Бројсов чај за живот без грипа и прехладе

Софија

Legenda
Poruka
54.586
Бројсов чај = матичњак + кантарион + жалфија + нана

На цео чајник, сваке од ове четири биљке ставити између прстију.
Жалфију убацити раније јер она мора да кључа 3 минуте.
Остале биљке стављате кад скинете кључалу воду са шпорета.
После 15-ак минута може да се пије.

MATICNJAK ili METVICA - melissa officinalis

Drugi nazivi: celina trava, celinjak, limunka, maternjak, maticnik, melisa, pitoma metvica, pcelinja Ijubica, pcelinja metvica, pcelinja trava, rojevnica.
Latinski naziv: melissa officinalis .
Eng - Lemon Balm

Opis biljke: maticnjak je trajna biljka s cetverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni. s dugackom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvetovi su bijeli ili bijelo-žuti, a nalaze se u pršljenastim cvatovima u pazušcima gomjih listova. Maticnjak je veoma ugodna mirisa, nalik mirisu limuna. Ukus rnu je aromatican.Cela biljka, a posebno kada se list nagnjeci, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseca na limun te je poznata i kao "limun-trava". Cvetovi su beli, plavicasto beli, bledoružicasti ili žuckasto beli, smeštani u pazuhu listova..

Stanište: raste u vrtovima gde se uzgaja kao kulturna biljka, ali se kao samonikla može naci nedaleko naselja, uz ograde, živice. Maticnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, zacinska, aromaticna, medonosna i industrijska. Raste u pcelinjacima, dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, po šumama itd. Gaji se i u kulturi kao lekovita i aromaticna biljka, i u parkovima kao ukrasna biljka. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasadivanjem. veoma lako se gaji.

Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru listovi pre nego što procvetaju, a cela biljka s vršikama i listovirna za vrerne cvatnije. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni naticnjak ne sme se cuvati u limenim posudama .Od maticnjaka se najviše ceni list, jer u ostalim organima ima malo lekovitih sastojaka, osim u cvetu, ali je cveta malo tako da nema prakticnu primenu. Najvažniji lekoviti sastojak maticnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etarsko ulje. ! .

Lekovito delovanje: maticnjak je izvanredno sredstvo za sva srcana oboljenja. Oživljava i jaca srce, a uz to cisti i krv. Maticnjak se preporucuje u lecenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grceva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grceva u crevima, proliva želucanih tegoba, povracanja na nervnoj osnovi, kronicnog bronhalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja. Maticnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gadenja, povracanja i proliva, za jacanje organizma. Sam list maticnjaka, a još cešce pomešan s gorkim travama (kicicom, lincurom, gorkom detelinom, hajducicom, podubicom i dr.), uspešno se daje slabunjavim za pojacavanje apetita, dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma. Etarsko ulje od maticnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom maticnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji vec, još više, i u industriji parfema, i kozmetike.Osobito se preporucuje trudnim ženama koje pate od povracanja. Caj od maticnjaka zasladjen neobicno povoljno deluje kod nesanice izazvane premorenošcu ili živcanom bolešcu. Od maticnjaka priprema se melisa-špirit koji služi za masažu ili se pije razredjen s vodom, pri cemu osvežava i otklanja telesni i duševni umor.

KANTARION - GOSPINA TRAVA - Hypericum perforatum

Drugi nazivi: bogorodicina trava, gospin cvet, gorac, strašno zelje.
Latinski naziv: hypericum perforatum .
Eng - St Johns Wort

Opis biljke: Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo cvrstu, uglastu, razgranam stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama.Kantaria ženska ili gospina trava ima 30 do 60 cm visoku, golu i razgranatu stabljiku s nasuprotnim jajolikim listovima. Listovi su sedeci, protkani rnnoštvorn providnih tockica. To su žlezde napunjene etericnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvetovi su smešteni na vrhu stabljike, a žute su boje. Zuti cvetovi od 5 latica s donje strane imaju crne tacke. Imaju rnnogo prašnika i jednu plodnicu. ,

Stanište: Kantarion raste po suvim brežuljcima, na osuncanirn livadama, pustom i neobradenom zemljištu, krcevinama i rubovima šuma. Stabljika je okrugla, a listovi su smesteni naspramno i jajastog su oblika. Cvetovi cu zute boje smesteni na vrhu stabljike.
Kantarion je vrlo rasprostranjena biljka koja raste na suncanim livadama, na pustom i neobradjenom zemljistu i na rubovima suma.
Vreme berbe: Maj i jun.

