Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Učitelj zapravo ne može da reši naše probleme. On je samo izvor istraživanja Puta.
On ga ne može preći umesto nas. Zapravo, to što on govori nije ni vredno slušanja.
Buda nikada nije hvalio verovanje u nekog drugog. Moramo verovati u same sebe.
Jeste, to je teško, ali tako stvari stoje. Gledamo oko sebe i nikada zapravo ne vidimo.
Moramo odlučiti da zaista vežbamo. Sumnja ne nestaje zapitkivanjem drugih, već
samo našom neprekidnom praksom.

Ađan Ča

:heart:

Učitelj zapravo ne može da reši naše probleme. On je samo izvor istraživanja Puta.
On ga ne može preći umesto nas. Zapravo, to što on govori nije ni vredno slušanja.
Buda nikada nije hvalio verovanje u nekog drugog. Moramo verovati u same sebe.
Jeste, to je teško, ali tako stvari stoje. Gledamo oko sebe i nikada zapravo ne vidimo.
Moramo odlučiti da zaista vežbamo. Sumnja ne nestaje zapitkivanjem drugih, već
samo našom neprekidnom praksom.

Ađan Ča

:heart:
Krajnji egoizam. "Vjerovati u samog sebe". :roll:

1377360_10151969936984297_1477930347_n.jpg

5204063_std.jpg

vanity my favorite sin.....and you will always bi me child......:lol: look but dont touch..tocuh..but...dont taste...taste but dont swalow......god is a sadist......i gave you everythung that you want.......and i am bad?i am evil?....i just fill out your wishes too make you happy....my sweet poor child......he is just watching.......enjoy yourself....everething is yours.....but you are mine....:rumenko:

826. Bolestan čovek

Kada ima pet osobina, bolestan čovek je velika pomoć samome sebi. Kojih pet? On zna koji lek jeste dobar za njega, zna pravu meru u terapiji, uzima redovno lekove, osobi koja se iz blagonaklonosti stara o njemu, svoju bolest opisuje ovim rečima: "Ona se javlja ovako. Ona prolazi ovako. Kada je tu, onda je ovako." I na kraju, strpljivo podnosi različite bolove izazavane bolešću.

Buda
Paṭhama upaṭṭhāka sutta (AN 5.123)

828. Ko ti je učitelj?

Onome ko vežba svesnost nije neophodno da ima nekoga da ga mnogo savetuje i podučava kako bi bio u stanju da vidi i razume. Jedan primer je sam Buda, koji je u jednom od svojih prethodnih života bio kralj Mahađanaka. On nije morao mnogo da uči. Sve što mu je bio potrebno jeste da posmatra drvo mangoa.

Jednoga dana, dok je jašući na slonu išao parkom u pratnji svojih savetnika, opazio je da su se grane nekih stabala povijala od bogatog roda. Pošto nije mogao da se tom prilikom zaustavi, odlučio je da se kasnije vrati i da nabere mango. Nije mu, međutim, ni na kraj pameti padalo da su pohlepni savetnici koji su išli za njim obrali sve što se moglo obrati; da su koristili motke kako bih sve plodove otresli, udarali i lomili grane i razbacivali lišće na sve strane. Kada se uveče kralj vratio u voćnjak mangoa, unapred je zamišljao izuzetni ukus plodova, da bi odjednom otkrio da nema nijednog, svi su bili obrani! I ne samo to, već su i grane bile polomljene, a lišće svuda po zemlji.

Sasvim razočaran i uznemiren, kralj onda opazi još jedno stablo mangoa u blizini, ali na njemu nijedna grana nije bila slomljena, niti list otrešen. Zapitao se zašto je to tako. I onda shvati da na njemu nema nijednog ploda. Ako drvo nema ploda, niko ga ni ne primećuje i njegovi lišće i grane ostanu neoštećeni. Ova lekcija ga je zaokupila tokom povratka u palate: “Muka je, teret i teškoća biti kralj. Potrebno je neprekidno brinuti o svakom podaniku. I šta ako neko pokuša da napadne, opljačka ili osvoji delove kraljevstva?” I tako nije mogao mirno da zaspi; a i kad je zaspao, mučili su ga teški snovi.

