Brazilska liga u fudbalu - Brasileirao

jos_1_5ak

Poznat
Poruka
9.462
Prati li ko brazilsku ligu ove sezone ?

Nazalost iako nema navijaca na tribinama (sto je stvarno ogroman hendikep za atmosferu i zemlju kao sto je Brazil) sto sigurno malo narusava dojam pa i kvalitet fudbala reklo bi se brazilsko prvenstvo nikad zanimljivije nego ove sezone , za razliku od recimo prosle sezone kada se Flamengo prosetao do titule ili one tamo sezone kada je Palmeiras osvojio titulu sa 8,9 poena prednosti na kraju ili pre njih Korintians koji je uzeo titulu sa 10-ak poena viska na kraju ove sezone situacija skroz suprotna , izmedju 1. i 8. ekipe na tabeli svega 4,5 bodova razlike : Atletiko Mineiro i Flamengo imaju po 39 bodova, Sao Paulo 37, Internacional 36, Fluminense 35, Palmeiras, Santos i Gremio po 34, znaci 8 ekipa su tu ono u trci za titulu i verovatno vodice se borba do poslednjeg kola i verovatno se do poslednjeg kola nece znati ko je sampion, pa i za opstanak je isto veoma neizvesno i bice sigurno cupavo do samog kraja jer recimo Atletiko Paranaense koji je odma ispod ovih vodecih 8 timova na 9. poziciji i na prvi pogled bezbrizan u sredini tabele ima 28 bodova a prvi ispod crte Vasko de Gama je trenutno na 24 znaci svega 4 boda deli tim koji je "bezbrizan" u gornjem delu tabele i koji je trenutno u zoni ispadanja.
Eto Goias koji je na 15 bodova i prikucan za dno tabele je prosli vikend pobedio favorizovani Palmeiras koji je u usponu forme, sto znaci da se ni oni bas nece tek tako dati.

Inace najprijatnije iznenadjenje ove sezone je po meni moj omiljeni Atletiko Mineiro za koga mislim da niko nije ocekivao da ce posle 22 kola biti lider na tabeli pored svih tih mocnih i favorizovanih ekipa, pogotovo jer ove sezone igraju sa dosta izmenjenim i relativno podmladjenim timom u odnosu na proteklih nekoliko sezona ali izgleda da novi trener cuveni Argentinac Horhe Sampaoili radi jos jednom odlican posao, covek koji je sa reprezentacijom Cilea mislim 2 puta bio prvak u Copa America , a osvojio je i titulu sa Univerzidad de Cileom u Copa Sudamericana 2011 i reklo bi se mozda i najzasluzniji za pocetak renesanse cileanskog fudbala pre 10-ak godina ciji je vrhunac bio ta dupla titula u Copa America 2015 i 2016.
Covek ocigledno odlicno poznaje juznoamericki fudbal i ima recept kako do uspeha.
Sa druge strane reklo bi se najneprijatnije iznenadjenje su Korintians (za koji se doduse i znalo da nema vise tako jaku ekipu kao nekih prethodnih sezona uprkos nekoliko zvucnih imena u timu), Vasko de Gama koji je sjajno poceo sezonu dugo bio pri vrhu i odlicno se drzao a onda su odjednom neshatljivo pali i recimo u poslednjih 10 utakmica imaju samo 1 pobedu i Botafogo koji je pred pocetak sezone doveo par nekih zanimljivih i zvucnih pojacanja kao sto su legenda Obale Slonovace Salomon Kalu koji ima vec blizu 100 nastupa za njihovu reprezentaciju uz skoro 30 golova i legendarni Japanac Keisuke Honda, onako 2 dosta atraktivna, zanimljiva, kvalitetna i iskusna pojacanja ali nekako imam utisak da Botafogo ni ne igra tako lose kao sto to skor i tabela govore ali zaista svega 3 pobede za 21 utakmicu je zaista jako lose (doduse imaju i 11 neresenih ali opet......), klub je trenutno nekih 4,5 bodova ispod crte i ocigledno im predstoji ozbiljna borba za opstanak.