Lekoviti deo biljke: za lek se, u vreme cvatnje, skupljaju samo cvetovi i listovi

Lekovito delovanje: Kantarion ili gospina trava odavno je poznata i zbog njezina mnogostrukog delovanja, veoma obljubIjena lekovita biljka. Koristi se za lecerije sluzavosti pluca, grceva u trbuhu i želucu, grušanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezene i rnokracnog rnehura. Narocito se preporucuje kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešana s drugim lekovitim biljkama odlicno je sredstvo za lecenje zastarelog kašlja i astme .

Kantarion se odvajkada u narodu ceni i mnogo upotrebljava spolja protiv posekotina, opekotina, hemoroida, za zarašcivanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proliva itd. Dejstvo droge je mnogostruko zbog složenog hemijskog sastava. Ulje se koristi na taj nacin što se njime mažu rane, posekotine, opekotine i druge ozlede ili se tim uljem natopi gaza ili cisto platno pa se ozledeno mesto obloži. Etarsko ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moc..Kantarion je dobar za lecenje umerene i blage depresije, navode nemacki strucnjaci u studiji koju je objavio medicinski casopis "British Medical Journal".

Na prvom su mestu nega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suva koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zracenja i suncanja, prištevi, akne, cirevi, opekotine...). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare; ozleda mišica, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuca i išcašenja; mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam; degenerativni reumatizam – artroze , kukova, kolena, ramena; metabolicki reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta-lumbago).

Cajni uvarak pije se više puta na dan po uputstvimama te kod mnogobrojnih upalnih i bolnih stanja ( oboljenja ) unutrašnjih organa. Kantarion ulje primenjuje se lokalno (najviše za masaže, oblozi, kataplazme) i na usta (zacin, lek). Ulje se posebno preporucuje u nezi i zaštiti kože koja je osetljiva (suva, raspucana).

ŽALFIJA - KADULJA- Salvia officinalis

Drugi nazivi: kuš, lekovita slavulja, krstašica, žalfija.
Latinski naziv: salvia officinalis .
Eng - Sage

Opis biljke: kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i cetverouglasta. Listovi su uski, elipticni, sitno naborani s dugackom peteljkom, a na stabljici nasuprotno poredani. . Veliki tamnoljubicasti cvetovi skupljeni su u cvatove poput klasova koji su sastavljeni od pršljenova. Cvet je dvousnat, a caška i vencic imaju žlezdaste dlake. ,

Stanište: raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.

Lekoviti deo biljke: za lek se pre cvatnje skupljaju listovi i mlade grancice

Lekovito delovanje: naziv ove biljke na latinskom upucuje nas da je smatramo veoma lekovitom - njeno ime, naime, znaci spasonosna i lekovita, kadulja leci promuklost, cisti krv i jaca živce, grije želudac, otklanja vetrove, pomaže kod svake vrsti nahlade, katara i influence.
Žalfija deluje na cišcenje krvi i time oslobada organizam uzrocnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporucuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.kadulja je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluca kadulja taj problem rešava za par dana. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leci takode i obolele od reumatizma i, receno modernim recnikom, antibiotik je širokog spektra. Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator Izvrstan je lek za cišcenje jetre, za bolesti bubrega i protiv nocnog znojenja. Ako uberete sveže listove kadulje i protrljate njima predeo oko zuba, desni, ucinicete ih zdravijim i cvršcim.

Caj spremite od jedne kašike na šolju vode. Preliti suvo lišce kljucalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Pije se po jedna kafena šoljica tri puta dnevno. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj caj u navedenim kolicinama 21 dan, izmedu menstruacija. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u litru vode 10 minuta.

