Broj zrtava u Jasnovcu - Antun Miletic

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citam da je Antun Miletic rekao u svojoj knjizi da je broj zrtava u Jasenovcu preko 1. 400 000 ljudi, isto tako i Dr.Nikola Nikolic.Takodje sam i na netu nasao neka svedocenja.Da li je moguce danas to dokazati i na koji nacin je tu cifru moguce pribliziti umu obicnog coveka, nebili shvatio sta se dogodilo?

http://tinyurl.com/bsbyu7o

Preterivanje... Pa odakle toliko Srba, imas popis stanovnistva... Izgleda da je realna brojka oko 70 000 - 100 000. Imaj u vidu da je bilo dosta jama, u kome su bacani ubijani Srbi, nisu svi vodjeni u logor. Neka brojka kaze da je bilo oko 2000 jama u kojoj je baceno od nekoliko do nekoliko desetina Srba... Pa nisu ni Srbi samo cekali da upadnu ustase i da ih ovi pobiju... Narad je ginuo u pocetku rata, i onaj ko je prevarom dopao saka, ili recimo kada se napravi obruc pa se tesko mozes probiti iz istog...
Isti ti istoricari su rekli da je u Kragujevcu streljano preko 7000 u sumaricama, imam i knjigu gde to pise a danas se prica o nesto manje od 3000 ljudi... Pa ti vidi. Komunisti su ocigledno voleli da preteruju, verovatno da bi pokazali koliki su heroji i kakvog su nas unistenja spasili... A zahvaljujuci tim partizanima su uspravo i vrsena streljanja i isle kaznene ekspedicije po selima..

Ja koliko znam Jugoslovenska komisija za utvdjivanje broja zrtava ustanovila je oko 90000 imenom i prezimenom,kada je istrazivanje prekinuto.Procenjuje se da je broj zrtava oko 700000,uz veliki broj dece.

Kak'a "jugoslovenska komsija"!!!! Jesi otvar'o link koji sam postavio!!! Jel vidis sta kazu logorasi koji su vodili evidenciju o ubijenima!!!! Sami logorasi govore o blizu milion i po ubijenih i to potrekpljuju dokumentima sa ustaske strane. Ovaj covek sto je bio pisar u Novskoj govori o 900 000 do 21 Decembra '43 i to bez onih bacenih u Savu i spaljenih u pecima i ubijenim jos pre samog ulaska u logor.

Poslednja izmena od moderatora:
Broj zrtava u 2. svetskom ratu je za Jugoslaviju preterivan. Bilo to od Ustasa, Cetnika ili bilo koje druge grupacije osim Partizana.

Ako bi brojka bila tacna od Zvornika do Zagreba posle 2. svetskog rata nebi trebalo da ima Srba, sta nije slucaj.

I nije svako ko je umro od Ustasa nastradao u Jasenovcu.

Poslednja izmena:
Da li mi govorimo o matematici (brojevima?) ili o ljudskim bicima, koja su uz to ubijana na najgore nacine vidjene na tlu Evrope od postanka svijeta? Naravno da Jasenovac nije bio jedini, u tome i jest problem. Bilo je na hiljade "malih Jasenovaca". U sjevernoj Dalmaciji u kojoj su najmanje USPJELI ubiti od svih srpskih krajeva, pobili su hiljade ljudi ... ne hiljade BROJEVA, olovkom, napisanih i izbrisanih gumicom, u nekoj matematickoj operaciji, nego HILJADE LJUDSKIH BICA,

PREGLED PODATAKA

Radi orijentacije o približnom broju žrtava hrvatskog logora smrti Jasenovac prilažemo i ovaj pregled podataka zvaničnih komisja i dru­gih merodavnih lica koje su se bavile utvrđi­vanjem broja žrtava genocida logora Jasenovac za period od 1941. do 1945. godine.

1.DRŽAVNA ANKETNA KOMISIJA HRVATSKE, ZAGREB,

članovi:

1. Vica Baranović, referent Zemaljske ko­mi­sije za ispitivanje ratnih zločina.

2. dr Zdravko Popović, Vojno-sudski odjel Glavnog štaba za Hrvatsku.

