Car Samuilo

• Začetnik teme Začetnik teme leki1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

leki1

Iskusan
Poruka
6.150
Da li je Car Samuilo bio vizantijski car ?
Znam da je njegova drzava bila nastavljač vizantijskih tradicija, te zato i ovakvo pitanje.
Molio bih da mi odgovore osobe koje su istoričari ili osobe koje su više upućeni u tematiku.

Самуилова држава је била конкуренција Византији, не њен настављач (јер Византија и даље постоји, и на крају уништава ово царство). Та држава је настављач Симеоновог царства, које је тежило да замени Византију, и преузме њем "унивезрални" карактер, али иако је било моћна држава није у томе потпуности успело (као што је Душан покушао да уклони Византију, али на крају ипак остао пре свега српски цар).

Симеон је на крају остао цар Бугара (или можда боље рећи свих Словена источног Балкана), а Самуило се при прављењу свог царства угледао управо на Симеона - те је стога он Бугарски цар, никако и Византијски.

Самуило свакако није византијски цар. нити су га други за то сматрали, нити се он сам на то позивао.
он је покушавао да легитимитет своје царске титуле веже за бугарско наслеђе, јер су претходни бугарски владари имали признато царско достојанство.
међутим, средиште Самуилове државе је на далекој западној периферији некадашње Бугарске- далеко од старих средишта Плиске и Преслава.
а и порекло његове лозе највероватније није словенско- ако је судити по именима браће (Давид, Арон, Мојсије, Самуило) пре ће бити да је арменско.
како год, он је покушавајући да стекне легитимитет као владар, своју новостворену државу калемио на старију бугарску државну традицију.
али, и поред свега- у очима Византинаца он је био обични одметник и самозванац.

Да ли су заправо били Армени или Јудизирани Хазари Бог ће га знати , свакако не Бугари или Македонци , па чак ни Цинцари....
Тотално изолован случај да се породица зове овако код православних Хришћана осим можда Давид које је данас опште прихваћено...
Али Мојси па Саул ради се о Јеврејима да ли етничким или Јудизираним неким етничким групама....

тек у следећој генерацији, они добијају совенска имена- Гаврило Радомир и Јован Владислав.
о њиховом пореклу можемо само нагађати, јер је византијска војничка аристократија била етнички врло шаролика.

Прва Македонска држава и македонске кнежевине-склавиниите

Први македонски склавинии (кнежевине) јављају се крајем 6. века.
Сви становници склавиниите по византијски извори називају Словенима (склавенои)
. Склавиниите стапувале често у алијанси међу собом због бољег напада на Византијског царства, а касније и као одбрана од Византије и Бугарске.
(Литература: R. Rsler, ber der Zeitpunkt der slawischen Ansiedlung an der unteren Donau, Sitz. Ber. W. Akad., Bd. 73 (1873), S. 77—126.)

Македонски склавинии су државне формације,А у 7 веку су формирали своју државу Македонску Склавинија.
(Теофан, Цхронограпхиа, приредио Царолус из Боор (Лајпциг, 1883), И, стр 347.).
Та држава је била држава етничких Македонаца, зафакјајки јануар географска Македонија Пеонија, Доња Мезија,западна Тракија.

Macodnian_Sklavinia.png

Свака држава имала своју лидера, тако и Македонија.
Као први краљ је био Рекс ХАТСОН. Пон византијске средњовјековне књижевности, македонски крал Хатсон познат као Рекс Хатсон и назив долази од латинског термина Рекс, која означава краља.
Рекс Хатсон водио први средњевековне македонске државе на 20 година 7. век
(Мирац., ИИ п.1325-1333).
Други чувени краљеви прве средњевековне македонске државе је ПРЕБОНД краља, који је владао у 70 година 7. века
(Извор: "Мирац, ИИ. П.1325-1333. /" Мирац. "ИИ стр.4, Тоугард, стр.148-176).

Е крајем 8. века, византијa уништава Македонскa Склавинија и дели је на-склавинии кнежевине. Онда склавиниите су дужни да плате порез Византије, али је задржала унутрашње самоуправе, аристократије и кнезовима.
У 9. веку, део Македоније, углавном северни, централни и источне Македоније, потпадају под Бугарско царство.

297418049_c4d7242b58.jpg

Цар Самоил је син Брсјачког кнеза Никола који је владао Брсјачка Склавинија у средини 9 века. Византијце, славенска титула кнез преводу као комитопул. Зато, не само татко Никола, него и његове синове Давид, Мојсеј, Самуил и Арон у визанијске изворе се спомињају као комитопули – кнезови (Skyl.—Cedr., ibid., II, p. 347). Кнезови (грчки: комитопули) су владари македонских средновековни кнежества такозвани склавинии. Македонски склавинии су основали македонски словени (склавени).

