Čemu vodi gubitak prirodne selekcije?

Nedavno sam pričala, profesionalno, sa jednim psihologom koji mi je iznio podatak Kako je to moguće da se broj autistične djece povećao za 500%?
Analizirali smo zajedno i zaključili da ne postoji više prirodna selekcija i čemu to vodi?
Nekad se rađalo po 6 djece, troje je umrlo,a oni koji su preživjeli živjeli su ohoho.

Ne mislim da je to tačno, tada je životni vek bio mnogo kraći. A ti koji su rođeni sa genetskim anomalijama neće imati potomstvo tako da ni neće prenositi te gene...Nisam siguran da je teza iz naslova tačna...

Ne mislim da je to tačno, tada je životni vek bio mnogo kraći. A ti koji su rođeni sa genetskim anomalijama neće imati potomstvo tako da ni neće prenositi te gene...Nisam siguran da je teza iz naslova tačna...

U prosjeku jeste bio kraći, baš zato što su ljudi umirali kako od raznoraznih bolesti, tako i zbog daleko manje udobnog života nego što je sad (mada su moja prababa,a i pradjeda sa mamine strane živjeli preko 90 godina, a bili rođeni početkom 20. vijeka ...:think:), a zbog genetskih anomalija su rano umirali jer nije bilo njege, ni brige o takvim osobama. 'bog dao, bog uzeo' bila je tada parola. Infekciji su svakako prijemčivije osobe sa predispozicijama ... ali danas se sve to liječi i osobe sa genetskim anomalijama (u većinskom procentu) imaju velike šanse da dugo žive. 30, 50 pa i 70 godina u zavisnosti od anomalije.
Prirodna selekcija ne postoji više.
Najjednostavniji,a i najhumaniji primjer je eto trudnoće koje se čuvaju, danas svaka 3 trudnica čuva trudnoću - unazad gledajući, sredinom 20. vijeka tako nešto nije ni postojalo (vršili smo istraživanje, anketirali žene), kao i pojava carskog reza ..nekada žena koja nije bila sposobna roditi na prirodni način umirala je, kao i plod, a često su umirale i žene koje su rađale na prirodni način.Jedna od posljedica gubitka prirodne selekcije jeste i sve veći broj žena koje moraju rađati na carski rez (što zbog širine karlice, tj. kukova, odn. puta kojim plod mora proći, što zbog neadekvatnih kontrakcija materice, uzroci mogu poticati i od ploda kao i od majke ...) A zanimljiva je i pojava da su danas atraktivne baš što mršavije žene sa uskim kukovima ... :think:
Nekada se žena procjenjivala baš prema 'snazi' da može da dobro radi, širini kukova da može da rađa djecu, grudi da može da doji ...
Danas je manekenski tip ideal ljepote,a zdravlje?
Koliko su se samo promjenili principi vrednovanja, a jednim djelom baš zahvaljujući gubitku prirodne selekcije, drugim djelom zahvaljujući udobnom životu koji nam je moderno doba donijelo.
Mjenjanjem vrijednovanja, jer medicina danas može sve to da sredi, osobe sa genetičkim anomalijama postaju u nekim slučajevima i poželjnije ?!
Evo primjer Djevojka manekenske građe sa insulin zavisnim oblikom dijabetes melitusa (typ I), je atraktivnija i poželjnija od prosječne djevojke niže građe bez nekada tako teškog oblika genetičke anomalije ...a slično je i sa muškarcima
Da li radje odabrali visokog, lijepog muškarca sa atopijskom,alergijskom astmom, koja je nasljedno oboljenje (utvrđeno) ili eto juvenilnim dijabetesom ili niskog prosječnog, ali zdravog muškarca?
Ne samo da živimo, nego mjenjamo, prilagođavamo svoje poglede, afinitete prema dostignućima moderne nauke ...

Ima jedan zanimljiv segment iz neke emisije o abortusima koji sam zapamtila:

Profesor na medicinskom fakultetu pitao je svoje studente sta bi uradili u sl slucajevima:
"-Dolazi vam zena, 6/7mi put trudna, na pregled. Mnogobrojna porodica, otac alkoholicar, deca i zena , usled siromastva bolesljivi (mislim da je receno da su bolovali od sifilisa).

-U drugom slucaju pojavljuje se trudnica za cije dete je ustanovljeno da ima genetsku anomaliju, i dete nece moci pravilno da se razvija.
Sta biste savetovali te zene?"

