Ne bih da zvučim pogrešno i izvinjavam se unapred ako budem.
Ali, ako čovek radi za minimalac ili je godinama na birou jer nema posla, mislim da je uspeh za njega samog ako može da bude svaštar i tako preživi. Jer u takvim uslovima frizer, manikir, masaža, teretana i slično, na žalost je luksuz. Slažem se, pogubno je za ekonomiju, ali kad bi makar minimalac bio dovoljan za bilo šta ili kad bi postojao način da se nađe više poslova pa da ljudi mogu da zarađuju legalno, sigurna sam da bi malom broju ljudi palo na pamet da se cima i sam sebi šije, farba kosu, maže nokte, pravi torte.... Ali kad ne možeš da priuštiš a želiš, nema druge nego da naučiš.
Ne želim da se osećam loše zbog onog što umem, jer sam uložila trud i vreme da to naučim. Ne želim da se osećam loše što sam eto umela u kućnoj radinosti da napravim tortu i prodam, pa da detetu kupim patike ili ranac.... Ne želim....
Koje društvo? Ovo u kojem je moguće da preko noći ostaneš bez posla i bez mogućnosti da nađeš u istoj struci posao, bar ne odmah. Svaka veština je dobrodošla jer ti ne trebaju socijalni slučajevi.
To da u siromašnom društvu i sa državom koja je neozbiljna neće biti moguće brzo bogaćenje, pojedincima koji su izuzeci među njima svaka čast, već će sve ići na mišiće, to je tačno. Ali su tu najmanje krivi svaštari. Da garantuješ kvalitet usluge po realnim cenama, svaštare niko ne bi ni uzimao u obzir. Kad sam naručivala torte nisam mnogo skuplje plaćala firmi koja se time bavi, nego pojedinim ženama. Samo što firma velikim brojem narudžbina nalazi za sebe računicu.
- - - - - - - - - -
Kako koji.
Poslednji put kad sam bila frizer mi je izašao u susret i zakazao termin van radnog vremena, jer sam dva puta pre toga dolazila u zakazanom terminu i zaticala pun salon žena.
Ova jedna kod koje se ne čeka, kod nje se zakazuje po nedelju dana unapred.
nema razloga da se iko nadje prozvan, jer ni na koga nisam mislila posebno..torte sam uzela kao primer jer ste ih spomenuli u postu
@kichbran je rekla da nikome ne steti, ja sam objasnila da i te kako steti citavom drustvu
jedno je kad imas stav - moram, zato sto nemam drugu opciju za prezivljavanje, ali da si i te kako svesna da nanosis stetu nekom drugom ko je u zvanicnom sistemu poslovanje iz te delatnosti, jer taj neko izmiruje obaveze prema drzavi, a ti samo uzimas cistu zaradu i da si svesna da to radis, jer nemas drugu opciju za prezivljavanje..
a drugo je ako imas stav da sta fali sposobna si, svestrana i vredna i nadopunices kucni budzet..nema stete, a ti si konkurentna jer si eto sposobna, a ne zato sto dampingujes cenu
metla je nedavno osula paljbu na one zbog kojih gine da im uradi posao za sitne pare, a to kod dizajnera kosta deset puta vise
pa nije do onih koji hoce mnogo, a da nista ne plate, nego do onih koji kazu - sta fali, sposoban sam, uzecu neki dinar preko
pa udjite u redovan sistem ako ste sposobni i konkurentni, pa pod fer uslovima privredjujte i dodatno, to je zdrava konkurencija gde sposobniji i kvalitet opstaju, a nekvalitet propada
evo upravo mi je stigla dokumentacija o odjavi u apr-u firme sa kojom sam poslovala punih 25 godina
i posle sveg malteretirnja i dusevnog silovanja od strane kriminalaca, mogu da kazem da mi je drago
zbog onoga sto je nastalo na trzistu
``najveci`` lanac teretana koji je otvoren iskljucivo u svrhu pranja para stecenih na najgori moguci nacin koji ljudski um moze da zamisli (prodata droga, oruzje, trgovina ljudskim organima, belo roblje) diktira cenu usluge na trzistu
pa je spustio cenu ispod svake ekonomske isplativosti
onda je nametnuo okolnim teretanama da bi bile konkurentne da one spuste cene svojih usluga
juce sam videla da se usluga za ceo mesec vezbanja prodaje za 2.500dinara
ici ce to jos dole, dok svi koji su se legalno bavili strukom ne budu prinudjeni ili da udju u kolo, pa i oni prihvate nelegalno pranje para za trece lice ili ce da stave kljuc u bravu
u svakom slucaju, onaj ko bude platio 2.500 je vec na steti, jer za tu sumu ne moze da dobije kvalitetnu uslugu - nema ekonomske isplativosti
hocu da kazem, snadji se ako moras, ali nemoj druge da ubedjujes da je to u redu i da su oni glupi sto nekom drugom placaju za usluge koje izaberu
nije neko bahat zato sto ide kod frizera, nego smatra da je u redu da sebe sa negom kose rastereti i da pusti da se tom kosom bavi neko ko se za to skolovao i ko od toga treba da zivi