HEBEHA:
A, nisam to rekla nikada! Ja sam pravoslavna hriscanka, tako rodjena i tako zivim. I to sto nazivas sustinom hriscanstva i jeste sustina hriscanstva.
Nikada nisam rekla da to nije tako i za one koji ne propustaju liturgije.
Samo ne volim kvazi vjernike koji se busaju i kunu u vjeru i crkvu, a ovamo dijele ljude, ne prastaju, grizu... Ni u jednom momentu nisam rekla da ti nesto grijesis sto si vjernik, niti da ja nisam.
Tih kvazi-vernika što se busaju u grudi, obični nema u crkvi. Dnevno ima nekuh 50 ljudi na liturguji
u proseku u crkvi, nedeljom nešto više.
Drugo moraš da razumeš da je ovde 50 godina vladao komunizam i ekstremni ateizam, a posle
su usledili ratovi, i mnogi ljudi su se više folklorno vratili crkvi.
Treće ni ja se ne slažem sa stavovima nekih srpskih vladika, ali u SPC vlada demokratija i svaki
od njih ima pravo na svoj stav.
U SPC ima dosta dobrih episkopa, a ja najviše cenim episkopa jegarskog Porfirija.
Kad vidim da ljudi koriste izraze Petra Lukovića i Tepfila Pančića poznatih beogradskih protivnika SPC sve mi je jasno.
Četvrto CPC nije nikakva pravoslavna crkva, od njeni sveštenika neki su pod anatemom Carigradskog Patrijarha, a neki su
osumnjičeni za kriminal. Nije priznata od nijedne druge pravoslavne crkve, a to je neophodno
da bi je priznavali.
Zato ''vernic'' tzv. CPC ne bi trebalo sebe da nazivaju pravoslavcima.
Mitropolita Amfilohija cenim jer radi u veoma teškim okolnostima po njega i vernike, dok sve
vreme traje orkestrirana kampanja protiv njega na crnogorskim televizijama