Studenti su odgovorili da bi savetovali obe zene da ne zadrze dete.
Profesor je odgovorio da je to sa medicinskog stanovista sasvim ispravna odluka, ali da ne znaju da su u prvom slucaju ubili jednog Beethovena, a u drugom Tuluz Lotreka
:)

Mislim da priroda ipak ZNA STA RADI:lol:
Verujem da ni sama ne bi zelela da rodim dete sa nekim genetskim poremecajem,ali uopste i ne zelim misliti o tome sada, tako da nemam neki stav...

Ima jedan zanimljiv segment iz neke emisije o abortusima koji sam zapamtila:

Profesor na medicinskom fakultetu pitao je svoje studente sta bi uradili u sl slucajevima:
"-Dolazi vam zena, 6/7mi put trudna, na pregled. Mnogobrojna porodica, otac alkoholicar, deca i zena , usled siromastva bolesljivi (mislim da je receno da su bolovali od sifilisa).

-U drugom slucaju pojavljuje se trudnica za cije dete je ustanovljeno da ima genetsku anomaliju, i dete nece moci pravilno da se razvija.
Sta biste savetovali te zene?"

Studenti su odgovorili da bi savetovali obe zene da ne zadrze dete.
Profesor je odgovorio da je to sa medicinskog stanovista sasvim ispravna odluka, ali da ne znaju da su u prvom slucaju ubili jednog Beethovena, a u drugom Tuluz Lotreka
:)

Mislim da priroda ipak ZNA STA RADI:lol:
Verujem da ni sama ne bi zelela da rodim dete sa nekim genetskim poremecajem,ali uopste i ne zelim misliti o tome sada, tako da nemam neki stav...

Anomalije koje prirodna selekcija stvori - zvuči čudno, ali to je upravo ono što moramo sačuvati. Kada se izgube anomalije prirodne selekcije - izgubio je i čovjek.
Priroda ima razloga zašto je Tuluz Lotreku dala genetičku anomaliju; ja to zovem prirodnom ravnotežom ... ali ove nove anomalije su rezultat gubitka prirodne selekcije, rezultat ljudske akcije. Danas su ljudi ti koji u velikoj mjeri određuju da li će neko preživjeti ili ne. Ove nove fenotipske promjene kod ljudi su rezultat ljudske sposobnosti danas da održi takve gene na životu. Sad više i ne govorim samo o anomalijama. One su samo uvod u nove manifestne fenotipske manifestacije .. novi način života ljudi, zavistan od moderne nauke. Ukini naučna dostignuća i pobit ćeš koliko ljudi na čitavoj planeti?
Koliko će žena uskoro moći rađati prirodnim putem, koliko će ljudi moći doživjeti mladost, zrelo doba i starost bez pomoćnih naučnih sredstava.
Ljudi se mjenjaju, život je omogućen svima (skoro svima), koji je naredni korak - vidjet ćemo. Još veća zavisnost od medicinskih, genetičkih, naučnih pomagala.
Koliko ljudi nosi sa sobom pumpice protiv astme, insulinske pumpice svaki dan na ulici ...
Kad vidim apoteku punu starih ljudi ili pomagala koja koriste na ulici ne čudim se, ali kada budemo imali masu mladih ljudi sa ortopedskim pomagalima, što vidljivim, što vađenim iz torbe da bi udahnuli život ...
Do koje mjere nauka može pomoći, to je pravo pitanje?

Kasno je za preventivu....ostaje lecenje. A da li ce uspeti?! ;)

Da ... od svih opasnosti ' modernog doba', to je još jedna koja vreba na svakom koraku..ako vam se i desi borba za život, instinkt opstanka je ono prirodno što još postoji u nama, nešto što ako izgubimo definitivno smo izgubili 'sebe'. Nauka je tu da pomogne i liječi. Pitati se zašto se to baš meni dogodilo ..nije se samo vama dogodilo ...to je prirodni tok stvari ...
'Suprotnosti se dodiruju' pa tako i gubitak prirodne selekcije potpada pod neminovnost...

Nedavno sam pričala, profesionalno, sa jednim psihologom koji mi je iznio podatak Kako je to moguće da se broj autistične djece povećao za 500%?
Analizirali smo zajedno i zaključili da ne postoji više prirodna selekcija i čemu to vodi?
Nekad se rađalo po 6 djece, troje je umrlo,a oni koji su preživjeli živjeli su ohoho.
Danas se većina trudnoća čuva.Veliki broj žena rađa na carski rez.Sve je više djece sa urođenim anomalijama, a broj će se još više povećavati ako uzmemo u obzir da će i ta djeca imati potomstvo.
Psiholog je zaključio da to vodi propasti čovječanstva.
Ja nisam potvrdila taj zaključak jer se mnogo radi i na otklanjanju urođenih anomalija.Ko će dobiti bitku - vidjet ćemo.
Ali recimo da ne uspijemo otkloniti sve te urođene anomalije,ali omogućimo, kao danas, život ljudima sa urođenim anomalijama kuda to vodi?
Koliko će takvih ljudi biti radno sposobno?
Kakve probleme će donjeti i hoće li ih donjeti ovaj gubitak prirodne selekcije?

