БРАВО ЗА ШВЕДСКУ: Швеђани уклањају реч "раса"!

Preko milion vojnika nacisticke Nemacke je preslo preko teritorije "neutralne" Svedske u periodu 1941. do 1943. :whistling:

http://www.dailymail.co.uk/news/art...ransfer-Jews-death-camps-new-book-claims.html

Neutral Sweden allowed Nazis to use their railways to occupy Norway... and transfer Jews to death camps, new book claims

- Use of Swedish SJ rail system helped Germany win battle of Narvik
- Troops and war materials transferred through country, while iron ore and Jews for death camps were taken out

By Allan Hall

PUBLISHED: 15:35 GMT, 5 June 2012 | UPDATED: 15:35 GMT, 5 June 2012

Relations between Norway and Sweden are being strained with the publication of a new book, which details how Stockholm aided the Nazis during WW2 as their neighbours fought and lost a decisive battle against the German invaders.

Sweden stayed neutral in the war but Norway was among the first conquests of Hitler.

Now a new book shows how Sweden let the Germans use its efficient rail network to transport men and materials to the battle of Narvik, where British troops were deployed in a bid to stave off the Nazi hordes.

article-0-0D91973B00000578-118_634x475.jpg

Occupation by rail: SS officers Reinhard Heydrich (front centre), Heinrich Fehlis (front right, next to Heydrich) and Rolf Schiedermair (behind Heydrich) in Oslo in 1941

Narvik-based journalist Espen Eidum spent three years sifting through Norwegian, Swedish and German archives to discover how the Nazis had managed to get troops and supplies to the front lines in Narvik in 1940, enabling them to turn a losing battle into a decisive victory that led to the conquest and brutal occupation of the whole country.

Sweden, although neutral, had in fact gone out of its way to aid the Germans, who would rely on the country for much of its iron ore during the war.

After the publication of his book Blodsporet - The Blood Track - Mr Eidum said: 'The Germans used the Swedish rail network on a large scale during the fighting. The operation was much more extensive than historians have previously realised.'

article-0-00D3C48C00000190-96_634x389.jpg

New revalation: German troops disarm Norwegians at the beginning of the occupation. A new book claims neutral Sweden allowed the Nazis to use their railways to prensport troops and equipment to and from Norway

The book details how, in October 1940 - four months after Narvik had turned into a crushing defeat for both the Norwegians and Winston Churchill, who had sent British forces there - Swedish diplomats in London lied to Norwegian government-in-exile representatives that it had not allowed any Nazi soldiers or weaponry to use its railway network to get to the front.

Mr Eidum said: 'The German foreign ministry had earlier summoned the Swedish ambassador in Berlin to inform him that Adolf Hitler had personally requested for the Nazis to be permitted to send three trains with 30 to 40 sealed carriages through Sweden to the far north of Norway.

'Hitler’s representatives told the Swedes that the Germans had a number of wounded soldiers at the front and urgently needed to send in medical officers and food.

'The Germans also made no secret of the fact that winning the battle in Narvik was a matter of some pride for Hitler.'

article-2154901-1376A3DE000005DC-813_634x433.jpg

Blood track: Sweden's SJ railway network is accused of collaborating with the Nazis during the war. Mr Eidum said: 'This made a great deal of money for Swedish rail operator SJ over a three year period'

Once the permission was given Germany sent in combat troops disguised as medical personnel.

Mr Eidum said: 'For every actual medical officer or orderly, the trains carried 17 infantrymen.

'A report sent by a Swedish representative in Berlin, who watched the officers board the train, left little doubt that the Swedes knew the trains were being used for troop movements.'

In addition, according to the book, the trains carried heavy artillery, anti-aircraft guns, ammo and a plethora of communications and supply equipment.

And, once the swastika flew over Narvik, Sweden allowed German trains to run to the port - taking Swedish iron ore back to Germany, where it was used to fuel the war machine.

Mr Eidum said: 'Sweden's railway network was used extensively to aid the German occupation of Norway. This included sending Norwegians to Germany, many of them bound for concentration camps.

'And hundreds of thousands of Germans passed through Sweden on their way to the eastern front. This made a great deal of money for Swedish rail operator SJ over a three year period.'

