Budimo objektivni...

....
hocu da kazem, svastari su najgori i najpogubniji za drustvo, a najbolji za svoj dzep
Ne bih da zvučim pogrešno i izvinjavam se unapred ako budem.
Ali, ako čovek radi za minimalac ili je godinama na birou jer nema posla, mislim da je uspeh za njega samog ako može da bude svaštar i tako preživi. Jer u takvim uslovima frizer, manikir, masaža, teretana i slično, na žalost je luksuz. Slažem se, pogubno je za ekonomiju, ali kad bi makar minimalac bio dovoljan za bilo šta ili kad bi postojao način da se nađe više poslova pa da ljudi mogu da zarađuju legalno, sigurna sam da bi malom broju ljudi palo na pamet da se cima i sam sebi šije, farba kosu, maže nokte, pravi torte.... Ali kad ne možeš da priuštiš a želiš, nema druge nego da naučiš.
Ne želim da se osećam loše zbog onog što umem, jer sam uložila trud i vreme da to naučim. Ne želim da se osećam loše što sam eto umela u kućnoj radinosti da napravim tortu i prodam, pa da detetu kupim patike ili ranac.... Ne želim....

Црвенокоса, оно што ти имаш је таленат за креирање лепог, а руке то умеју да испрате, то је јако редак таленат и не треба да ти буде непријатно због тога.

Ja sam tek kod prica o frizerima... :)
Idem retko. Farbam se jednom godisnje kada se vratim sa letovanja, jer mi kosa tada puno posvetli. Krajevi i onaj deo napred koji ide uz lice mi postanu skoro plavi. Super to izgleda, ali kada pocne da raste moja smedja kosa bukvalno imam izrastak poprilicno drugacije boje. Onda moram da se ofarbam u svoju prirodnu boju.

A odlazak kod frizera ili doktora iskoristim za prelistavanje trac novina. :D

ako pod drustvom podrazumevas neki apstaraktni pojam, nema bas nikakvog problema
ali ako si svesna da je drustvo - tvoj komsija, tvoja sestra, tvoja majka, otac, zet, najbolja prijateljica, onda je to veliki problem
jer kad svi gledaju da njima bude dobro i da su oni samo jedan u velikoj masi koji ne nanosi stetu - steta je ogromna
ode ekonomija u q, a sa njom i zemlja i svaki od tih malih ljudi koji su mislili da su nebitna karikica u ogromnom lancu
neko ce da pravi torte u kucnoj varijanti, da bude konkurentan na trzistu jer ce sa cenom koju bude postavio da bude konkurentan onome ko od tih torti zivi. registrovao je firmu placa doprinose, poreze..ima zakupljen prostor, ima knjigovodju makar ako ne i jos po nekog radnika
dok sve to isplaca, jako malo ili ni malo mu ne ostane ako prati cenu konkurencije koja eto ume da napravi lepu tortu u kucnoj radosti
hocu da kazem, svastari su najgori i najpogubniji za drustvo, a najbolji za svoj dzep

Koje društvo? Ovo u kojem je moguće da preko noći ostaneš bez posla i bez mogućnosti da nađeš u istoj struci posao, bar ne odmah. Svaka veština je dobrodošla jer ti ne trebaju socijalni slučajevi.
To da u siromašnom društvu i sa državom koja je neozbiljna neće biti moguće brzo bogaćenje, pojedincima koji su izuzeci među njima svaka čast, već će sve ići na mišiće, to je tačno. Ali su tu najmanje krivi svaštari. Da garantuješ kvalitet usluge po realnim cenama, svaštare niko ne bi ni uzimao u obzir. Kad sam naručivala torte nisam mnogo skuplje plaćala firmi koja se time bavi, nego pojedinim ženama. Samo što firma velikim brojem narudžbina nalazi za sebe računicu.

- - - - - - - - - -

a ovde je kao drugacije :roll: :malav:
inace, vidi se da ne ides kod frizera, uglavnom se nigde ne sedi i ne ceka nego lepo dodjes kad ti je zakazano i izadjes za pola sata max.

