C++ zadaci,resenja,pitanja,tutoriali

Da li je ovo moguce i kako rad?

for (i=0, print f ("A\n"), i <=n; printf ("b\n"), i++)

U zadatku:

int ispis (int n)
{
for (i=0; print f ("5\n"), i <=n; printf ("7\n"), i++)
if( i&2) printf ("25");
else printf ("32");
return 0;
}

Nisam sigurna da je dobro napisano tj. da su zarezi na dobrom mestu. Trazila sam po netu ali nigde nisam nasla,
Naslsa sam ovo ai nisam bas skontala:
#include <iostream.h>
int main() {
int n;
cout << "Upiši prirodni broj: ";
cin >> n;
long fjel;
int i;
for (i = 2, fjel = 1; i <= n; fjel *= i, i++) ;
cout << n << "! = " << fjel;
return 0;
}

Koliko ja znam for petlja ide ovako:
for (pocetno_stanje; uslov; korekcija_brojaca)
{
blok naredbi
}

Zadatak sam dobila tako napisan, moguce je da ima gresaka.

Izvinjavam se unapred ako ova tema ima negde ja nisam nasla inace bi pisala tamo.

HVala unapred!

Poceo sam programirati prije oko par sedmica, i naucio sam nekakve osnove, trenutno sam dosao do razgranatih struktura koje ucim iz knjige koju sam dobio od nastavnika.
Imam osjecaj da mi to jako sporo napreduje, pa sam odlucio da se raspitam za kupovinu Biblije i da sam nastavim sa ucenjem.
Na internetu vidim samo rezultate Visual C++ Biblija dok ja radim u Dev C++, pa me cisto zanima postoji li Dev C++ biblija ili tako nesto na tu foru, ali samo da je za Dev C++, posto mi Visual izgleda drukcije od Deva, a i na takmicenju je Dev a ne Visual
Znaci treba mi Dev, ako neko zna gdje se moze nabaviti knjiga BIBLIJA DEV,knjizare ili radnje sa online porucbinom, ili bilo koje mjesto gdje se moze nabavita takva knjiga. nebitna mi je cijena.

Za bibliju nisam siguran, mislim da postoji, dobra knjiga je i 'Naucite C++ za 21 dan'. Postoji i knjiga 'C++ Izvornik' ali moje misljenje je da uopste nije za pocetnike, pisana je na nekom visem nivou i podrazumeva se da znate vec nesto pre toga. Preporucujem ti ovu knjigu 'Naucite C++ za 21 dan', cak je ima i u PDF verziji, moze se pronaci. Ako zatreba pomoc, ili neko objasnjenje, javi se u privatnim porukama.

Ево решења за први тест:

3, 1, 2, 4, 1, 3, 4, 4, 4, 3, 2, 2, 1, 4, 1

Не знам баш да ли Ти вреде нешто ови одговори, јер када сам отворио други пут линк, питања су потпуно друга.. А не разумем заиста како ово не знаш, довољно је само да читаш са структуре, и ништа више.

Не разумем како да очекујеш да Ти објаснимо нешто што се треба прочитати са цртежа.
Можеш ићи и системом елиминације. Увек Ти се на почетку нешто учитава, након тога имаш неки услов.
Ево једног тривијалног примера:

250px-LampFlowchart_sr.svg.png

И са цртежа можеш прочитати све.
У овом примери ти је први услов да ли је лампа нетакнута? Ако није, видиш где иде стрелица НЕ, прикључи лампу. Уколико јесте настављаш даље до следећег услова, да ли је сијалица прегорела? Уколико јесте, замени сијалицу, уколико није, купи нову лампу.

Ево сада један примери са овог линка:

0301005.gif

Имаш понуђене одговоре:

Na osnovu algoritamske šeme koji odgovor je tačan:

1. Upisati y, ako je veci od 9 ispisati jednocifren.
2. Upisati y, ako je manji od 9 ispisati nije jednocifren.
3. Upisati y, ako je veci od 19 ispisati nije jednocifren.
4. Upisati y, ako je veci od 9 ispisati nije jednocifren.

Као што сам написао, горе, можеш да радиш логички задатак, што Ти и препоручујем наравно, а можеш и системом елиминације.
Прво, уписујемо y. Након тога услов, да ли је y>9? Уколико јесте, исписати није једноцифрен, а уколико није, петља се заврашва.
Дакле, тачан одговор је под 4.
Можеш и системом елиминације, одмах видиш да не може бити тачан одговор под 3, јер се нигде не спомиње број 19. Погледаш петљу, и са ње видиш да се на екрану треба исписати није једноцифрен, самим тим отпада под 1, јер тамо пише исписати једноцифрен. Остаје 2 и 4. Два не може бити јер пише ако је y мањи од 9, а лепо видиш у услови да стоји y>9, и ако идеш тим путем, опет остаје под 4.
:)

0304001.gif

Прво учитавамо х са тастатуре, услов, да ли је х>=0? Уколико јесте, водиш се стрелицом ДА, и постаје z, које је једнако х+4, након тога ако није, водиш се стрелицом не, у програмирању је ово команда else, постаје да је z = x-3. Након тога, ово Ти је небитно јер немаш ово у понуђеним одговорима, учитаваш х и z и ту се петља завршава. :)

Дакле, имао си Ту понуђено:

1. Učitati x, Ako je negativno z postaje x+3, inace z je x-4.
2. Učitati x, Ako je pozitivno z postaje x-3, inace z je x+4.
3. Učitati x, Ako je x negativno z postaje x-3, inače z je x+4.
4. Učitati x, Ako je pozitivno z postaje x-5, inace z je x+4

Тачан одговор је под 2. Уколико Ти није нешто и даље нејасно питај слободно. :)

Back