C++ zadaci,resenja,pitanja,tutoriali

Pozz, imam jedno pitanje, zasto u C programu prilikom upisivanja broja koji pocinje sa 0 program prilikom ispisivanja "PROGUTA " 0 ? evo kratkog programa koji ce vam bolje objasniti sta sam hteo da kazem :
#include<stdio.h>
main()
{
int n;
printf("broj: ");
scanf("%d",&n);
printf("\n");
printf("Broj koji ste uneli je : %d",n);
}
i kada unesemo broj : 023
ispis ce biti 23 ... zasto ??? hvala unapred :)

imam pitanje za C++ programere
znacilo bi mi vise reply odgovora da cujem misljenje vise vas
posto mi se paskal koji sam ucio iz skolskih knjiga ucinio zastarelim tj da se slabo koristi i primenjuje to mi je bio razlog da ucim VB
naucio sam one najosnovnije stvari tipa petlje, uslovi, funkcije i procedure i tome slicno te ih i sam u programiranju primenjujem
C++ mi na oko izgleda kao tezak jezik tj VB mi je nekako mnogo jasniji za pisanje koda i mnogo pregledniji
pogotovo mi se u C++ ne svidja sto programi ispadaju nekako konzolno tj ne primenjuju se windowsovi objekti dugmici, prozori, progress barovi i tome slicno...
Ali ipak slusajuci misljenja drugih programera C++ zvuci kao neki univerzalni vrhunski programski jezik
otprilike sam shvatio da je poznavanje C++ medju programerima zgodno kao poznavanje engleskog jezika kad si negde u svetu
zeleo bih znati
zasto je C++ toliko bitan, mogu li ja u njemu raditi i neke windows programe kao u VB
gledajuci postove ove teme na forumu vidim da se svi svode na matematiku koja meni i nije jaca strana pa je logicni da mislim da mi C++ i nece trebati
da li je pozeljno da svaki programer zna C++ i sta u njemu mogu da uradim a da u VB ne mogu
i moze li C++ programiranje biti zanimljivo kao u VB :D
izvinjavam se na glupim pitanjima ali jednostavno zelim da znam da li je potrebno da ucim ovaj jezik

imam pitanje za C++ programere
znacilo bi mi vise reply odgovora da cujem misljenje vise vas
posto mi se paskal koji sam ucio iz skolskih knjiga ucinio zastarelim tj da se slabo koristi i primenjuje to mi je bio razlog da ucim VB
naucio sam one najosnovnije stvari tipa petlje, uslovi, funkcije i procedure i tome slicno te ih i sam u programiranju primenjujem
C++ mi na oko izgleda kao tezak jezik tj VB mi je nekako mnogo jasniji za pisanje koda i mnogo pregledniji
pogotovo mi se u C++ ne svidja sto programi ispadaju nekako konzolno tj ne primenjuju se windowsovi objekti dugmici, prozori, progress barovi i tome slicno...
Ali ipak slusajuci misljenja drugih programera C++ zvuci kao neki univerzalni vrhunski programski jezik
otprilike sam shvatio da je poznavanje C++ medju programerima zgodno kao poznavanje engleskog jezika kad si negde u svetu
zeleo bih znati
zasto je C++ toliko bitan, mogu li ja u njemu raditi i neke windows programe kao u VB
gledajuci postove ove teme na forumu vidim da se svi svode na matematiku koja meni i nije jaca strana pa je logicni da mislim da mi C++ i nece trebati
da li je pozeljno da svaki programer zna C++ i sta u njemu mogu da uradim a da u VB ne mogu
i moze li C++ programiranje biti zanimljivo kao u VB :D
izvinjavam se na glupim pitanjima ali jednostavno zelim da znam da li je potrebno da ucim ovaj jezik

Sve ti zavisi od frejmvorka. Ako si koristio VB.NET tj. NET frejmvork, pređi na C++.NET koji je veoma sličan, imaćeš malo problema sa razumevanjem nekih operatora, ::, ->, pointera, ali generalno na C++.NET je veoma lako preći. Ja sam sa C#.NET-a krenuo na C++.NET i vrlo brzo sam se prilagodio.
.NET frejmvork se može koristiti samo na Windows OS, što je odgovor na tvoje pitanje da li može na Windows OS.
C++ aplikacije imaju odlicne perfomanse.
Ako hoćeš C++ da koristiš na bilo kom sistemu imaš QT frejmvork.

C++ okruženja, Visual Studio, QT creator, C++ editor, Eclipse.

