Idemo redom...šta je casablanca?
Casablanca je potpuno besplatan program koji uz pomoć vaše satelitske antene,kompa sa ugrađenom DVB karticom(sky star 1,2,nova i.t.d) downloaduje kompletan sadržaj unapred određenih sajtova direktno na vaš hard a da pri tome ne koristi nikakvu konekciju sa internetom i time vam ustvari omogućuje da surfujete tim sajtovima bez bilo kakve internet konekcije(offline).
Sastoji se iz tri portala(portal je kao neki interni casablancin browser)...engleskog,nemačkog i italijanskog.
Logično,u svakom portalu su većinom sajtovi na pomenutim jezicima međutim nisu u pitanju isti sajtovi prevedeni na određeni jezik već(što je dobro)potpuno različiti sajtovi.Tako da ako u nemačkom portalu imamo spiegel.com u italijanskom je to la stampa.com.
Odmah da napomenem da sajtovi jesu kompletni što se surfa tiče ali nažalost ne podržavaju download i linkove koji su izvan istog servera.
Trenutno su na raspolaganju oko 120 sajtova u svim portalima i plus što je jako dobro podrzavaju vesti iz bogate ponude news grupa i to onih koje obeležite kao i mailcasting.Izbor sajtova zavisi od glasanja svih korisnika i u principu broj sajtova je u stalnom porastu.Takođe jako dobra stvar je sto refresh tih sajtova zavisi od vas t.j. kada vi odlučite da pustite da se veoma brzo skinu promene koje su nastale od kada ste poslednji put skinuli sajt.Oko 2 mb u sekundi.
Samim tim što sami korisnici glasaju o sadržaju casablance jasno vam je šta dobijate...najviše DVB sajtova,PC,Games,Satelit,Mobil phones,Sport i.t.d. sve u svemu velika većina vas sigurno interesuje...od news grupa imate slično...windows xp,IE 6,Europe on line i puno drugih...pravi način da preko tih news grupa i foruma budete dobro informisani...to bi otprilike izgledalo ovako samo još malo više sajtova...
Preview Trailer EN COMPUTER HARDWARE anandtech.com AnandTech, EN chip.de CHIP Online DE googlegear.com Googlegear.com EN hardware.fr Hardware.fr - Le Guide du Hardware & de l'Optimisation PC FR hardware-one.com Hardware One - Your Daily Computer News and Reviews Site EN tomshardware.de/news Tom's Hardware Guide Deutsch DE hardware.multiplayer.it 3D ITALIA IT dvbmagic.de DVB Magic DE IT NEWS news.com.com Tech News - CNET.com EN punto-informatico.it Punto Informatico IT heise.de Heise Online DE itportal.it ITPortal - l'universo tecnologico IT SatAtOnce NEW!!! - Sat@Once update by satllite EN, DE, FR, IT multimedia_downloads Multimedia Downloads EN infosat.lu INFOSAT DE transponder-liste.de NEW!!! - European Transponder Charts EN, DE DIGITAL PHOTO & VIDEO steves-digicams.com Steve's Digicam Online EN digitalkamera.de/Info Digital Kamera DE ECONOMY & BUSINESS lerevenu.com Le Revenu FR ELECTRONIC GAMES firingsquad.gamers.com Firing Squad EN
Da,sve ovo i još više će biti na vašem hardu...izdvojio bih možda .project design.com sa preko 300 klasičnih igrica u javi i macromediji...nisu extra ali simpatično,posebno za decu...ah da...i lyngemark.com je tu od velike pomoći...ja ga stavim na desktop...
Idemo dalje...ne znam tačno koja je minimalna konfiguracija potrebna...verovatno P3 na 900 mhz kao i skystar 2...uglavnom za jedan portal je potrebno oko 2 GB na hardu pa puta 3 portala...ako imate prostora računajte 7- 8 GB optimal.Naravno u opcijama možete i podesiti koliki prostor na hardu dodeljujete a i koji portal želite da primite...dakle ako vas ne interesuje italijanski ne morate ga primati a samim tim vam i nije potrebno 8 GB.Odmah da kažem da nisam primetio neku razliku iako je po defaultu stavljeno 1GB???Loše je to što tokom skidanja sa satelita iskorištenost procesora ima udare i do 99% tako da nećete moći ništa drugo da radite dok traje download.Moja konfiguracija je AMD 2000+ na gigabytu VAX-A,256 kingston DDR-a.Još bih napomenuo da je interesantno što nisam uspeo da izolujem ni jedan sajt posebno iz foldera odnosno svi sajtovi su razbacani po casablankinom folderu tako da ih samo taj portal može spojiti...mislim da je to namerno urađeno.
Ne znam da li sam nešto zaboravio...idemo na instalaciju.
Najnovija trenutna verzija je 2.2.Možete je skinuti ovde.
http://www.sat@once.csp.it/download/FullSetup_EN.exe
VAŽNO!!!!!.Pre instalacije obavezno isključite svaki anti-virus,lično sam se uverio u probleme.