U svakom slucaju dosta zanimljiva sezona, jako uzbudljivo i u borbi za vrh i u borbi za opstanak i sezone gde nema "nebitnih" utakmica i "sigurnih" bodova, znaci za bilo koji tim svaka pobeda u sezoni je zlata vredna i moze bas ta da bude odlucujuca, tako da Brasileirao jos jednom jako zanimljiv za pracenje, po meni definitivno zanimljivija od bilo koje evropske. ;)

Poslednja izmena:
MilenkovicFTW :

Meni su sjajne ;)

Mada generalno to je zaista nemoguce reci ovako uopsteno jer to je zaista ogromna zemlja , velika kao citava Evropa a pritom i miks svih mogucih kultura i zemlja kontrasta (i miks cesto razlicitih krajnosti), gde se i regionalno i kulturoloski dosta razlikuju tako da imas bukvalno svega, maltene sve sto zamislis pa i sto se tice devojaka oces crnkinje, belkinje, meleskinje, domorotkinje, Azijatkinje, takodje recimo imas od onih jako konzervatnih devojaka koje stalno idu u crkvu, mole se pred svaki rucak, stalno vrte brojanicu i cuvaju nevinost do braka preko onih radikalnih lezbaca i feministinja do onih najgorih kurvetina pored kojih ces verovatno da navuces neku polnu bolest samo ako si seo u busu pored njih , znaci to je ono jedna zaista nepregledna paleta svega i svacega i tako da tamo i sto se tice cura verujem da svako bez obzira na vrednosti koje neguje,ukus, afinitete tamo moze pronaci ono sto mu odgovara a generalno Brazilke vole nas momke sa Balkana, nekako smo i mi njima egzoticni, u smislu da za njih nasi momci su onako uglavnom dosta veci, krsniji, muzevniji i malo vise "divlji" od njihovih lokalnih momaka (kao da imamo malo vise testesterona od njih) i imaju taj neki poseban smek koji one prepoznaju sto njima zna da bude privlacno i interesantno, odprilike tako nas nekako dozivljavaju , bar na osnovu iskustva moje cure koja je bila i ovde nekoliko puta i nekih par ostalih cura od tamo sa kojima sam bio u kontaktu.
Sad naravno pravila nema kao ni garancije ali generalno ovako nasi momci i Brazilke (i generlno zene iz Latinske Amerike i Kariba) je potencijalno dosta dobar spoj.

MilenkovicFTW :

Meni su sjajne ;)

Mada generalno to je zaista nemoguce reci ovako uopsteno jer to je zaista ogromna zemlja , velika kao citava Evropa a pritom i miks svih mogucih kultura i zemlja kontrasta (i miks cesto razlicitih krajnosti), gde se i regionalno i kulturoloski dosta razlikuju tako da imas bukvalno svega, maltene sve sto zamislis pa i sto se tice devojaka oces crnkinje, belkinje, meleskinje, domorotkinje, Azijatkinje, takodje recimo imas od onih jako konzervatnih devojaka koje stalno idu u crkvu, mole se pred svaki rucak, stalno vrte brojanicu i cuvaju nevinost do braka preko onih radikalnih lezbaca i feministinja do onih najgorih kurvetina pored kojih ces verovatno da navuces neku polnu bolest samo ako si seo u busu pored njih , znaci to je ono jedna zaista nepregledna paleta svega i svacega i tako da tamo i sto se tice cura verujem da svako bez obzira na vrednosti koje neguje,ukus, afinitete tamo moze pronaci ono sto mu odgovara a generalno Brazilke vole nas momke sa Balkana, nekako smo i mi njima egzoticni, u smislu da za njih nasi momci su onako uglavnom dosta veci, krsniji, muzevniji i malo vise "divlji" od njihovih lokalnih momaka (kao da imamo malo vise testesterona od njih) sto njima zna da bude privlacno i interesantno, odprilike tako nas nekako dozivljavaju , bar na osnovu iskustva moje cure koja je bila i ovde nekoliko puta i nekih par ostalih cura od tamo sa kojima sam bio u kontaktu.
Normalno brate svaka bi brata Mitra! A ne Nejmara transvestita!
Nego brate da te pitam nacionalni osjecaj Brazilaca....kod njih je velika podeljenost na rasnoj i klasnoj osnovi...nerjetko bjelci isticu evropsko porjeklo i indetikfuju se koliko sa Brazilom "jer brazil je nas" toliko i sa Portugalom ili Italijom Nemackom naprimer....a i medju "obojenima" imas podjele po nijansama...tako da ovi malko sto imaju crne krvi uopste se ne poistovecuju sa ovim skroz tamnim....

Normalno brate svaka bi brata Mitra! A ne Nejmara transvestita!
Nego brate da te pitam nacionalni osjecaj Brazilaca....kod njih je velika podeljenost na rasnoj i klasnoj osnovi...nerjetko bjelci isticu evropsko porjeklo i indetikfuju se koliko sa Brazilom "jer brazil je nas" toliko i sa Portugalom ili Italijom Nemackom naprimer....a i medju "obojenima" imas podjele po nijansama...tako da ovi malko sto imaju crne krvi uopste se ne poistovecuju sa ovim skroz tamnim....