Mislim da ne bi trebalo skakati i donositi krajnji zakljucak kao takav. Vredi i postaviti i pitanja, vremenski period obuhvacen tokom kojeg se doslo do utvrdjivanja povecanja od 500%? Na kojem podrucju, ili je to pojava na globalnom nivou?

Zanimljivo je da se postavlja pitanje o broju radno sposobnih jedinki, vise puta. Ne znam da li ste primetili ali ljudko bice odnosno njegove uloge u drustvu, prvenstveno u produktivnom obliku bilo fizickih ili 'inteligentnih', se sve cesce, brojnije i brze zamenjuju kompjuterima, te u tom kontekstu, mislim da nema bojazni da kraci mortalitet ili naglo povecanje genetickih anomalija mogu imati bilu kakvu ulogu u krajnjem ishodu postavljenog pitanja. Rekla bih da su to odvojene i nezavisne pojave.

Zanima me jedno, kako je dovedno u korelaciju broj rodjenih jedinki sa prezivelim i zdravim? Cini mi se da mnogi drugi faktori direktno uticu na mogucnost mutacija, zdravlje okoline, koliko i u kojem smeru se psihicki razvijamo, da li uopste mozemo bez posledica da pratimo razvoj modernog zivota.. itd.

U prosjeku jeste bio kraći, baš zato što su ljudi umirali kako od raznoraznih bolesti, tako i zbog daleko manje udobnog života nego što je sad (mada su moja prababa,a i pradjeda sa mamine strane živjeli preko 90 godina, a bili rođeni početkom 20. vijeka ...:think:), a zbog genetskih anomalija su rano umirali jer nije bilo njege, ni brige o takvim osobama. 'bog dao, bog uzeo' bila je tada parola. Infekciji su svakako prijemčivije osobe sa predispozicijama ... ali danas se sve to liječi i osobe sa genetskim anomalijama (u većinskom procentu) imaju velike šanse da dugo žive. 30, 50 pa i 70 godina u zavisnosti od anomalije.
Prirodna selekcija ne postoji više.
Najjednostavniji,a i najhumaniji primjer je eto trudnoće koje se čuvaju, danas svaka 3 trudnica čuva trudnoću - unazad gledajući, sredinom 20. vijeka tako nešto nije ni postojalo (vršili smo istraživanje, anketirali žene), kao i pojava carskog reza ..nekada žena koja nije bila sposobna roditi na prirodni način umirala je, kao i plod, a često su umirale i žene koje su rađale na prirodni način.Jedna od posljedica gubitka prirodne selekcije jeste i sve veći broj žena koje moraju rađati na carski rez (što zbog širine karlice, tj. kukova, odn. puta kojim plod mora proći, što zbog neadekvatnih kontrakcija materice, uzroci mogu poticati i od ploda kao i od majke ...) A zanimljiva je i pojava da su danas atraktivne baš što mršavije žene sa uskim kukovima ... :think:
Nekada se žena procjenjivala baš prema 'snazi' da može da dobro radi, širini kukova da može da rađa djecu, grudi da može da doji ...
Danas je manekenski tip ideal ljepote,a zdravlje?
Koliko su se samo promjenili principi vrednovanja, a jednim djelom baš zahvaljujući gubitku prirodne selekcije, drugim djelom zahvaljujući udobnom životu koji nam je moderno doba donijelo.
Mjenjanjem vrijednovanja, jer medicina danas može sve to da sredi, osobe sa genetičkim anomalijama postaju u nekim slučajevima i poželjnije ?!
Evo primjer Djevojka manekenske građe sa insulin zavisnim oblikom dijabetes melitusa (typ I), je atraktivnija i poželjnija od prosječne djevojke niže građe bez nekada tako teškog oblika genetičke anomalije ...a slično je i sa muškarcima
Da li radje odabrali visokog, lijepog muškarca sa atopijskom,alergijskom astmom, koja je nasljedno oboljenje (utvrđeno) ili eto juvenilnim dijabetesom ili niskog prosječnog, ali zdravog muškarca?
Ne samo da živimo, nego mjenjamo, prilagođavamo svoje poglede, afinitete prema dostignućima moderne nauke ...

