sebi... ako ima mozga iole...

- - - - - - - - - -

Ja ovde prventveno mislim na decu koja su žrtve neodgovornih roditelja koji 'vole decu' a ko će ih hraniti i šta toj deci mogu da ponude u životu nije toliko bitno.
Pa i ja govorim o tome... ne razumem razmnozavanje i velike porodice bez uslova... a sad o uslovima mozemo da raspravljamo..

Ne bih da te zadrzavam kada si u tolikoj guzvi.
Samo, od negde mi jedna tica sapnula da onaj ko ne ume da se organizuje
nikasd nema vremena "za sebe" ili sta bi to znacilo.
Dete nisam htela, muza nisam htela, prijatelje nisam htrela, a i posao mi je visak jer sve to nisam ja.
Sta bi falilo da sam jos neudata i da mogu da ponovo biram? I tako, da biram i jos da biram...biranje to sam ja.
Ili pametne zene se zadrze na biranju, nema obaveza i sve se svodi na "brigu o sebi".

Ne bih da te zadrzavam kada si u tolikoj guzvi.
Samo, od negde mi jedna tica sapnula da onaj ko ne ume da se organizuje
nikasd nema vremena "za sebe" ili sta bi to znacilo.
Dete nisam htela, muza nisam htela, prijatelje nisam htrela, a i posao mi je visak jer sve to nisam ja.
Sta bi falilo da sam jos neudata i da mogu da ponovo biram? I tako, da biram i jos da biram...biranje to sam ja.
Ili pametne zene se zadrze na biranju, nema obaveza i sve se svodi na "brigu o sebi".

pa uvek ima neka obaveza... prema davaocu para ako ništa... prema sebi da ti se ne sruši kuća itd
nije svako možda u stanju da u to uklopi i neke ljude
kao što i oni koji imaju porodicu nisu možda nešto drugo u stanju
samo se to kao ne može izjednačavati

Preivljavanje je za razne ljude razlicito to i jeste poenta teme.

Neko zagovara prezivljavanje kao izvodjenje dece na put,
a nekome je prezivljavanje sacuvati se od te odgovornosti.

- - - - - - - - - -

prioritet je uvek preživljavanje

- - - - - - - - - -

prioriteti služe... pa čemu služe tako ti i bude valjda, neko može i da se švercuje

Odredjivanje prioriteta je osnova organizacije.

Preivljavanje je za razne ljude razlicito to i jeste poenta teme.

Neko zagovara prezivljavanje kao izvodjenje dece na put,
a nekome je prezivljavanje sacuvati se od te odgovornosti.

- - - - - - - - - -

Odredjivanje prioriteta je osnova organizacije.

porodica je deca + supružnik pa se onda na to nakači i društveni život i rođaci i sve ostalo i dark side
ili možda supr + deca
pa sad muško i žensko nije isto
itd

Back