C nije ć

Meliot

Elita
Poruka
22.160
Da li ste primetili da dosta ljudi piše slova bez takozvanih kukica? Znak c je istovremeno i č i ć, z je ž dj je đ (to je pa poseban slučaj), i naravno dz je dž. Da li vas nervira kad neko tako piše? Nije u pitanju nepismenost (bar se nadam da nije), već je u pitanju lenjost da se prebaci tastaura u Windows-u (alt+shift je skračenica ko nije znao).

Da li ste primetili da dosta ljudi piše slova bez takozvanih kukica? Znak c je istovremeno i č i ć, z je ž dj je đ (to je pa poseban slučaj), i naravno dz je dž. Da li vas nervira kad neko tako piše? Nije u pitanju nepismenost (bar se nadam da nije), već je u pitanju lenjost da se prebaci tastaura u Windows-u (alt+shift je skračenica ko nije znao).
Sorry nemam cirilicnu tastaturu a ni tasteri ne mogu biti mapirani za vise jezika ... moras da nabadas.
Zivela sloboda oshishane latinice.

Trebalo bi moderatori da se aktiviraju i sve takve postove brišu.
Ako može neko automatsko brisanje...još bolje.

Pogotovu me nerviraju oni koji ubacuju tj, dj, ... isl.

Ja nekad kazem Dorčol, ali iz sale. A ima jedan deo Beograda, prema Mirijevu, koji ljudi zovu Ćalije, ja to zovem Čalije posto to i jeste malo stariji i izvorni naziv, neko je u medjuvremenu to izvrnuo u Ćalije i takav izgovor je sada uobicajen.

~~~

Da biram izmedju latinice sa dijakriticima i cirilice, uvek bih birao cirilicu, ali posto cirilicu ne razumeju drugi narodi iz exYu, onda imam kompromisno resenje u vidu osisane latinice. Takvu latinicu sam oduvek i pisao, jos iz vremena dok nije ni postojala nasa tastatura, a i latinica sa dijakriticima mi deluje previse ozbiljno za komunikaciju, cirilica isto iako je koristim dok pisem rucno, osisana latinica mi je varijanta za opustenu komunikaciju.

Back