Britanski humor

Obozavam! Isla je neko vreme na OBN serija Fawlty Towers sa Dzonom Klizom iz Pajtonovaca. Jedina serija koja moze da prismrdi Muckama. Ko voli Britance nek pogleda obavezno!

Hvala na preporuci. Pogledala. Odusevljena.

Moje preporuke-filmovi/klipovi:
How To Irritate People - John Cleese (1968)
1948 show full season
Not only but always
Bilo sta od John Cleese, Peter Cook, Josie Lawrence, Stephen Frost, Stephen Fry, Tony Slattery, Paul Merton...

Poslednja izmena:
Mislim da je naš humor sličan britanskom. Mislim, naravno, na naše komedije koje tretiramo kao tragikomedije, a ne ove televizijske, šatro humorističke, serije. Ali dobro i Britanci imaju šugave humorističe serije. I kod njih ima zamora materijala. Pajtonovci su napravili toliki uspeh u svetu, mada mnogi reaguju na neke manje bitne skečeve i filmove, dok se oni bašbaš jaki stavljaju na drugo mesto, no dobro. Primećujem i kod njih ponavljanje, odnosno imitiranje Pajtonovaca. To ne volim.

Mada, volim njihove filmove i serije u kojima ima komičnih opaski i detalja. Dakle, ne nužno komedije. Tu se pokazuje pravi smisao za humor. Te baš humorističke serije me baš ne zadovoljavaju, pošto su previše očigledne stvari koje se ismejavaju. Crni Guja na primer ima dobre fore, ali rečene tako da ja samo vidim nevidljivom bojom natpis - vidi što sam pametan, ja sam otkrio toplu vodu. Isto važi za Kliza i njegove filmove i serije. Slatko je to, ali ne naročito originalno. Nekako sve podseća na Pajtonovce.
Da li ste gledali putopise Majkla Pejlina? E taj čovek je duhovit.
Britanski humor je najjači u onim serijama, filmovima, dokumentarcima gde nije jasno označeno - humoristička serija. Jedino me Mućke ne podsećaju na Pajtonovce, od tih boljih serija. Možda su mi zato i najdraže od svih koje ste nabrojali. Ipak, neočekivani komentari koje daju u nehumorističkim stvarima su najjači. Mislim da smo sličnog senzibiliteta.

Poslednja izmena:
Obozavam njihov humor. :) Klasicna ironija, a mnogi ga ne vole jer spada u inteligentni humor. Moras da ga razumes da bi ti bio smesan. :)

Shto sam stariji, to ga vishe volim :D

E ovo je u potpunosti tacno! Zato mnogi ljudi u nasoj ovakvoj zemlji to ne vole. Bolji im je kretensko-perverzni humor kao sto su kursadzije.

Obozavam_Pajtonovce, Mucke, Crnu Guju... Inace sve sto ima veze sa britanskim humorom.

Nepristojni ljudi...Ludi Toni i klempavi Geri

Mucke, Crna Guja, nepristojni ljudi, alo alo, monti pajtonovci, mr. Bin...... Zar treba jos?

nista vise necu da kazem......ljudi su rekli umesto mene:mrgreen:
:super::super::super:

Ljudi, sećate li se Dejv Alena?
Šteta što ga niko ne pominje. Samo on je Irac a ne Britanac :lol:
On se od ostalih navedenih razlikuje po tome što je on 'stand up comedy', doduše radio je i neke skečeve ali mu nisu prioritet. Može vrlo lako na torentima da se nađe jedan njegov kolaž - bbc comedy tour with Dave Alen

