Bum,tras,pljas...Pesnice su zakon.

Tekst je odlican, mada je rec samo o Sistemu ,ali logicno je da ga sve strukture BV mogu primeniti. Ne sumnjam da Rusi umeju objasniti sistem borenja na psiholoskom profilu.
Na zalost ,cini mi se da nema mnogo klubova koji su isli tom psiholoskom treningu, ka poboljsanju mentalnog sklopa prakticara,sad ne zelim da reklamiram nikoga ,ali kad si me pitao to,moram reci da je kada sam trenirao Realni Aikido kod Radojice (Skola Vracarevic) da je on imao taj pristup ,na psiholoskoj bazi....Ne znam da li i dans to radi ,ali pokazivao nam je i te slepe udarce,ali ne kao u Sistemi,vec iz repertooara R.A.
Ok,ali sad mimo teksta i svega sto treniras ,da li si imao slucaj da koristis tehnike koje si ucio ,ili si se samo pesnicio?
I,drugo.....Da li si ikada u glavi pokusao ,stvoriti vizuelnu borbu ili pokrete koje ces preneti u borbi
?

Текст нисам набацио због рекламирања системе већ због тога што је у њему обрађен процес који се дешава у телу (на бази неурона) док се увежбавају разни облици борења... Тај процес је универзалан а од самих практичара (иодносно метода који се користи у обуци) зависи колико ће практичари бити свесни замке коју доноси вежбање са предвидљивим партнерима и покретима...
Што се тиче твојих питања, још од пубертета нисам имао неких „туча“ тако да сам у том периоду био само на нивоу оног што сам већ описао као основни модел самоодбране...
Опет кад су у питању нека тестирања кад год сам покушао да „створим визуелну борбу или покрет који би пренео у борбу“, па благо речено „научио“ сам да то не треба радити... Бар не тамо ге немаш потпуну контролу над ситуацијом (нпр договорени спаринг или већ нека друга правилима одређена ситуација).

Pozdrav.
Ja sam ljubitelj borilackih vestina pre svega Kik-Boksa i Boksa,ali nazalost zbog nepostojanja klubova,nisam u mogucnosti da treniram ni jednu od te dve vestine.E sad na ovom kao i na drugim borilackim forumima se uvek vodi raspravva koliko je neka vestina primenjivija od druge.Da se niko ne uvredi mislim da je Aikido najneprimenjivija vestina u relnoj situaciji,a boks najprimenjivija.Boks je zbog svoje jednostavno toliko primenjiv,jer je tu igri par pokreta(udaraca) koji su "prosti" i koji se ponjavljaju 1000 puta.Ja poznam par ljudi koji su u trenirali Boks nekih max 1,5 g ali koji su naucili te osnovno stvari koje su i vise nego dovoljne za "tucu" i to mi se veoma svidja kod boksa sto mislim da se za kratko vreme covek lepo potkuje nekim znanjem za ulicu,ring je nesto drugo.Kik Boks ima prednost u vidu nogu,to nije nimalo mala prednost.Secam se da je neko ovde napisao da su visoki nozni udarci luksuz,sto je u neku ruku tacno..ali razmislite koliko ljudi bi u u tucu ocekivalo vas udarac nogom u glavu,a low kick je mozda cak i jedino oruzije koje moze da naudi bokseru koga smatram najprimenjivijem na ulici.E sad sto se tice tuce kojoj je pristustvovao pokretac teme.To je verovatno jedna od tuce koju smo mi svi videli bar jednom u zivotu.Ja sam skoro gledao dvojicu klinaca koji se makljaju ono klasicno mlate ruke ko elisa od helikoptera,A ono sto mi je posebno bilo zanimljvio je sto je jedan od "klinaca"mali koji je bas fizicki jak,sav u misicima ai dzaba mu to sve bez tehnike.Nije cak ni uspeo da zada jedan normalan udarac pritivniku iako je sigurno snazniji od njega.Sto se mojih iskustava iz tuca tice bilo je tu raznih situacija.Najgora stvar je sto se ja u tuci delimicno paralisem(sto je normalno)i ne pazim na neke sitnice koje su bitne u fizickom obracunu vec razmisljam o posledicima sto je uvek greska.jos jedna stvar koju cesto uradim koja je izgleda refleksna a to je da se kad npr uputim udarac dva,kad ocekujem povratni udarac se sagnem i tu napravim veliku gresku,sreca do sada me niko nije kolenom roknuo u glavudzu.