Kako koji.
Poslednji put kad sam bila frizer mi je izašao u susret i zakazao termin van radnog vremena, jer sam dva puta pre toga dolazila u zakazanom terminu i zaticala pun salon žena.
Ova jedna kod koje se ne čeka, kod nje se zakazuje po nedelju dana unapred.

ja ne kontam zasto bih placala drugome da mi napravi toprtu, ako vec znam sama da pravim torte. i zivinjavam se svima sa 4uma koji prave torte, ali kupovne torte su u najvecem broju slucajeva odvratne margarinuse, u kojima kolicinom margarina zamenjuju ostale sastojke, umesto menaz cokolade stavljaju kakao table, orahe mesaju sa prezlama ili cime vec. pa zao mi je, ali ja cu radije da pravim svoju tortu u koju idu stvarni sastojci, a ne samo margarin i prezle.

- - - - - - - - - -

kao sto mi je bacanje para da mi frizer pere kosu, koju mogu sasvim lepo i sama da operem. jedino sto odem s vremena na vreme da se osisiam, ali to je zato sto mi je takav tip kose koji trazi preciznije sisanje.

- - - - - - - - - -

jos pre nekoliko godina, u starom kraju na bb, u prodavnici radila na aksi neka devojka , klinka, i nesto mi pricale i pita me kakve su kupovne podloge za pizzu, jer ona nikada za svojih 19-20 godina nije jela pizzu u kucnoj radinosti na kupovnoj podlozi, posto njena mamam pravi tu podlogu. i sta sad zmaeriti njenoj mami sto ne kupuje podloge, jer joj je po svoj prilici neisplativo bilo, nego je pravi?

ja ne kontam zasto bih placala drugome da mi napravi toprtu, ako vec znam sama da pravim torte. i zivinjavam se svima sa 4uma koji prave torte, ali kupovne torte su u najvecem broju slucajeva odvratne margarinuse, u kojima kolicinom margarina zamenjuju ostale sastojke, umesto menaz cokolade stavljaju kakao table, orahe mesaju sa prezlama ili cime vec. pa zao mi je, ali ja cu radije da pravim svoju tortu u koju idu stvarni sastojci, a ne samo margarin i prezle.

- - - - - - - - - -

kao sto mi je bacanje para da mi frizer pere kosu, koju mogu sasvim lepo i sama da operem. jedino sto odem s vremena na vreme da se osisiam, ali to je zato sto mi je takav tip kose koji trazi preciznije sisanje.
Recimo da i ti i deca imate temperaturu, ili da beba ima grčeve i ceo dan plače... :sad2:
Ima onih koji prave kao sebi, puter, orasi, sve regularno. Samo treba znati ko kako radi.

Злози, ја торте исто наручујем, али искључиво за дететов рођендан. Не умем да украсим, па да ме убијеш. Укусне су моје торте, али на изглед туга...

Ne bih da zvučim pogrešno i izvinjavam se unapred ako budem.
Ali, ako čovek radi za minimalac ili je godinama na birou jer nema posla, mislim da je uspeh za njega samog ako može da bude svaštar i tako preživi. Jer u takvim uslovima frizer, manikir, masaža, teretana i slično, na žalost je luksuz. Slažem se, pogubno je za ekonomiju, ali kad bi makar minimalac bio dovoljan za bilo šta ili kad bi postojao način da se nađe više poslova pa da ljudi mogu da zarađuju legalno, sigurna sam da bi malom broju ljudi palo na pamet da se cima i sam sebi šije, farba kosu, maže nokte, pravi torte.... Ali kad ne možeš da priuštiš a želiš, nema druge nego da naučiš.
Ne želim da se osećam loše zbog onog što umem, jer sam uložila trud i vreme da to naučim. Ne želim da se osećam loše što sam eto umela u kućnoj radinosti da napravim tortu i prodam, pa da detetu kupim patike ili ranac.... Ne želim....

Koje društvo? Ovo u kojem je moguće da preko noći ostaneš bez posla i bez mogućnosti da nađeš u istoj struci posao, bar ne odmah. Svaka veština je dobrodošla jer ti ne trebaju socijalni slučajevi.
To da u siromašnom društvu i sa državom koja je neozbiljna neće biti moguće brzo bogaćenje, pojedincima koji su izuzeci među njima svaka čast, već će sve ići na mišiće, to je tačno. Ali su tu najmanje krivi svaštari. Da garantuješ kvalitet usluge po realnim cenama, svaštare niko ne bi ni uzimao u obzir. Kad sam naručivala torte nisam mnogo skuplje plaćala firmi koja se time bavi, nego pojedinim ženama. Samo što firma velikim brojem narudžbina nalazi za sebe računicu.

