Carpe diem ili memento mori?

ali fora je upravo da ne znas da ti je poslednji dan i zato ne loodujes inace bi verovatno razbila ciglom prvi izlog, pokrala robu, nauzimala se para i troisla do mile volje jer ne postoji sutra.

imas zanimljive filmove na slicnu temu u kojima se ponavlja isti dan ... prakticno zivis dan bez posledica jer ne postoji sutra.

poslednji koji sam gledao i koji daje potpuno drugi pogled na ovo je repeaters

zanimljivo ga je pogledati..nije neki film, ali potpuno iskace iz klisea standardnih filmova na tu temu... sobzirom na tvoju profesiju nije lose da ga pogledas.

Ne vidim koji je film,kao da je pukao link.

Iskoristiti dan ne znači da di oslobođen obaveza niti da dovodiš sebe u rizične sitiacije već da na kraju dana budeš ispunjen i zadovoljan zbog onoga što si tog dana uradio.
a sta je onda iskorisceno? :tongue2:
zivis isto kao i svaki drugi dan.
ovo na kraju ja radim svaki dan..svaki dan gledam da mi je ispunjen i sadrzajan i da sam zadovoljan

hmm citajuci vase komentare...rekla bih da je "sustina" negde izmedju :D
u biti svestan zivota i biti svestan smrtnosti...carpe diem je za moj pojam jos uvek suvise okrenut ka "materijalnom" zadovoljstvu kao sto Tab rece...zurke, ludilo, seks, droga...

Zavisi kako ko tumači. Mislim da je ipak "iskoristi dan najbolje što možeš".
"Iskoristi svaki trenutak najbolje sto mozes" je jedno (podrzavam, posto ne znaci nista drugo no "Donosi najbolje odluke"), "Radi ono sto ce ti pruziti najvise zadovoljstva narednog trenutka" je drugo (ne podrzavam.) "Carpe diem" se uglavnom koristi u drugom smislu, nezavisno od originalnog znacenja.

"Svatko od nas u cijelosti određuje samog sebe i to svojim mislima i osjećajima. Sve, apsolutno sve, što nam se događa, rezultat je onoga što smo prethodno mislili i osjećali. I naš uspjeh i naš neuspjeh, sreća i nesreća, dogodili su se jer smo mi to baš tako tražili. Ne mislimo mi ono što mislimo da mislimo, niti osjećamo što nam se čini da osjećamo, niti želimo ono što mislimo da želimo. Što zaista želimo od svoga života, to se jedino i najtočnije vidi iz našeg života samog. Ako je neuspješan i mizeran - mi smo baš to htjeli. Nije nitko drugi spriječio našu sreću. Mi smo doslovno htjeli svoju nesreću. Kad shvatimo, zaista shvatimo i doslovno shvatimo, ovu tvrdu istinu, tek onda smo po prvi put u životu otvorili vrata svojoj sreći. "
("Geometrija božanske iskre", Serena Alba)

hmm citajuci vase komentare...rekla bih da je "sustina" negde izmedju :D
u biti svestan zivota i biti svestan smrtnosti...
"Sustina" je da za svaku odluku koju mozes da doneses u datom trenutku moras da predvidis posledice -- one koje su pozeljne kao i one koje nisu -- i da na osnovu toga izracunas koja odluka ima najpozeljnije posledice. To se zove cost-benefit analiza. "Carpe diem" vs "memento mori" je suvise neozbiljno pojednostavljeno.

"Sustina" je da za svaku odluku koju mozes da doneses u datom trenutku moras da predvidis posledice -- one koje su pozeljne kao i one koje nisu -- i da na osnovu toga izracunas koja odluka ima najpozeljnije posledice. To se zove cost-benefit analiza. "Carpe diem" vs "memento mori" je suvise neozbiljno pojednostavljeno.
To je upravo suprotno od Carpe diem, nešto najgore što možeš napraviti je da formula donosi odluke za tebe u životu.

To je upravo suprotno od Carpe diem, nešto najgore što možeš napraviti je da formula donosi odluke za tebe u životu.
Pravilno razmisljanje sledi odredjena pravila (i s tim se radi o determinisanom, formulaicnom, procesu.) Nepravilno razmisljanje ili nema pravila (donosis odluke bacanjem kockice) ili sledi pogresna pravila (sto je opet formula.)

E sad, kad nisi svestan sta stoji iza tvojih odluka, lako je doci do zakljucka da ne stoji nista.

Pravilno razmisljanje sledi odredjena pravila (i s tim se radi o determinisanom, formulaicnom, procesu.) Nepravilno razmisljanje ili nema pravila (donosis odluke bacanjem kockice) ili sledi pogresna pravila (sto je opet formula.)

E sad, kad nisi svestan sta stoji iza tvojih odluka, lako je doci do zakljucka da ne stoji nista.
To je preživljavanje tj zadovoljavanje zivotinjskog nagona preživljavanja koji ti daje osjećaj sigurnosti. U životu ima toliko puno varijacija rizika ako počneš da računaš nikad ništa neces uraditi osim pustog preživljavanja. Ostati dijete i sve gluposti raditi koje nikakve logike nemaju je cilj i daju zadovoljstvo , naravno da mora postojati neki balans.

To je preživljavanje tj zadovoljavanje zivotinjskog nagona preživljavanja koji ti daje osjećaj sigurnosti. U životu ima toliko puno varijacija rizika ako počneš da računaš nikad ništa neces uraditi osim pustog preživljavanja. Ostati dijete i sve gluposti raditi koje nikakve logike nemaju je cilj i daju zadovoljstvo , naravno da mora postojati neki balans.
U svakom slucaju, postoji odredjeni cilj kojim se vodis. Ako imas cilj, onda se odluke biraju na osnovu toga koja te najvise priblizava ostvarenju cilja. To je formulaicno odn. sablonsko postupanje. Ako pak nemas cilj, onda je svejedno kako ces da postupas tj. da li ces da pratis odredjeni sablon ili ces da bacas kockicu.