Istina je da se fizionomija zene menja, i to prilicno uocljivo, mozda i drasticno.. i da se nekada zena procenjivala po snazi, sirokim kukovima.... medjutim sada smo u 'tranziciji', i to, koliko se dozivelo sa dobrodoslicom ili ne, ipak zbunjuje.. jer nalaze da se uzima u obzir nesto novo i odstupa od kalupa. Kada bi se vratili unazad pre baka i prabaka, i pre renesanse.. kako su zene 'tipski' izgledale pre tih robusnih i voluptuoznih generacija.. kad smo vec kod toga, zamisli da se u to vreme postavi pitanje gubitka prirodne selekcije na osnovu nestanka popunjenog zenskog stomacica, njima veoma cenjenog. Jer znamo da telo crpi gorivo, za ne daj boze dane, iz zaliha naslaga sala.. sto je tada vazilo za ideal oblika zenskog tela u smislu forme i plodnosti. Dok danas vise ne, cak je i nepozeljno. Ako sada postavimo isto pitanje sa gledista kulture kakvu poznajemo samo formulisano drukcije odnosno sa drugim 'problemom' jasno je da vidimo do nosa samo. Sta se desava je da prihvatamo a i slavimo ono sto je najzastupljenije, sto dovodi u veliko pitanje slobodno razmisljanje. Nekada su slikali boga, sada zelimo da se igramo boga i jos interesantnije sa ciljem da time sami postanemo bogovi. Ostaviti prirodu na miru, kao sto je vec neko rekao, zna ona dobro sta radi.

Samo jedna stvar, dala si primer devojke manekenske gradje, uzih kukova i manjih grudi, odlike koje vidim kao deo procesa genetskog prilagodjavanja nacinu zivljenja, naspram visokog muskarca sto je oduvek vazilo za primaran izbor partnera za reprodukciju. Mozda bi bilo prikladnije ponuditi recimo, feminiziranog muskarca sa manekenskim tipom devojke.

Evo nekoliko pitanja za vas:
1.Da li biste ukoliko bi postojao skrining genetskih anomalija i mogućnost da ispravite takvu anomaliju kod svog djeteta pristali na to?
2.Da li biste sačuvali plod (vaše nerođeno djete) ukoliko bi saznali da ima neku od urođenih anomalija?
3. Da li bi pristali na biranje genetskih osobina svog djeteta kada bi imali priliku za to?

Recimo da bih pristala na skrining, ali verovali ili ne, ne bih dozvolila da se otkloni bilo kakva anomalija.

Da, u svakom slucaju.

Verovatno se odgovor moze slobodno deduktirati iz prethodnih.

Ne znam zasto ali ovakva pitanja me prilicno brinu, jer asociraju na stvaranje superiorne rase. Pardon, coveka.
Zar je moguce da psihoanaliticari ne znaju.. zaborave da bez pokusaja, bez gresaka nema napretka.

Jos par pitanjca i dosta od mene. Sta tada.. kada bi se uklonile sve anomalije? Kako vi vidite coveka i svet u tom slucaju? Mozete li predvideti neke probleme? : )

Poslednja izmena:
Mislim da ne bi trebalo skakati i donositi krajnji zakljucak kao takav. Vredi i postaviti i pitanja, vremenski period obuhvacen tokom kojeg se doslo do utvrdjivanja povecanja od 500%? Na kojem podrucju, ili je to pojava na globalnom nivou?

Zanimljivo je da se postavlja pitanje o broju radno sposobnih jedinki, vise puta. Ne znam da li ste primetili ali ljudko bice odnosno njegove uloge u drustvu, prvenstveno u produktivnom obliku bilo fizickih ili 'inteligentnih', se sve cesce, brojnije i brze zamenjuju kompjuterima, te u tom kontekstu, mislim da nema bojazni da kraci mortalitet ili naglo povecanje genetickih anomalija mogu imati bilu kakvu ulogu u krajnjem ishodu postavljenog pitanja. Rekla bih da su to odvojene i nezavisne pojave.