3. dr Ante Premerju, major i stalno zapri­segnuti sudski lječnik vještak.

4. dr Milan Majer, sudbeni vijećnik.

5. dr Ante Pecikozić.

6. Ivan Broz, kotarski sudac.

7. Božidar Ognjenac i Stevo Trninić, zapi­sni­čari.

Državna anketna komisija nakon izvršenog uviđaja samog logora Jasenovac, liječničkog na­laza i mišljenja sudskog vještaka, te preslišava­nja očevidaca, konstatuje:

"U nešto od preko četiri godine postojanja ove ljudske klanice, prema iskazima očevidaca nasilno je usmrćeno otprilike 1.400.000 žrtava".

Komisija je navela sledeće svjedoke i nji­ho­ve izjave:

a) Bing Julije, star 39 godina, Židov rodom iz Virovitice, u logoru od 16. 9. 1941. do 22. 4. 1945, izjavljuje pod zakletvom:

"Ja ne mogu tačno reći koliki je broj žrtava koji je likvidiran u logoru Jasenovac, ali vje­rujem da se taj broj kreće i do 1.500.000 ljudi".

b) Živković Jovan, star 30 godina, Srbin, ro­dom iz Bačkog Gradišta (Zemun), u logoru od 2. 4. 1943. do 22. 4. 1944, izjavljuje pod za­kletvom:

"Ja ne znam koliko je zatočenika likvi­dirano u logoru Jasenovac, ali je bilo opšte uvje­renje među zatočenicima da taj broj prelazi jedan milion".

c) Marić Mihajlo, star 27 godina, Srbin, ro­dom iz Bjelovara, u logoru Jasenovac od 31. 10. 1941. do 22. 4. 1945. godine, izjavljuje pod za­kletvom:

"Kao posmatrač i očevidac strahota koje su se događale u Jasenovcu, mogu mirne duše ka­zati da je u toku četvorogodišnjeg postojanja logora na razne načine umlaćeno, ili umrlo od bolesti ili gladi oko 1.400.000 zatočenika od kojih su bili ogromna većina Srbi, zatim Židovi, Cigani, a dosta i samih katolika".

d) Duzemlić Milan, star 25 godina, Hrvat, rodom iz Drenovog Boka, srez Novska, u logoru od 21. 12. 1943. do 1. 1. 1945. godine, općin­ski bilježnik u Jasenovcu, pod zakletvom iz­javlju­je: "Iz logora Jasenovac stizali su izvještaji u kojima sam ustanovio da je do 21. 12. 1943. godine umoreno oko 900.000 zatočenika. Te spiskove je vidio i blagajnik općine Risović Stje­pan. Pošto sam ja bio općinski bilježnik, te spi­skove i ovo sam vidio svojim očima".

(Zapisnik Komisije od 18. maja l945. godine.)

2. ZEMALJSKA KOMISIJA HRVATSKE, ZA­GREB

sa stručnim aparatom, a izvještaj su potpi­sali:

dr Ante Štokica, sekretar komisije i dr Ven­ceslav Celigoj, predsjednik komisije.

U izvještaju Komisije piše:

"Navodimo nekih pedesetak masovnih zlo­čina koje su ustaše počinile u Jasenovcu, pa ako broju žrtava koje su stradale kod tih pokolja, pribrojimo one zatočenike koji su stradali poje­di­načno, dobićemo cifru od 500 - 600.000".

Komisija navodi i likvidaciju logora III-C:

"Iz priloženog se nacrta vidi da je između tzv. stare žice logora i velikoga zida u sjeverno­istočnom kutu bila velika ledina, gdje su ustaše u proljeće 1942. godine podigli obični logor pod vedrim nebom, ogradili ga bodljikavom ži­com i ovdje smjestili oko 40.000 Cigana. Oni su te Cigane pobili u nekoliko tjedana (nede­lja)".

(Izvještaj Komisije od l5. 11. 1945. broj: 4547/45. Dostavljen je 1946. godine Međunaradnoj komisiji za ratne zločine.)