@tema: Ko ne voli britanski humor taj nema ukusa

Mora se napraviti mala distinkcija, Ja volim "Mr. Bean"-a, mada zaista mislim da bi se njemu deca više smejala, "Alo, Alo", "Mućke"...
Ali, ono što su "Pajtonovci", "Crna Guja", kao i zasebni Atkinsonovi i Klizovi skečevi je "druga škola". Ako ste malo bolje pratili to, npr., ako ste čitali tekstove na netu, pronašli biste da oni uopšte nisu za primarnu nameru imali da nasmeju, pa čak ni da zabave, već isključivo da prikažu nešto na način, na koji se njima čini da je u redu... Ako se nekom čini da bi Napoleon mogao da imitira avion, a da pritom Kliz imitira Napoleona, to je njegova stvar, i nema veze što se širokim masama to možda neće dopasti... Naravno, to nije naročito komercijalan stav, ali meni takav humor nekako imponuje, dosta je uticalo i na neke moje scenarije i pričice... (ništa profi, naravno, to mi je hobi)...
Drugo, ne kažem da je neko manje inteligentan ako ne voli ili ne prati engleski humor, to je stvar afiniteta, a ono što sam zapravo hteo da kažem, pojasnio sam gore.
Treće, slažem se da je naš humor veoma sličan engleskom, a JESAM protiv "Kursadžija", mada verujem da sličnih zabava ne manjka ni na ostrvu u nekim lokalnim sredinama, dok je to nama, da se tako izrazim "main stream"... Pa vi vidite.

Pa nemaju bas puno smisla za humor, valja im jedino Beni Hil i Mister Bin. Ni Mucke nisu lose, ali nisu nista posebno, tu ih jedino Delboy vadi. A ovi pajtonovci, ja ne kontam sto se ljudi tolko loze na njih, ono je kao da se namerno trude da ispadne sto gluplje i sto bezmislenije. Ipak je se zna da je domaci humor zakon! :super:

Obozavam britanski humor.
Alo alo,Mucke,Nepristojni ljudi.............
Ali Mucke su neprevazidjene,i moja mama ih gotivi.

''Mama se bas ispricala na samrti.''''Oj oj oj,pazi sta pricas Rodni!'' ''Za svaku situaciju,mama ima odgovor.Kad je trebalo da se ide po ribu,rekao si da je mama rekla ''Salji Rodnija po ribu!'

:rotf:

Ne znam da li ste mozda gledali ,ali kada budete jednom pogledali THE ROYLE FAMILY sa Ricky Tomlinson videcete sta je ludilo od smejanja.Zivim dugo u Britaniji i nema sta nisam gledao ,ostali su neprevazidjeni The Royle Family - ima 3 sezone ,radili su i neke Bozicne possebne serijale i to obavezno trebate da pogledate ima na torrent-ima moze da se skine ( bozicne epizode - po jedna 2006,2008 i 2009 ali osnovne su 1998,1999 i 2000) obozavam sve ovo sto ste naveli ,ali videcete zasto je ovo druga klasa da ne kazem top.
Ako vas zanimaju i neki Britanski filmovi - komedije mogu da Vam preporucim ....pogledajte od pocetka pa mi recite da li Vam se dopalo ....

Bridgekeeper: Stop. Who would cross the Bridge of Death must answer me these questions three, ere the other side he see.
Sir Lancelot: Ask me the questions, bridgekeeper. I am not afraid.
Bridgekeeper: What... is your name?
Sir Lancelot: My name is Sir Lancelot of Camelot.
Bridgekeeper: What... is your quest?
Sir Lancelot: To seek the Holy Grail.
Bridgekeeper: What... is your favourite colour?
Sir Lancelot: Blue.
Bridgekeeper: Go on. Off you go.
Sir Lancelot: Oh, thank you. Thank you very much.
Sir Robin: That's easy.
Bridgekeeper: Stop. Who would cross the Bridge of Death must answer me these questions three, ere the other side he see.
Sir Robin: Ask me the questions, bridgekeeper. I'm not afraid.
Bridgekeeper: What... is your name?
Sir Robin: Sir Robin of Camelot.
Sir Robin: To seek the Holy Grail.
Bridgekeeper: What... is the capital of Assyria?
[pause]
Sir Robin: I don't know that.
[he is thrown over the edge into the volcano]
Sir Robin: Auuuuuuuugh.
Bridgekeeper: Stop. What... is your name?
Galahad: Sir Galahad of Camelot.
Galahad: I seek the Grail.
Bridgekeeper: What... is your favourite colour?
Galahad: Blue. No, yel...
[he is also thrown over the edge]
Galahad: auuuuuuuugh.
Bridgekeeper: Hee hee heh. Stop. What... is your name?
King Arthur: It is 'Arthur', King of the Britons.
King Arthur: To seek the Holy Grail.
Bridgekeeper: What... is the air-speed velocity of an unladen swallow?
King Arthur: What do you mean? An African or European swallow?
Bridgekeeper: Huh? I... I don't know that.
[he is thrown over]
Bridgekeeper: Auuuuuuuugh.
Sir Bedevere: How do know so much about swallows?
King Arthur: Well, you have to know these things when you're a king, you know.