Pozdrav.
Ja sam ljubitelj borilackih vestina pre svega Kik-Boksa i Boksa,ali nazalost zbog nepostojanja klubova,nisam u mogucnosti da treniram ni jednu od te dve vestine.E sad na ovom kao i na drugim borilackim forumima se uvek vodi raspravva koliko je neka vestina primenjivija od druge.Da se niko ne uvredi mislim da je Aikido najneprimenjivija vestina u relnoj situaciji,a boks najprimenjivija.Boks je zbog svoje jednostavno toliko primenjiv,jer je tu igri par pokreta(udaraca) koji su "prosti" i koji se ponjavljaju 1000 puta.Ja poznam par ljudi koji su u trenirali Boks nekih max 1,5 g ali koji su naucili te osnovno stvari koje su i vise nego dovoljne za "tucu" i to mi se veoma svidja kod boksa sto mislim da se za kratko vreme covek lepo potkuje nekim znanjem za ulicu,ring je nesto drugo.Kik Boks ima prednost u vidu nogu,to nije nimalo mala prednost.Secam se da je neko ovde napisao da su visoki nozni udarci luksuz,sto je u neku ruku tacno..ali razmislite koliko ljudi bi u u tucu ocekivalo vas udarac nogom u glavu,a low kick je mozda cak i jedino oruzije koje moze da naudi bokseru koga smatram najprimenjivijem na ulici.E sad sto se tice tuce kojoj je pristustvovao pokretac teme.To je verovatno jedna od tuce koju smo mi svi videli bar jednom u zivotu.Ja sam skoro gledao dvojicu klinaca koji se makljaju ono klasicno mlate ruke ko elisa od helikoptera,A ono sto mi je posebno bilo zanimljvio je sto je jedan od "klinaca"mali koji je bas fizicki jak,sav u misicima ai dzaba mu to sve bez tehnike.Nije cak ni uspeo da zada jedan normalan udarac pritivniku iako je sigurno snazniji od njega.Sto se mojih iskustava iz tuca tice bilo je tu raznih situacija.Najgora stvar je sto se ja u tuci delimicno paralisem(sto je normalno)i ne pazim na neke sitnice koje su bitne u fizickom obracunu vec razmisljam o posledicima sto je uvek greska.jos jedna stvar koju cesto uradim koja je izgleda refleksna a to je da se kad npr uputim udarac dva,kad ocekujem povratni udarac se sagnem i tu napravim veliku gresku,sreca do sada me niko nije kolenom roknuo u glavudzu.

Pozdrav i tebi.
Ma,ne nismo raspravljali o tome koja je B.V. Bolja ili efikasnija ,to sam bas hteo namerno izbeci ,jer je ovaj deo foruma ,itekako opterecen time i padaju uvrede i vredjanaja ,prepucavanja........Nego sam samo napomenuo da jedan trenira R.A. ,a drugi tajlandski boks ili Nindzicu .....Pa, smo na osnovu glavnog teksta pokrenuli malo pricu ,da vidimo zasto je to tako i zasto se kod mnogih ne koriste tehnike koje se praktikuju u klubovima.
Malo psihologije, malo teorije ,malo iskustva drugih ,i tako....

zasto bi se bili ljudi kada postoji oruzije? samo izvadis pistolj i kazes dodji, ako dodje pucas i to je to. to se zove samoodbrana. Ako hoces da se bijes onda u ring, to je onda sport.

Ako dodje i pucaš to se zove zatvor. Ako dođe i ima pištolj za pojasom a ti pucaš to se zove zatvor. Ako izvadi pištolj i puca u tebe, i kojim slučajem te ne ubije, pa ti ubiješ njega to se uz dobrog advokata zove samoodbrana. Raspitaj se malo o pojmu nužna samoodbrana i kako to tretira naš zakon, a i sudovi.

Pitanje je zašto nisu koristili ono što su naučili na treninzima? Odgovor je zato što nisu USVOJILI stil ili način borbe već su se borili kao obični ljudi bez treninga. Onaj na filmu udaren ciglom je MRTAV. Potrebno je vreme i napor da se usvoji stil borbe odnosno metoda borbe pa da ga koristiš tj primenjuješ.
Ma upotrbiš atomsku da te ceo svet čuje bre.

Pitanje je zašto nisu koristili ono što su naučili na treninzima? Odgovor je zato što nisu USVOJILI stil ili način borbe već su se borili kao obični ljudi bez treninga. Onaj na filmu udaren ciglom je MRTAV. Potrebno je vreme i napor da se usvoji stil borbe odnosno metoda borbe pa da ga koristiš tj primenjuješ.
Ma upotrbiš atomsku da te ceo svet čuje bre.

Да погађам?
Још један јуноша који се отиснуо у тренирање нечега што за циљ има стварање супер борца (наравно уколико се потпуно „усвоји стил и начин борбе“ ).... ?
Прочитај целу тему , стани, размисли па тек онда коментариши...
Ипак је ово тема која има много више додира са реалношћу него и једна друга на овом подфоруму... (што се може видети и по (не)присуству разноразних (форумских) табаџија и мајстора разних вештина...)...

Jedno od pitanja je bilo da li koristiš ono što vežbaš na treningu ili samo koristiš pesnice kao i da nisi trenirao. Tako sam razumeo i takav sam dao komentar zato nemoj da izalziš iz van onoga što nisam rekao. U tom slučaju akidista bi se branio i ne bi napadao.

Jedno je posvetiti se vestini,sasvim drugo primeniti je u ulicnoj tuci. Mnoge vestine se treniraju mehanicki i nerealno,pa samim tim i ne mogu da se primene na ulici. Bilo kako bilo,svala doprinosi fizickoj i mentalnoj snazi pa iako nisi primenio "tradicionalnu tehniku" ako si iz tuce izasao kao pobednik ili barem nepovredjen,to je uspeh.

Aikido je vise duhovna,tehnicka vestina. Nije bas primenjiva protiv iskusnih udaraca,moram priznati da mi se tako cini,ali bez obzira,ne bi bilo pametno napasti ekstremno navezbanog majstora koji je vezbao jako i snazno i pod pritiskom. Treba ceniti sve vestine. I one koje su bolje za ulicne tuce,i one koje su bolje za ring,kao i one koje sluze iskljucivo fizicko-mentalnom razvijanju i postovanju.

ps : ( nemoguce je da pravi Thai bokser ne primeni svoje znanje. To su 3 rucne tehnike,lakat,koleno i low kick,bez puno palamudjenja ).. Poz

Back