Canada - USMLE ili jos nesto?

USMLE ispit je u stvari nostrifikacija diplome jer da bi uopšte imao pravo da ga polažeš, moraš imati završen medicinski fakultet koji američka administracija priznaje. USMLE se sastoji iz tri i po dela. Prvi deo (Step 1) podrazumeva polaganje pretkliničkih predmeta, znači, anatomije, fiziologije, biohemije, mikroba, patofize... uglavnom, onoga što smo prve tri godine učili. Prvi deo drugog dela (Step 2) se odnosi na teorijsko znanje iz kliničkih predmeta, a drugi deo na praktično znanje vezano za kliniku: anamneza, diferencijalna dijagnoza, fizikalni pregled i sl. Treći deo (Step 3) je najbliži onome što mi zovemo državni ispit, ali je njegovo polaganje daleko od našeg koje traje 10 minuta pred epidemiologom što se nalakćena hladi fasciklom. Polaže se posle staža, traje dva dana i obuhvata teoriju i praktični deo, sa lutkama-pacijentima programiranim da ''razviju'' neko urgentno stanje, pa se onda ocenjuje tvoj ceo pristup prema ''pacijentu'', i sam ishod ordinirane terapije. Sa položenim USMLE licenciran si i za rad u Kanadi, s tim što ti za obavljanje prakse tamo nije potreban USMLE, Kanađani imaju i svoj nostrifikacioni ispit, mislim da takođe ima 3 dela, da se ne polaže pretklinika, samo klinika, praktični i državni posle staža, koji obuhvata ''real life cases''. Naravno, kanadska licenca se ne priznaje u SAD, za Amere postoji samo USMLE, ništa više.
 
Pozdrav,
jako si lepo i detaljno opisao celokupan proces... I ja sam postavio jedna post na krstarici, ali nema odgovora...
Vezano je za rad u USA, pa me interesuje ako si upucen sta je je to CGFNS certification program? Da li se to polaze ili se jednostavno samo salju dokumenat radi nostrifikacije i procene nivoa po njihovim standardima. Inace ja imam BSN degree za registered tech.
Znam da mi pored toga treba i NCLEX exam i IELTS exam, ali za to mi nije frka koliko za CGNS jer ne znam sta podrazumeva...
Unapred hvala :)))
 
Naravno da za obavljanje lekarske prakse u Kanadi nije neophodan USMLE, Kanada ima svoj sistem i svoju kategorizaciju. USMLE je definitivno najteži način nostrifikovanja lekarske diplome i kao takav je priznat u svim zemljama engleskog govornog područja, a i šire, pa tako i u Kanadi, dok kanadska nostrifikacija ne prolazi u SAD, Amerima je USMLE sve i svja, za drugo oni ne znaju! E, sad, pretpostavljam da kanadska nostrifikacija važi u nekim ili svim zemljama Komonvelta, jer su Kanađani deo Krune. Ja sam bio zainteresovan za polaganje USMLE i ''prebeg'' u Ameriku, u Zagrebu je moguće polagati Step 1 i, mislim, Step 2, ali sam odustao, previše mi je to posla, maltene ponovo ceo medicinski fakultet. Položio sam državni u maju ove godine, hteo sam da specijaliziram neurologiju, za šta mi prosek 8.6 nije ni izbliza dovoljan, pa sam lepo angažovao sve svoje znanje engleskog jezika sakupljano u protekle dve decenije i zaposlio se kao predavač početnim grupama u jednoj školi stranih jezika u Žarkovu. A i tu bih se teško udenuo da školu ne drži keva moje dobre drugarice! :) I sad čekam one dugo najavljivane otvorene specijalizacije anesteziologije, bez čekanja, jer je manjak anesteziologa u zemlji ogroman, posebno na tercijarnom nivou, a ja sam za anesteziologiju zainteresovan, ali ako bude u pitanju isključivo volontersko specijaliziranje- hvala lepo, do viđenja! E, sad, tako je kako je. Enivej, plate lekara u SAD su fantastične, ubijaju se od love, tamo nema nezaposlenih lekara. U Kanadi su znatno slabije plaćeni, ali su to i dalje jako lepe pare, a i uslovi rada su vrlo dobri, u poređenju sa našim nepojmljivi! Kanada ima i sistem univerzalnog, obaveznog zdravstvenog osiguranja, što je Amerima misaona imenica, sa tim muku muče, bez obzira što imaju najveće ulaganje u zdravstvenu zaštitu po glavi stanovnika. Takođe, čujem da se papiri za Kanadu dobijaju mnogo lakše nego za Ameriku. Ja sam iskopao ovaj sajt, tu bi trebalo da bude sve vezano za bavljenje lekarskom praksom u Kanadi. Srećno!