- - - - - - - - - -

Kako koji.
Poslednji put kad sam bila frizer mi je izašao u susret i zakazao termin van radnog vremena, jer sam dva puta pre toga dolazila u zakazanom terminu i zaticala pun salon žena.
Ova jedna kod koje se ne čeka, kod nje se zakazuje po nedelju dana unapred.

nema razloga da se iko nadje prozvan, jer ni na koga nisam mislila posebno..torte sam uzela kao primer jer ste ih spomenuli u postu
@kichbran je rekla da nikome ne steti, ja sam objasnila da i te kako steti citavom drustvu
jedno je kad imas stav - moram, zato sto nemam drugu opciju za prezivljavanje, ali da si i te kako svesna da nanosis stetu nekom drugom ko je u zvanicnom sistemu poslovanje iz te delatnosti, jer taj neko izmiruje obaveze prema drzavi, a ti samo uzimas cistu zaradu i da si svesna da to radis, jer nemas drugu opciju za prezivljavanje..
a drugo je ako imas stav da sta fali sposobna si, svestrana i vredna i nadopunices kucni budzet..nema stete, a ti si konkurentna jer si eto sposobna, a ne zato sto dampingujes cenu

metla je nedavno osula paljbu na one zbog kojih gine da im uradi posao za sitne pare, a to kod dizajnera kosta deset puta vise
pa nije do onih koji hoce mnogo, a da nista ne plate, nego do onih koji kazu - sta fali, sposoban sam, uzecu neki dinar preko
pa udjite u redovan sistem ako ste sposobni i konkurentni, pa pod fer uslovima privredjujte i dodatno, to je zdrava konkurencija gde sposobniji i kvalitet opstaju, a nekvalitet propada

evo upravo mi je stigla dokumentacija o odjavi u apr-u firme sa kojom sam poslovala punih 25 godina
i posle sveg malteretirnja i dusevnog silovanja od strane kriminalaca, mogu da kazem da mi je drago
zbog onoga sto je nastalo na trzistu
``najveci`` lanac teretana koji je otvoren iskljucivo u svrhu pranja para stecenih na najgori moguci nacin koji ljudski um moze da zamisli (prodata droga, oruzje, trgovina ljudskim organima, belo roblje) diktira cenu usluge na trzistu
pa je spustio cenu ispod svake ekonomske isplativosti
onda je nametnuo okolnim teretanama da bi bile konkurentne da one spuste cene svojih usluga
juce sam videla da se usluga za ceo mesec vezbanja prodaje za 2.500dinara
ici ce to jos dole, dok svi koji su se legalno bavili strukom ne budu prinudjeni ili da udju u kolo, pa i oni prihvate nelegalno pranje para za trece lice ili ce da stave kljuc u bravu
u svakom slucaju, onaj ko bude platio 2.500 je vec na steti, jer za tu sumu ne moze da dobije kvalitetnu uslugu - nema ekonomske isplativosti

hocu da kazem, snadji se ako moras, ali nemoj druge da ubedjujes da je to u redu i da su oni glupi sto nekom drugom placaju za usluge koje izaberu
nije neko bahat zato sto ide kod frizera, nego smatra da je u redu da sebe sa negom kose rastereti i da pusti da se tom kosom bavi neko ko se za to skolovao i ko od toga treba da zivi

Recimo da i ti i deca imate temperaturu, ili da beba ima grčeve i ceo dan plače... :sad2:
Ima onih koji prave kao sebi, puter, orasi, sve regularno. Samo treba znati ko kako radi.

ali ja nemam bebu sa grcevima. :lol: pisem iz svoje perspektive nekoga ko moze i zna da napravi tortu.

ja ne pravim torte sa puterom, nego sa margarinom, ali mi margarin nije glavni sastojak..ono margarinusa se odnosilo na to da u fil trpaju vise margarina, nego drugih sastojaka (radi ustede) i onda lepo osetis margarin. a ostalo radim regularno, ne menjam ostale sastojke jeftinijim sastojcima.