Ne totalno suprotno, rasnih podela gotovo uopste i da nema, iako su recimo u vlasti i na tim nekim celnim funkcijama ( u vladi, vojsci, policiji) uglavnom belci generalno medju "obicnim" svetom se to ne oseti, za razliku od recimo Amerikanaca Brazilci su prakticno slepi na boju koze, ima jako puno mesovitih veza, brakova i to je tamo nesto uobicajno i najnormalnije (recimo moja cura je crnkinja i od njenih recimo 10 tetaka, ujaka i striceva njih 8 ili 9 su udate/ozenjeni belcima/belkinjama i njenih 90% rodjaka su iz mesovitih brakova) , takodje komsije crni, beli, mesani najnormalnije zive jedni pored drugih, druze se, posecuju, zive zajedno, zabavljaju, vencavaju, itd, tako da generalno tih rasnih podela i rasizma kao recimo u SAD nema (osim mozda u nekoj ekstremnoj ili zanemarivoj kolicini) dok recimo klasne podele su vec malo izrazenije, odprilike zna se gde zive ovi sto imaju lovu, gde zivi sirotinja, gde zivi neki srednji sloj i ovi sto imaju malo vise nekako pomalo gledaju sa visine one "dole" mada i to se polako menja nabolje, pogotovo od kako je Lula dosao na vlast pocetkom 2000-ih i u dobroj meri smanjio siromastvo i ojacao srednju klasu, odprilike u razvijenim delovima Brazila standard je manje vise kao u Evropi (mozda ne kao recimo u Svedskoj ili Svici ali recimo kao u Italiji, Spaniji, Grckoj, Madjarskoj, Slovackoj i slicnim zemljama) tako da ni te klasne podele nisu vise ono kao sto su bile pre recimo 30 ili 40 godina.
Inace nacionalni osecaj Brazilaca je veoma jak, kakvog god oni porekla bili, bili oni beli, crni, melezi, africkog,indijanskog, italijanskog, portugalskog, nemackog porekla svi ce reci ponosno za sebe da su Brazilci niko nece reci e ja sam Italijan, ja sam Afrikanac, ja sam Afro-Brazilac vec svako ce ponosno reci da je Brazilac bez obzira bio on crn kao noc ili beo kao sneg , slicno je i u ostalim zemljama Juzne Amerike, veoma imaju izrazen taj nacionalni ponos, recimo Argentinac bi se grdno naljutio da mu kazes da je Italijan ili Spanac i generalno za razliku od SAD gde projekat stvaranja americke nacije nije zaziveo u potpunosti i gde je svako zadrzao svoj identitet u smislu da neki Italijan iz Bruklina ce uvek prvo reci da je Italijan pa tek onda Amerikanac, slicno vazi i za Portorikance, Irce, Afro-Amerikance dok u Brazilu to nije slucaj i reklo bi se da je projekar stvaranja tih novih nacija u Juznoj Americi bio dosta uspesniji i ispao mnogo bolje nego u SAD, uprkos kulturnoj i etnickoj razlicitosti dosta su homogenije drustvo.
Recimo neki crnac iz Brazila ce uvek reci da mu je blizi neki Brazilac beo kao sneg, plave kose i ociju nego neki drugi crnac iz tipa Konga ili Senegala kao sto ce uglavnom svaki beli Brazilac reci da mu je drazi neki crni ili melez iz Brazila neko neki belac iz Kanade ili Velike Britanije.

Generalno nacionalni ponos im je dosta jaci nego kod Evropljana danas i generalno svesni su svoje razlicitosti, prihvatili su to normalno i niko sad nece za sebe tvrditi da je veci Brazilac od nekog drugog zato sto je beo, crn, domorodackog porekla ili sta vec, znaci Brazilac je Brazilac.

Poslednja izmena:
Ok ovo je skroz kontra...Ja nisam bio u Brazilu ali jedan jako blizak prijatelj je bio nekoliko puta u juznoj americi i samom Brazilu...i on ima skroz drugaciji utisak kada je Brazil upitanju...ali ok moram sam da odem i da se uverim...Stim sto i tvoj stav moram uzeti malo sa rezervom jer si zaljubljen :D a i romantizujes Latino Ameriku...Na fudbalu se bas oseti :)