3. ERNST FIK, general-major SS trupa Nje­mačke. U pismu SS rajksfireru Henrihu Himleru piše l6. marta 1944. godine:

"Partijske trupe - ustaše su nastrojene kato­lički, nediscpliovane su sa slabom obukom. U pogledu borbenosti delimično nepouzdane, a poznate su po tome što su oko 600 - 700 hilja­da drugačije nastrojenih odveli u koncentracioni logor i zaklali na balkanski način".

4. KOMISIJA BORACA NOR-a Bosanska Du­bica. Sastav Komisije:

1. Rade Knežević, građevinski tehničar iz Pri­jedora.

2. Rade Grahovac, sekretar SOSS Prijedor

3. Reuf Bajtović, geometar, Bosanska Du­bica.

Komisija konstatuje:

"Broj žrtava prema grobnicama u Gradini i prema drugim podacima o uništavanju ljudi u Jasenovačkom logoru cjeni se samo u Gradini od 350.000 do 400.000."

(Izvještaj od 25. 10. 1961. godine).

5. KOMISIJA SAVEZA BORACA NOR-a JU­GOSLAVIJE, sastavljena od:

1. dr Antun Pogačnik (Slovenija),

2. dr Vida Brodar (Slovenija),

3. dr Slobodan Živanović (Vojvodina),

4. Zdravko Morić (BiH).

Komisija konstatuje:

"Na osnovu broja sondi koje smo otvorili, na osnovu broja žrtava koje smo u tim sondama pronašli i na osnovu prethodnih pretraga terena stručnjaka za sudsku medicinu, izračunali smo da se na području Jasenovca i Gradiške nalazi između 700 i 730 hiljada žrtava".

Komisija je radila u 1963. i 1964. godini.

6. dr NIKOLA NIKOLIĆ,

U knjizi "Jasenovački logor smrti", Sarajevo 1975. godine piše:

"Podatak da je u četvorogodišnjem vreme­nu postojanja logora Jasenovac ubijeno preko 700.000 ljudi nije ni malo proizvoljna tvrdnja".

7. dr VLADIMIR DEDIJER, istoričar.

U knjizi: "Vatikan i Jasenovac", Beograd, 1987. godine, piše:

"U do sada objavljenim publikacijama, naučnim radovima i štampi na temu o koncen­tracionom logoru Jasenovac i Stara Gradiška, ta brojka se kreće od 480.000 do 900.000, pa i preko milion. U najviše slučajeva procena broja ubijenih u logoru Jasenovac kreće se oko 700.000, a u logoru Stara Gradiška oko 80.000".

8. KATOLIČKI SVEŠTENIK MIROSLAV FILI­PO­VIĆ-MAJSTOROVIĆ,

zapovjednik koncentracionog logora Jase­no­vac i logora Stara Gradiška poslije rata je na su­du izjavio: "Po pričanju Maksa Luburića, za­povjednika svih logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj koji je vjerovatno vodio evidenciju o ubijenim Srbima, ubijeno je za ove četiri godine oko 500.000 Srba".

9. LJUBO MILOŠ,

zapovjednik koncentracionog
logora Jase­no­vac, izjavio je poslije rata na sudu:
"Sigurno je likvidirano u Jasenovcu par sto­tina hiljada ljudi...".

10. ALEKSANDAR LER,

general-pukovnik njemačke vojske i ko­man­dant snaga na jugoistoku Evrope, izjavljuje u aprilu 1943. godine da je u NDH ubijeno oko 400.000 Srba.

11. LIST "POLITIKA",

piše 31. 8. 1977. godine:

"Za proteklih godinu dana na lokalitetima šest bivših logora u Jasenovcu i bližoj okolini otkriveno je još 117 masovnih grobnica, pa im se sada broj povećao na ukupno 289. I još sve grobnice nisu otkrivene".

12. LAZAR JANKOV, star 27 godina iz Ze­muna. U logoru Jasenovac od 13. maja 1943. do 19. aprila 1945. godine. Izjava listu "Politika" 28. maja 1945. godine:

"Od zatočenika koji su radili u logorskoj kancelariji, saznao sam da je kroz logorske knji­ge prošlo 840.000 pobijenih ljudi, žena i dece."