Zanima me jedno, kako je dovedno u korelaciju broj rodjenih jedinki sa prezivelim i zdravim? Cini mi se da mnogi drugi faktori direktno uticu na mogucnost mutacija, zdravlje okoline, koliko i u kojem smeru se psihicki razvijamo, da li uopste mozemo bez posledica da pratimo razvoj modernog zivota.. itd.
...danijela zasto ne odgovoris na pitanje - kako je tvoja drugarica izvukla zakljucak koji je izvukla...to prepisivanje iz knjiga nije zanimljivo

...mnoge bolesti od kojih danas boluje veliki broj ljudi su samo danak koji placamo razvoju nauke i tehnologije... ne bi bilo fer da ljudi koji su doprineli takvom stanju puste te ljude da ih priroda kaznjava a da se oni izvuku nekaznjeno

Poslednja izmena:
...danijela zasto ne odgovoris na pitanje - kako je tvoja drugarica izvukla zakljucak koji je izvukla...to prepisivanje iz knjiga nije zanimljivo

...mnoge bolesti od kojih danas boluje veliki broj ljudi su samo danak koji placamo razvoju nauke i tehnologije... ne bi bilo fer da ljudi koji su doprineli takvom stanju puste te ljude da ih priroda kaznjava a da se oni izvuku nekaznjeno

I ja sam ocekivala odgovore.. ako smatra da treba odgoriti na pitanja na svojoj temi, odgovorice, nadam se.

Podatak o 500% više autistične djece? ..podatak mi je dao psiholog koji radi u CMZ (centru za mentalno zdravlje) koji je u sklopu Doma Zdravlja, a odnosi se na proteklu godinu dana..odnosno broj takvih pacijenata prije godinu dana i danas se povećao za toliko ...znači ako je prošle godine bilo 10 pacijenata ove godine ih ima 50.Jasno.

Podatak o 500% više autistične djece? ..podatak mi je dao psiholog koji radi u CMZ (centru za mentalno zdravlje) koji je u sklopu Doma Zdravlja, a odnosi se na proteklu godinu dana..odnosno broj takvih pacijenata prije godinu dana i danas se povećao za toliko ...znači ako je prošle godine bilo 10 pacijenata ove godine ih ima 50.Jasno.
a ako tim podacima pridodamo broj nasilnih prekida trudnoce i saberemo sa brojem bacenih beba u kontejnerima ili ostavljenim na tudjoj brizi:think:

... sta kazu zasto?

...danijela ne radi se tu o gubitku prirodne selekcije - priroda se pobrinula da kazni one koji je ne postuju a to su pre svega ljudi...jesi gledala dan posle sutra - naucnici su upozoravali sta ce se desiti ako se nesto ne preduzme povodom globalnog zagrevanja a oni koji su trebali nesto da preduzmu nisu jer im je ekonomija bila vaznija od opstanka... i desilo se to sto se desilo... gledala sam neku emisiju o uzrocima neplodnosti (neki naucnici cak tvrde da cemo svi, i ljudi i zivotinje, kroz nekoliko generacija biti neplodni) ...radili su istrazivanje o uzrocima i prosto je neverovatno kolko moderan nacin zivota i zagadjenje okoline utice na razvoj fetusa - od pesticida do plasticne ambalaze...cak su oni koji zive po selima ugrozeniji od onih u velikim gradovima ... velike farmaceutske kuce i hemijska industrija kao saradjuju ali ipak im je i dalje profit na prvom mestu pa sve to lici na igru macke i misa....priroda nas samo upozorava, ako nista ne preduzmemo ko zna sta nas ceka

Poslednja izmena:
Recimo da bih pristala na skrining, ali verovali ili ne, ne bih dozvolila da se otkloni bilo kakva anomalija.

Da, u svakom slucaju.

Verovatno se odgovor moze slobodno deduktirati iz prethodnih.

Ne znam zasto ali ovakva pitanja me prilicno brinu, jer asociraju na stvaranje superiorne rase. Pardon, coveka.
Zar je moguce da psihoanaliticari ne znaju.. zaborave da bez pokusaja, bez gresaka nema napretka.

Jos par pitanjca i dosta od mene. Sta tada.. kada bi se uklonile sve anomalije? Kako vi vidite coveka i svet u tom slucaju? Mozete li predvideti neke probleme? : )

Niko ne može zaustaviti progres, a posebno naučnici to ne žele.Mi jedva čekamo lijek kojim ćemo nekim čudom hipertenziju držati pod kontrolom ili dijabetes.To je ogromni problem, komplikacije su neminovne, novi lijekovi neophodni, kao i procedure manje ili veće..društvo je sve više opterećeno.Niko više od samih zdravstvenih radnika ne bi bio oduševljen savršenim lijekom ...
Drago mi je da čujem da ima ljudi koji ne bi uklonili anomaliju svom djetetu koja nije životno ugrožavajuća jer to pokazuje širinu svijesti o ljudskoj prirodi ...
Čovjek uvijek teži savršenijem, ne zadovoljava se postojećim stanjem..kad bi i uklonili sve genetičke anomalije (hipotetički) čovjek bi želio ukloniti ono što bi tada smatrao 'manje vrijednim' ... nešto poput plastične hirurgije danas ... možda bi se zvala plastična genetika ( :lol: ) ...

