Ja sam bila u Sartiju preko Astre i išli smo na taj izlet, bilo je prelepo i svima ga toplo preporučujem! Mi smo išli najpre autobusom iz Sartija do Ormos Panagiasa (nekih 30-ak km od Sartija) gde nas je čekao tropalubni katamaran, pravi brod, a ne čamac. Ne obilazi se ceo Atos, već samo ona strana koja gleda na Sitoniju. Atos je impozantan, preko 2000 m visok, i samo to približavanje njemu ostavlja fantastičan utisak. Vodič preko razglasa govori o svakom manastiru pored koga se prolazi. Jato galebova je letelo za brodom i hranili smo ih iz ruke krekerima i keksićima! A najlepše je bilo kada su se pojavili delfini, njih 5-6, igrali su se pored broda, svi smo se oduševili, i klinci i odrasli. Lepo je posetiti i Uranopoli, tamo smo ručali, a onda natrag u Ormos Panagias, pa busom u Sarti. Bile su valjda neke igre i pesme, ali to na donjoj palubi, čini mi se, mene to nije zanimalo, htela sam da upijem svaki trenutak gledajući ono prelepo more, i ostrvca pored kojih smo prolazili. Cena je bila 26 evra po osobi, a klinci su bili besplatno. E, sad, mi smo mislili da možemo jeftinije da prodjemo u sopstvenoj režiji, pa smo dan ranije otišli kolima do Ormos Panagiasa i pitali za cenu izleta. Ispostavilo se da je 30 evra po osobi, valjda agencije dobijaju popust, šta li je... Popodne ću da pošaljem slike broda, ako nekog zanima. Nemojte da propustite priliku, nećete se pokajati, to je sigurno!