Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako budizam rješava problem smrti?
Kakvo je učenje budizma o stvaranju svijeta?
Šta je smisao postojanja čovjeka i drugih živih bića, prema budistima?
Buduzam rešava problem smrti ostvarivanjem Nirvane! Jer dostizanjem nirvane prestaje smrt,život patnja...
Budizam nema nikakvo učenje o stvaranju sveta jer su takva pitanja kao i odgovori na njih besmisleni jer ne koriste čoveku na putu spoznaje nirvane.
Smisao postojanja je dostizanje nirvane potpunog oslobođenja od patnje koja je centralna tema budizma.Jer rođenje je patnja, smrt je patnja, tuga, bolest, neostvarene želje žudanja za večnim životom je patnja kada te rak izjeda ili tražiš novo srce čekajući da neko drugi umre namesto tebe sve je patnja. Postoji samo jedna istina da je patnja jedina realnost sveta. Ali je potrebna određen duhovni uvid da bi se to spoznalo. Zato "ne može" svako biti budista. Budizam uči da reinkarnacija postoji. Međutim to nije centralna tema Budizma za razliku onih Tibetanaca koji su opsednuti reinkarnacijom. Doduše to i nije ortodoksni Budizam što oni naučuju, jer Buda je negirao bilo kakve obrede, molitve i sl. da nemaju nikakvu vrednost a Tibetanci su to sve stavili u svoju "veru". Evo nešto kratko:
Budino učenje je zasnovano na četiri plemenite istine koje je sam otkrio za vreme sabrane meditacije i izložio u prvoj propovedi a one su
1.Bol je jedina realnost ovoga sveta
2. O poreklu bola
3.Savlađivanje bola(želja)
4. Put ka nestajanju bola(želja)
Put ka nestajanju bola jeste osmostruk put i to:
1.savršeno shvatanje ili vizija
2.savršeno mišljenje ili prikazivanje

Ovi delovi spadaju u inteligenciju:

3.Savršen govor
4.Savršeni akt
Ovi delovi spadaju u moralnost
6.Savršen napor ili primena
7.Savršeno prisustvo duha,pažnje
8. Savršena koncentracija,usesređenost

Dakle monasi šta je to svršena vizija? To je shvatanje patnje,nastanka patnje,utrnuće patnje i puta koji vodi ka prestanku patnje.
Dakle monasi šta je to savršeno mišljenje ili prikazivanje? To je duh koji je oslobođen od čulne želje(požude), zlobe i surovosti.
Dakle monasi šta je to savršen govor? To je uzdržavanje od laganja, od prenošenja priča ili ogovaranja, od upotrebe prostačkih reči i od razgovora koji su sitničavi,lakoumni,beznačajni,prazni i ništavni.
Dakle monasi šta je to savršena akcija? To je uzdržavanje od povrede živog bića,od krađe i od protuzakonitih putanih odnosa.
Dakle monasi šta je to savršen način života? To je kada se plemeniti učenik odriče od rđavog načina života i usvaja savršen način života.
Dakle monasi šta je to savršen način primene? Postoje četiri napora: napor izbegavanja, napor kontrolisanja, napor očuvanja, napor razvijanja...
Dakle monasi šta je to savršeno prisustvo duha? To je kada učenik obitava u kontempletaciji tela, osećanja duha,revnostan,lucidan i pažljiv pošto je slomio žudnju i tugu sveta.
Dakle monasi šta je to savršena koncentracija? To je kada učenik oslobođen čulnih objekata i rđavih stvari ulazi u prvu zadubljenost ... drugu...treću...četvrtu...

Buduzam rešava problem smrti ostvarivanjem Nirvane! Jer dostizanjem nirvane prestaje smrt,život patnja...
A kako to, moliću? Mi vidimo da ljudi umiru.

Budizam nema nikakvo učenje o stvaranju sveta jer su takva pitanja kao i odgovori na njih besmisleni jer ne koriste čoveku na putu spoznaje nirvane.Smisao postojanja je dostizanje nirvane potpunog oslobođenja od patnje koja je centralna tema budizma.
Stvaranje svijeta i čovjeka je usko vezano za smisao njihovog postojanja. Kako to može biti nebitno? Možda je sve stvar slučajnosti pa onda dostizanje nirvane izgleda smiješno.

