Чекирање лета и карта

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Имам неке дилеме. Оне се пре свега односе на ситуацију када директно од авио компаније преко интернета купим карту за лет. Постоје неколико начина да се ураде чекирање или тзв check in и куповина карте:

Може да се уради тзв. web check in тј. чекирање преко интернета, може да се уради и на оном аутомату за чекирање карте на аеродрому или на самом шалтеру а може и преко смартфона тј. да се службенику на аеродрому покаже карта на екрану свог паметног телефона. Е сад оно што мене занима је шта је од свега овога најбоље и најпоузданије и каква је веза свега овога са оним мејлом који ти шаље авио компанија а који ти штампаш? Да ли ти авио компанија мејлом шаље карту или само резервацију лета коју ти касније штампаш и носиш у папирном облику на аеродром? Занима ме такође и да ли се и како ради чекирање карте преко смартфона? Преко које апликације то иде и како?

Дакле, шта је од свега овога потребно/довољно/најбрже/најбоље/најсигурније? Хвала.

Имам неке дилеме. Оне се пре свега односе на ситуацију када директно од авио компаније преко интернета купим карту за лет. Постоје неколико начина да се ураде чекирање или тзв check in и куповина карте:

Може да се уради тзв. web check in тј. чекирање преко интернета, може да се уради и на оном аутомату за чекирање карте на аеродрому или на самом шалтеру а може и преко смартфона тј. да се службенику на аеродрому покаже карта на екрану свог паметног телефона. Е сад оно што мене занима је шта је од свега овога најбоље и најпоузданије и каква је веза свега овога са оним мејлом који ти шаље авио компанија а који ти штампаш? Да ли ти авио компанија мејлом шаље карту или само резервацију лета коју ти касније штампаш и носиш у папирном облику на аеродром? Занима ме такође и да ли се и како ради чекирање карте преко смартфона? Преко које апликације то иде и како?

Дакле, шта је од свега овога потребно/довољно/најбрже/најбоље/најсигурније? Хвала.

Zavisi od avio kompanije i aerodroma. Nakon on-line čekiranja negde dobiješ i boarding pass sa bar kodom da odštampaš na koji samo nalepe onu nalepnicu za prtljag kada ga predaš,negde na taj način preskačeš redove. Negde samo daju rezervaciju koju odštampaš i nosiš na aerodrom gde na osnovu toga dobijaš boarding pass(air serbia na NT naprimer). Neke kompanije čak dodatno naplaćuju čekiranje na aerodromu ako nije urađeno online(wizzair čini mi se)
Onog trenutka kada kupiš kartu oni imaju tvoje podatke i uglavnom i ne gledaju papir nego samo preko pasoša izdaju bp.
U suštini nema čega da se bojiš šta god da izabereš.

Vueling,kojim sam letela za Barcelonu proslog leta,ima opciju online check in-a samo za let iz Barcelone.
za let iz Beograda smo morali da se cekiramo na aerodromu,receno nam je da Aerodrom Nikola Tesla nema opciju onilne check in-a za njihove letove. Gnjavaza i cekanje u redu,za razliku od Barce gde su nam samo klimnuli glavom i poslali nas na gate.

Купи карту преко интернета, отиђи на шалтер, предај пасош и пртљаг. То је све.

Jedino je sigurno kad licno odes i kupis kartu i uzmes je u svoje ruke sve ostalo on lajn je macku o rep tvoja rec protiv njihove i pedala u supak ako naletis na neku lodachu
Није истина. Увек сам куповао преко интернета, од авио карата до хотелског смештаја и никад проблема.

Back