mnogo jaka scena iz Pajtonovaca :)

Falicni pansion iliti Fawlty Towers sa Dzon Klizom je stvarno fenomenalna serija. Steta sto ima tako malo epizoda. Sem serija dopadaju mi se i britanske filmske komedije. Napr. postojao je citav pokret engleskih filmskih tzv. Iling komedija koju su radjene . To su uglavnom crnohumorne price poput The Lavender Hill Mob ili The Ladykillers (film koji je godinama obavezno bio deo starog dobrog zimskog bioskopa ako ima ovde onih koji su malo starije generacije :) ) i The Man In The White Suit u kojima su glumili velikani poput Pitera Selersa (Kluzo :) ) i Aleka Ginisa(Obi Van Kenobi :) ). Neki od ovih klasika su (nazalost) i rimejkovani poput Ladykillers-a. Meni se mnogo vise dopadaju oni noviji filmovi koji su uradjeni u stilu tj. imaju duha Iling komedija poput Ribe zvana Vanda ili napr. Shaun of The Dead

Veliki sam ljubitelj britanskog humora, pogotovo John Bird i John Fortune (Bird and Fortune) su mi najdrazi, mada volim i Rory Bremnera. Genijalan humor koji se bavi dnevno-politickim temama.
Valja spomenuti i Have I Got News For You, onaj stari sa Angus Deaytonom (tj. Ian Hislopom i Paulom Mertonom) i kultni serijal They Think It's All Over sa Nick Hancockom, mada, vise se radi o sportskom humoru (Rory McGrath mi je uvijek bio najbolji) ...
Pokojni Ronnie Barker je jos jedna legenda britanske televizije, stara zatvorska serija iz sedamdesetih Porridge je zakon, a i gore na sjeveru Last of the Summer Wine, legendarni penzionerski humor (uvijek prekrasno suncano vrijeme, a nikad kisa ne pada :mrgreen:), skoro kompletna stara ekipa je pomrla... Najbolja je stara postava: Compo, Clegg, Nora Batty, kinky Howard i ona njegova ljubavnica, itd.
Mislim da treba spomenuti i Carry On kolekciju, svojevrsnu britansku instituciju opsjednutosti sexom (uprkos izreci: No sex please, we're British): Sid James, Kenneth Williams, Joan Sims, Kenneth Conor, Hathie Jacques, Frankie Howerd, Barbara Windsor i ostali...
The Goons: Spike Milligan, Peter Sellers, Harry Secombe... Onda, Peter Cook i Dudley Moore...
Yes Minister, One Foot in the Grave (Victor Meldrew i "I don't believe it!"), Red Dwarf i The Young Ones (Mayall, Edmonson, Plane...), onda Not the Nine O'Clock News (Pamela Stephenson, Mel Smith, Rowan Atkinson, itd.)

Martin je spomenuo stare Ealing komedije i besmrtnog Aleca Guinnessa...

Poslednja izmena:

Slične teme

Back