13. JUAN CARLOS RAFFO, profesor na So­rboni u knjizi "Error de persona", piše:

"U koncentracionom logoru Jasenovac, malom mjestu na obali Save, ustaše su ubile više od 700.000 ljudi... (brzo i tiho) kocem, sekirom, dugim noževima".

14. U vojnoj enciklopediji,

navedeno je da je u Jasenovcu ubijeno pre­ko 600.000 zatočenika, a u Staroj Gradiški 75.000.

l5. HERMAN BERNASCONT, argentinski sa­vezni sudija, u nalogu za hapšenje Dinka Ša­kića, jednog od zapovjednika logora Jasenovac navodi Šakića kao zapovjednika "Balkanskog Aušvi­ca", gdje je na najsvirepiji način ubijeno oko 700.000 ljudi, žena i djece.

l6. ZDENKO ŠARAC, svjedok na suđenju Dinku Šakiću u Zagrebu:

"Logor Jasenovac mogao je po mojoj pro­cjeni primiti najviše 5.000 zatočenika. Kroz taj logor prošlo je oko 700.000 ljudi".

17. JOVAN STJEPANOVIĆ, svjedok na su­đenju Dinku Šakiću, izjavljuje:

"Za vreme dok sam ja bio u logoru Jase­novac od augusta 1942. pa do aprila 1945. go­dine, siguran sam da je kroz logor prošlo 600.000 - 700.000 Srba. Sve je to likvidirano, jer kao što sam rekao, od onih mojih mještana, kojih je bilo između 150 i 200, samo smo nas trojica preživjeli".

18. DRUGA MEĐUNARODNA KONFE­RENCIJA "JASENOVAC - SISTEM HRVATSKIH USTAŠKIH LOGORA GENOCIDA",

održana u Banjaluci od 8. do 10. maja 2000. godine, donela je zaključak:

"U cilju sprečavanja političkog licitiranja broja žrtava Jasenovca, potrebno je angažovati i udružiti sve snage u cilju identifikacije žrtava lo­gora Jasenovac, po imenu i prezimenu".

Učesnici konferencije su posjetili stratište Donja Gradina, gdje su zapisani brojevi od 700.000 (500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja i ostalih 127.000).

(Dr Milan Bulajić, u knjizi "Jasenovac na sudu".)

19. KOMISIJA HRVATSKOG DRŽAVNOG SA­BORA, osnovana 1992. godine.

"Utvrdila" je da ukupan broj žrtava u hrvatskom koncentracionom logoru smrti Jaseno­vac iznosi 2.238 lica. Komisija nije navela na­cionalnu pripadnost žrtava.

(Nataša Mataušić, u knjizi "Jasenovac 1941 - 1945. Logor smrti i radni logor")

Sve ove procjene broja žrtava genocida u hrvatskom logoru smrti Jasenovac ne mogu se prihvatiti kao tačne, jer tačan broj žrtava, ma koliko se na tome radilo, nikada neće biti utvrđen. Možda se taj broj mogao samo pri­bližno utvrditi neposredno iza Drugog svetskog rata, ali za to u Jugoslaviji nije bilo političke volje. Objektivno, takve volje nije moglo ni da bude, jer je postojala dilema: tačan broj žrtava hrvatskog genocida nad Srbima ili da Jugoslavija ostane u predratnim granicama. Politička elita Jugoslavije se opredjelila za ovu drugu opciju. Iznošenje bar i približnog broja žrtava hrvatskog genocida nad srpskim narodom, koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska, kod Srba bi, kao naj­brojnijeg naroda u Jugoslaviji, prirodno iza­zva­lo odbojnost prema Hrvatima, a to bi onda dovelo u pitanje i tzv. "bratstvo i jedinstvo", ko­jega su, u prvom redu, proklamovali hrvatski ko­munisti još u vreme tzv. "narodnooslobodila­čke borbe".

