c3 i c4 komplementi

Lucky girl

Elita
Poruka
18.567
Podrav svima! Zanima me ako iko zna da mi malo detaljnije kaze o ovim komplementima. Naime kod mene se vec mesecima sumnja da imam autoimonu bolest, zbog suvoce ociju, medjutim do sada su svi nalazi pokazali da je izgleda nemam, konkretno se sumnjalo na Sjogrenov sindrom. Vadila sam krv bila i juce dobila rezultate i manje-vise su svi dobri (igg,igm,iga, c1q,c1inh, c1inh-funkcionalna aktivnost i ukupna hemolizna aktivnost to su sve dobri rezultati), medjutim dva su mi losa. C3 mi je blago povisen (1.5) a maksimalno je 1.4 ma da sam negde videla da je dozvoljeno i do 1.8 cini mi se i to me ne brine toliko. Ono sto me je uzasno zabrinulo je sto mi je c4 uzasno visok. Maksimalno je 0.4 , a meni je cak 6. Posto nisam znala sta to znaci, na google-u sam videla da to moze da znaci rak i to me je uzasno zabrinulo, pogotovo sto zaista nisam upucena u te komplemente. Kod lekarke idem tek u petak, trebalo je danas, ali me je pomerila. Volela bih ako bi neko mogao da mi kaze da li moze taj povisen c4 da bude i jos nesto sem raka, jer sam po prirodi veliki hipohondar i generalno sam pod stresom u prethodnoh 8-9 meseci i sama pomisao da imam jos i rak bi me potpuno porazila. Igg mi je pre mesec i po dana bio blago povisen, dok je sad normalan. Pa ne znam sta bi to moglo sa mnom, odnosno mojim organizmom da se desava. Pola prosle godine sam isla po zubarima jer mi je vilicni deo bio otecen zbog zuba, zub izvadjen i oteklina je antibioticama sanirana, ali se s vremena na vreme javlja (konkretno mi obraz bude malo buckastiji sto bi rekli). Dodje i nestane i jos niko ne zna zbog cega jer tu nemam kvaran zub, sem sto imam umnjak koji nepravilno raste. Ono sto me interesuje da li bi nesto poput zuba moglo da proizvede tako visok nivo tog C4 ili da se psihicki pripremim da je verovatno u pitanju rak? Izvinjavam se unapred na predugackom postu.

Koliko imas godina?
Zar nisi do sad cula za ono - koji god simptom da ukucas u guglu, pojavice se rak kao jedna od mogucnosti? :)
C3 i C4 su komponente komplementa, koji predstavlja deo imunskog sistema. Mogu biti poviseni iz raznih razloga, izmedju ostalog i zbog nekih autoimunskih bolesti, kada postoji neko sistemsko zapaljenje. Npr, kod reumatoidnog artritisa. Sad, s obzirom na tvoje simptome, artritis nije bas verovatan, a o tome sta bi moglo biti pricaces sa svojim lekarom, ali, nema razloga da sad setis i strepis da imas rak samo na osnovu tog povisenog C4.

Koliko imas godina?
Zar nisi do sad cula za ono - koji god simptom da ukucas u guglu, pojavice se rak kao jedna od mogucnosti? :)
C3 i C4 su komponente komplementa, koji predstavlja deo imunskog sistema. Mogu biti poviseni iz raznih razloga, izmedju ostalog i zbog nekih autoimunskih bolesti, kada postoji neko sistemsko zapaljenje. Npr, kod reumatoidnog artritisa. Sad, s obzirom na tvoje simptome, artritis nije bas verovatan, a o tome sta bi moglo biti pricaces sa svojim lekarom, ali, nema razloga da sad setis i strepis da imas rak samo na osnovu tog povisenog C4.
Imam 29, a nazalost prva stvar koju sam videla kad sam ukucala increased c4 odmah je izletelo cancer ili ti rak. Citala sam da su njihove vrednosti smanjene kada je u pitanju autoimuna bolest,a kod mene su povisene i u sustini sve one najgore stvari ispadaju u tom slucaju. Mislim svakako cu videti lekarku u petak, ali od kad sam dobila taj rezultat ne mogu da se smirim, samo o tome razmisljam jer mi je dosta to poviseno. Znam da je internet losa opcija za uspostavljanje dijagnoze, ali dzabe kad sam hipohondar.

Nakon što sam napisao onaj komentar gore, baš sam guglao da vidim šta će izaći i video sam taj sajt na kome je vrlo šturo i vrlo odlučno pisano o nečemu što nikako ne može biti objašnjeno šturo, a naročito ne tako odlučno i s mnogo sigurnosti. Te analize služe da doprinesu postavljanju dijagnoze, a nikako da se samo na osnovu njih postavi konačna dijagnoza. I nije ono dobro podeljeno, pošto c4 itekako može biti povišen i kod autoimunih bolesti. Nemoj unapred da gubiš živce.