http://www.mcc.ca/en/
 
Mislis na papire za nostrifikaciju diplome, tj. polaganje ispita, da je lakse u kanadi nego u americi? Da i ja sam cuo da je polaganje USMLE-a kao da ponovo ucis ceo fakultet, sto se ne isplati! U nemackoj traze sve lekare i mozes odmah da pocnes da radis i za tih 3-4 godine da napravis nesto. NE znam kako je za KAnadu i sta se tu polaze ali provericu na sajtu koji si mi poslao
zahvaljujem jos jednom na svemu
 
Mislim na dobijanje vize i boravišnih dokumenata generalno. A, USMLE je definitivno najteži nostrifikacioni ispit za lekare na svetu, tako da su svi drugi- po difoltu i kanadski- lakši. Ne znam kako je tamo za specijalizacije. Pretpostavljam da je nostrifikacija moguća, ali verovatno dugo traje, pošto oni imaju jako rigorozne i sistematizovane programe za sve specijalizacije, a neki od naših programa nisu ažurirani godinama. Kako god, najbitnije je da su tamo specijalizacije (Residency) plaćene tokom celog trajanja jer podrazumevaju puno rada i dežuranja u bolnicama. Ne znam koje su pare u pitanju, ali je sigurno dovoljno za normalan život, tako da i opcija ponovnog specijaliziranja nije toliko strašna. Hm... Evropa je definitivno socijalno uređenija od Amerike, ali mene su uvek kao potencijalna destinacija za emigraciju privlačile SAD, bez obzira na sve njihove mane. Eventualno Kanada. Međutim, takva odluka zahteva mnogo hrabrosti, odgovornosti, pripreme i planiranja. Meni se ne sviđa što, u SAD barem, ne znam važi li isto za Kanadu, ne postoji institucija lekara opšte prakse, tj. praktično si obavezan da specijaliziraš nešto ako hoćeš da radiš. Posao koji kod nas obavljaju lekari opšte prakse tamo rade specijalisti porodične medicine (Family Medicine), koja traje tri godine i može se uporediti sa našom specijalizacijom opšte medicine. Jao, nemački sam 4 godine učio u gimnaziji kao drugi strani jezik i sve 4 imao peticu, ali od sramote ni samom sebi ne smem da priznam koliko slabo znam taj jezik! U svakom slučaju, planiram najviše dve godine da čekam i vidim šta će biti sa tim specijalizacijama, hoću da se bavim suštinskom, kliničkom medicinom, a opšta praksa se svela na administrativni rad: pišeš recepte, pišeš upute, eventualno meriš pritisak. Svakom je svoje najbolje, pa tako i meni, ali ako se ovde ništa ne promeni, šta ću, gledaću da zapalim negde preko. Od SAD sam odustao, previše posla oko nostrifikacije ima. Italija mi deluje privlačno: lepa zemlja, relativno blizu, odlična hrana, relativno lak jezik za naučiti, a ljudi nisu uštogljeni kao Zapadnoevropljani, već su otvoreni, bučni i drčni, vrlo slični nama.  Moram se raspitati kakva je tamo situacija što se tiče struke, a i na ovu krizu se ne bih upustio u sve to, treba malo sačekati.
 
Pozdrav,
jako si lepo i detaljno opisao celokupan proces... I ja sam postavio jedna post na krstarici, ali nema odgovora...
Vezano je za rad u USA, pa me interesuje ako si upucen sta je je to CGFNS certification program? Da li se to polaze ili se jednostavno samo salju dokumenat radi nostrifikacije i procene nivoa po njihovim standardima. Inace ja imam BSN degree za registered tech.
Znam da mi pored toga treba i NCLEX exam i IELTS exam, ali za to mi nije frka koliko za CGNS jer ne znam sta podrazumeva...
Unapred hvala :)))

Ne mogu ti ništa određeno reći jer ne bih da te još više zbunim, pošto sa programima nostrifikacija diploma medicinskih tehničara za američko tržište nisam dobro upoznat. Problem je što je tamo školovanje medicinskih tehničara jako opširno i detaljno, nema kao kod nas, srednja, eventualno viša medicinska i to je to. U SAD postoji više nivoa školovanja tehničara, od bachelor, preko mastera, pa sve do doktorskih studija! Savetujem ti da se raspitaš kod nekog ko je bolje upućen.
 
Cekaj, mene zanima jedna stvar... ako dodjem u Ameriku i hocu da radim na nekoj klinici, moram da imam polozen USMLE??? Kako onda "Kako god, najbitnije je da su tamo specijalizacije (Residency) plaćene tokom celog trajanja jer podrazumevaju puno rada i dežuranja u bolnicama. Ne znam koje su pare u pitanju, ali je sigurno dovoljno za normalan život, tako da i opcija ponovnog specijaliziranja nije toliko strašna." ovo funkcionise? Kako da radim nostrifikaciju tj polazem USMLE kada je on preduslov da bih mogao da se zaposlim?
 