Ja bih vam savetovao da ipak ako ste u mogučnosti napravite posebnu malu particiju na koju ćete instalirati casablanku iz razloga search i virus scan opcija.Naime ako vam je 8 GB u particiji C onda predugo traje search i virus scan i slično.Naravno nije obavezno.
Instalirate casablancu,restartujete,pa kada dobijete u doljnjem desnom uglu malog zelenog kameleona kliknete na njega desnim klikom i pritisnete options.
Pod opcijom general odredite max size na vasem hardu.(ako ćete sve portale stavite 8 GB).
Zatim pod opcijom Data reception odredite koje portale želite i prema jačini vašeg kompa odredite bitrate.Bitrate možete ostaviti na standard iako ja menjajući ovo nisam primetio neku razliku.
Nema razloga da glasate bar ne u početku jer ćete glasali-ne glasali da primite sve sajtove.
Zatim okrenite antenu na Astru 19E.Desnim klikom na ikonicu skystar 2(za ostale ne znam)izaberite provajdera sat~once 19.2E.Ako je sve u redu sa prijemom kružič će vam pozeleneti.
Kameleon će posle izvesnog vremena početi da žmirka što znači da je kontakt uspostavljen a ubrzo će i jezikom početi da hvata kao insekte što znači da je download počeo.
Kako bi pratili download,desnim klikom na kameleona otvorite portal.Videćete obaveštenje da sačekate jer je u toku formiranje vašeg boxa.To može trajati i do 10 minuta.Sajtovi su raspoređeni po grupama a iznad tih grupa imate tri broja.Zeleni,žuti i crveni.Zeleni pokazuje broj skinutih sajtova,žuti skoro skinut i crveni tek započet download.Naravno,zeleni su spremni za surf i u vašem su hardu a ostali su trenutno neupotrebljivi.Svakako možete prekinuti i nastaviti skidanje s tim da će vam kod prekida zeleni ostati u hardu a ostali ne.U boxu je i evidencija ispod imena sajta kada je zadnji put sajt refreshovan t.j ažuriran.Pored imena sajta još se i nalazi pesčani sat.Ako je gornja polovina sata žuta skinuto je do 50%sajta a ako je žuta donja polovina od 50-100%.
Neko precizno vreme kada će vam se završiti kompletan download ne postoji ali možete računati na 4 sata.Moj je savet da pre spavanja sve ovo lepo odradite,ispratite par sajtova koji će pozeleneti već posle 20-ak minuta i ujutro je sve tu.Refresh isto možete uraditi tokom večere,filma ili pre spavanja.
Ja koristim ss 2 sa 4.2.8 drajverima tako da je sat~once sigurno tu.Ako vama nije potrebno je da u setup 4PC ukucate frekvenciju 12604H,SR22000.
Portale menjate na sledeći način:desnim klikom otvorite portal,u gornjoj levoj polovini imate žuti kružič u koga udaraju 4 strelice sa svake strane,postavite miša na njega i menjate.Interesantno je još i da pogledate stanje vašeg boxa sa desne strane portala gde piše storage.Jasno,pet crtica je max popunjen box sto znači da ste skinuli sve...
Glasanje je obavezno samo ako želite da primate news grupe i mailcasting koje nećete skinuti na početku.Desnim klikom na vote,obeležite šta vas interesuje,konektujete se ne net i pritisnete vote...za nekoliko sekundi dobijate odgovor accepting...i to je to.Navodno oni onda znaju vaš profil zainteresovanosti pa vam tako i šalju...ne verujem u to jer sam nekoliko puta brisao neke sajtove i oni su uvek tu,a ove koje sam obeležio su isti...dakle samo za news grupe...ali i to je od velike koristi.Poenta glasanja je u stvari da se po glasovima korisnika određuje koji će sajt naći mesto u casablanci.Takođe ako u real tajmu želite da vidite šta se dešava,postavite miša na kameleona i čitajte koji se sajt trenutno prima ili odbija.
E sada...navodno sa ovim programom mozete i zakazati da vam se pošalje neki sajt kojeg nema na listi...ja sam nešto probao sa nba.com ali nikad ništa.
Pročitao sam da to stvarno funkcioniše pa ako neko o tome nešto zna neka me dopuni...ja ne znam.
Mislim da nisam ništa zaboravio...pa evo moj rezime...
Casablanka je izuzetno koristan program i po meni mora imati mesto na svakom kompu jer je vrlo nezahtevan(osim harda) i neprimetan posle instalacije i downloada a uz sve to jos i free.Ja ne znam za vas,ali meni je recimo lyngemark.com potreban bar dva puta dnevno kao ljubitelju sat-kanala i fidova,pa što bih dva puta dnevno morao da se konektujem na net kada može i ovako a ne zahteva ništa posebno a tu je i sattelit.it...uz sve to odigram partiju šaha,pikada,ruleta...na miru čitam vesti,sport,tabele,hardwer..
author dakiyu