Posle buđenja ponovo je u mislima video drvo mangoa bez plodova i njegove nedirnute grane i lišće. “Ako i mi postanemo slični tom mangou”, razmišljao je, “I naše ‘lišće’ i ‘grane’ će takođe ostati neoštećeni”.

U svojoj odaji kralj je sedeo i meditirao. Na kraju, nadahnut lekcijom koju mu je dao mango, odlučio je da se zaredi. Upoređivao je sebe sa tim drvetom i zaključio da ako se neko ne zapetlja u poslove ovoga sveta, postaće istinski nezavistan, oslobođen briga i poteškoća. Njegov um biće miran. Posle takvog razmišljanja, postao je lutajući monah.

Nadalje, kud god bi došao, kad bi ga pitali ko je njegov učitelj, odgovorio bi: “Mango”. Nije mu toliko bilo potrebno bilo kakvo drugo učenje. Drvo mangoa bilo je povod njegovom probuđenju za Opanayiko-Dhammu, za učenje koje vodi ka unutra. I sa tim probuđenjem je on postao monah, onaj ko ima malo briga, zadovoljan je malim i raduje se samoći. Kraljevski status je napustio i konačno je njegov um našao svoj mir.

Ađahn Chah: Priroda Dhamme

SetWidth160-Tibet-Plakat.jpg

Filmska trilogija TIBETANSKO TROJSTVO: ŽIVOT, SMRT, VREME

29, 30 i 31. oktobra 2013. u 19:00.

DOB//Tribinska sala

Autor filmova: Vladan Mijatović Živojnov

Gosti u razgovoru pre i posle projekcija:
Bistrica Mitić - mistične vibracije spiritualnog Gonga,
Srđan Gojković Gile - potpredsednik Srpskog Budistickog Društva,
Prof. dr. Velimir Abramović - ekspert za ispitivanje vremena i prosvetljenja.

SetWidth160-Tibet-Plakat.jpg

Filmska trilogija TIBETANSKO TROJSTVO: ŽIVOT, SMRT, VREME

29, 30 i 31. oktobra 2013. u 19:00.

DOB//Tribinska sala

Autor filmova: Vladan Mijatović Živojnov

Gosti u razgovoru pre i posle projekcija:
Bistrica Mitić - mistične vibracije spiritualnog Gonga,
Srđan Gojković Gile - potpredsednik Srpskog Budistickog Društva,
Prof. dr. Velimir Abramović - ekspert za ispitivanje vremena i prosvetljenja.
:hahaha: ekspert za prosvetljenje...inače, on je brat marine abramović, naše cenjene umetnice.

Abramovic je napisao prve dve knjige o Tarotu kod nas, koje sam kupila pocetkom osamdesetih i vrlo su mi koristile. Nisam znala da je u medjuvremenu postao "ekspert'' (mada je sklon sali i ironiji, bar u tim knjigama). Bistrica je iz moje skole i druzimo se, mada ne znam nista o spiritualnom gongu, a Gile je moj stari ortak. Hvala na informaciji Glisto, pravo cudo da nisam cula za taj film.
Coco, pa nije Marina tako losa, ima ona dobrih ideja.

Poslednja izmena:
Abramovic je napisao prve dve knjige o Tarotu kod nas, koje sam kupila pocetkom osamdesetih i vrlo su mi koristile. Nisam znala da je u medjuvremenu postao "ekspert''. Bistrica je iz moje skole i druzimo se, mada ne znam nista o spiritualnom gongu, a Gile je moj stari ortak. Hvala na informaciji Glisto, pravo cudo da nisam cula za taj film.
Coco, pa nije Marina tako losa, ima ona dobrih ideja.
nisam ni rekao da je loša, video sam nekoliko njenih performansa još dok je živela u a-damu ... dosta su zanimljivi.
braco joj je filozof i dobar poznavalac teslinog života...dobar govornik u svakom slučaju, al' ne volim kad neko sam sebe prikazuje za nekakvog eksperta, pogotovo eksperta prosvetljenja...mislim, stvarno :dash:

Poslednja izmena:
O, kakvo razočarenje. Ekspert nije bio tu. :lol: I meni to 'ekspert za ispitivanje vremena
i prosvetljenje' zvuči kao šala.. :lol: Valjda će on biti gost sutra ili trećeg dana prikazivanja
filma. Večeras je Gile bio.