Pa zaista kazem ti objektivno kako jeste i trudim se da budem objektivan, mislim da se razumemo ne kazem ja da je Brazil idealno mesto za zivot i da je tamo sve super, daleko od toga (imaju i oni svojih problema naravno) , ali generalno nije ni tako lose i ima i dobrih stvari i generalno sto se tice pitanja rasizma i rasne podeljenosti ono kao sto sam ti i rekao na tim kljucnim funkcijama kao sto su ministarstva, policija, vojska su uglavnom belci i sad verovatno i tamo ima zatucanih ljudi sklonih raznim predrasudama ali generalno medju obicnim svetom se to ne oseti, znaci ima jako puno mesovitih veza i brakova i to je tamo nesto najnormalnije, takodje normalno ljudi razlicite boje koze zive zajedno i jedni pored drugih, ono druze se, idu na kafu, mozda rade nesto zajedno, deca im idu zajedno u skolu, zabavljaju se, vencavaju, itd, znaci u tom smislu dosta je onako drugacije i zdravija situacija nego recimo u SAD.
Kazem ti i od moje cure (koja je crnkinja) njena rodbina ono od 10 tetaka, ujaka, striceva 8 ili 9 je udato/ozenjeno belcima/belkinjama i velika vecina njenih rodjaka (braca i sestara od tetke/ujaka/striceva su iz mesovitih brakova a takvih slucajeva tamo ima zaista bezbroj (recimo i cesto kada neko recimo odavde ode tamo ili iz tako neke malo etnicki homogenije sredine prvo sto zapazi i padne mu na pamet , kao auuu koliko ovde ima rasno mesovitih parova, prakticno vise nego parova gde su oboje iste boje koze)

Sto se tice klasnih podela, da to je vec malo izrazenije i obicno ta tzv. "elita" je malo izolovanija od ostatka ali opet i oni se negde srecu na nekim mestima i putevi im se ukrstaju, nisu ni te klasne podele kao recimo u Indiji gde imas onaj strogi kastinski sistem vec je ta klasna podela slicnija kao recimo na Zapadu, mozda cak i malo blaza.

I da imaju dosta izrazen nacionalni ponos, vole svoju zemlju, kulturu (recimo njihova domaca muzika koje se iskreno meni i ne svidja previse je dosta popularnija nego strana) , zastavu i bez obzira na poreklo svako ce ponosno reci da je Brazilac , niko nece reci e ja sam Afro-Brazilac, ja sam Portugalac, ja sam Italijan, pogotovo ne jer su velika vecina njih dobro izmesani , ono eventualno ako ga smaras i zapitkujes ako je raspolozen mozda ce ti reci e da moj neki deda je emigrirao ovde iz Italije pre 100 godina (recimo u Sao Paulu zivi jako veliki broj potomaka italijanskih doseljenika i recimo akcenat kakvim se prica u Sao Paulo vuce malo na italijanski i drugaciji je malo od akcenta kakvim se prica u Riju recimo) ili moja baba je bila crnkinja ili sta vec a dobar deo njih ni ne poznaje najbolje svoje poreklo i ni ne zna sta mu je bio neki deda, pradeda, baba i odakle nit ih generalno to zanima previse, generalno nisu optereceni time kao sto ljudi na ovim prostorima znaju da budu, ono uglavnom su u fazonu svi smo mi Brazilci i cao.

Inace sto se tice Brazila uglavnom manja mesta su dosta bolja za zivot, nekako su mirnija, uredjenija a i standard je malo bolji, jos ako je to neko mesto uz okean milina , inace ja zaista razmisljam da se u nekom momentu preselim tamo pa bi ja i moja cura (a nadam se i supruga u nekom momentu) ziveli na relaciji Beograd - Brazil jer i ona je zaista zavolela Srbiju i Beograd, nase ljude, nase gostoprimstvo i kako je prihvacena ovde(od mojih roditelja sestre, rodjaka pa do tu radnica u lokalnim prodavnicama i kladionicama) i ona bi zelela da odredjene periode vremena provodi ovde.

Poslednja izmena:
Bio jedan Brazilac ovde student s nama mi ga upoznali i aj na mali fudbal mi smo tad stalno igrali a on blage veze nema a mi tripovali da ce biti Ronaldinjo 🤣 dali mu dres sa brojem 24 taj osto...i sad kad se vraco u Brazil kaze daj mi tvoj daj mi 10 kao ne mogu sa 24 nazad u Brazil a ocu da imam dres kao uspomenu...Ja ono zasto ne moze 24?...I onda mi prica kao broj 24 je kao simbol jelena a jelen se malo smatra pederskom zivotinjom znas...I ja sta? Jel me zajebavas? Ne ne pa kao kad pogledas Jelena i jeste malo pedrski ono 🤣🤣🤣 mi u shoku pisanje...ok evo ti dres brate...alo zasto je jele pederski i zasto je 24 🤣 objasni....a on kao ma daj pa zar nije? 🤣Jel znas nesto o tome?....a ovo je bilo pre vise od 12 13 godina i on je tamnije puti uopste nismo pricali o rasizmu i tome i nekim drustvenim stvarima imali smo 17 18 godina sta ti znam...samo cuga i zezanje i vole popiti Brazilci kaze....Stim sto je nas Srbe puno zgotivio bas se odusevio nasim gostoprimstvom...zajebavo se na kraju kaze vi ste velikodusni jos nisam ovo dozivio tripovo sam da niste ****** sto me toliko gotivite 🤣🤣🤣

