Čarolija pisanja

2r2caw1.jpg

Svaki pisac zna da se inspiracija ne može na silu privući. Ona je poput neuhvatljivog vetra, nevidliva, a opet tako snažna, kad udari svom silinom! Inspirisati nas mogu razne stvari: nekad su to detalji iz "obično-neobičnog" života, titraj osmeha ili osvit zore, a nekad nam uopšte nije jasno odakle nam dolaze misli i ideje koje tutnje našom dušom, stvarajući joj breme, sve dok se poput kiše u vidu reči ne izliju na papir.

Ponekad nas i lični događaj nagna da misli uobličimo u reči, prenesemo na papir i podelimo sa drugima. Osetimo ga poput klupka u grudima koje tišti, i kako uzmemo olovku u ruke, tako se to klupko nit po nit razvezuje, donoseći nam olakšanje.

To su svima poznate stvari, a posebno onima koji imaju potrebu da se izražavaju kroz pisanje. Ali ono o čemu većina nije razmišljala, to je - da je pisanje akt magije.

Dok nižemo stihove na papiru, naš um i duh lutaju po sferi sećanja i prošlosti .... ili možda kroz stihove uobličujemo svoju želju, šaljući impuls kosmosu da obrati pažnju na nas. Kada neku svoju želju izražavamo u vidu pesme, količina energije i emotivnog naboja je ista kao u, na primer, vikanskom ritualu za ostvarenje želje. Magovima je i onako jasno da su ritualna oruđa samo pomagala - naš um i naša duša su ti koji stvaraju čaroliju. Nema razlike između odašiljanja svoje želje kosmosu u vidu stvaranja pesme, i odašiljanja u vidu upražnjavanja rituala.

A evo i još jednog primera; postoji mnoštvo ezoteričnih tehnika i rituala za oslobađane od bremena prošlosti, i njeno bolje razumevanje. Sve te tehnike može zameniti naše izlivanje misli na papir. Pišući, mi bolje sagledavamo našu prošlost, jasnije je definišemo i na kraju je se i oslobađamo - eto primera kako pisanje ima i terapeutsko dejstvo.

Nekad nam pesma i priča mogu poslužiti da na njihovim krilima posetimo sfere drugih postojanja ... Eto, naša kreativnost nam u određenom momentu zameniti meditaciju i astralnu projekciju (mada ništa ne smeta da se bavimo i jednim i drugim, naprotiv!).

Jednom reču, rekla bih da su svi umetnici istovremeno i čarobnjaci, samo to ne nazivaju takvim imenom!

p. s. Za ovaj tekst me je inspirisao komentar Ljilje MMM na mom predzadnjem blog tekstu. Hvala Ljiljo (eto, sd ti je jsno da si i ti čarobnjak - mag :) )

Tako mlada a tako Valeria....kao valerijana, smirujuća; mislima, rečju, delom....I ja ponekad nešto napišem i "nemam neprijatelja otkad sam zaratila sa sobom" što reče pesnik čije pesme znam napamet....Pisanje je samo vapaj za istinom draga Valeria...moja valerijana:zag:

p. s. Za ovaj tekst me je inspirisao komentar Ljilje MMM na mom predzadnjem blog tekstu. Hvala Ljiljo (eto, sd ti je jsno da si i ti čarobnjak - mag )

ijuuuuuu.....pa fala :cmok2:
ja mu onda dodjem kao sredovečna čarobnica hahahahaha
šalim se......Istina je to da pisanje ima terapeutsko dejstvo....iskusih na sebi, ali nikada nisam išla dalje u tim razmišljanjima....da povezujem to sa nečim drugim....jednostavno izadje i gotovo. Mada, kad ti sad to ovako napišeš, stvarno izgleda realno.
Ha, nisam ja badava razredna F odeljenja :zcepanje:

mari47;bt101396:
Tako mlada a tako Valeria....kao valerijana, smirujuća; mislima, rečju, delom....I ja ponekad nešto napišem i "nemam neprijatelja otkad sam zaratila sa sobom" što reče pesnik čije pesme znam napamet....Pisanje je samo vapaj za istinom draga Valeria...moja valerijana:zag:

:zag:
Samo piši Mari...pusti nek sve izađe iz tebe ...:heart:

LJILJA MMM;bt101398:
p. s. Za ovaj tekst me je inspirisao komentar Ljilje MMM na mom predzadnjem blog tekstu. Hvala Ljiljo (eto, sd ti je jsno da si i ti čarobnjak - mag )

ijuuuuuu.....pa fala :cmok2:
ja mu onda dodjem kao sredovečna čarobnica hahahahaha
šalim se......Istina je to da pisanje ima terapeutsko dejstvo....iskusih na sebi, ali nikada nisam išla dalje u tim razmišljanjima....da povezujem to sa nečim drugim....jednostavno izadje i gotovo. Mada, kad ti sad to ovako napišeš, stvarno izgleda realno.
Ha, nisam ja badava razredna F odeljenja :zcepanje:

Jest, ti nam dođeš ko Prvosveštenica-čarobnica :lol: .
A kad pogledaš i jeste tako.. balansiraš situaciju... kad nekom zaškripi, nađeš mu se ... Kad treba da se podigne atmosfera, podigneš je... eto :).

Nisam ni znala da sam čarobnjak. Drop dead, Harry Potter. :)

Šalu na stranu, ko bi rekla da sam negde već pisala o tome. Kako pišem ceo život, ne mareći za tuđ osvrt po pitanju vrednosti - pišem jer moram; jer je - čini mi se - sam taj čin jači od mene. Nikada nisam pokušavala da racionališem.

To bi bilo kao racionalisati fakt da nosim glavu na ramenima.

Dešavalo se da pišem u ushitu; podjednak broj puta koliko se dešavalo da pišem grcajući od bola.
Ne ličnog.

Ja sudim da to boli; jer potreba; ako razmisliš; u korenu ne nosi mnogo lepog - nju nije briga za priliku i pravo vreme - potreba insistira na zadovoljenju.

Kako god, javlja mi se da sam onomad o tome pišući zvučala pametnije. :mrgreen:

Pa ću sad stati.

Ja sam recimo lepo pisala dok sam bila u osnovnoj skoli, a onda od srednje nadalje, nista...imala sam poriv, ali reci nisu izlazile, nikako. Masta prestala, kao da sam otisla od sebe. A onda sam krenula da upoznajem i pronalazim sebe iznova, kroz razne zivotne situacije koje su pocele da se nizu jedna za drugom. I evo krenulo je opet - bukvalno reci izlaze iz mene....i osecaj je predivan, rasterecenje....

Aribi;bt106845:
Ja sam recimo lepo pisala dok sam bila u osnovnoj skoli, a onda od srednje nadalje, nista...imala sam poriv, ali reci nisu izlazile, nikako. Masta prestala, kao da sam otisla od sebe. A onda sam krenula da upoznajem i pronalazim sebe iznova, kroz razne zivotne situacije koje su pocele da se nizu jedna za drugom. I evo krenulo je opet - bukvalno reci izlaze iz mene....i osecaj je predivan, rasterecenje....

:cmok2:
samo piši.....

Back