Čak 50 odsto više teških moždanih udara: Visoke temperature iscrple naše mehanizme prilagođavanja

mario80

Stara legenda
Poruka
80.286
https://n1info.rs/vesti/cak-50-odst...ature-iscrple-nase-mehanizme-prilagodjavanja/

Poslednjih dana, specijalna bolnica Sveti Sava ima za oko 50 odsto više pacijenata sa teškim moždanim udarima.
IMG_20240820_120651.jpg

„Inače imamo povećan broj pacijenata od kada su počele vrućine, ali je od prošlog vikenda do danas posebno povećan broj pacijenata sa teškim moždanim udarima. Odeljenje intenzivne nege je puno ovih dana“, kaže dr Tatjana Gulubović za RTS.

Prema njenim rečima, do povećanja broja teških moždanih udara u ovom periodu leta došlo je zato što su mehanizmi prilagođavanja, posebno kod starijih ljudi, iscrpljeni tokom ovih dugotrajnih vrućina.

Moždani udari mogu da budu ishemijski i hemoralgijski – prvi se dešavaju zbog začepljenja krvnog suda, a drugi zbog pucanja i izliva krvi u mozak.

„Pod teškim moždanim udarima podrazumevamo pacijente sa velikim neurološkim deficitima – pacijenti sa potpuno oduzetom jednom stranom tela, ne mogu da govore i imaju izmenjeno stanje svesti“, ističe dr Tatjana Golubović.

A vreme je jako loše za sve,ima na žalost dosta mladih ljudi sa cerebrovaskularni insultom iliti moždanim udarom,u većoj opasnosti su pacijenti koji su imali tranzitni moždani udar i samim tim kao takvi pacijenti ne smeju izlaziti napolje kada je ovakvo vreme,ali se dešava i drugi moždani udar a da uopšte nisu izašli iz kuće, stana.

Ako izlazite na zlo sunce, mokra kapa na glavu, obavezno šešir, i to plus mokar!
Nešto mi se desilo, možda virus, izgore mi teme glave oko Ognjene Marije, mislila sam da mi nema spasa, imala sam i priviđenja. Plus napolju požari, dim, sve odvatno.
Šta sam radila, samo sam prala kosu i nisam sušila fenom-to bi me zasigurno ubilo. Na vrh glave, na temenu sam osećala vrenje, temperaturu visoku do nepodnošljivog. Osobi do mene OK, a ja izgoreh, i to sve kroz glavu. Vatra.
Ghost Rider!

Back