Postoji samo jedna istina da je patnja jedina realnost sveta.
To je onda katastrofa. Poziv ljudima da izvrše masovna samoubistva, jer zašto bi živjeli ako će stalno patiti? Čak i ako dostignu nirvanu, umrijeće i reinkarnirati se da ponovo pate.

To je duh koji je oslobođen od čulne želje(požude), zlobe i surovosti.
Zašto bi čulna želja bila nešto loše?

Dakle monasi šta je to savršena akcija? To je uzdržavanje od povrede živog bića,od krađe i od protuzakonitih putanih odnosa.
Ko je odredio koji su to "protuzakoniti" putani odnosi?

Ne znam odakle Mordu ovaj tekst. Otprilike se radi o nekom traljavom prevodu.

To je onda katastrofa. Poziv ljudima da izvrše masovna samoubistva, jer zašto bi živjeli ako će stalno patiti? Čak i ako dostignu nirvanu, umrijeće i reinkarnirati se da ponovo pate.

Što čitaš tako selektivno? Samo tražiš nešto u šta možeš da upreš prstom i kažeš ''aha, eto greške''.
Kako se ovaj citat sa prethodne strane uklapa u ''poziv na masovna samoubistva''?

816. Budizam je nihilističan

Monasi, u kom smislu neko može reći: "Monah Gotama je nihilista, on propoveda učenje o poništavanju", a da to bude istina? Ja podučavam poništavanje pohlepe, mržnje i obmane. I propovedam poništenje loših, štetnih mentalnih stanja. Samo u tom smislu, monasi, neko može reći: "Monah Gotama je nihilista, on propoveda učenje o poništavanju", a da to bude istina.

Buda
Sīha sutta (AN 8.12)

BUDISTI MACEVIMA IZBOLI STARU ZENU

Krvavi sukobi.

Budisti ubili ženu staru 94 godine i spalili više od 70 kuća u sektaškom nasilju koje je ponovo zahvatilo mjanmarsku provinciju Rakin, uprkos poseti predsednika Tejn Sejna.

Prema rečima policijskog službenika Kjoua Neinga, više od 700 izgrednika, među kojima je bilo i onih koji su koristili mačeve, u utorak po podne izašlo je na ulice sela Tebičenga, koje se nalazi na oko 20 kilometara od Tandvea, a tokom sukoba koji su usledili jedna starija muslimanka umrla je od ubodnih rana.

Mjanmarski policajac naveo je da je spaljeno između 70 i 80 kuća, a neredi su zabeleženi i u selima Šve Laj i Linti, koja se nalaze na oko 17 kilometara od Tandvea.
Nasilje je počelo u subotu nakon što je taksista budističke veroispovesti naveo da ga je, pred prodavnicom ispred koje je hteo da parkira auto, vređao njen vlasnik musliman.

http://www.kurir-info.rs/budisti-macevima-izboli-muslimanku-clanak-1015101

MLAD MESEC - petak, 4. oktobar 2013.

Ništa specijalno

Dok živi uživa, kad umre uživa,
dobročinitelj uživa i ovde i tamo,
”Dobro učinih”, u takvoj misli uživa.
Još više uživa kad se u dobru ponovo rodi.

Dhammapada, 18

Nema ničeg specijalnog u vezi sa Dhammom. Dhamma je ono što jeste prirodno. Zato, živeći na neprirodan način, u opasnosti smo da previdimo ono što nam je pred očima. Kada smo u ravnoteži i opušteni, naše mentalne i fizičke sposobnosti funkcionišu na način koji doprinosi našem blagostanju. No, ako smo zaslepljeni i zbunjeni, gubimo pravi ugao gledanja na stvari. Tada smo skloni da zaboravimo da smo mi sami odgovorni za svoju sudbinu. Ako činimo dobro, dobro nam se vraća. Ako činimo loše, patnja nam se vraća. Ovo ne znači biti naivan, već biti prirodan. Ali biti istinski prirodan nije lako. I na kraju, nastojimo da odemo iza dobrog i lošeg i boravimo u miru koji je trajan, koji se se ne može narušiti.