Naravno da moraš imati USMLE, osim ako pod radom ne podrazumevaš čišćenje hodnika i klozeta te klinike. USMLE ti je nostrifikacija diplome medicinskog fakulteta, znači, potvrda da si završio fakultet i dobio diplomu doktora medicine, odnosno M.D. E, u SAD sa tom diplomom malo šta možeš konkretno i da radiš jer oni smatraja da znanje i sposobnosti koje si tu stekao nisu dovoljne za obavljanje samostalne lekarske prakse, pa si neminovno upućen na neku specijalizaciju (Residency). U SAD ima najviše specijalista porodične medicine, koji obavljaju poslove naših lekara opšte prakse. Da li je moguće nostrifikovati specijalizaciju i kako, ne znam, ali ako nije ili ako je procedura previše komplikovana, posle položenog USMLE moraš upisati neki Residency Program, tj. specijalizaciju, koje, kao i kod nas, traju od 3 do 6 godina. Specijalizant tokom trajanja programa dobija platu. Ponavljam, ovo su podaci za SAD, ništa ne bih da tvrdim za Kanadu jer su u pitanju različiti sistemi, a za rad u Kanadi USMLE nije nužan. Znači, bottom line, najpre moraš nostrifikovati fakultetsku diplomu preko USMLE ili ekvivalentnog kanadskog programa, s tim što je USMLE priznat u Kanadi, dok kanadska nostrifikacija u SAD nije. Onda posle nostrifikacije gledaš šta možeš sa specijalizacijom: ako postoji mogućnost i njene nostrifikacije uz polaganje parcijalnih ispita, onda ideš na tu opciju. Ako, ne, moraš upisati specijalizaciju od početka, što je plaćeno tokom celog trajanja programa. Koja specijalizacija te interesuje, šta si specijalizirao?
 
@Fornix

Kontam da se nostrifikacija u SAD sastoji od otprilike od slanja prevoda diplome i sl. i polaganja USMLE? To mi zvuci kao jedna od najjednostavnijih nostrifikacija - jedino sto USMLE hebe u pojam :p

USMLE i jeste i nije nostrifikacija diplome, tj. formalno nije, a praktično jeste. Nije zbog toga što da bi uopšte imao pravo da polažeš USMLE, diploma tvog fakulteta mora biti priznata kod Amerikanaca, a pošto su diplome svih naših medicinskif fakulteta priznate, znači da su automatski nostrifikovane. Međutim, sa našom diplomom možeš da obrišeš znaš već šta jer bez USMLE-a nemaš licencu, odnosno dozvolu za obavljanje lekarske profesije, tako da u praksi jeste reč o nostrifikaciji. Koordinator za polaganje USME-a za strance je organizacija koja se zove Educational Commission for Foreign Medical Graduates (ECFMG). Na sajtu ove organizacije se prijaviš i dobiješ identifikacioni broj. Onda se najpre poštom šalju dve fotokopije diplome, uz popunjen odgovarajući formular koji skidaš sa njihovog sajta, i prevod diplome na engleski (detaljno uputstvo imaš na sajtu). Kada ti oni provere identitet, šalju zahtev medicinskom fakultetu koji si završio da pošalje spisak svih ispita koje si položio tokom školovanja sa ocenama koje si dobio. Uglavnom, kada na kraju utvrde da je sa tvojom diplomom i školovanjem sve OK, stičeš pravo da polažeš USMLE. Step 1 i prvi deo Stepa 2 (teoriju, Clinical Knowledge) možeš polagati u Zagrebu, a drugi deo Stepa 2 (praktični, Clinical Skills) i Step 3 možeš polagati samo u SAD. Kada položiš Step 3, dobijaš dozvolu (licencu) za obavljanje lekarske prakse, kao posle našeg državnog. Cilj svakoga ko polaže USMLE nije samo dobijanje radne dozvole, već specijalizacija (residency), jer USMLE NE OBUHVATA nostrifikaciju specijalizacija, samo diplomu doktora medicine. Na osnovu rezultata USMLE-a konkurišeš za neku od specijalizacija: tradicionalno su najtraženije derma, ORL i radiologija, a najlakše se ''upada'' na psihijatriju, internu i porodičnu medicinu. Srednje teško se dobijaju opšta hirurgija i anesteziologija. Ovo što ja pišem je ono čega se sećam jer sam oko 4. i 5. godine fakulteta, a to beše 2008/2009. godine, hteo da polažem USMLE, pa sam se malo raspitao. Ako je neko ozbiljno zainteresovan za polaganje, treba detaljnije da se informiše. Čak sam bio i skinuo svu literaturu (Kaplana) za Step 1. Gledaću da nađem sajt odakle sam nabavio te knjige, mislim da sam našao ceo ''komplet'' na Pajrat beju, a do tada ostavljam link ECFMG-a, za one koje zanimaju detaljne informacije.

http://www.ecfmg.org/

P.S. Sve stvari vezane za USMLE: polaganje, literatura, papiri... su na engleskom i podrazumevaju baš visok nivo znjanja. Jedna od stavki koja ulazi u ocenu Stepa 2 CS je razgovor sa pacijentom, način komunikacije i nivo znanja i upotrebljivosti engleskog jezika. Ako ne znate engleski toliko dobro, onda bolje to prvo rešite.
 

Back
Top