Zašto C++, jednostavno osim svoje brzine, veoma je blizak sa jezikom C, od kog je i nastao, C je blizak "limu" kompjutera.
Ja sam prvo par meseci se zezao sa C-om, pa sam onda presao na C++.
Ako si dobar programer, matematika ti nije problem ako znas formule.

Matematika je veoma bitna za programiranje igara, skoro sam poceo sa C++ OpenGL-om i znam sta pricam, cesto koriscenje <cmath> i <math.h> klase je neizbezno.

Poslednja izmena:
Sve ti zavisi od frejmvorka. Ako si koristio VB.NET tj. NET frejmvork, pređi na C++.NET koji je veoma sličan, imaćeš malo problema sa razumevanjem nekih operatora, ::, ->, pointera, ali generalno na C++.NET je veoma lako preći. Ja sam sa C#.NET-a krenuo na C++.NET i vrlo brzo sam se prilagodio.
.NET frejmvork se može koristiti samo na Windows OS, što je odgovor na tvoje pitanje da li može na Windows OS.
C++ aplikacije imaju odlicne perfomanse.
Ako hoćeš C++ da koristiš na bilo kom sistemu imaš QT frejmvork.

C++ okruženja, Visual Studio, QT creator, C++ editor, Eclipse.

Zašto C++, jednostavno osim svoje brzine, veoma je blizak sa jezikom C, od kog je i nastao, C je blizak "limu" kompjutera.
Ja sam prvo par meseci se zezao sa C-om, pa sam onda presao na C++.
Ako si dobar programer, matematika ti nije problem ako znas formule.

Matematika je veoma bitna za programiranje igara, skoro sam poceo sa C++ OpenGL-om i znam sta pricam, cesto koriscenje <cmath> i <math.h> klase je neizbezno.

To su zaglavlja.I ta matematika je osnovna, nista posebno.
Sve funkcije u tim zaglavljima nistu nista posebno, malo trigonometrije i osnovne stvari.

To su zaglavlja.I ta matematika je osnovna, nista posebno.
Sve funkcije u tim zaglavljima nistu nista posebno, malo trigonometrije i osnovne stvari.

Potrebne su i matrice, integrale nisam još nigde koristio verujem da ne trebaju, procente fino rešava math klasa.
Uopšte ne kapiram kako nekome programiranje ide lako, a matematika ne.
Matematika nije ništa više nego poznavanje nekih stvari plus logika, a to isto možemo reći i za programiranje.

Treba mi mala pomoc oko ovih lakiz zadataka, ali meni prave probleme :(
1. Napisati program kojim se proverava da li je matematicki izraz unet kao string korektno napisan (da li sadrzi znak = na poslednjoj poziciji). Dati odgovarajuci komentar.
2.Od sadrzaja ucitanog stringa formirati novi string tako da se u njemu izbace svi znaci za prazno mesto. Prikazati sadrzaj novog stringa u obrnutom poretku.
3.Od sadrzaja ucitanog stringa formirati novi string tako da se u njemu svi znaci za prazno mesto iz starog stringa dupliraju. Prikazati sadrzaj novog stringa.

Ja pokusala ovako:
1.
#include <stdio.h>
#include <string.h>
main ()
{
char matizraz[100];
int i, n;
printf ("Unesite matematicki izraz:\n");
gets (matizraz);
n=strlen (matizraz);
for (i=0;i<n;i++)
if (matizraz[n-1]=='=')
printf ("Matematicki izraz je dobar!\n");
else
printf ("Matematicki izraz nije dobar, fali znak '=' na kraju!\n");
}

Poceo sam da radim C++ u DevCpp i zadovoljan sam jer prosto radi kako treba. Ali sam instalirao VC++ zbog GUI. Primetio sam da je dosta drugacije. Da li ima neki Visual IDE za C++ da nije VC++ a gde jezik nije mesan.

Kod:
C#

textBox1.text="aa";

Kod:
VC++

textBox1->Text="aa";

Jos puno toga... Najvise me iznenadila ta "->" umesto tacke. Jel ima neki Visual IDE gde se codira obican c++ jezik?

Poceo sam da radim C++ u DevCpp i zadovoljan sam jer prosto radi kako treba. Ali sam instalirao VC++ zbog GUI. Primetio sam da je dosta drugacije. Da li ima neki Visual IDE za C++ da nije VC++ a gde jezik nije mesan.

Kod:
C#

textBox1.text="aa";

Kod:
VC++

textBox1->Text="aa";

Jos puno toga... Najvise me iznenadila ta "->" umesto tacke. Jel ima neki Visual IDE gde se codira obican c++ jezik?

Sto te cudi operator "->", na to se navikni ako mislis raditi u C++-u.

