Britanski laser i njegova upotrebna vrednost

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
68.855

Pogađa novčić na 1 km, a hitac košta samo 10 funti: Britanija prvi put testirala lasersko oružje DragonFire​


laser ilustracijalaser ilustracija

Laboratorija za odbrambenu nauku i tehnologiju (Dstl) zajedno sa partnerima na zahtev britanskog Ministarstva odbrane već duže vreme razvija njihov najnoviji sistem laserskog naoružanja.
Pre neki dan, prva uspešna testiranja ovog oružja održana su na Hebridskim ostrvima u Velikoj Britaniji.

Sistem laserskog oružja usmerenog dejstva (LDEV) pod nazivom DragonFire je po prvi put pucao na vazdušne ciljeve. Sposoban je da pogađa mete brzinom svetlosti. Domet lasera se ne otkriva, ali se čini da oružje može pogoditi bilo koju vidljivu metu.
Međutim, britansko Ministarstvo odbrane nije izdržalo pa se pohvalilo laserskom preciznošću: DragonFire pogađa novčić od 1 funte sa udaljenosti od 1 kilometra.
U budućnosti lasersko oružje može postati jeftina alternativa projektilima iz sistema PVO i smanjiti zavisnost od skupe municije, nešto što je kako svakodnevno gledamo u ukrajinskom sukobu, najveći problem Zapadu.
Na kraju krajeva, prema podacima britanskog Ministarstva odbrane, za 10 sekundi laser troši toliko energije koliko obična kućna grejalica za čitav sat. Ukupno, jedan udarac košta manje od 10 funti ili 1300 dinara.
U izjavi za štampu, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je navelo i da “lasersko usmereno energetsko oružje može da gađa mete brzinom svetlosti i koristi intenzivan snop svetlosti da preseče metu, što dovodi do kvara strukture ili efektnijih rezultata ako je bojeva glava ciljana.”
Najnovije ispitivanje, koje su sproveli Dstl i DragonFire partneri, MBDA, Leonardo i QinetiQ, proširuje niz uspešnih, kao što je prvo statičko lasersko ispaljivanje velike snage u UK i demonstracija DragonFire sistema dalekometnog, veoma preciznog praćenja pokretnih vazdušnih i morskih ciljeva.
britanska vojska testira novo lasersko oruzje dugog dometa dragonfire.
Razvoj se može smatrati značajnim jer dolazi u vreme kada su male vazdušne mete kao što su dronovi kamikaze i lutajuća municija doživeli neviđenu proliferaciju. Štaviše, sada su lako dostupni svim akterima u sukobima širom sveta, što su Velika Britanija i ostale zemlje na Zapadu označile kao ogromnu pretnju.
Laseri su posebno korisni protiv bespilotnih letelica jer njihovi koncentrisani laserski zraci mogu brzo zagrejati telo drona. Primera radi, ovo može dovesti do strukturalnog kvara drona, usled sagorevanja jednog od krila na dronu sa fiksnim krilima.

Lasersko oružje je takođe može oboriti kvadrokopter topljenjem plastične ili metalne ruke koja drži jedan od propelera. Takođe bi mogao brzo da zapali dovod tečnog goriva drona ili da zaslepi njegove optičke senzore, posebno one koje koristi udaljeni ljudski kontrolor da usmerava dron do svoje mete.
Britanskom DragonFire-u bi, međutim, bilo povereno da cilja više od samo dronova. U novembru 2022., DragonFire je završio krug testova vatrene moći koji su uključivali gađanje metalnih ciljeva napravljenih da liče na površinu brodova i aviona ali i malih dronova. U to vreme, zvaničnici Dstl-a su izjavili da su testovi potvrdili da DragonFire može da generiše „korisne efekte“ protiv raznih ciljeva.
Imajući to u vidu, sistemi protivvazdušne odbrane zasnovane na laseru projektovani su kao revolucionarni, što je sveopšte prihvaćeno mišljenje koje je ponovio i britanski ministar odbrane.

