C++ ili Java za pocetak?

rockclimber

Početnik
Poruka
13
Koji od ova dva jezika je bolji za pocetnike? Mada nisam apsolutni pocetnik, radio sam u Visual Basicu, prilicno dobro sam ga razumio.Planiram da naucim i C++ i Javu, pa me zanima koji je bolji za pocetak. Neki su mi rekli da krenem sa C++ jer je on kao osnova pa poslije mogu bez vecih problema da predjem na Javu ili cak C#, sto cu vjerovatno uraditi jer sam vec dobio literaturu za C++. Ipak strasno me zanima sta o ovome misle ljudi sa vise iskustva i sta mi preporucuju.

Hvala:)

C# је сличан Јави. Да ли треба да га учиш, зависи од тога где желиш да радиш. Ако не циљаш фирму која баш њега тражи, имај на уму да је према разним истраживањима мање популаран од Јаве и C++. [1] [2]

Ако ћеш на Јавину популарност да играш, не задржавај се дуго на C++. C++ је потребан али је бара (понуда послова) мања, тако да опстају само највећи алигатори. :)

Ако немаш искуства у програмирању ,најбоље је почети са паскалом . Он је мален програмски језик и лак је за учење . Ц++ и Јава су ипак предвиђени за кориснике који имају мало искуства у програмирарању . Да би се солидно савладао не треба ти много времена . Рецимо годину дана , али то захтева знање из других области . Рецимо теорија графова , комбинаторика , математичка логика су неопходни за неко напредније коришћење тих програма

Kakav crni Pascal?!! To je gubljenje vremena. Pascal se do sada učio u Gimnaziji ali se od ove godine izbacuje i uvodi vizuelno programiranje korišćenjem C#. Počni od C# ili VB.NET . To su moćni jezici i u njima možeš uraditi skoro sve što će ti trebati. Matematička logika će ti trebati(ali samo osnove, logičke operacije, iskazi) a ovo o teoriji grafova i kombinatorici je bez veze.

@bren nije bez veze uopste........grafovi i kombinatorika je vise matematika ali vrlo zanimljiva tema.....grafovi se primenjuju u svim oblastima i potrebni su ako mislis ozbiljnije da se bavis programiranjem.....ja iskreno znam nesto o grafovima a sto se tice kombinatorike sam vrlo dobar............programiranje nije samo forme i ui aplikacije vec i matematika......algoritmi i te stvari su najbolji 'dio' programiranja po mom misljenju

Мислим да теорија графова има примене у свим гранама индустрије које укључују програмирање. :)

Уз то је моја препорука да не стављаш руке на Паскал, осим ако школа/послодавац(?) инсистирају на њему.

Ако ћеш оба да учиш, потроши прво месец-два на C++. Онда почни да хваташ корак са Јавом.

Zashto? C++ nema garbage collection, nema preko hiljada arhiva besplatnih i razradjenih u zadnjih 15 godina.
Pokriva sve moguc'e aspekte rachunara, sve je vec' uradjeno i izmishljeno, samo treba povezati.

Za programiranje i ravnanje Jave i C++ chak, preporuchujem potpuno bezplatnu eclipsu.

Да л` питаш зашто тим редом или зашто уопште C++?

ОП је сам рекао да жели да учи оба, а сматрам да је лакше са C++ прећи на Јаву него обрнуто.

C++ nema garbage collection, nema preko hiljada arhiva besplatnih i razradjenih u zadnjih 15 godina.
Управо је сакупљање смећа једна од `твари због којих програми писани на Јави са имају добру шансу за лошије перформансе. [1] Сакупљач смећа одваја корисника од једног дела експлицитног управљања меморијом, па исти мора да врши експерименте да би га правилно подесио. А и оптимално подешен сакупљач смећа и даље "кошта" више од програма који по самој својој структури ослобађа меморију кад је потребно. :) Заузврат, теже је коректно писати програме без сакупљача смећа.

Trenutna, Java 6 je toliko usavrshila skupljanje, da skoro uopshte ne utiche na brzinu ravnanja. Naravno ko pravi i radi na velikim sistemima imac'e probleme ako samo uzima i stvara bez planiranje objekata, jer mora da zavrshi posao na brzinu.
U C++ sama primena i organizovanje prave kontrole objekata za sopstvene programe i daljnje nadogradnje, to mozze da potraje mesecima, pre nego neshto konkretno proradi, i ne samo to, da isto bude od koristi za druge potencijalne aplikacije.

Misim, normalnije mi je da se predje na C++ ili C posle Jave, koja je napisana u C-u, od tima koji broji preko 1000 inzzinjera kroz sve ove godine.
Има ли неко истраживање које то тврди?

Без истраживања стање ствари је да C++ има више зачкољица од Јаве. С тиме иде да ко савлада основе C++, са лакоћом продужује на Јаву. Са друге стране, Јава није толико компликована али библиотеке иду у ширину, па када особи даш са једне стране могућност да настави да надограђује то корисно знање, а са друге да учи језик који уноси нове елементе а не пружа довољну сатисфакцију, отпор према C++ се јавља и не верујем да просечан програмер може у таквој ситуацији без суперстимулације да овлада C++.

Trenutna, Java 6 je toliko usavrshila skupljanje
Управо се о Јави 6 ради у истраживању које сам цитирао. А оно каже:

"We find that in regards to performance, C++ wins out by a large margin."

Можемо по потреби и да репродукујемо њихове тестове у слободно време. :)

Da, problem je kada odesh u shirinu arhiva i u ozbiljnije aplikacije, prosto nemash vremena za C. Naravno da ko nauchi i radio je u C, bolje i brzze c'e da radi u Javi.
Spominjem C, jer C++ je produzzetak i odlazi u bolju organizaciju i upravljanje sitnijih delova, ali je i takav i tezzi da se nauchi. C++ je mnogo opshirniji jezik koji dosta stvari omoguc'ava.
U proshlosti, jedna mala greshka ili pogreshna primena, recimo pointera, obaralo bi ceo rachunar ili bi ga frizirao. Da pronadjesh greshku nekada treba da rodish mechku.

@bren nije bez veze uopste........grafovi i kombinatorika je vise matematika ali vrlo zanimljiva tema.....grafovi se primenjuju u svim oblastima i potrebni su ako mislis ozbiljnije da se bavis programiranjem.....ja iskreno znam nesto o grafovima a sto se tice kombinatorike sam vrlo dobar............programiranje nije samo forme i ui aplikacije vec i matematika......algoritmi i te stvari su najbolji 'dio' programiranja po mom misljenju

Navedi mi jedan primer iz prakse gde će prosečan programer da koristi teoriju grafova? Gde će da upotrebi Ojlerov i Hamiltonov put, planarne grafove, bojenje grafova...?
Isto te pitam i za kombinatoriku.

Back