To ti znaci isto sto i tacka, ali se koristi kada pozivas pokazivac.
Kod:
class Sex(){
    public:
        void Durex(){
            MessageBox::Show("Vajdu");
        }
}

Sex *s;
s->Durex();

Visual C++ je u stvari C++ sa .NET frameworkom, odnosno C++ CLR(Common Language Runtime), odnosno managed C++, koji nema bas nikakvih prednosti u odnosu na C#.net, ako mislis koristiti prednosti C++-a, onda kreni sa QT-om ili Win32 C++(koji je stvarno pretezak i treba ti mnogo vremena da bi nesto uradio), u svakom slucaju savetujem ti da krenes sa QT-om.

*Nisam siguran da li je sve sto sam napisao tacno, jer nisam ni ja dugo u C++ vodama.

Poslednja izmena:
Sto te cudi operator "->", na to se navikni ako mislis raditi u C++-u.

To ti znaci isto sto i tacka, ali se koristi kada pozivas pokazivac.

Nije isto, tačku koristiš kada direktno pristupaš poljima objekta ili putem reference na dati objekat, a -> koristiš kada preko pokazivača želiš da pristupiš polju ili da pozoveš metodu objekta neke klase.
Pokazivač ne može da se poziva.

Kad pre odgovori :lol:

Pa od prilike to sam i rekao,znam da nije isto sto i tacka, ali eto napisao sam.

Jesi rekao si, ja sam razumeo šta si hteo da kažeš, ali neko ko još uvek nema dovoljno znanja iz C++ pomisliće da je referenca i pokazivač isto, a ustvari nije.
Eto npr. ne možeš menjati vrednost reference što nije slučaj kod pokazivača.
Hoću da kažem da je potrebno biti pažljiv kod takvih stvari i paziti šta pišeš jer može biti pogrešno protumačeno.

Jesi rekao si, ja sam razumeo šta si hteo da kažeš, ali neko ko još uvek nema dovoljno znanja iz C++ pomisliće da je referenca i pokazivač isto, a ustvari nije.
Eto npr. ne možeš menjati vrednost reference što nije slučaj kod pokazivača.
Hoću da kažem da je potrebno biti pažljiv kod takvih stvari i paziti šta pišeš jer može biti pogrešno protumačeno.

U pravu si, nego sam na brzinu odgovorio jer sam zurio, posle sam kao sto vidis editovao post, uglavnom lepo je sto si me ispravio.

Kod:
C#

textBox1.text="aa";

Kod:
VC++

[B]textBox1->Text="aa"[/B];

Ja kako se sećam ide ovako: :D
Kod:
this->textbox1->text = "TEXT";

Ja kako se sećam ide ovako: :D
Kod:
this->textbox1->text = "TEXT";

this se uglavnom koristi da bi sa jednom istom varijablom pozvao onu koja pripada samoj klasi,a ne metodi te ili druge klase.

Kod:
class nesto{
    private int x = 0; //ovo pripada klasi "nesto"
    private void blah(int x)
    {
         this.x = x; //x klase je jednak ulaznom x-u iz main programa recimo
    }
}

this se uglavnom koristi da bi sa jednom istom varijablom pozvao onu koja pripada samoj klasi,a ne metodi te ili druge klase.

Kod:
class nesto{
    private int x = 0; //ovo pripada klasi "nesto"
    private void blah(int x)
    {
         this.x = x; //x klase je jednak ulaznom x-u iz main programa recimo
    }
}

Pazi, ako je c++ u pitanju nikako ne može biti this.x jer je this konstantan pokazivač na objekat klase.
Moglo bi se napisati this->x = x; ili (*this).x = x;.
Takođe ne možeš inicijalizovati polje klase na ovaj način koji si ti naveo već jedino u konstruktoru, i na kraju klase fali ;

Sve ovo bi bilo ispravno ukoliko bi se radilo od Javi.

Pazi, ako je c++ u pitanju nikako ne može biti this.x jer je this konstantan pokazivač na objekat klase.
Moglo bi se napisati this->x = x; ili (*this).x = x;.
Takođe ne možeš inicijalizovati polje klase na ovaj način koji si ti naveo već jedino u konstruktoru, i na kraju klase fali ;

Sve ovo bi bilo ispravno ukoliko bi se radilo od Javi.

Pisao sam u C#, vidis da nisam stavio ni:

private:
T

nego
private T

То што си написао би се компајлирало и у јави...

Што се сетера у C# тиче, ваљда смо већином упознати... ово би био приближни еквивалент твог кода. Приватни сетер је оксиморон... нисам га учинио приватним.

Kod:
class Klasa {
  public int x { set; }

public Klasa() {
    x = 0;
  }
}

Back