Poslednja izmena:
Пратим наравно и бацам паре да вадим оне црно беле салауке из Рија, баш вечерас гостију петковом Атлетику Минеиру.
Прошло коло пукли од Форталезе кући лагано, мада руку на срце стварно немају ни среће, много су бодова просули на крају меча, а првенство изједначено па је још добро што заостају само 5 бодова од Цеаре која не испада ако би се сада завршило првенство.
Иначе овогодишње првенство се игра без једног великана из Бело Хоризонтеа, великана поред Атлетика :D , Крузеира, који се тренутно бори да не испадне и из друге лиге, страшно, док Америци МГ добро иде и највероватније ће се вратити у прву лигу.
Са друге стране Коринћани играју ко да гол умрла му мајка, не знам да ли је Тимао икад био гори и по игри и по резултатима.

Од осталих Васко исто слаб бори се за опстанак, док је за мене изненађење Интернационал који се углавио горе негде при врху иако има серију неких пораза тренутно а био је и на првом месту неко време.Остали нити смрде нити миришу тренутно.

Да се надовежем на петка, ако су већ расне разлике мале као што каже, откуд онолико застава растафаријанаца на утакмицама бразилских клубова?Наравно не сада можда због короне али раније, или то можда значи нешто друго мада не знам шта би натпис раста на застави Етиопије могао да значи друго!
rasta-alviverde-logo-94AE5C782B-seeklogo.com.png

И такође како Бразилци доживљавају клубове за које навијају а како ривалске клубове?
И због чега је скоро свака навијачка група Јовем(млади)?

Te Rastafari zastave nemaju nikakvu rasnu konotaciju, iza tih Rastafari zastava su najvecim delom zapravo beli navijaci i te zastave su postale na neki nacin simbol levicara odnosno levicarskih navijackih grupa , tipa to mu znaci kao "love & peace" i na neki nacin je simbol borbe protiv rasizma, socijalne nepravde, militirazacije i fasizacije drustva , itd, inace mislim da su se Rasta zastave prvi put pojavila na tamosnjim stadionima tokom vojne diktature u Brazilu kada je Bob Marli posetio Brazil i podrzao narod u borbi protiv vojne hunte na vlasti i na nekoj utakmici na kojoj je on bio specijalni gost i navijaci nekog kluba (mozda je Santos u pitanju ali nisam siguran) su u njegovu cast izneli Rastafarijansku zastavu sto je Bobu Marliju posebno znacilo i odusevilo ga i taj gest je lepo odjeknuo pa su onda i navijaci nekih ostalih grupa poceli da furaju te Rastafarijanske zastave, narocito navijaci levicarski opredeljeni i oni koji su bili protiv vojne hunte na vlasti i recimo medju navijacima Internacionala ciji navijaci vaze onako za levicarski orijentisane cesto mozemo videtu tu zastavu, kao i medju navijacima i navijackim grupama nekih drugih klubova, a cak sam video da i u Evropi neki navijacke grupe koje vaze za levicarski orijentisane su isto pocele da furaju Rastafarijanske zastave kao sto su navijaci Sent Paulija, Verdera iz Bremena, Olimpik Marseja, itd.
Tako da te Rastafarijanske zastave na neki nacin su postale simbol pojedinih levicarskih navijackih grupa i njihova poruka je kao "love & peace".

Inace Brazilci dozivljavaju klubove za koje navijaju vrlo fanaticno, jako emotivno dok rivalske klubove (pogotovo mislim na klub koji je glavni rival njihovom klubu) ne mogu da smisle i ono uglavnom zele im sve najgore, tipa mislim da bi pre navijali za samog djavola nego za njihovog glavnog rivala kada igra protiv nekog treceg kluba, cak mozda je to i izrazenije nego kod navijaca Partizana i Crvene Zvezde ovde, pogotovo jer ovde znamo da prakticno mi imamo samo ta 2 kluba, na primer Partizan igra protiv Arsenala ili Zvezda igra protiv Liverpula mislim koje je poenta sad navijati za Arsenal ili Liverpul kad znamo svi koliko smo mali i da je to borba Davida protiv Golijata dok recimo Brazil je ogromna zemlja i ima ono tipa 20 ili 30 velikih klubova, imaju 13 bivsih kontinentalnih prvaka i mislim 7 bivsih klupskih prvaka sveta, ono ogromna su zemlja, imaju mnogo jakih klubova i navijaci rivalskih klubova nemaju nikakvu potrebu da se solidarisu, recimo u Argentini kada je Rivar Plata ispala iz prve lige pre nekoliko godina ja mislim da su navijaci Boke Juniors slavilo ispadanje Rivera vise nego da su oni osvojili neki trofej.