Imajući to u vidu, komunisti su sve činili da se žrtve hrvatskog genocida nad Srbima sve­du na zanemarljiv broj, a Nezavisna Država Hrvatska označi kao tvorevina okupatora, a to "malo" zločina prebaci na ustaše kao "šačicu" izroda hrvatskog naroda.

U svim javnim govorima, Hrvat Tito i nje­govi vjerni sledbenici, uvek kada bi nevoljno spo­minjali žrtve rata, pripisivali bi ih uglavnom okupatorskoj vojsci (Nemačke i Italije), a stvarni izvršioci genocida pominjani su samo kao po­magači okupatoru. Dakle, davana im je drugo­ra­zredna uloga. Kada su, ipak, nerado spomi­njali hrvatske ustaše, onda nikako pri tome nisu izostavljali ni srpske četnike, stavljajući ih u istu ravan, što je, sa stanovništa istorijske nauke, po­tpuno isključeno. Jer srpski oslobodilački pokret - četnici niti su imali koncentracione logore za bilo koga, niti su vršili genocid nad bilo kim. Taj pokret je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na­stao kao reakcija na hrvatske zločine genocida. Četnički pokret je nastojao da bude što pasivniji prema okupatorskim vojskama na tlu Jugoslavije koje su se, uglavnom, držale međunarodnih kon­­vencija. Rat su tretirali kao rat velikih država koje su se borile ili branile za svoje interese.

U građanskom ratu u Jugoslaviji (1941-1945) težište otpora četnici su usmeravali protiv partizana iza kojih se skrivala ilegalna Komuni­stička partija čiji je glavni cilj bio da putem sile, laži i raznih prevara i obmana, osvoji vlast u Jugoslaviji po završetku rata. To joj je uspjelo, ne slobodnim i demokratskim izborima, već ra­znim izbornim smicalicama i zastrašivanjem.

Ta vlast je dovela i do raspada jugoslo­venske državne zajednice i do građanskog i ve­rskog rata, koji je svom svojom žestinom trajao od 1991. do 1995. godine sa tragičnim poslje­dicama najviše za srpski pravoslavni narod.

http://www.jadovno.com/pregled-podataka.html

Broj zrtava u 2. svetskom ratu je za Jugoslaviju preterivan. Bilo to od Ustasa, Cetnika ili bilo koje druge grupacije osim Partizana.
Ako bi brojka bila tacna od Zvornika do Zagreba posle 2. svetskog rata nebi trebalo da ima Srba, sta nije slucaj.
I nije svako ko je umro od Ustasa nastradao u Jasenovcu.

А зашто партизана.? Истина је да није толико било Срба али је највећи број ипак био српски па јеврејски па цигански па комунистички па руски, муслимански и других. а било је само на завршетку рата убијено четника усташа Козака и других од партизана више од 30 хиљада и баш у Јасеновцу.
Него не могу наћи онај споменик што га је Мештровић подигао. Једном сам га видео и сличио је на У

А зашто партизана.? Истина је да није толико било Срба али је највећи број ипак био српски па јеврејски па цигански па комунистички па руски, муслимански и других. а било је само на завршетку рата убијено четника усташа Козака и других од партизана више од 30 хиљада и баш у Јасеновцу.
Него не могу наћи онај споменик што га је Мештровић подигао. Једном сам га видео и сличио је на У

O kom spomeniku pišeš ?
Inače tema je teška , trebalo bi da se piše o brojevima (jer je takva tema) no razumljivo je što je to skoro nemoguće.

Poslednja izmena:
Kak'a "jugoslovenska komsija"!!!! Jesi otvar'o link koji sam postavio!!! Jel vidis sta kazu logorasi koji su vodili evidenciju o ubijenima!!!! Sami logorasi govore o blizu milion i po ubijenih i to potrekpljuju dokumentima sa ustaske strane. Ovaj covek sto je bio pisar u Novskoj govori o 900 000 do 21 Decembra '43 i to bez onih bacenih u Savu i spaljenih u pecima i ubijenim jos pre samog ulaska u logor.