Gongovi ne zvuče loše.

829. Prilježnost

Jedna stvar, ako se neguje i često čini, čini nam obe vrste dobra dostižnim: dobrobit u ovom životu i dobrobit u životima koji dolaze. Koja je to jedna stvar? Prilježnost u dobrim delima. Ta jedna stvar, ako se neguje i često čini, čini nam obe vrste dobra dostižnim: dobrobit u ovom životu i dobrobit u životima koji dolaze.

Buda
Itivuttaka, 23

MLAD MESEC -- subota, 2. novembar 2013.

Sreća

Dobro je videti Plemenite,
sreća sa njima biti,
ko ne gleda budale
trajno je srećan.

Dhammapada, 206

Buda je ovo kratko učenje dao u vezi sa stanjem u svetu oko sebe i sa njime se nije teško složiti. Takođe možemo kontemplirati duh ovog učenja u vezi sa našim unutrašnjim svetom, stanjima našeg uma. Kako izgleda kada sretnemo budalastu misao? Šta se događa kada prestanemo da joj se prepuštamo? Koji je rezultat kad smo svedoci dobrih težnji našeg srca? Je li moguće tokom dužeg perioda živeti sa svojim plemenitim namerama?

S ljubavlju
monah Munindo

anjali.gif

Mudra osoba posmatra druge, ali posmatra sa mudrošću, ne sa neznanjem. Ako posmatraš s mudrošću,
možeš mnogo naučiti. Ali ako posmatraš sa neznanjem, pronalaziš samo tuđe mane.

Ađan Ča

830. Dostojanstvo

Kada opisujemo sedeći položaj u meditaciji, reč koja se čini najprikladnijom jeste „dostojanstvo“. Sevši da meditiramo, naš položaj govori umesto nas. On definiše sopstveni iskaz. Moglo bi se reći da je sam položaj meditacija. Ako smo pogureni, to odražava nizak nivo energije, pasivnost, manjak jasnoće. Ako sedimo kao da imamo dršku od metle u leđima, tada smo napeti, ulažemo previše napora, suviše se upinjemo. Kada koristim reč „dostojanstvo“ pri podučavanju, kao što je rečenica „Sedite na način koji otelovljuje dostojanstvo“, svi odmah počnu da popravljaju svoj položaj tako da im je telo uspravnije. Ali se ne koče. Lice se opusti, ramena se spuste, glava, vrat i leđa dolaze u istu liniju. Iz svog korena kičma se izdiže nagore zajedno sa plimom energije. Neki koji sede na stolici se pomere napred, dalje od naslona, više autonomni. Čini se kao da svako od prisutnih istog trenutka prepoznaje taj unutrašnji osećaj dostojanstva i kako ga izraziti telom.

Možda nam je svima potrebno samo malo podsećanja s vremena na vreme da mi već jesmo dostojanstveni, dostojni, vredni. Ponekad se ne osećamo tako, zbog svih onih rana i ožiljaka koje nosimo iz prošlosti ili zbog neizvesnosti budućnosti. Sumnjam da smo sami od sebe počeli da se osećamo nedostojnima. Neko nam je pomogao da se osetimo bezvrednim. Podučavani smo na hiljade raznih načina da smo mali i tu lekciju smo dobro naučili.

Dakle, kada sedamo da meditiramo i podsetimo sami sebe da sedimo sa dostojanstvom, time se vraćamo svojoj prvobitnoj dragocenosti. I to je samo po sebi vrlo važan iskaz. I budite sigurni da će ga naše unutrašnje biće pažljivo saslušati. Jesmo li i mi spremni da ga čujemo? Jesmo li spremni da slušamo reči neposrednog iskustva u ovom trenutku, i u ovom, i u ovom...?

Jon Kabat-Zinn: Mindfulness Meditation

meditation-posture.png

119275.jpg

Sumnjivi su mi Učitelji koji već ujutru znaju
o čemu će govoriti uveče.
Potreban ti je neko ko se,kad izgovori učenje,
i sam pred sobom zaprepasti
otkud mu takva misao.
Potreban ti je mudrac koji ne zna da zna.
I tek kad od njega zatraziš da
nešto objasni ili odbrani,
pritešnjen on ce kazivati,otkrivaće i učiće
tebe i sebe samog. - Mika Antić -

Back