A sto se tice ovoga Jovem, iskreno ne znam , mislim da je to isto pocelo po nekom automatizmu, mislim da su isto neciji fanovi prvi put sebe prozvali tako pa su onda neki drugi poceli da ih kopiraju, mislim da navijaci Santosa su imali jednu grupu koja se zvala samo Torcida , pa onda jedna grupa se izdvojila iz te grupe i oformila novu grupu koji su nazvali Toricda Jovem (iliti Mlada Torcida zato sto su bili mladja navijacka grupa) i kako bi se razlikovali od ovih.

Kakva utakmica u Brazilu veceras :

Sao Paulo : Internacional 1:5

Uoci ovog kola Sao Paulo prvi na tabeli sa 57 bodova a Internacional drugi sa 56 , sad iako je Internacional u naletu i ima 5 vezanih pobeda a Sao Paulo nije dobio vec 4 poslednje utakmice opet sto je mnogo mnogo je , pogotovo kada vidimo sastav Sao Paula , tu su po bokovima Reinaldo i Spanac Huanfran iz Atletiko Madrida , tu je isto iskusni Dani Alves, pa Tche Tche, pa pozadi isto Bruno Alves, pa Lusiano koji je stogao iz Gremija, pa mladi napadac Brener koji je otkrovenje ekipe ove sezone, pa reprezentativac Ekvadora Arboleda, pa Ernanes bivsi igrac Intera, itd , onako bas ozbiljna ekipa , mada ni Internacional nije losa ekipa, daleko od toga, Juri Alberto dao 3 komada veceras , izgleda kao otkrovenje i nova velika nada brazilskog fudbala , stigao iz Santosa ove godine gde nije mnogo igrao , ima samo 19 godina a ove sezone na 16 utakmica cak 10 golova za Internacional , odlicno je odmenio prvu zvezdu tima legendarnog Peruanca Paola Gerera koji je vec duze vreme odsutan zbog povrede, kao i reprezentativca Urugvaja Abela Hernandeza koji ocigledno nije u nekoj zavidnoj formi i uglavnom greje klupu a tu je i Argentinac Leandro Fernandez koji je stigao iz Independientea koji se ocigledno jos nije snasao najbolje, odigrao 8 utakmica i jos uvek ceka na svoj prvenac u dresu Internacionala.

Nema sta bice bas uzbudljiva trka do kraja prvenstva , sto za titulu, sto za Copa Libertadores , sto za opstanak ali to je Brazil , to je juznoamericki fudbal.

Inace brazilska Serija B ulazi u sam finis , jos 2,3 kola ostalo do kraja , Amerika Mineiro i Chapekoense su obezbedili povratak u elitni rang , potencijalni debitant u drustvu najbolji Kuiaba je 90% vec u Seriji A (jedan interesantan i veoma mlad klub iz drzave Mato Groso osnovan tek krajem 2001. godine) a za to 4. mesto poslednje koje vodi u Seriju A borice se CSA (Klub Sportivo Alagoano) klub iz Maseija, savezne drzave Alagoas na severoistoku Brazila i Zuventud tim sa krajnjeg juga Brazila iz savezne drzave Rio Grande do Sul (igraju lokalno drzavno prvenstvo sa Internacionalom i Gremijom).

Veliki Kruzeiro koga predvodi sa klupi Luis Felipe Skolari nije uspeo da se vrati u prvu ligu i ostace u Seriji B barem jos 1 godinu , cak sta vise u donjen su delu tabele, takodje ni nekada stabilan prvoligas za koji je svojevremeno igrao i Rambo Petkovic Vitoria nije jos obezbedila opstanak u Seriji B, a nekadasnji takodje prvoligas Figueirense iz Florianopolisa veoma blizu ispadanja u Seriju C , recimo nekada ozbiljan klub za koji je igrao i legendarni doktor Sokrates nek mu je vecna slava je ispao i Seriju C , zajedno sa Oesteom i kako stvari stoji vrlo verovatno sa Paranom i videcemo jos sa kim da li sa Figuirenseom, Vitorijom ili Nautikom, zasad Figuirense najblizi ispadanju u Seriju C.

Ко би рекао нисам очекивао онакав бродолом Сао Паола.
Ботафого нажалост друголигаш, а и Васко виси после пораза од Брагантина 4-1, шта ту рећи.

Крузеиро победио Операрио и обезбедио останак у серији Б, што је наравно далеко испод њиховог реномеа и очекивања.