Vino od kadulje, koje se dobija kada se prstovet kadulje provri u šolji dobrog crnog vina, jaca rekonvalescente. U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majcina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristiti tecnost za kupku.

NANA - MENTA - Mentha piperita

Drugi nazivi: crna nana, ljuta nana, metva, metvica, paprena metva, paprena nana.
Latinski naziv: mentha piperita

Opis biljke: nana ili metvica je trajna zeljasta biljka, a raste kao divlja i pitoma, jer se uzgaja u vrtovima. Metvice imaju uspravnu ?etvrtastu, granatu i dlakavu stabljiku s nasuprotnim - dlakavim unakrsnim, jajasto-šiljastim, na krajevima pilastim - listovima. Odozdo je sjajno i tamnozelene boje, a s gornje strane svetlozelene boje..
Stanište: divlja nana ili metvica nana raste na vlažnim mestima .

Lekoviti deo biljke: listovi i cela biljka.

Lekovito delovanje: Nana se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja i grceva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav cajeva za lecenje žuci. Nanino ulje ima slaba anesteticka svojstva i prijatan miris koji osvežava, zbog cega se upotrebljava i protiv gadenja i povracanja. Rastvor ulja u alkoholu koristi spolja protiv bolova od neuralgije, reumatizma i nazeba. Mentol, naime, draži nerve u koži, lako isparava i zbog toga hladi. Nana se koristi za umirenje zivaca, nervnu rastrojenost, glavobolju, zujanje u usima, histeriju i hipohondriju, groznicu, slabost i nozno znojenje. Otklanja vetrove, podrigivanje, povracanje, grceve u želucu i materici, pospešuje krvotok, leci prehladu, promuklost i kašalj. Destilacijom od nane se proizvodi etericno ulje koje ima višestruku upotrebnu vrednost u lecenju raznih bolesti.

...a moze li to da se pije i kad si prehladjen ili samo kao preventiva.... mislim da ne bih mogla to da pijem svaki dan....cula sam da treba piti zeleni caj ali meni se nije svidjao ukus pa ga nisam ni pila.... u tc usce prodaju razne cajeve i ja odabrala par po mirisu, vecina su bili vocni a od tih biljnih mi se samo milk oolong svideo - pise sastav: polufermentisani camellia sinensis.... ukucam ja to u google kad ono zeleni caj ...ovaj zeleni mogu da pijem svaki dan:D

...htedoh da pitam da li je pametno piti cajeve samo zato sto mislimo da je to zdravo...mozda postanemo imuni na njihovo lekovito dejstvo pa kad se razbolimo i kad nam zaista budu potrebne nece delovati?

Poslednja izmena:
...prepisano :ok: ...to cu tati da kuvam, on se svake zime prehladi i jos sve zarazi i po kuci i po komsiluku, samo ne mene... ja samo leti uspevam da se prehladim :D

...jos jedno pitanje u vezi caja - citala sam na nekom stranom forumu da caj koji prenoci ne sme da se pije, kao kancerogen je.... neko kaze da je to glupost ( oni beli krugovi koji se naprave na tom caju su etericna ulja i nisu opasna) a neki se zahvaljuju na informaciji....ja ranije nisam htela da pijem caj ni kad sam bolesna a sad skoro svaki dan (bolje caj nego vodu na silu) skuvam bar litar i pijem preko dana, mrzi me da svaki cas kuvam po soljicu, al me ova informacija zabrinula

...prepisano :ok: ...to cu tati da kuvam, on se svake zime prehladi i jos sve zarazi i po kuci i po komsiluku, samo ne mene... ja samo leti uspevam da se prehladim :D

...jos jedno pitanje u vezi caja - citala sam na nekom stranom forumu da caj koji prenoci ne sme da se pije, kao kancerogen je.... neko kaze da je to glupost ( oni beli krugovi koji se naprave na tom caju su etericna ulja i nisu opasna) a neki se zahvaljuju na informaciji....ja ranije nisam htela da pijem caj ni kad sam bolesna a sad skoro svaki dan (bolje caj nego vodu na silu) skuvam bar litar i pijem preko dana, mrzi me da svaki cas kuvam po soljicu, al me ova informacija zabrinula
Први пут чујем да је чај канцероген кад се охлади. Нема ми логике! Ако није канцероген врућ што би био кад се охлади? Осим ако се не ради о некој посебној биљној мешавини па да хлађењем долази до стварања неких једињења која не постоје на вишој температури.