A letter from Norway’s wartime prime minister, Johan Nygaardsvold - sent on New Year’s Eve 1940 to his Stockholm-based party colleague Anders Frihagen and reproduced in the book - shows Mr Nygaardsvold asking his government’s Stockholm envoy to convey his anger to the Swedish prime minister Per Albin Hansson.

He writes: 'If you can arrange a private conversation with Per Albin Hansson you can give him my greetings and tell him there are two things I want to experience, and those are: that the Germans get hunted out of Norway and, secondly, that I get to live long enough to give him and his entire government a proper dressing down – maybe even his entire party.

'There is nothing, nothing, nothing I hate with such passion and wild abandon as Sweden - and it is his fault.'

In all, close to 100,000 railroad cars transported 1,004,158 military personnel on leave to Germany and 1,037,158 to Norway through Sweden by the time the transit agreement between the two nations was disbanded on August 15, 1943.

Norway lost around 10,000 people in the war, two thirds of them civilians.

Svedska je mnogo napedna. Bas imas utisak da si zakoracio u Sci Fi film u njoj.

Norveska je jos naprednija, ali sa jedne humane strane, dok je Svedska high tech.

Jasno je meni da su oni oteli nama nasu muku i znoj da bi imali te superbrze vozove od 234 km/h i jednokrevetne sobe u bolnici sa klimom, tv-om, wlan-om i vizitama na svakih par sati, ali lepo je to spomenuti.

Poslednja izmena:
Svedska,Norveska,Finska,Njemacka,Nizozemska su drzave od kojih se moze dosta naucit.
DOduse ko je mentalno zaostao njemu je sposobnost ucena veoma ogranicena.
Da da da....jasno.
Možemo da naučimo kako pljačkati druge zemlje, ubijati druge narode i trgovati ljudskim bićima može jako lepo da se isplati i da ti podari neophodni kredibilitet da drugima soliš pamet i namećeš svoje gluposti. Od Finske možemo da naučimo kako je to lepo kada te bukvalno stvori velika Rusija, kad iskočiš iz njenog krila.
Sad znamo da je tvoja moć učenja zaista jako velika u skladu sa tvojim mentalnim kapacitetom.

Укидање појма "раса" везано за људски род сигурно ће веома брзо успети у социјалистичкој и богатој Шведској. Но, у културно заосталим и сиромашним срединама, у друштвима разореним нео-колонијализмом, где је расизам, а као последица сиромаштва, отворен и неприкривен образац понашања - то се наравно неће десити још дуго те можеш мирно спавати.

Svedska je kapitalisticka zemlja sa jakom socijalnom politikom.

Sto se tice politicki korektnog recnika. Imao sam prilike da cujem kulturne, obrazovane, bogate... Nemce sta misle o rasizmu, antisemitizmu... Bilo je potrebno samo nekoliko flasa piva da pokazu pravo lice. Doduse trenutno su ima najveca preokupacija Turci. Jevreji im nisu bas toliko trn u oku. O Rusima, Srbima i uopste Slovenima imaju manje vise pozitivno misljenje zato sto smo Hriscani.

Poslednja izmena:
Ja ne znam sa kakvim se vi ljudi ludacima druzite po tom Zapadu, ja nikad nisam cuo Nemce da posle par piva pricaju o crncima i Turcima.

Uglavnom su pricali u Helginoj straznjici, kompleksnosti zivota kad se bas mnogo urade ili kako nije fer sto ne moze da se koristi duvan u klubu, jer bas bi ti lepo legla jedna cigareta posle treceg piva.

Ko pijan razmislja o crncima je... Ne znam, jeziv.

Ja ne znam sa kakvim se vi ljudi ludacima druzite po tom Zapadu, ja nikad nisam cuo Nemce da posle par piva pricaju o crncima i Turcima.

Uglavnom su pricali u Helginoj straznjici, kompleksnosti zivota kad se bas mnogo urade ili kako nije fer sto ne moze da se koristi duvan u klubu, jer bas bi ti lepo legla jedna cigareta posle treceg piva.

ma pricaju i kad su trezni...samo paze pred kim pricaju...

Nece oni tek tako zapoceti pricu o takvim temama. Moras ih navuci na takvu pricu.

- - - - - - - - - -

Bas tako

Zaljenje na neke ljude koji ne zele da prihvate kodeks ponasanja u nekoj sredini ja ne bih podveo pod rasizam, vise pod opravdanu rezigniranost.