meni se svidela jedna stamevski torta, ali ta mala tortica kosta 1000-1200 dinara...:sad2:

- - - - - - - - - -

Злози, ја торте исто наручујем, али искључиво за дететов рођендан. Не умем да украсим, па да ме убијеш. Укусне су моје торте, али на изглед туга...

ja bih ukrase kupila, samo ukrase, ali ne i tortu. zaista retko kad sam jela kupovnu tortu da mi je lepa...al ok za decije rodjendane i ne idu ove teze torte

- - - - - - - - - -

nema razloga da se iko nadje prozvan, jer ni na koga nisam mislila posebno..torte sam uzela kao primer jer ste ih spomenuli u postu
@kichbran je rekla da nikome ne steti, ja sam objasnila da i te kako steti citavom drustvu
jedno je kad imas stav - moram, zato sto nemam drugu opciju za prezivljavanje, ali da si i te kako svesna da nanosis stetu nekom drugom ko je u zvanicnom sistemu poslovanje iz te delatnosti, jer taj neko izmiruje obaveze prema drzavi, a ti samo uzimas cistu zaradu i da si svesna da to radis, jer nemas drugu opciju za prezivljavanje..
a drugo je ako imas stav da sta fali sposobna si, svestrana i vredna i nadopunices kucni budzet..nema stete, a ti si konkurentna jer si eto sposobna, a ne zato sto dampingujes cenu

metla je nedavno osula paljbu na one zbog kojih gine da im uradi posao za sitne pare, a to kod dizajnera kosta deset puta vise
pa nije do onih koji hoce mnogo, a da nista ne plate, nego do onih koji kazu - sta fali, sposoban sam, uzecu neki dinar preko
pa udjite u redovan sistem ako ste sposobni i konkurentni, pa pod fer uslovima privredjujte i dodatno, to je zdrava konkurencija gde sposobniji i kvalitet opstaju, a nekvalitet propada

evo upravo mi je stigla dokumentacija o odjavi u apr-u firme sa kojom sam poslovala punih 25 godina
i posle sveg malteretirnja i dusevnog silovanja od strane kriminalaca, mogu da kazem da mi je drago
zbog onoga sto je nastalo na trzistu
``najveci`` lanac teretana koji je otvoren iskljucivo u svrhu pranja para stecenih na najgori moguci nacin koji ljudski um moze da zamisli (prodata droga, oruzje, trgovina ljudskim organima, belo roblje) diktira cenu usluge na trzistu
pa je spustio cenu ispod svake ekonomske isplativosti
onda je nametnuo okolnim teretanama da bi bile konkurentne da one spuste cene svojih usluga
juce sam videla da se usluga za ceo mesec vezbanja prodaje za 2.500dinara
ici ce to jos dole, dok svi koji su se legalno bavili strukom ne budu prinudjeni ili da udju u kolo, pa i oni prihvate nelegalno pranje para za trece lice ili ce da stave kljuc u bravu
u svakom slucaju, onaj ko bude platio 2.500 je vec na steti, jer za tu sumu ne moze da dobije kvalitetnu uslugu - nema ekonomske isplativosti

hocu da kazem, snadji se ako moras, ali nemoj druge da ubedjujes da je to u redu i da su oni glupi sto nekom drugom placaju za usluge koje izaberu
nije neko bahat zato sto ide kod frizera, nego smatra da je u redu da sebe sa negom kose rastereti i da pusti da se tom kosom bavi neko ko se za to skolovao i ko od toga treba da zivi

koga boli uvce, drzava je mrtva.,,,cisto da te obavestim. :lol:

- - - - - - - - - -

kod mene je ceo mesec vezbanja 2400 dinara :lol:

- - - - - - - - - -

a ima nekih 15 traka.

- - - - - - - - - -

drugi problem je u samoj usluzi i ti koji pruzaju usluge gledaju gde ce i kako da maznu i ustede na musterijama i onda se musteriji smuci i pocne sama da radi stvari koje je do tada placala.

- - - - - - - - - -

ziv primer air serbia.....uveli su putovanje bez prtljaga, cena neisplativa, druga kategorija putovanje sa prtljagom, ali be zobroka u avionu. :rotf: i tek treca ekonomska kategorija prtljag plus obrok.

