Брђани

После сукоба пре пар месеци око обнова кућа , шиптари су у међувремену завршили 16 кућа док Србима нису дозволили ниједну кућу да реновирају. Сукобили су се Срби и Еулекс полиција по првим информацијама.
 
Brdjani001.jpg


Brdjani002.jpg


Brdjani004.jpg


Brdjani008.jpg


Brdjani010.jpg
 
Тензије око изградње кућа у Брђанима

У насељу Брђани дошло до подизања тензија након што су се у том делу Косовске Митровице окупили Албанци који желе обнову својих кућа и Срби који се противе томе, тражећи да почне изградња њихових кућа. До сада је на албанској страни завршено укупно 18 кућа, док радови на српској страни још увек нису почели.

У Брђанима јутрос дошло је до подизања тензија након што су се у овом мешовитом насељу које се налази у северном делу Косовске Митровице окупили Албанци који желе обнову својих кућа и Срби који се противе томе, тражећи да почне изградња њихових кућа.

Упркос најави шефа УНМИК администрације за регион Митровице Јарослава Козака да изградња српских кућа на пет локација може да започне, то се није догодило.

Козак је истакао да су грађевинске дозволе уручене јутрос и да посао може да започне.

"Свако има право да иде на своју имовину. Ми овде само радимо по УНМИК-овом закону, апелујемо да две стране седну за преговарачки сто, а када је реч о доласку у насеље Брђани за то је надлежна полиција", рекао је Козак.

Један од представника косовских Срба у насељу Брђани Драгослав Живковић је тај чин Албанаца оценио као инцидент.

"Ово је типичан пример инцидента где Албанци желе да стопирају изградњу српских кућа. Они су реконструисали 18 уместо пет кућа, а наше захтеве да им се обустави градња и да на терен изађе грађевинска комисија нико није уважио", казао је Живковић.

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић јутрошњи чин Албанаца прокоментарисао је као провокацију.

"Српска страна је добила дозволе за наставак радова, међутим јутрос смо затекли једну групу Албанаца који баш данас желе да раде на обнови својих кућа у непосредној близини насеља Брђани. Ми тражимо да се на овом простору испоштује закон и да то испоштује и друга страна", рекао је Недељковић.

Албанци желе инцидент да би се обуставила изградња српских кућа

Ндељковић је упозорио да Албанци овим потезом желе да изазову инцидент као би се обуставила изградња кућа у српкој заједници.

Након добијања грађевинских дозвола за изградњу још пет српских кућа, овдашњи Албанци окупили су се у насељу Брђани захтевајући да започну рашчишћавање и радови на још једној локацији у близини српских кућа.

До сада је на албанској страни завршено укупно 18 кућа, док радови на српској страни још увек нису почели.

Скуп обезбеђују припадници Косовске и Еулекс полиције. Почетком априла Срби су се, такође окупили у Брђанима, јер је било најава да ће Албанци почети да обнављају пет кућа у том насељу.

Представници насеља су и тада разговарали о том проблему с међународним представницима, али ништа није договорено.

Крајем октобра прошле године Албанци су први пут дошли у Брђане у намери да обнове куће порушене 1999. године. Тада је дошло до првог сукоба током кога је повређено петоро Срба.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/79191/%D0%A2%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%9A%D0%B5+%D0%BA%D1%83%D1%9B%D0%B0+%D1%83+%D0%91%D1%80%D1%92%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0.html
 

Back
Top