Imam 29, a nazalost prva stvar koju sam videla kad sam ukucala increased c4 odmah je izletelo cancer ili ti rak. Citala sam da su njihove vrednosti smanjene kada je u pitanju autoimuna bolest,a kod mene su povisene i u sustini sve one najgore stvari ispadaju u tom slucaju. Mislim svakako cu videti lekarku u petak, ali od kad sam dobila taj rezultat ne mogu da se smirim, samo o tome razmisljam jer mi je dosta to poviseno. Znam da je internet losa opcija za uspostavljanje dijagnoze, ali dzabe kad sam hipohondar.

Ma nemoj da se sekiras, poslusaj Mikela. Sta god ukucala u Gugl ima da izadje "rak", "cancer" i sta rade Cecina deca, ko je kome udario samar u Parovima.

Bice sve u redu, uzivaj :D

Nakon što sam napisao onaj komentar gore, baš sam guglao da vidim šta će izaći i video sam taj sajt na kome je vrlo šturo i vrlo odlučno pisano o nečemu što nikako ne može biti objašnjeno šturo, a naročito ne tako odlučno i s mnogo sigurnosti. Te analize služe da doprinesu postavljanju dijagnoze, a nikako da se samo na osnovu njih postavi konačna dijagnoza. I nije ono dobro podeljeno, pošto c4 itekako može biti povišen i kod autoimunih bolesti. Nemoj unapred da gubiš živce.

Ja sam stekla utisak da svuda pise da su samo smanjene vrednosti pokazatelji da je potencijalna autoimuna bolest u pitanju. Bolje svakako ako je to :)

- - - - - - - - - -

Ma nemoj da se sekiras, poslusaj Mikela. Sta god ukucala u Gugl ima da izadje "rak", "cancer" i sta rade Cecina deca, ko je kome udario samar u Parovima.

Bice sve u redu, uzivaj :D

Ah kamo lepe srece da je ovo nesto banalno i debilno poput Cecine dece i Parova :)

Ja sam stekla utisak da svuda pise da su samo smanjene vrednosti pokazatelji da je potencijalna autoimuna bolest u pitanju. Bolje svakako ako je to :)

http://emedicine.medscape.com/article/2086931-overview#a2

Increased CH50, C3, and C4 values may occur in the context of systemic inflammation as complement proteins are synthesized as part of the acute-phase response in connective-tissue diseases including, but not limited to, SLE and rheumatoid arthritis (RA), severe bacterial and viral infections, and other diseases such as cancer, diabetes mellitus, and myocardial infarction. In addition, hypermetabolic states such as hyperthyroidism and pregnancy may be associated with an increased CH50 value.

Sto se tice onog sto si procitala za snizene vrednosti: tacno je da mogu biti snizene kod nekih autoimunih bolesti. Zavisi od toka same bolesti i duzine trajanja bolesti. To je ono sto pokusavam da ti kazem - ovaj lab. rezultat sam po sebi ne znaci bas nista. Mora da se posmatra u sklopu klinicke slike i drugih laboratorijskih parametara.

Evo ti za ohrabrenje i ova recenica:
Many things may affect your lab test results. These include the method each lab uses to do the test. Even if your test results are different from the normal value, you may not have a problem. To learn what the results mean for you, talk with your healthcare provider.
Znaci, polako, strpi se do petka i nemoj da se nerviras unapred.
Javi kako je proslo kod doktora :)

http://emedicine.medscape.com/article/2086931-overview#a2

Sto se tice onog sto si procitala za snizene vrednosti: tacno je da mogu biti snizene kod nekih autoimunih bolesti. Zavisi od toka same bolesti i duzine trajanja bolesti. To je ono sto pokusavam da ti kazem - ovaj lab. rezultat sam po sebi ne znaci bas nista. Mora da se posmatra u sklopu klinicke slike i drugih laboratorijskih parametara.

Evo ti za ohrabrenje i ova recenica:

Znaci, polako, strpi se do petka i nemoj da se nerviras unapred.
Javi kako je proslo kod doktora :)

Ee divan si zaista. Nista od toga ja ne nadjoh, mahom je sve pisalo za rak i eventualno ulcerozni kolitis :) Javicu, nadam se da ce biti ok :)

Samo da javim da sam bila kod lekarke danas (pomerila me od juce za danas) i da je izgleda taj c4 pogresno izmeren jer je ona rekla da nikad nije videla taj broj kod nekog pacijenta i da misli cak da dotle i ne doseze i da cim nije napisano u izvestaju da je ta vrednost previsoka, da sigurno i nije bila i da cu morati opet da vadim krv da se vidi kakvi ce sad rezultati biti. U svakom slucaju nadam se da nece biti opet nesto tako alarmantno :)

Back