Voljela sam uvijek za sebe reći - ma, nisam ja takva.
Voljela sam negirati da jesam.
Voljela sam mrziti sebe u drugima.
Nisam voljela što se prepoznajem u onoj ženi što u naletu bijesa viče i izgovara svašta.
Nisam voljela da istu tu ženu savjetujem da ne bude ja, jer sam sebe ipak voljela.
Zašto da ne bude ja, kad sam ja dobra?
Šta ima veze što ponekad nisam?
Kad sam bila mala, drugarica je dobila peticu iz srpskog a ja četvorku.
Prvobitno sam bila sretna jer sam ja dobila četvorku, a onda sam čula da učiteljica govori - Bravo, Jelena, tako se uči. Sjedi, pet.
Tako mala, ja sam naučila prikriti ljubomoru i nasmješiti se iako sam htjela plakati. Od bijesa.
Mnogo kasnije, Jelena je i dalje bolja od mene u svemu.
Mnogo kasnije, ja sam mnogo bolja u skrivanju zavisti.
Htjela sam reći - ma, nisam ja takva.
U toj zavisti se nije krila pakost. U ovoj sada tek je nema.
Ali...
Dugogodišnja ,,praksa" me je naučila prepoznati neiskrenost, pa kad vidim dvije žene od koje je jedna presrećna a druga blago nasmijana i pomalo ukočena, ja tu, u njoj, vidim sebe.
I malo je mrzim.
Jer, ja jesam srećna zbog nje, ali bila bih mnogo srećnija da se to desilo meni.
Ali, ja stvarno nisam takva.
Voljela sam negirati da jesam.
Voljela sam mrziti sebe u drugima.
Nisam voljela što se prepoznajem u onoj ženi što u naletu bijesa viče i izgovara svašta.
Nisam voljela da istu tu ženu savjetujem da ne bude ja, jer sam sebe ipak voljela.
Zašto da ne bude ja, kad sam ja dobra?
Šta ima veze što ponekad nisam?
Kad sam bila mala, drugarica je dobila peticu iz srpskog a ja četvorku.
Prvobitno sam bila sretna jer sam ja dobila četvorku, a onda sam čula da učiteljica govori - Bravo, Jelena, tako se uči. Sjedi, pet.
Tako mala, ja sam naučila prikriti ljubomoru i nasmješiti se iako sam htjela plakati. Od bijesa.
Mnogo kasnije, Jelena je i dalje bolja od mene u svemu.
Mnogo kasnije, ja sam mnogo bolja u skrivanju zavisti.
Htjela sam reći - ma, nisam ja takva.
U toj zavisti se nije krila pakost. U ovoj sada tek je nema.
Ali...
Dugogodišnja ,,praksa" me je naučila prepoznati neiskrenost, pa kad vidim dvije žene od koje je jedna presrećna a druga blago nasmijana i pomalo ukočena, ja tu, u njoj, vidim sebe.
I malo je mrzim.
Jer, ja jesam srećna zbog nje, ali bila bih mnogo srećnija da se to desilo meni.
Ali, ja stvarno nisam takva.