a ako tim podacima pridodamo broj nasilnih prekida trudnoce i saberemo sa brojem bacenih beba u kontejnerima ili ostavljenim na tudjoj brizi:think:

Što se tiče pobačaja od ukupnog broja pobačaja danas oko 70% otpada na spontane, a 30% na arteficijalne, odnosno namjerne, za razliku od sredine 20.vijeka kad je 90% otpadalo na namjerne, a 10% na spontane ... šta ovaj podatak govori....
Gubitak prirodne selekcije se ogleda u povećanom broju spontanih pobačaja, a ako tome dodamo da i svaka treća trudnica čuva trudnoću (svi podaci iz našeg prošlogodišnjeg istraživanja) dobijamo žene i bebe kao proizvod gubitka prirodne selekcije ...Svaka treća beba ne bi danas preživjela bez medicinske pomoći - nadoknade progesterona, preparata koji sprečavaju grčenje materice i izbacivanje ploda ...
Svaka šesta trudnica rađa danas na carski rez ... znači svaka treća žena ne bi preživjela porod bez ove intervencije ....
Pa sad pogledajte - prirodna selekcija ne postoji - a za sada vodi, odnosno razvija se uporedo sa razvojem nauke ... bebe nauke - to su ti današnji ljudi ...

te ispada da gubitak prirodne selekcije vodi do sve slabijih ljudi i fizicki i psihicki..
nacni radnici jesu uspeli u nameri da produze zivotni vek stanovnistva..ali na sta lici taj zivot..? na gubitnicku borbu sa raznim oboljenjima ..ja kad god sam imao prilike da zbog nekog razloga odlazim do bolnice u njoj sam uglavnom zaticao masu starih bolesnih ljudi koji vuku sa sobom pune kese raznih hemikalija:think:

te ispada da gubitak prirodne selekcije vodi do sve slabijih ljudi i fizicki i psihicki..
nacni radnici jesu uspeli u nameri da produze zivotni vek stanovnistva..ali na sta lici taj zivot..? na gubitnicku borbu sa raznim oboljenjima ..ja kad god sam imao prilike da zbog nekog razloga odlazim do bolnice u njoj sam uglavnom zaticao masu starih bolesnih ljudi koji vuku sa sobom pune kese raznih hemikalija:think:

Pa ispada tako ako im oduzmeš medicinska pomagala ... sa njima se to baš i ne vidi - zapravo ljudi izgledaju fizički jači, krupniji, dužeg života nego ikada u prosjeku ... ali sve su to terapijski, tehnološki ovisnici ...
Ja bih rekla da nauka vuče i one slabije i one jače (fizički i psihički) pa u prosjeku ljudi duže žive, zalječuju se, a farmaceutske kompanije nikad bolje nisu radile ...
Broj slabijih i težina anomalija koje mogu opstati na životu se povećava, nauka ide u pravcu liječenja i zaliječivanja ... a ne u pravcu stvaranja zdravih ljudi ... preventiva se sad pojavila - zašto - jer smo shvatili čemu sve to liječenje vodi .... važnije je spriječiti bolest nego je liječiti...kad je počneš liječiti već je kasno ...
Genetička preventiva se već uvodi - kod trudnica postaje obavezna - potrebno je stvarati zdrave ljude, a ne liječiti bolesne - stvarati tu tedenciju ...mnogi su to već shvatili i nauka će ići u tom pravcu ..jer njenu snagu sad treba znati upotrijebiti ..prevencija ili masa ljudi sa genetičkim anomalijama koji su beskorisni ...
Prevencija je za sada odgovor nauke na negativne posljedice gubitka prirodne selekcije ...

Ali recimo da ne uspijemo otkloniti sve te urođene anomalije,ali omogućimo, kao danas, život ljudima sa urođenim anomalijama kuda to vodi?
Koliko će takvih ljudi biti radno sposobno?
Kakve probleme će donjeti i hoće li ih donjeti ovaj gubitak prirodne selekcije?