Бројсов чај пиј слободно и кад се охлади. :)

Ja taj čaj pijem isto godinama, imam čak i njegovu knjigu. Mnogo mi ima neki oporiji ukus kada se ohladi teže mi je onda čaj za popiti, tako da ga sada popijem čim je mlak. :kiss:

Можда због жалфије. :) Јер док је врућ ни сам укус се не осећа најбоље....због тога што наши рецептори на језику на вишој температури нису у стању да га разазнају јасно као кад је охлађен. Исто важи и за храну. Нема исти укус врела супа и охлађена. Бар мени нема. :lol:

...a moze li to da se pije i kad si prehladjen ili samo kao preventiva.... mislim da ne bih mogla to da pijem svaki dan....cula sam da treba piti zeleni caj ali meni se nije svidjao ukus pa ga nisam ni pila.... u tc usce prodaju razne cajeve i ja odabrala par po mirisu, vecina su bili vocni a od tih biljnih mi se samo milk oolong svideo - pise sastav: polufermentisani camellia sinensis.... ukucam ja to u google kad ono zeleni caj ...ovaj zeleni mogu da pijem svaki dan:D

...htedoh da pitam da li je pametno piti cajeve samo zato sto mislimo da je to zdravo...mozda postanemo imuni na njihovo lekovito dejstvo pa kad se razbolimo i kad nam zaista budu potrebne nece delovati?
Mislim da su ovi voćni i mlečni čajevi ,,obogaćeni" veštačkim voćnim aromama i pojačivačima ukusa, što baš i nije za hvalu.
Uzgred, i za samu žalfiju važe dve stvari:
Ko pije žalfiju, nikad nije bolestan.
Ko pije žalfiju, nikad nema zatvor!

...sad dodjoh zedna iz grada i pre nego sam otvorila frizider da popijem caj otvorim ovu temu....znaci mogu da ga pijem :super:
...poznavalac skoro svi vocni imaju aromu a od biljnih sam probala nekoliko vrsta i samo mi se taj polufermentisani svideo....mislis li da su milfordovi iz kesice bolji ili ice tea?
Ајс ти је вештак, а милфордови могу бити добри ако нису ароматизовани.
Не заборави да већина чајеве пије попут кафе, тако да се временом и мали додатак ароме акумулира у организму.

Mislim da su ovi voćni i mlečni čajevi ,,obogaćeni" veštačkim voćnim aromama i pojačivačima ukusa, što baš i nije za hvalu.
Uzgred, i za samu žalfiju važe dve stvari:
Ko pije žalfiju, nikad nije bolestan.
Ko pije žalfiju, nikad nema zatvor!

... ja sam kao nešto čitala da se čaj od žalfije ne pije kao drugi čajevi- cela šolja, nego par gutljaja...Ajd neka mi neko pojasni.

Sofija, ovo ću prepisati, kijavica i prehlada su moje noćne more...:D

... ja sam kao nešto čitala da se čaj od žalfije ne pije kao drugi čajevi- cela šolja, nego par gutljaja...Ajd neka mi neko pojasni.

Sofija, ovo ću prepisati, kijavica i prehlada su moje noćne more...:D
Знам да је препорука за чај да се ,,разбаца" на више пута дневно, али жена и ја га попијемо обично ујутро, одједном, сваком по врхом пуна кафена кашикица преливена са 2 децилитра вреле воде и одстоји око 10 минута, тако отприлике од почетка новембра до краја априла.
Не препоручује се у трудноћи и током лактације, а дечурлија су још мала, па се налипају камилице, липе, зове, нане...

Жалфија се користи за испирање грла тј. ''грготање'', не као сама у виду чаја. Наравно, скуваш јачи чај од жалфије.
Чајеви не би требали да се подгревају него да га се скува онолико колико се планира попити тог дана. Или тог пута.

Back