Pa teoretski Botafogo jos uvek moze da se spase ispadanja , jos ima 7,8 kola do kraja sto nije malo i ukoliko udju u seriju sve je moguce , mada sad koliko je realno ocekivati da se to desi tesko je reci.
Inace Botafogo svakako najneprijatnije iznenadjenje, imaju sasvim pristojnu ekipu, jos su ove godine doveli i nekoliko zaista jakih i atraktivnih pojacanja kao sto su Salomon Kalu i Keisuke Honda , mislim Salomon Kalu odigrao zasad 93 utakmice za reprezentaciju Obale Slonovace i postogao 27 golova, igrao na 2 Svetska prvenstva, Keisuke Honda odigrao 98 utakmica za reprezentaciju Japana postigao 37 golova i igrao na 3 Svetska prvenstva , pa sad ako ni takvi igraci tog renomea ne mogu da im pomognu makar da ne ispadnu iz lige onda tu nesto ozbiljno nije u redu , takodje imaju i neke domace renomirane igrace kao sto su Babi Mateus, Raul Pedro, Kelvin, Alesandre Kaio, Bruno Nazario, Marselo Konseisao, cuveni golman Diego Kavalieri , itd , sve i vise nego pristojni igraci.
Inace u Brazili maltene po pravilu skoro svake godine ispada neki velikan , kako zasad stvari stoje to ce ove godine biti Botafogo, Koritiba i Goias isto vrlo blizu Serije B, a jos 4 ekipe borice se da bas oni ne budu ti koji ce biti prvi ispod crte , Fortaleza, Vasko de Gama, Bahia i Sport Resife, zasad svi imaju po 32 boda.

Судија упропастио утакмицу црвеним картоном.
Фламенго победио Интернационал и преузео прво место.

Istina, iako gotivim Flamengo jos od kada je Rambo igrao tamo iskreno navijao sam za Internacional jer Flamengo je toliko jak poslednjih par godina da su malo i smorili i malo sam ih se i zasitio , a sa druge strane Internacional mi je isto skroz gotivna ekipa a nisu osvojili titulu u Brazilu jos od 1979-te, znaci vec 40-ak godina nisu uzeli trofej u Brazilu , pa i Kup Brazila (Copa do Brasil) isto nisu osvojili jos od 1992-ge , iako su dosad u medjuvremenu osvojili 2 puta Copa Libertadores 2006. i 2010. kao i jednu titulu klupskog prvaka sveta onda kada su 2006. pobedili Barselonu, onu Barselonu sa Ronaldinjom, Mesijem, Dekom, Henrikom Larsonom, Cavijem, Iniestom, Pujolom, Rafael Markezom i ostalima.
Eto Flamengo ove sezone jos ni jednom nije bio lider na tabela i tek u predposlednjem kolu su se po prvi put nasli na celu tabele u ovoj sezoni (ono bas kad treba), mada u poslednjem kolu Flamengo ide na gostovanje veoma dobrom Sao Paulu ove sezone koji jos nije izborio direktan plasman u Copa Libertadores , mada generalno malo je verovatno da ce Flamengo ispustiti ovu mec loptu za titulu , mada to je Brazil i nikad se ne zna.

Ocekivali smo neizvesnost i ludilo do poslednjeg kola a dobili smo i vise od toga, uoci poslednjeg kola Flamengo je po prvi put u sezoni izbio na celo tabele i to bas pobedom nad direktnim konkurentom Internacionalom nakon cega su ih ostavili 2 boda iza , i u poslednjem kolu Flamengu je trebao makar 1 bod protiv Sao Paula da overi titulu (jer imaju mnogo bolju gol razliku) i sta se desava Flamengo gubi u Sao Paulu 2:1 a Internacional kod kuce igra sa Korintijansom kome ni za sta ne trebaju bodovi i ne mogu da im cusnu taj gol pa ne mogu i na kraju Internacionalu su protiv Korintijansa ponistena cak 3 gola na toj utakmici, sto zbog faula sto zbog ofsajda a od toga 1 gol im je ponisten i u zaustavnom vremenu i tako Flamengo uprkos porazu se provuce i odbrani titulu.
Moguce samo u Brazilu i u Juznoj Americi.;)

Inace ove sezone iz lige su ispala cak 2 brazilska velikana Vasko da Gama i Botafogo uz Goias i Koritibu, eto Vasko da Gama 4 puta dosad prvak Brazila, osvajac i Copa Libertadores 1998 i jednom osvajac i Kupa Brazila a Botafogo 2 puta prvak Brazila, eto igrace u Seriji B naredne sezone gde ce im drustvo praviti jos jedan velikan Kruzeiro isto 4 puta prvak Brazila (inace poslednji koji su pre Flamenga uspeli da odbrane nacionalnu titulu 2013 i 2014, znaci ne uopste tako davno), 6 puta osvajac Kupa Brazila (mislim da su rekorderi) i 2 puta prvaci u Copa Libertadores, eto ove sezone su razocarali u Seriji B i nisu uspeli ekspresno da se vrate u elitni rang i igrace barem jos godinu dana u Seriji B, pa i Vitoria je isto u Seriji B klub sasvim solidne tradicije kao recimo i Ponte Preta vicesampion Copa Sudamericana iz 2013.

