Čak 60 odsto dece ima neku vrstu deformiteta!

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.070

Novosadski đaci i problemi sa držanjem tela: Čak 60 odsto ima neku vrstu deformiteta​

Oko 60 procenata novosadskih đaka između četvrtog i sedmog razreda ima neku vrstu problema sa lošem držanjem tela i posturom, pokazuju najnoviji rezultati Scolio Centra.
Fizioterapeuti Scolio Centra su nedavno uz pomoć studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja sproveli skrining u školi "Ivo Lola Ribar" u Novom Sadu. Testiranje posture đaka između četvrtog i sedmog razreda rađeno je vizuelno i pomoću instrumenta koji meri rotacija trupa.

Kako kaže Scroth instruktor i osnivač Scolio Centra Nikola Jevtić za 021.rs, ovaj uzrast izabran je jer je taj period odrastanja najkritičniji za pojavu problema kičmenog stuba i posturalnog statusa.

Kako navodi Jevtić, prema rezultatima, čak oko 80 odsto testiranih đaka ima neku vrstu problema sa stopalima i, kako kaže, to je najčešći problem.
Dodatno, veliki procenat dece ima neku vrstu lošeg držanja tela i posture, u šta spadaju kiforično, skoliotično i lordotično držanje.

"Od tog broja je bilo između tri i četiri odsto dece kod kojih smo pri testiranju uočili ozbiljnije promene na trupu i savetovali da se urgentno jave svom lekaru, koji bi nakon dodatnih testiranja odlučio da li je detetu potrebna terapija u vidu bavljenja nekim sportom ili treba da ide na korektivne vežbe ili rendgenski snimak na dodatne analize", objašnjava Nikola Jevtić.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...-Cak-60-odsto-ima-neku-vrstu-deformiteta.html

Ovo su ogromni procenti dece s kojom nešto nije u redu. Kako smo stigli do toga?

Stopala se ne racunaju, ja rekoh kicma, a stopala, tu ne mogu nista da kazem, ja imam ravna da ravnija ne mogu da budu , prosto je cudno sto nemam problema sa hodom i drzanjem, a nemam...nosim ulozak za ravne tabane, u cipelama, ali nemam problema...jos mi par puta kamion presao preko stopala...

A dobro bar nemaju krivu kicmu , to je zeznutije....

Kako su ti uopšte opstala stopala posle kamiona?
Pa prvi put me bolelo 3 dana ali onako slabo , mogao da hodam normalno...a drugi i treci put me nije nista ni bolelo...kao da nije presao...a nije presao malo boga mi , nego posteno preko ligamenata, otprilike dokle idu papuce...jos pun vozio ugalj...jos mi nije jasno zasto je presao , vracali se iz skole, ali iz sadasnjeg ugla gledanja, mnogo neoprezno od vozaca...

Za drugi i treci put se ne secam, znam samo da je prvi bio plave boje i krupan, a drugi je bio valjda fap onaj zuti sto su ga imali komunalci...a treci se ne secam sta je bio , da li neki tamic...

Pa prvi put me bolelo 3 dana ali onako slabo , mogao da hodam normalno...a drugi i treci put me nije nista ni bolelo...kao da nije presao...a nije presao malo boga mi , nego posteno preko ligamenata, otprilike dokle idu papuce...jos pun vozio ugalj...jos mi nije jasno zasto je presao , vracali se iz skole, ali iz sadasnjeg ugla gledanja, mnogo neoprezno od vozaca...
A to ti je znači bilo dok si još bio dete?

Nemaš posledice zbog toga?
Pa osim tog da su mi toliko ravna stopala da se u rudom ceskali , nemam...
Svima odgovara sto nemam bolove u kolenima...Ali da vezbam one vezbice za ravna stopala, hvatali bi me grcevi totalno , i sa donje strane i sa gornje strane stopala...
Da vezbam hvatanje prstima stopala, a mogu da hvatam , ali da vezbam onoliko puno koliko treba, imao bih grceve...ne vidim potrebu da vezbam, ne smeta mi nista , ni na plazi ni u cipelama , ali nosim rudo uloske davno napravljene...

Back