Danijela,
Prilično mngo "grešimo" ako na život čoveka gledamo kao na biće iz carstva životinja. Zapravo, meni se čini da je Zaratustra govorio o čoveku kao mostu prelaska iz jednog nižeg stanja svesti ( recimo životinjskog carstva) u jedno daleko više koje je od humanog stanja svesti onoliko daleko koliko je humana svest daleko od svesti životinja.
Kako će ko gledati na problematiku koju ste dotakli zavisiće od ličnog stanja svesti.
Čovek je u procesu duhovnog budjenja ili u procesu laganog spoznavanja sebe, svoje uloge u životu, svog smisla i cilja ali i samog života.
Možda ne bi bilo preterano ako bih rekao da teorija prirodnog odabiranja, kako su je tvoje kolege videle, ima korene u istom onom stanju svesti iz kojeg je ponikla teorija o Arijevskoj odabranoj klasi. Hoću reći da kada god pridjemo gledištu da jedna grupa, populacija, kultura, kategorija... ima više prava na život od druge(ih), najveće je verovatnoća da smo načinilo fatalnu pogrešku.
Da bi ovu, ali i bilo koju temu iz života, sagledali ne može se zaobići suštinsko pitanje; Šta je čovek? Zašto postoji?...
No, da skratim. Radjanje dece koja su sa nekim fizičkim, mentalnim ili kojim drugim nedostatkom može biti posledica našeg neadekvatnog korišćenja hemijskih, elektronskih i drugih pomagala ali i našeg preteranog korišćenja supstanci za "užitak" ili, što je još gore, korišćenje lekova koji su postali profiterska roba sa pogubnim supstancama u sebi...
Istovremeno, ako tebi može odgovarati moje gledište, čovek je pre svega duhovno biće, Duša, i kao takav ima i fizičko telo kojeg prihvata da bi u ovom svetu sticao nova životna iskustva ali i korigovao ranija koja nisu najbolje odradjena.
Dobiti takvu priliku je veličanstverna šansa kao što je veličanstvena šansa roditeljima takve dece da od sebe dodatno nauče davati i negovati život na način kako do sada nisu naučili, shvatili i pojmili.
Život je da naučimo bezuslovno volimo taj život anulirajući sve one čovekom uzvišene vrline; ponos, uzvišenost nad drugima.....
Onda kada i ako bismo naučili istinskli voleti život onda bismo prestali koristiti sredstva za užitak - duvan, drogu, alkohol - tada bismo presatali gledati na lekove kao profitersko sredstvo, tada bismo prestali na hranu gledati kao sredstvo da sakupimo taj isti profit po svaku cenu, ne vodeći računa o kvalitetu hrane...
Tada bi prestalo ili bi se umanjio broj dece sa nedostacima...
Jednostavno, na taj odabir ili prirodnu selekciju pogledajmo kroz izbor odgovornijeg odnosa prema životu i svesnijeg življenja života a nikako da vidimo pozitivnost u našim minulim odnosima prema životu, što ljudi najpre tako počnu gledati.
Sve u smislu da sve što je nekada bilo bilo je bolje, lepše, uzvišenije. Jer sigurno nije.
Jednostavno, život ima svoju veličanstvenu notu koju odbijamo sagledati - ili jednostavno nismo još kadri.

Možda bi odgovor na tvoja pitanja bio u smislu; šta bismo više postigli i koliko bismo istinski bili srećniji ako bismo svi bili apsolutno zdravi kako fizički i mentalno tako i emotivno..? Da li nas kroz poteškoće život više toga nauči nego kroz obilje?
Da li bi naša teorija selekcije bila onakva kakvom je vodimo kada bi naše dete ili mi sami pripadalo grupi sa nedostacima?
Ljubav prema životu je pokretala mnoge pre nas da baš tom takvom životu daju nadu i šansu da što duže živi ovde na planeti i ljubav prema životu i danas motiviše mnoge ljude da se izoluju po mnogim laboratorijama i tragaju za rešenjima koja će drugima oko nas pružiti šansu više.

Kada akter na pozorišnoj sceni izadje ne pitamo se da li je igrao kralja, lepoticu, gubavca ili zver da bi smo ga ocenili kao uspešnog u svom poslu već gledamo kako je predano odradio taj posao.

Možda je najbolje odvesti teoretičare prirodnog odabira do te takve dece i da im pogledaju u oči u kojima će videti svu ljubav prema životu za koju nikada nisu ni pretpostavili da postoji.