Novi prvoligasi sledece sezone su povratnici Chapekoense, Amerika Mineiro, Zuventud klub koga bas dugo nije bilo u drustvu najboljih i debitant Kuiaba.
Kuiaba je interesantan klub na koji treba obratiti paznju, jedan veoma mlad klub koji je osnovan u ovom veku, tacnije osnovan je tek 2001 a osnovao ga je bivsi fudbaler nazalost sada pokojni Gaucho koji je 2016. u 52-oj godini zivota izgubio bitku sa kancerom, inace igrao je za Palmeiras i Flamengo gde je ostavio najdublji trag a igrao je jos i za Atletiko Mineiro, Boku Juniors,Fluminense, itd.
Inace interesantan klub iz istoimenog grada Kuiaba u saveznoj drzavi Mato Groso i deluje kao simpaticna lokalna prica, mladi klub koji se polako peo stepenik po stepenik dok nije dosao do prve lige, inace pravi uspon kluba pocinje tamo negde 2010. kada je klub po prvi put izborio ulazak u trecu ligu iliti Seriju C sto je tad za njih bila senzacija i istorijski plasman i od tad je klub privukao i dosta lokalnih navijaca, sponzora kao i lokalnu zajednicu i celnika tog grada a dosad su osvojili i 9 titula u lokalnom sampionatu drzave Mato Groso kao i 2 puta Copa Verde (iliti Zeleni Kup) sto je regionalni kup u Brazilu koji igraju timovi iz severo-zapadnog i centralno-zapadnog dela Brazila i iz tih saveznih federalnih drzava u ili blize Amazonskom delu Brazila (otud i naziv kupa logicno) kao sto su Amazonas, Mato Groso, Mato Groso do Sul, Para, Amapa, Akre, Rondonia, Roraima, Tocantis, Goias, Federalni Distrikt Brazilija, Espirito Santo (koji je uz obalu Atlantika i geografski ne pripada tom regionu ali eto iz nekog razloga igraju taj kup) i u tom klubu ucestvuju uglavnom malo manje poznati klubovi siroj javnosti kao sto su Kuiaba, njihov gradski rival Mixto, takodje jos jedan njihov lokalni rival iz te savezne drzave Luverdense, onda Brasiliense iz Federalnog Distrikta, Remo i Pajsandu 2 glavna kluba iz Belema, savezne drzave Para , Goias, Atletiko Goianense, Vilja Nova, Manaus, Atletico Acreano, Rio Branko, Sao Raimundo, Sinop, itd, znaci uglavnom lokalni klubovi koji igraju u nizim ligama (mislim da su ove sezone jedino 2 tima iz drzave Goias , Atletiko Goianense i Goias bili jedini prvoligasi sto su ucestvovali u tom takmicenju), u svakom slucaju veoma zanimljivo i ujednaceno takmicenje (iako mozda nema toliko zvucnih imena na nekom globalnim nivou) koje verujem da nimalo nije lako osvojiti, ono idi tu lepo u Manaus i srce Amazonije pa igraj utakmicu na 150% vlaznosti vazduha i na 35-40 C da te malo jedu oni egzoticni komarci.
Sad da ne duzimo pricu bice interesantno jako videti Kuiabu u prvoj ligi i iskreno meni je bas drago sto su su plasirali u Seriju A. ;)

Штета за Интернационал, ако ништа друго радују се ови из градског ривала Гремија.
Али ако не можеш да победиш већ две-три године рахитични Коринтијанс коме уз то ништа и не треба, и који није победио никог задњих пет кола, и не треба да будеш првак.
Тако да коначна табела изгледа овако:
Screenshot_2021-03-01 Serie A 2020 Standings - Football Brazil.png

У Куп Либертаторес ће Фламенго, Интернационал, Атлетико Минеиро и Сао Паоло, и освајач прошле године Палмеирас, у Судамерикану Флуминенсе, Гремио и Сантос.
Испадају наравно одавно прежаљени Ботафого и Коритиба, уз Гојас и Васка, који је у последњем колу победио управо Гојас али то није било довољно.
Свакако ће друга лига бити занимљива следеће године, само да се врате навијачи.

Back