Detinjstvo je period tokom kojeg se razvijas. Cilj je da se razvijes tj. da sazris. Koliko ce dugo da traje zavisi od kolicine sposobnosti koje treba da se razviju ali i od toga koliko te okruzenje podrzava odnosno sprecava u tome. Detinjstvo moze vestacki da se oduzi ako je nekome u interesu. A mozes i da budes zauvek zarobljen u njemu. U svakom slucaju, nije cilj samo po sebi.

U svakom slucaju, postoji odredjeni cilj kojim se vodis. Ako imas cilj, onda se odluke biraju na osnovu toga koja te najvise priblizava ostvarenju cilja. To je formulaicno odn. sablonsko postupanje. Ako pak nemas cilj, onda je svejedno kako ces da postupas tj. da li ces da pratis odredjeni sablon ili ces da bacas kockicu.

Detinjstvo je period tokom kojeg se razvijas. Cilj je da se razvijes tj. da sazris. Koliko ce dugo da traje zavisi od kolicine sposobnosti koje treba da se razviju ali i od toga koliko te okruzenje podrzava odnosno sprecava u tome. Detinjstvo moze vestacki da se oduzi ako je nekome u interesu. A mozes i da budes zauvek zarobljen u njemu. U svakom slucaju, nije cilj samo po sebi.
Cilj je bezbrižan život sa što više humora i pozitivne energije i ništa više. Ne dozvoliti da živiš po nekim formulama iako ti razum i nagon za preživljavanje to nalažu tj umjetnost da ne postaneš ta osoba . Sreća i duhovni mir su nešto što se ne može ostvariti racionalnim razmisljanjem.

Cilj je bezbrižan život sa što više humora i pozitivne energije i ništa više. Ne dozvoliti da živiš po nekim formulama iako ti razum i nagon za preživljavanje to nalažu tj umjetnost da ne postaneš ta osoba . Sreća i duhovni mir su nešto što se ne može ostvariti racionalnim razmisljanjem.
Kao sto rekoh, ako imas cilj, a ti tvrdis da ga imas, tvoj proces odlucivanja ce ili slediti odredjena pravila (tezice ka tome da se izabere odluka koja ce te najvise pribliziti ostvaranju cilja), zbog cega ce biti formulaican, ili ih nece slediti, zbog cega ce biti iracionalan (jer radi kontra tvom cilju.)

Druga je stvar sta je vrhovni cilj. To svakako nije bezbrizan zivot, pozitivna energija i humor. To su sredstva. Covek zna da pomesa ono sto smatra da mu je trenutno potrebno (npr. odmor) sa vrhovnim ciljem.

A utopija je jako opasna stvar zato sto navikava coveka da zivi bez ikakvog truda. Kao u Titovom komunizmu. Tako se gube sposobnosti -- postajes nesposoban.

Kao sto rekoh, ako imas cilj, a ti tvrdis da ga imas, tvoj proces odlucivanja ce ili slediti odredjena pravila (tezice ka tome da se izabere odluka koja ce te najvise pribliziti ostvaranju cilja), zbog cega ce biti formulaican, ili ih nece slediti, zbog cega ce biti iracionalan (jer radi kontra tvom cilju.)

Druga je stvar sta je vrhovni cilj. To svakako nije bezbrizan zivot, pozitivna energija i humor. To su sredstva. Covek zna da pomesa ono sto smatra da mu je trenutno potrebno (npr. odmor) sa vrhovnim ciljem.

A utopija je jako opasna stvar zato sto navikava coveka da zivi bez ikakvog truda. Kao u Titovom komunizmu. Tako se gube sposobnosti -- postajes nesposoban.
Sta je vrhovni cilj u tvom slučaju? Ja nemam vrhovni cilj, potpunim slučajem sam na ovom svijetu i pokušavam da ga iskoristim okružen sa što više pozitivne energije i humora. Nikakvi bogovi ili bilo šta, samo koristi vrijeme zato što je baš taj tvoj spermij dobio lutriju.

Poslednja izmena:
Dakle carpe diem ili memento mori? :ceka:
Koji pristup je vama sadržajniji, značajniji možda bitniji?

Iskoristi svaki dan, uživaj u svakom danu ili seti se da si smrtan ili oba možda? Da je to vama isto ili vidite razliku?
Oba.
Jer potreba da iskoristimo dan se radja iz svesti da smo smrtni.
Pod tim podrazumevam da iskoristim dan najbolje u mojoj mogucnosti, kao nacin zivota... sto sam starija vise imam tu potrebu.
A kad bih znala da mi je poslednji, sigurno ga ne bih bacila na seks, pare ili bilo sta materijalno. To mi nema nikakvog smisla
Zagrli dete, budi sa najbizima... upij lepotu i ljubav oko sebe. Jedino je to vredno poslednjih momenata zivota

Oba.
Jer potreba da iskoristimo dan se radja iz svesti da smo smrtni.
Pod tim podrazumevam da iskoristim dan najbolje u mojoj mogucnosti, kao nacin zivota... sto sam starija vise imam tu potrebu.
A kad bih znala da mi je poslednji, sigurno ga ne bih bacila na seks, pare ili bilo sta materijalno. To mi nema nikakvog smisla
Zagrli dete, budi sa najbizima... upij lepotu i ljubav oko sebe. Jedino je to vredno poslednjih momenata zivota
Zašto seks ide u istu grupu sa parama i materijalnim stvarima?

Back