celibat

avesic

Domaćin
Poruka
3.004
eto ,, ako zena odluci da provede preostali zivot bez seksa, recimo taj svoj cin ozvanici i u crkvi ,, ili kako vec to ide ,, e sada ako je ta neka tamo u braku ,, recite mi nacin kako takvu zelju saopstiti muzu

**TASKA**

Veoma poznat
Poruka
10.492
Pitanje je da li ocekuje da ostane u braku i dalje,sto je malo nepravedno prema muzu...jer onda su ocekivane i promjene kod njega,sigurno je da nece prihvatiti odusevljeno...a moguce je da trazi razvod,sto je najlogicnije...mada pitanje je i koliko imaju godina,razlika je ako imaju 30 ili 60.A kako reci...pa lijepo,skuva im po kaficu,uzdahne duboko i kaze...pa sta je tu je...

Dijenek

Elita
Poruka
22.034
nemash taj obred u crkvi bar u pravoslavnoj.. jedino da se monashish
Управо то сам и написао, за ступање у монаштво брачног друга, супружник мора да да сагласност.
Узгред, то је један од три завета који се тада полажу...
А овако, ако је неко приватно дошао на ту идеју...
Не бих знао шта да јој/му препоручим осим ако је венчан у Цркви.
Тад мора да зна да је таква одлука супротна учењу Цркве о браку и да супружник има право на развод брака због невршења брачних дужности...
Извињавам се ако сам био нејасан у првом посту...

avesic

Domaćin
Poruka
3.004
tara ,,obično pitaju -- u šta se to čovek razočarao kada se zamonaši,, zar nije to greška u postavci ,, trebalo bi ,,čime se čovek uzdigao iznad aktuelnih ovozemaljskih potreba

mada celibat je vezan samo za crkvu ,,
ovde je rec o klasičnoj apstinenciji ,,
(naziv teme dobija na intrigantnosti tom rečju)

Dijenek

Elita
Poruka
22.034
mozda nije u skladu sa temom ali ja ne mogu a da se ne zapitam zbog cega bi nesto uradio tako nesto...

Mojne da lupas, doco... : )

Pa, sto bi se uzdizao/la? Na zemlji si trenutno, ponasaj se u skladu sa tim... : )
Da jeste tako, radjali bismo se na nebu a ne na zemlji... : )

Не бих рекао да је то пуко уздизање изнад овоземаљских потреба.
То је једноставно начин живота...
Неко види неко не види његов смисао.
Ја, рецимо, не видим смисао живота у апсолутној слободи која га на крају пориче кроз самоубиство али мислим да људи имају право да одлуче сами за себе...