Rusija​

Sa druge strane, kao što smo već pisali i Rusija se čini spremnom da postavi novi laserski top za borbu protiv nadolazeće pretnje neprijateljskih bespilotnih letelica koje pogađaju ruske teritorije. Prema nekim navodima već i jesu.
laser ilustracija
laser ilustracija
Neimenovani informisani izvor rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je Rusija izvela uspešna terenska testiranja laserskog topa, uništivši nekoliko dronova različitih tipova.
„Na jednom od ruskih vojnih poligona obavljena su uspešna ispitivanja borbenog lasera namenjenog uništavanju bespilotnih letelica. Laserski top je pokazao visoku efikasnost u gađanju bespilotnih letelica“, rekao je sagovornik agencije.

Izvor je objasnio da je tokom testiranja „borbeni laser infracrvenog spektra obezbedio fizičko uništavanje dronova, posebno spaljivanje površina zajedno sa opremom“. Izvor je dalje dodao da je laser uništio dronove tipa aviona ali i kvadrokoptera.
Britanija i Rusija nisu jedine zemlje koja proizvode, testiraju i koriste lasersko oružje i protivmere zasnovane na laserima poput protivvazdušne odbrane. Vodeće svetske zemlje aktivno rade na taktičkim laserskim sistemima za suzbijanje i uništavanje, koji bi, posebno, trebalo da ciljaju dronove i rakete u letu.

SAD i Izrael​

SAD su takođe unapredili rad na laserskoj protivvazdušnoj odbrani sa ciljem da unište neprijateljske vazduhoplovne ciljeve bez ispaljivanja konvencionalne municije.
Američka vojska je testirala lasersko oružje na Bliskom istoku, u Adenskom zalivu, između Jemena i Somalije, pogodivši plutajuću metu, navodi se u saopštenju američke vojske iz 2021. godine.
Ranije ove godine, Lockheed Martinov presretač usmerene energije za manevarski sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa (DEIMOS) postigao je određene napretke u razvoju. Takođe iz Lockheed Martina nam dolazi i prvo na svetu brodsko lasersko oružje HELIOS.
Još jedan laserski sistem protivvazdušne odbrane je poznati izraelski i prvi u svojoj vrsti sistem protivvazdušne odbrane Iron Beam. Može da obori neprijateljske avione, bespilotne letelice, rakete i minobacače usmeravajući laserske zrake na njega.
Prošao je testove, navodno, prošle godine, a projektovan je kao nova era laserskog oružja. Američki izvođač radova Lockheed Martin je takođe deo projekta.
Američka vojska testirala lasersko oružje na Bliskom istoku
Američka vojska testirala lasersko oružje na Bliskom istoku
Lockheed Martin je prošle godine objavio da je isporučio sistem visokoenergetskog laserskog oružja (HELWS) klase 300 kV Ministarstvu odbrane za upotrebu u budućim vojnim demonstracijama visokoenergetskih lasera. To je do sada najsnažniji laser kojii nam dolazi iz SAD.

Kineski laseri​

Druga vojna supersila, Kina, napravila je veliki napredak u laserskom oružju. Na avio-sakmu u Džuhaju održanom u novembru 2022., Kina je predstavila lasersko oružje zasnovano na vozilu pod nazivom LV-30 kao laserski odbrambeni sistem oružja, koje je projektovan i nazvan „ubicom bespilotnih letelica“.
U to vreme, kineski državni mediji preneli su izveštaje koji sugerišu da bi oružje moglo da izvrši uspešne napade na niske, spore i male ciljeve, definisane kao one koji putuju brzinom od otprilike 200 kilometara na sat, a imaju radarski presek manji od jednog kvadratnog metra.

Japan​

Pored Kine, Japan takođe radi na laserskoj tehnologiji protiv bespilotnih letelica, što je postalo očigledno kada su japanske odbrambene kompanije Kawasaki Heavy Industries i Mitsubishi Heavy Industries predstavile svoje laserske sisteme za obaranje neprijateljskih bespilotnih letelica na sajmu DSEI Japan 2023.
Lasersko oružje je potpuno nova klasa oružja na koju se sve vojske koncentrišu na stvaranje, posebno pošto vojske širom sveta u velikoj meri nabavljaju smrtonosne dronove.

Kada se laser velike snage koncentriše na jednu tačku na dronu, a nivo energije je dovoljno visok, oružje može odmah da progori kroz kontrolnu tablu UAV-a, što ga čini efikasnim sistemom protiv dronova.
https://oruzjeonline.com/2024/01/21...rvi-put-testirala-lasersko-oruzje-dragonfire/
 

Back
Top