Dive, dovodiš u istu ravan i svaštare i kriminalce i šta još da bi dokazala poentu.
Poenta je da ćeš uvek da biraš ono što je optimalnan odnos cene i kvaliteta usluge. Profesionci treba da se izdvoje po kvalitetu usluga. Tako da, kad spomenu Metlu, niko nije lud da ako pravi svadbu zove klince amatere sa fotoaparatom i kamerom, već zoveš firmu koja će ti pokazati gotov proizvod i time te ubediti da vredi dati veći iznos za ono što nema šanse da dobiješ od klinaca. Ali sve to dok je cena iole realna i dok uzima u obzir kupovnu moć klijenata. Jer ako je previsoka, ljudi nemaju kud nego da se okrenu amaterima i raznim improvizacijama.

Ovo za teretane, to je već druga priča.
Za bahatost slažem se, samo bih iza ovog "da sebe negom kose rastereti" stavila tačku. Možda u zagradi "ako mi je to rasterećenje". :mrgreen: Ostalo je besmisleno, nepotrebno.

Повела се у групи на Фејсу недавно расправа, толика да је било и вређања и свега, о женама које чисте туђе куће.
Жена је написала да чисти куће и ставила своју цену.
Онда су се нашле неке паметне да је омаловажавају, у фазону како оне час математике или језика држе за толико и толико. Како се она усуђује да чишћење наплати толико!? ( То је и оно на конто факса и заната)
Мој једини коментар је да потпуно подржавам да неко зарађује на туђој лењости. Тако и са осталим, ко хоће сам- сам, ко неће нека плати.

Е, ту бих начисто пукла.

Па, ко је њих и мене терао да завршавамо факултете?

Могле смо и ми лепо да чистимо по кућама.

Али, нееее, своје ћемо да вреднујемо, а туђе да пљујемо.

А да остане без посла, било би јој испод части да чисти туђе куће, вероватно, без обзира на то што је добро плаћено.

Заударамо на сопствену снобовштину.

o tome pricam
ako poslujes normalno, to nije ekonomski isplativa cena
tih 2.400 je kao ono kad su milku od 100gr poceli da prodaju sa 80gr

ne znam kolika je ekonomski isplativa cena, ovaj lik drzi smao ovu teretanu u okviru koje ima i deo za kik box. u tih 2400 ulazi teretana, kardio i koriscenje dzakova i sale z akik box kada nema treninga.

- - - - - - - - - -

a tri puta nedlejno je 1700

Jao... :lol:
Podsecate me na moju sveki...
Tako ona prosle nedelje prica mom sinu kako je zanat zlata vredan, i kad umes u ruke nikad neces biti gladan i bla bla...
Ja je gledam i cutim...
Posle kazem mm... Cudi me kad vec toliko vazdize zanatlije, da ona nije frizerka i da se nije udala za molera?! :lol:

Jao... :lol:
Podsecate me na moju sveki...
Tako ona prosle nedelje prica mom sinu kako je zanat zlata vredan, i kad umes u ruke nikad neces biti gladan i bla bla...
Ja je gledam i cutim...
Posle kazem mm... Cudi me kad vec toliko vazdize zanatlije, da ona nije frizerka i da se nije udala za molera?! :lol:

Чичак, не могу и не треба сви да имају факултете, али мораш ценити свачији посао, као што тражиш да неко цени твој.

Е, ту бих начисто пукла.

Па, ко је њих и мене терао да завршавамо факултете?

Могле смо и ми лепо да чистимо по кућама.

Али, нееее, своје ћемо да вреднујемо, а туђе да пљујемо.

А да остане без посла, било би јој испод части да чисти туђе куће, вероватно, без обзира на то што је добро плаћено.

Заударамо на сопствену снобовштину.

Е, то!

Чичак, не могу и не треба сви да имају факултете, али мораш ценити свачији посао, као што тражиш да неко цени твој.

zanatlije lakse odu bilo gdje
nego mnogi s fakultetskim diplomama
Ma naravno da je zanat dobar.
I da sto vise stvari treba znati.
I da cenim.
Ali ona to kad krene... pretera ga :lol:

Back