Poslednja izmena:
Niko ne može zaustaviti progres, a posebno naučnici to ne žele.Mi jedva čekamo lijek kojim ćemo nekim čudom hipertenziju držati pod kontrolom ili dijabetes.To je ogromni problem, komplikacije su neminovne, novi lijekovi neophodni, kao i procedure manje ili veće..društvo je sve više opterećeno.Niko više od samih zdravstvenih radnika ne bi bio oduševljen savršenim lijekom ...
Drago mi je da čujem da ima ljudi koji ne bi uklonili anomaliju svom djetetu koja nije životno ugrožavajuća jer to pokazuje širinu svijesti o ljudskoj prirodi ...
Čovjek uvijek teži savršenijem, ne zadovoljava se postojećim stanjem..kad bi i uklonili sve genetičke anomalije (hipotetički) čovjek bi želio ukloniti ono što bi tada smatrao 'manje vrijednim' ... nešto poput plastične hirurgije danas ... možda bi se zvala plastična genetika ( :lol: ) ...

Da, u tome je problemcic. Drzati bolesti pod kontrolom. Ne bi trebalo da je to krajnji cilj ni poenta primene medicine. Naravno neke grane se bave izucavanjem nastanka bolesti, ali mahom se primenjuje na posledice a ne na uzrocnike bolesti. Mada pravi uzrocnici i nisu u domenu medicine.

Povodom otklanjanja anomalija.. hmmm veoma nezahvalna odluka, koju sam napisala. Jer kako ja vidim to, anomalije su odraz nekog disbalansa nase zivotne sredine. Sad, zasto bi bilo ko pristao da njegovo dete placa ceh za to? Naravno treba imati u vidu da sam hipoteticki odgovorila jer eto trenutno ne ocekujem dete, a to samo po sebi oduzima na tezini odgovora. Znaci zasto bi necije dete trebalo da zivi sa bilo kakvim fizickim ili mentalnim nedostatkom samo jer... odredjeni gen mutira zbog bombardovanja kojekakvih vazdusnjih zagadjivaca ili prekomernog zracenja, itd.? Kakav je to ceh placen, za sta i kome? Drustvu koje moze veoma lako i jednostavno da eliminise recimo koriscenje foslinih goriva ali to ne primenjuje? To je strasno i za pomisliti. To je taj deo gde mislim da uzrocnici ne spadaju u domen medicine. Elem, licno nisam vernih tako da ne idem linijom "tako ga je bog stvorio", to za mene nema nikakvu tezinu, tako da odgovor nije bio sa bilo kakvom ideoloskom podlogom vec iskljucivo jer nemam poverenja u primenu genetickog inzenjeringa. Ukoliko bi se generacijama dokazalo da bez posledica moze da se otkloni mutirani gen, zaista ne bih razmisljala, i odgovor bi bio sasvim drukciji. Sto se tice sirine svesti o ljudskoj prirodi, mislim da je veeoma siroko ali nisam optimisticki orijentisana, nazalost. Zasto bi bilo cije dete bilo pokusni kunic u laboratoriji u cilju unapredjenja primene lekova ili procedura za otklanjanje posledica, a sa druge strane te iste anomalije se kontinualno i masovno izazivaju. Sto je najgore, osecaj krivice je svaljen na pojedinca, a ja nisam toliki 'mucenik'.

Onda se postavlja pitanje, zar ne bi preterali i igrali se boga? Kako vidim i sama primena medicine je igranje boga i samim tim se gubi prirodna selekcija. Ako cemo da dozvolimo da se neko rodi sa anomalijom, ne treba je ni leciti... vec ukloniti uzrocnike. Ako se ide u pravcu izlecenja, onda treba anomalije ukloniti i pre rodjenja. Ali dok se ne usavrsi taj proces moj odgovor bi bio isti.

Poslednja izmena:

Prvo, hvala na odgovoru. Drugo, trebalo bi izmeniti postavljeno. "Broj prijavljene/registrovane autisticne dece.." Velika je razlika kao sto vidis i menja u korenu ne samo postavku vec i oblasti kojim bi se trebalo baviti da bi se doslo da zakljucka kako i zasto. Jos samo nesto, to sto su deca prijavljena u CMZ ne znaci da se samo u datom, uzem podrucju pojavio taj fenomen. Ima tu dosta detalja koje bi trebalo istraziti, ali ako zelis da objektivno razvijamo diskusiju trebalo bi ih i izneti. Vratiti se unazad koliko je potrebno da se istrazi produzeni vek delovanja odredjenih substanci npr., bilo kakvo zabelezeno odstupanje od uobicajenih normativa u zivotnoj sredini.. itd. za koje se zna da uticu na pojavu autizma. A autizam je za sada neistrazeno polje tako da to nije moguce. Ali bi se prosirila tema sacuvaj boze. :lol: Ovakva kakva jeste, ne moze se diskutovati realno.

Back