Komisija koja je formirana od strane novonastale drzave,ali eto krinka5 me ispravio da zapravo je evidentirano 120000 imenom i prezimenom.Procenjuje se da je tokom celog rata u svim logorima i stratistima u Jasenovcu stradalo kao sto rekoh 700000 ljudi,zena i dece,uglavnom Srba ali i Jevreja,Roma i dr.

Procitao sam sta kazu logorasi ali pitanje je koliko su bili objektivni i kako su uopste vodili evidenciju u logoru.

Za vreme rata nestalo je oko milion Srba sa celog prostora NDH,tako da je malo verovatno da je stradalo preko milion Srba samo u jednom logoru,a znamo da su ustase klale neduzni narod i na kucnim pragovima,ostale jame i logore da ne pominjem.

Malo ogavno jeste pricati o ljudima kao da su brojevi,svako od njih je jedna ljudska dusa koja nije zasluzila takvu smrt.

Poslednja izmena:
Po procenama komisije Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a bilo je 2,403.998 pravoslavnih Srba.

Up.Glasnik SPC-a , br. 4, 1946, 53, i Arhiv Sinoda (ASin), Zapisnici, Sin.br. 1060/zap. 237 od 27.3.1947. godine.

Znači na teritoriji današnje Hrvatske , Bosne i Srema živelo je 2,403.998 pravoslavnih Srba.
Ja imam podatke za Bosnu i Hrvatsku iz 1948 godine (imam i za Vojvodinu ali posebno za Srem nemam)
Na teritoriji SR Hrvatske 1948 živelo je 543 795 Srba , 2 975 399 Hrvata , za Jugoslovene se tada nije izjašnjavalo.
Na teritoriji Bosne i Herc. 1948 živelo je 1 136 116 Srba , 788 403 muslimana, za Jugoslovene se tada nije izjašnjavalo.

Međutim ovde ima jedna caka , dosta se muslimana sve do 1961 godine izjašnjavalo kao Srbi. Moraćete da me sačekate da postavim sken.

Osnivanje koncentracionog logora „Jasenovac“

Ustaški logor pod imenom „Jasenovac“ osnovan je po uzoru na logore u nacističkoj Nemačkoj 21. avgusta 1941. i predstavljao je mesto najveće torture i pogubljenja koje je ikada postojalo u Jugoslaviji. Pored svih strahota, to je bio najveći koncentracioni logor i treći po broju žrtava u celoj okupiranoj Evropi tokom ratnih godina 1941– 1945. Po sadizmu i patološkim zločinima, ustaše su prevazišle i svoje nacističke učitelje u Nemačkoj.

Za razliku od nemačkih logora, gde se sprovodio serijski genocid, kao na industrijskoj pokretnoj traci, u Jasenovcu se taj isti genocid vršio na način nezabeležen u istoriji ljudskog roda. Sve ono zlo, patološko i kriminalno, čime se inače odlikovao ustaški pokret u celini, doseglo je svoj vrhunac u Jasenovcu.

Logor „Jasenovac“ prostirao se na preko 240 kvadratnih kilometara, duž obale reke Save, od Stare Gradiške na istoku, do sela Krapje na zapadu, i od Struga na severu do linije između Draksenića i Bistrice na jugu.

Do izbora ovako širokog područja Jasenovca za taj monstruozan logor došlo je iz nekoliko razloga. Jedan od njih bio je svakako pogodan geografski položaj. Pruga Zagreb–Beograd bila je u blizini, i veoma važna za transport zatvorenika. Teren je okružen rekama Savom, Unom i Velikom Strugom, u sred močvarnog Lonjskog polja, tako da je bekstvo iz logora bilo skoro nemoguće. Na drugoj obali reke Save, područje Gradine teško je pristupačno i često je plavljeno, nenaseljeno i daleko od bilo kakvog svedoka. Bilo je to idealno mesto za sakrivanje masovnih ubistava. Drugi moguć razlog za izbor ovog mesta bile su tamošnje fabrike; to su bile radionice za izradu lanaca, ciglane, strugare i tome slično, te je logor bilo lako predstaviti javnosti kao radni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back