Борбе са Бугарија:
У 968 г. истинска Бугарија (територија измеџу Дунав и Стара Планина) је нападната од русија у рисо прелазечи Бугарију напредују према Византија. У 969 г. користучи заузетост Бугарији са руске нападе, 4те Брсјачки кнезови (комитопули) кренули су бунт против Бугарија и су отцепили Берзитију, а према њих су почели да се прикључавају и остале делове етничку Македонију (Васил Н. Златарски, История на Първото българско Царство. II. От славянизацията на държавата до падането на Първото царство (852—1018), страна 609). И је формирана нова македонска држава, отцепили си се македонски етнички територији из зависности Бугарије.

У 970 г. бугарске цареве Роман и Борис II нападају државу 4 брсјачке кнезове, са циљ да је уништу и да задушу востаније средновековних Македонаца.
(Skyl.255.73-80).

Но, Бугарија ослабљена од руске нападе и од борба са Византију није успела да задуши овај бунт у Македонији шротив њихова власт.

Борбе са Византија:
У 971 г. Византија је покорила Бугарија, а у 973 г. и новоформирана, непризнана Самоилова држава, осим Берзитија, за коју се смета да је остала непокорена. Након смрт Византиског Императора Јован Цимискиј, у 976 г. комитопуле кревају ново востаније, сада против Византија (Skyl.328f).

Бугарскија развластени Цар Роман као савезник Византије против Самоила:

У 977 г. бугарске сацареве Борис и Роман су ослобоџене од Византија и прачени у Бугарија за да се бору против комитопуле. Борис II је био убијен од “бугарски“ граничар, а Роман отишао у Видин
(Skyl.—Cedr., ibid., II, p. 4357–13 ).
Роман заједно са истинске Бугара се борио у корист Византијце против Самоила и је стигао до Скопље. Откако је освојио Скопље, бугарин Роман је предао град на визатнискија цар Василиј II и за то велико дело Роман је био назначен за стратег на Абидос, а је добио и ромејску почест сан патрициј и препозит
(Skul—Cedr., ibid., II, p. 45513–18 ).

Неки историчари сматрају да је Самоило био наклоњен богумилима, из разлога што су били једина организована анти-византијска странка, јасне словенске орјентације, у Македонији.[2] Они су се противили ромејској власти и хеленизацији цркве и народа.

Самоило је кренуо да проширује своје земље користећи се унутрашњим сукобима у Византији и њеном заузетошћу на другим странама.
Његовој држави припојени су: Епир, Тесалија, Дукља, Рашка, Босна, Травунија, Срем, Албанија и Подунавска Бугарска.
Самоило се након тога прогласио за цара позивајући се на титулу Симеона Великог, уздигао је Охридску архиепископију на ранг патријаршије, а престоницу из Преспе преместио у Охрид.
Приликом заузимања Дукље заробљава Јована Владимира, али га врло брзо враћа на дукљански престо као мужа своје ћерке Косаре и свог зета.
Византијски покушај да га заустави 996. године окончао се поразом код Солуна, после чега се Самуило још више оснажује и 997. године продире до Коринта и Пелопонеза.

Samuilovo_carstvo.jpg

Самоило 1001. године покреће офанзиву ка Адријанопољу и Цариграду, али у тај сукоб окончава 1004. године његовим поразом, мада су његове трупе преко Филипоља стигле до Адријанопоља. Последица тога је византијско заузимање скоро половине његове земље.
Коначни ударац десио се на планини Беласици, у близини Струмице, 1014. године у којој је византијска војска, под командом цара Василија II до ногу потукла Самоилове трупе, након чега је уследила свирепа одмазда над заробљеницима. Око 14.000 заробљених Словена је по царевој наредби ослепљено, док је сваком стотом (или хиљадитом) остављено по једно око да би могао да води остале.

Када је Самоило видео своју оковану и ослепљену војску умро је на месту од срчане капи. Брзо након овога Самоилова држава је пропала услед династичких трвења међу његовим наследницима.
Самоило је познат и по надгробној плочи коју је подигао својим родитељима (Самоилов натпис из 993. године), која спада у један од најстаријих сачуваних словенских натписа.

