čaj

• Začetnik teme Začetnik teme Kami
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neuporedivi su oni koje se kupuju i domaći.
Jedne godine sam gajila domaću žalfiju ali ne zbog čaja nego jer je ta sorta interesantnih listova, tricolore.
I hajde da napravim čaj od svežih listića - oduševila sam se koliko je lepši od kupovnog.

Inače ne pijem čajeve, samo kad me boli grlo. I još pride sa šećerom.

Ne toliko od crnog, ali od zelenog mi je srce podivljalo i ispovraćao sam se.
Pio sam ga cijeli dan, ali blažu reakciju bi imao da sam popio pet kava.
neki dan sam pio neko enrgetsko piće i počelo da mi skakuće srce. Vidim, ima zelenog čaja. A recimo pijem RedBull, nekad 2-3 komada dnevno plus par kafa i ništa.

i zeleni i crni čaj su veomaz jaki, ne znam dali neko od članova popio čaj od ova dva ali u istinskoj čajdžilnici , u one čaše tankog stakla namenske samo za čaj , u toj čaši šećer je tako reći do polovine čaše jer zbog jačine ova dva čaja mora da se ubaci ta količina šećera kao energetski razred kako bi se koliko toliko smanjilo dejstvo čaja
a kad se izađe u čaršiju , sigurno ne ostajem samo na jedan čaj
pijenje čaja je umetnost i uživanje

Jedne godine sam gajila domaću žalfiju ali ne zbog čaja nego jer je ta sorta interesantnih listova, tricolore.
I hajde da napravim čaj od svežih listića - oduševila sam se koliko je lepši od kupovnog.

Svaka ti čast, meni i kaktus uvene. :lol:
Vidiš nije mi jasno: kafu pijem sa malo šećera a čaj bez .

Samo me nekad mrzi da ih kuvam i proceđujem , i samo zato odustanem od pijenja. Kad bi mi neko skuvao, pila bih i više, ovako me uglavnom mrzi :lol:

Odgovarao bi mi ovaj par ali da umesto "kafa" piše "čaj" :lol:

IMG_20231026_113806.jpg

Poslednja izmena:
Више пута дневно пијем чај, чист, без шећера, меда, лимуна...
Волим све домаће чајеве, нарочито од Института Јосиф Панчић, сем тога ми је омиљени зелени ”Dragon Pearls", то су цели листови чаја умотани у куглице, па кад се прелију врућом водом они се рашире и дешава се инфузија чаја у воду.

Ne volim nesto narocito caj,ali pijem s vremena na vrijeme.Ako vec pijem,pijem one ljekovite.
Ne pijem nikad vocni jer su to same vjestacke boje i ukusi,a jedini ciji ukus bas ne volim je zeleni caj.
Ostale mogu,ma kako bili ruzni i gorki.
Nikad ne sladim caj,ni secerom,ni medom,niti stavljam limun.
Ali ipak vise volim kafu od caja.🙂

A tek domaca nana koliko je ukusnija od kupovnog caja.
Inace najukusnijim cajem svih vremena smatram caj od lipe.

Ко то не зна да се од једне кесице зеленог/црног направе 2 шољице чаја, толико су јаки.
Попити више јаких чајева за дан и осетити последице. Збиља чудно... Или баш и није?
Имам домаћу жалфију, нану, матичњак, а берем липу, шипурак, кантарион. чајеви у кесицама су самлевено Бог зна шта.
Камилицу је практично немогуће гајити Она расте по двориштутуда где гази људска нога. И није чиста.

Ко то не зна да се од једне кесице зеленог/црног направе 2 шољице чаја, толико су јаки.
Попити више јаких чајева за дан и осетити последице. Збиља чудно... Или баш и није?
Имам домаћу жалфију, нану, матичњак, а берем липу, шипурак, кантарион. чајеви у кесицама су самлевено Бог зна шта.
Камилицу је практично немогуће гајити Она расте по двориштутуда где гази људска нога. И није чиста.
Zasto je nemoguce gajiti kamilicu?
I nanu posadis u dio dvorista koji ne gazis.Valjda mozes tako i kamilicu.
Ja cajeve u kesicama izbjegavam.Em du slabi,bljutavi,em mi je koleginica koja je radila u fabrici cajeva rekla da tu ide onaj otpad sto ostane,pometu magacin.😂

Svaki dan pijem čaj.

Crni čaj bez ičega, ili sa malo mleka. Ponekad zeleni.

Biljne infuzije (kamilica, nana, hibiskus...) nisu baš pravi čaj, to ne pijem, kao ni one step sokiće koji se kobajagi zovu čaj (Milford i sl)

Da, redovno. Trebalo bi napomenuti da ovde kod nas nema da se kupi kvalitetan čaj ili ga retko ima. Mislim na čajeve od biljke čaja. To u kesicama od 50, 100, 200din... uglavnom nema veze sa pravim čajem. Pravi čaj je skup i tamo gde se proizvodi. (Kina, Tajvan, Japan...). Svojevremeno smo šef i ja poručivali sa Tajvana oolong čajeve ili bi mi drugar donosio senchu iz Japana. U NS u Pap Pavla je nekada bila čajdžinica gde su mogli da se kupe koliko toliko kvalitetni čajevi, ali je zatvorena. Pretpostavljam zbog nedostatka interesovanja jer mi nemamo kulturu pijenja čaja.

Meni se sviđaju, a sad ko šta voli neka izvoli.
I meni isto. Mada recimo weltonov, divlja trešnja na primer, sastav:
- hibiskus 41,5%
- plod divlje jabuke 27%
- plod šipka 10%
- aroma divlje trešnje 6%
- plod zove 5%
- kora pomorandže 4%
- kora limuna 3%
- mlevena kora cimeta 2%
- divlja trešnja plod 1,5 %

Na kutiji piše divlja trešnja a ima je svega 1,5%
Niđe veze :lol: