Будизам...

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Korov je biljka čiji kvaliteti još uvek čekaju da budu otriveni.

Zen poslovica

Mile-a-Minute_Weed_122.jpg

"Kada naucimo da patnju dozivljavamo tako da ne verujemo
u ono kako nam se ona cini i istrajemo kraj nje na nacin na
koji moramo da istrajemo - sa svescu koja je ovde i sada,
bez ikakve kritike - pre ili kasnije dozivecemo napustanje,
olaksanje i radost".

Ajahn Munindo
"Neocekivana sloboda"

muni%20sq.jpg

"Covek mora stojati slobodan u duhu pred istinom
koju spoznaje. Nikakvo slepo verovanje u neki
autoritet, u koga bilo i sto bilo izvan njega samoga,
ne sme da muti slobodan pogled u istinu. Ali za
takvu slobodu covek mora sebe da vaspita, jer tu
su i bezbrojne predrasude, kojih on nije ni svestan
u obicnom zivotu, i koje cine da bas mnogi od
onih sto veruju u svoju sloodu, veruju opet u zamisljen
autoritet svoj, koji ne postoji, a sebe i ne znaju,
niti pravu slobodu".

Vladeta Jerotic
"Tiha i usrdna molitva Milosa Radojcica"

blue-ridge-flower.jpg

Velika mudrost

Najveće dostignuće jeste nesebičnost.
Najveća vrednost jeste ovladati samim sobom.
Najveći kvalitet je nastojati da služimo drugima.
Najveće pravilo jeste neprekidna svesnost.
Najveći lek jeste praznina svih stvari.
Najveće delo je ne suprotstavljati se toku ovoga sveta.
Najveći podvig jeste preobraziti strasti.
Najveći dar jeste neprijanjanje.
Najveće dobro jeste smiren um.
Najveće strpljenje jeste poniznost.
Najveći napor je ne brinuti se za rezultat.
Najveća meditacija jeste um koji sve napusti.
Najveća mudrost je prozreti privid.

Atiša (980–1054)

atisha.jpg

" I kao sto pas, vezan za drvo ili stub, trci unaokolo i kruzi bas oko tog drveta ili stuba;
Na isti nacin, ne upucena, obicna osoba - koja se ne obazire na plemenite, nije dobro upucena ili disciplinovana u njihovom ucenju, koja nema obzira prema ljudima od integriteta, nije dobro upucena ili disciplinovana u njihovom ucenju - pretpostvalja za formu da je "on", ili da "on" poseduje formu, ili da je forma u "njemu", ili da je "on" u formi.

" On predpostavlja za osecaje da su "on"...

" On predpostavlja za opazaje da su "on"...

" On predpostavlja za ( mentalne ) konstrukcije da su "on"...

" On predpostavlja za svesnost da je "on", ili da "on" poseduje svesnost, ili da je svesnost u "njemu", ili da je "on" u svesnosti.

" On nastavlja da trci okolo i kruzi oko bas te forme...bas tog osecaja...bas tog opazaja...bas te konstrukcije...bas te svesnosti. On nije oslobodjen od forme, nije oslobodjen od osecaja...od opazaja...od konstrukcija...nije oslobodjen od svesnosti. On nije oslobodjen od rodjenja, starosti i smrti; od patnje, placa i jada, bola, neugodnosti i ocajanja. On nije oslobodjen, kazem vam od, patnje i stresa.

dog-leash-securable-2.jpg

" Ali ispravno-nauceni, ucenik plemenitih - koja se obazire na plemenite, dobro je upucena ili disciplinovana u njihovom ucenju, koja ima obzira prema ljudima od integriteta, dobro je upucena ili disciplinovana u njihovom ucenju - ne pretpostvalja za formu da je "on", ili da "on" poseduje formu, ili da je forma u "njemu", ili da je "on" u formi.

" On ne predpostavlja za osecaje da su "on"...

" On ne predpostavlja za opazaje da su "on"...

" On ne predpostavlja za ( mentalne ) konstrukcije da su "on"...

" On ne predpostavlja za svesnost da je "on", ili da "on" poseduje svesnost, ili da je svesnost u "njemu", ili da je "on" u svesnosti.

" On ne trci okolo i kruzi oko bas te forme...bas tog osecaja...bas tog opazaja...bas te konstrukcije...bas te svesnosti. On je oslobodjen od forme, oslobodjen od osecaja...od opazaja...od konstrukcija...oslobodjen od svesnosti. On je oslobodjen od rodjenja, starosti i smrti; od patnje, placa i jada, bola, neugodnosti i ocajanja. On je oslobodjen, kazem vam od, patnje i stresa.

dog-walking.jpg

Gaddula Sutta: The Leash
-SN 22.99

Budin savet kralju Pasenadiju

Poput ogromnih stena,
planina što paraju nebo,
i primiču se sa svih strana
lomeći sve pred sobom,
tako i starost i smrt
stižu slamajući živa bića:
plemenite ratnike, sveštenike, trgovce,
radnike, parije i smetlare.
Nikoga ne štede.
I svakoga gaze.

Ovde ne pomažu čete na slonovima,
ni vozari ni konjica,
ne pomaže ni bitka nadmudrivanja
niti bogatstvo spasava.

Zato mudrac,
videvši šta je za njega dobro,
nepokolebljiv, stiče poverenje
u Budu, Dhammu i Sanghu.

Onaj ko praktikuje Dhammu
mišlju, rečju i delom,
dobija pohvale ovde na zemlji
a posle smrti raduje se na nebu.

Pabbatopama sutta, SN 3.5

buddha_invoking_motherearth_to_be_his_witness_zm62sm.jpg

Kao što se čovjeku koji je dugo bio odsutan, pa se sretno vrati iz daljine,
raduju rođaci i znanci dobrodošlicom na povratku -
isto tako i dobrotvora kad s ovog svijeta otiđe na drugi
dobra djela dočekuju prijateljski kao rođaci povratnika.

Buda
Dhammapada, strofe 219-220

preaching_buddha_robes_engraved_with_scenes_from_rt80sm.jpg

Zdravo svima.

Mislio sam prvo da napravim temu, ali odna sam video da vec postoji tema o budizmu. Interesuje me sledeće: Da li je osnivač budizma Siddhartha Gautama bio hindu religije koji je po duhovnoj tituli bio Buda? Da li je on od malena pripadao hinduizmu pa su njegova učenja postala posebna religija? Nadam se da me razumete, ako je on osnivač budizma, onda je morao biti pripadnik neke religije, sigurno je postojala neka religija u mesto gde se rodio, gde je ziveo, Buda od reođenja nije bio budista. Da li je ta religija bila Hinduizam sa obzirom da je to istočnjačka i jedna od najstarijih religija, a i u nekom smislu Budizam ima suprotna učenja od drevnog Hinduizma.

Hvala.

Zdravo svima.

Mislio sam prvo da napravim temu, ali odna sam video da vec postoji tema o budizmu. Interesuje me sledeće: Da li je osnivač budizma Siddhartha Gautama bio hindu religije koji je po duhovnoj tituli bio Buda? Da li je on od malena pripadao hinduizmu pa su njegova učenja postala posebna religija? Nadam se da me razumete, ako je on osnivač budizma, onda je morao biti pripadnik neke religije, sigurno je postojala neka religija u mesto gde se rodio, gde je ziveo, Buda od reođenja nije bio budista. Da li je ta religija bila Hinduizam sa obzirom da je to istočnjačka i jedna od najstarijih religija, a i u nekom smislu Budizam ima suprotna učenja od drevnog Hinduizma.

Hvala.

Pitaj Budu....

P.S. Zdravo i dobrodosao na ovu temu...a i na ovaj forum :)

Zdravo svima.

Hvala.

буда значи да је човек испунио своју сврху, као и бог, кришна, христос, алах, савршен...
сидарта и остали покушавају да ти помогну да учиниш исто. не оснивају религије (погледај значења), само показују пут.

Zdravo svima.

Hvala.

Dobrodošao Omni na forum, a i na ovu temu :)

Ono što se zove "hindu religija" ima svoju dugu istoriju i više istorijskih faza. U vreme kada se Buda rodio dominantna religija bilo je nešto što mi danas nazivamo vedski bramanizam, a karakteriše ga verovanje u neprikosnoveni autoritet Veda, obožavanje prirodnih elemenata kao što su vatra ili reke, a onda i herojskih božanstava koja ih oličavaju. Sama religijska praksa se sastojala od različitih vrlo razvijenih rituala, među kojima su dominantani recitovanje vedskih himni i prinošenja žrtve (nekad u vidu životinje) bogovima. Za njihovo bavljanje bili su zaduženi sveštenici zvani bramani.

E sad je li Buda po rođenju pripadao toj religiji? Verovatno. Sudeći po tome da je, prema legendi, Budin otac Sudodana kada mu se rodio sin pozvao bramane da po tadašnjem običaju proreknu sudbinu kraljevom nasledniku, ispada da jeste. I bramani su prorekli da se radi o "dečku koji obećava", te da će biti ili moćni vladar ili veliki duhovni učitelj. Itd.

Kada je na kraju doživeo probuđenje i rešio da saopšti ljudima ono što je sam otkrio, Buda je u svojim govorima često koristio termine te stare religije, s tim što im je davao nova značenja. Na taj način je svoje učenje učinio u neku ruku bližim onima koje je podučavao, ali i vrlo različitim od onoga u šta su do tada verovali. Otuda njegovi govori ponekad imaju i komičan efekat, naročito kad razgovara sa bramanima, jer i jedna i druga strana misle da govore o istoj stvari, da bi se tek na kraju kao u komediji zabune otkrilo o čemu se zapravo radi.

Eto. Ukratko :D

There is surely nothing other than the single purpose of the present moment. A man's whole life is a succession of moment after moment. If one fully understands the present moment, there will be nothing else to do, and nothing else to pursue. Live being true to the single purpose of the moment .

Everyone lets the present moment slip by, then looks for it as though he thought it were somewhere else. No one seems to have noticed this fact. But grasping this firmly, one must pile experience upon experience. And once one has come to this understanding he will be a different person from that point on, though he may not always bear it in mind.

-Hagakure

A tko živi stotinu ljeta nemarno i nevoljno,
ni jedan dan mu ne vrijedi više od dana u životu
čovjeka koji se trudi i napreže.

Dhammapada, strofa 112

Postoje dani kad smo navedeni da uložimo napor zahvaljujući nadahnuću. Nekim drugim, na to nas nagoni očaj. Bilo kako bilo, hodajmo sa posvećenošću tim putem ovde-i-sada svesnosti. Ako se kolebamo samo zato što ne dobijamo ono što želimo ili dobijamo ono što ne želimo, tada postajemo neodlučni. Posvećujući se do kraja ovom trenutku, ne znaći da ignorišemo prošlost ili se pretvaramo da ne postoji budućnost. To samo znači da se ne gubimo u svim onim pričama koje stvara naš um. Učimo od prošlosti i pripremamo se za budućnost tako što čvrsto stojimo na tlu koje se zove ovde-i-sada. Uz takav sve snažniji svesni napor prevazilazimo sve one sklonosti u sebi koje nas koče, poput recimo samosažaljenja, i crpemo energiju iz bezlične snage onoga što jeste.

Sa ljubavlju,
Bhikkhu Munindo

Promene nalik vremenu

Prva plemenita istina jednostavno kaže da je deo ljudskog stanja
osećati neugodnost. Ne moramo to više čak ni da nazivamo patnjom; ne
moramo ga zvati ni neugodnošću. To je jednostavno saznavanje
vatrenosti vatre, olujnosti oluje, uskomešanost vode, podrhtavanja
zemlje, baš kao i topline vatre, svežine i glatkoće vode, blagosti
povetarca i sigurnosti, cvrstine i pouzdanosti zemlje. Ništa po svojoj
suštini nije ni ovakvo ni onakvo. Samo četiri elementa zadobijaju
različite kvalitete; oni su poput mađionicara. Nekad se ispoljavaju u
jednoj formi, nekad u drugoj... Prva plemenita istina konstatuje da se
i mi menjamo poput vremena, uzdižemo se i spuštamo poput plime i
oseke, rastemo i smanjujemo poput Mesečevih mena.

Pema Chodron, Awakening Loving-Kindness

http://4.***************/_Bwh9FdwqyjY/SWk2bamvgNI/AAAAAAAABHU/o6S8qkyjtKI/s400/full_moon_small.jpg

Meditacija je ptica sa dva krila:
sloboda i ljubav

Jasna Popovic

birds-flying_MG1135.jpg

...

Neverovatno ?!

Da li je moguce da iko moze biti ovako glup ?!

Prijatelju,

--> foto-grafija je Pisanje uz Pomoc Svetlosti (photos + graphe),

a Ovde (kod tebe skoro svugde) postoji stravican Nesklad izmedju Reci & Slike.

Ptica moze biti i grabljivica ILI leshinar, uostalom kao i vecina ljudi ILI kao sto si nam ti u svojoj "B(l)udnosti" pokazao.

Ovo ti govorim za tvoje Dobro !!!

Prestani da zvaces tudje Price koje ne razumes & prosiri Prostor izmedju svojih svakodnevnih misli.

Tek tada ces Tamo MOZDA pronaci Nesto arhetipsko & svima nam, u svim Vremenima, zajednicko.

I pokusaj da shvatis (ili prihvatis) --> ne mozes razumeti citav Svet sve dok ne (p)ostanes sposoban da ga celog, bez ikakvog bola, primis u sebe.

A i tada, to su samo trenuci Uvida koji ti ostavljaju dragoceno Iskustvo & prosiruju Znanje za zajednicko Delovanje.

Ako nastavis uciti kako biti (ostati) pasivan - zavrsices kao glavni furunas na gay paradi.

Ono sto ja vidim je da nisi stasao ni za ucenika a kamoli za Ucitelja ILI (u tvom slucaju) jos grdje - Propovednika.

Nadam se da Ovo nije bilo previse lomljivo za tvoj E-GO & naravno, zelim ti svako Dobro u tvome Odrastanju.

Ovde ima i drugih koji ti bolje mogu pomoci...

Tudje mudre Misli nam svakako mogu pomoci.

Pekar, osim za druge, sam sebi sprema lebac takodje.

I znas sta (da te podsetim) --> Njegova Dela su sve vreme u Nastajanju.

(P)ozdravljam te i time sam sa tobom zauvek zavrsio.

:heart:

Poslednja izmena:
...

postoji stravican Nesklad izmedju Reci & Slike.
Ptica moze biti i grabljivica ILI leshinar, uostalom kao i vecina ljudi ILI kao sto si nam ti u svojoj "B(l)udnosti" pokazao.

Ovo ti govorim za tvoje Dobro !!!

(P)ozdravljam te i time sam sa tobom zauvek zavrsio.

Nesklad postoji u tvom umu. Sta je to grabljivica a sta lesinar ako ne samo definicije u tvom umu, usadjene kroz tvoj period odrastanja.

Ne. Govoris da bi iskazao sebe. Ti mene nisi cuo ni u jednom momentu.

Pozdravljam i ja tebe. Ali, zar si ikada i poceo da bi sada zavrsio? Gde si ti to poceo?

Back