Samuilovacasa.jpg

Чаша цара Самоела

Тврђава

ohrid4.jpg

Све ми јасно сем да су Богомили носили јеврејска имена то ми је непознато јер су у суштини познати по покушају оригиналне словенске Хришћанске вере са словенским именима свештеника и светаца!

Да ли си сигуран да је краљевска династија била заправо словенског порекла ,
друго у борбама су учествовали Срби како против Самуела тако против Бугара
да ли је заправо Србија пала под власт Самуела?

Него има један детаљ у време Самуела Дукља бива освојена Јован Владимир заробљен , о Рашкој се губе подаци не зна се шта се догодило , историчари сумњају да је пала али нема никаквих доказа ни да јесте ни да није сем да се Рашка у тој причи не спомиње.

Да ли си сигуран да је краљевска династија била заправо словенског порекла ,
друго у борбама су учествовали Срби како против Самуела тако против Бугара
да ли је заправо Србија пала под власт Самуела?

Па Рашка да..пала је под власт има на мапи

мислим да је то комес од латинског comes (pl. comites), а преко грчког кóμης- са значењем саборац, а касније и војни старешина.
комитопули би у том случају били нешто као ''војводићи''.

занима ме на основу чега тврдиш да је та чаша припадала цару Самуилу.

мислим да је то комес од латинског comes (pl. comites), а преко грчког кóμης- са значењем саборац, а касније и војни старешина.
комитопули би у том случају били нешто као ''војводићи''.

занима ме на основу чега тврдиш да је та чаша припадала цару Самуилу.

Рекао ми је лично он....

Па Рашка да..пала је под власт има на мапи

Да али мапа је направљена на основу већинсских историчарских закључака не свих!!!
Истина је заправо да се током ове инвазије губе подаци о Рашкој а тај детаљ тера научнике на овакав или онакав закључак па је вољом већине тако!!!
Исто је као што се пре 19 века говорило о Самуеловом царству као 1 Македонском царству па се после вољом већине нарочито под притиском Бугарских историчара ипак зове 1 Бугарско царство!

Па је моје питање гласило знаш ли нешто конкретно о томе изван ове мапе?

Па је моје питање гласило знаш ли нешто конкретно о томе изван ове мапе?

Па Дукљу је покорио то је и сигурно ..........

Ево са Гугл-транслејта........мрзело ме да исправљам грешке...

Охрабрени ове победе, Семјуел, 986 и даље исте године је кампању за Далмацију. За ову акцију смо податке у хронологије попа Дукљанина Семјуел каже да је прво напао владенијата Дукљанскиот кнез Владимир,
који не жели да буде уништен воската повукао на планину облик [20]. Али Самуило је успео да заузме Владимир и послат на његов двор во Преспа.
Пон снимање дукљанскиот Принц Семјуел трупе под опсадом град Улцињ, али није успео да освоји.
Према хронологије попа Дукљанина,
Самуел је нелагодан због не освајања града и почео да пустоше Далмацији, а посебно претрпела градова Котора и Дубровника.
Самјуел затим доле у ​​Задар, али није успео да снимају и на путу за Босну и Рашку. Ове области су успели да победе и придружио се својој земљи, а затим се вратио у Македонију.
У свом капитал, Семјуел сазнао да је његова ћерка Косара заљубила у Ивана, тако да Самјуел Владимира одлучио је да одржи венчање и Јована је враћен Владимира Дукље да се управља са Требиња, као вазал Самуела.

Ако је покорио Београд и покорио ЦрнуГору-Дукљу и покорио Босну наравно да је и Рашку која је између њих - да покори.
Знам само да је преко Дукље, тј приморја напао Хрватску, а онда се преко Босне и Рашке вратио у Бугарску. Што може да значи или да је Рашку покорио или да је имао себи одане људе тамо. Али хтео сам само да оспорим твој покушај да докажеш да је освојио Рашку тиме што је освојио Београд. Тиме си само показао да не знаш географију.

Знам само да је преко Дукље, тј приморја напао Хрватску, а онда се преко Босне и Рашке вратио у Бугарску. Што може да значи или да је Рашку покорио или да је имао себи одане људе тамо. Али хтео сам само да оспорим твој покушај да докажеш да је освојио Рашку тиме што је освојио Београд. Тиме си само показао да не знаш географију.

Рашка је ваљда цела Србија колико ја ѕнам у то време.........Откуд ја знам ваша подручја и како их делите данас!

Рашка у то доба зар не?
%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0.png

То може онда једино да се објасни да је Јован Владимир као наследник Архонта Часлава владао заправо Рашком и Босном или су му се исте придружиле у освајању!
Разумеш сад!

Back