S ljubavlju
monah Munindo

Kako šta je? Pa mrtvac. :lol:
A što ga tražiš? Nešto bi da ga pitaš? Ili planiraš da se probudiš pa se plašiš
šta će bosle s tobom biti?

znaci buda nista nije dostigo.....:lol: pa teo sam da ga pitam ako jesad mrtav i ne postoji sta se siroma trudio da dostigne neku nirvanu u kome njega nema........:lol:
samo nemoj da mi se uzbudjavas toliko zbog pitanja glisto svesna.....:mrgreen:

Ne možemo istovremeno govoriti o razvejevanju iluzije o postojanju neke večne duše ili ega i o ličnom
dostignuću u smislu ''on je sada postao neko i nešto''.

Cilj je izlazak iz samsare, iz kruga preporađanja i on je to postigao.

Ne radi se o dobrom ili lošem, već pre o stalnom i nestalnom, trajnom i propadljivom.
U samsari ništa nema trajnu suštinu. Mogu ja sebe voleti do besvesti, ali to neće promeniti
činjenicu da sve što nastane mora i da nestane. Sve je podložno promeni.

Ne radi se o dobrom ili lošem, već pre o stalnom i nestalnom, trajnom i propadljivom.
U samsari ništa nema trajnu suštinu. Mogu ja sebe voleti do besvesti, ali to neće promeniti

nisi mi odgovorila na pitanje da li mislis da je tvoje JA lose?da ili ne?

- - - - - - - - - -

i ima jos jedno pitanje a tebe...kad kazes voleti nesto sta to znaci za tebe?znaci batali i budu i citate dalaj lame..kazi mi od srca sta mislis o tome kada kazes JA VOLIM.....

nisi mi odgovorila na pitanje da li mislis da je tvoje JA lose?da ili ne?

Baš moje ja? Kao i svako drugo Ja, može biti i dobro i loše.

i ima jos jedno pitanje a tebe...kad kazes voleti nesto sta to znaci za tebe?znaci batali i budu i citate dalaj lame..kazi mi od srca sta mislis o tome kada kazes JA VOLIM.....

Kada kažem ''Ja volim'' to je uslovljena, sebična ljubav. Volim da bi i mene neko voleo,
da bi neko video kako sam ja divna jedna osoba koja voli. Volim zato što mi se nešto
sviđa ili zato što mi je dragoceno.. i slično...
Bezuslovnja ljubav koja ne dolazi iz ega je samo nešto o čemu mogu teoretski da
raspravljam ili da u svojoj glavi stvaram ideje o tome...

Poslednja izmena:
Ne možemo istovremeno govoriti o razvejevanju iluzije o postojanju neke večne duše ili ega i o ličnom
dostignuću u smislu ''on je sada postao neko i nešto''.

Cilj je izlazak iz samsare, iz kruga preporađanja i on je to postigao.

Najveće dostignuće u budizmu jeste da ne postojiš. Kakav besmisao. :eek:

Promjena nije isto što i nestajanje. Dakle, sve je podložno promjeni ili nestajanju?

Poslednja izmena:
Baš moje ja? Kao i svako drugo Ja, može biti i dobro i loše.

Kada kažem ''Ja volim'' to je uslovljena, sebična ljubav. Volim da bi i mene neko voleo,
da bi neko video kako sam ja divna jedna osoba koja voli. Volim zato što mi se nešto
sviđa ili zato što mi je dragoceno.. i slično...
Bezuslovnja ljubav koja ne dolazi iz ega je samo nešto o čemu mogu teoretski da
raspravljam ili da u svojoj glavi stvaram ideje o tome...

a sta je bezuslovna ljubav po tebi?znaci uslov je da ti da bi volela nesto to isto mora da voli tebe ?to mi kazes?aj malo proceprkaj po tom tvom umu ja se kladim da ces naci gomilu stvari koje volis a koje tebe mozda i ne vole......ne moras to da napises al se seti zbog sebe da ti se otvore neki odgovori u lobanji i da shvatis ko si.....i da tvoje ja nije tvoj neprijatelj.....niti nesto protiv cega treba da se boris...jer si draga moja glisto unapred osudjena na poraz.....

Back