To je daleko od pravog rasizma koji predstavlja neporavdanu mrznju prema nekome samo zato sto je nesto.

Dakle, nije isto mrzeti Sidni Poatjea i nekog sitnog lerdija iz Senegala.

- - - - - - - - - -

Nece oni tek tako zapoceti pricu o takvim temama. Moras ih navuci na takvu pricu.

Ne znam, ja sa Nemcima, Englezima i ostalim drugarima imam pametnije teme nego da ih navlacim da mi priznaju da ne vole Somalijca koji krade bakar i hoce da se bije u pabu, sto je valjda, i ocekivano?

Zaljenje na neke ljude koji ne zele da prihvate kodeks ponasanja u nekoj sredini ja ne bih podveo pod rasizam, vise pod opravdanu rezigniranost.

To je daleko od pravog rasizma koji predstavlja neporavdanu mrznju prema nekome samo zato sto je nesto.

- - - - - - - - - -

Ne znam, ja sa Nemcima, Englezima i ostalim drugarima imam pametnije teme nego da ih navlacim da mi priznaju da ne vole Somalijca koji krade bakar i hoce da se bije u pabu, sto je valjda, i ocekivano?

pa pazi, nemci ne podnose turke ne zato sto su turci vec zato sto kao poreski obveznici moraju da placaju da bi ti isti turci ziveli od socijale, pa su jos i povrh toga problematicni...

- - - - - - - - - -

Daleko je to od opravdane rezigniranosti, Vise je opravdani strah i strepnja sta ce se desiti u buducnosti. Ima dosta pametnih ljudi iz zapadne Evrope koji znaju da ce imati groman problem sa Muslimanima koji tamo zive. U Nemackjoj vec sada ima mesta u kojima su Turci vecina. A medju Turcima koji zive u Nemackoj vazi nepisano pravilo da se ne vencavaju medju sobom nego moraju da traze muzeve i zene u Turskoj.

pa pazi, nemci ne podnose turke ne zato sto su turci vec zato sto kao poreski obveznici moraju da placaju da bi ti isti turci ziveli od socijale, pa su jos i povrh toga problematicni...

I to je skroz A OK.

Ali to nije rasizam.

Niko ne mrzi hipotetickog turskog Zigmund Frojda, nego neku budalu iz Anadolije koja dzepari po turistickoj zoni,

Big difference.

Norveska je jos naprednija, ali sa jedne humane strane, dok je Svedska high tech.

Jasno je meni da su oni oteli nama nasu muku i znoj da bi imali te superbrze vozove od 234 km/h i jednokrevetne sobe u bolnici sa klimom, tv-om, wlan-om i vizitama na svakih par sati, ali lepo je to spomenuti.
Ma ne fantaziraj!
I još dok su nešto i vredeli bili su opet ništa. Sada kao eu-ropska farma površnosti i gluposti tek ništa ne vrede.
Švedska je jedna dosadna, monotona, suvoparna prizmena zemlja. A ljudi dosadni, površni, prazni, tek poneko pun govana.
Još od Petra Velikog im se nije ništa zanimljivo a kamoli lepo dogodilo i svi se nadaju da će nešto da očerupaju od istoka, tačnije od Rusije, jer to je cela njihova zapadna, tj eu-ropska "filozofija" i sva njihova inspiracija i inovacija.
Kao svi će da procvetaju kada oplemene Rusiju svojim praznim prisustvom i "napune" svoju rupu bez dna ruskim bogatstvima. Kao šta će uopšte ti Rusi u Rusiji ili bilo gde umesto zapadnjaka?
Još se ljudi čude izjavi Karla Bilta o pravoslavlju.

Daleko je to od opravdane rezigniranosti, Vise je opravdani strah i strepnja sta ce se desiti u buducnosti. Ima dosta pametnih ljudi iz zapadne Evrope koji znaju da ce imati groman problem sa Muslimanima koji tamo zive. U Nemackjoj vec sada ima mesta u kojima su Turci vecina. A medju Turcima koji zive u Nemackoj vazi nepisano pravilo da se ne vencavaju medju sobom nego moraju da traze muzeve i zene u Turskoj.

To je pomalo srpski, uproseceni pogled na stvari, cija je krajnja ideja uvek u sustini da nekakva Nemacka, Svedska i Francuska propadnu, i onda da konacno sve bude u redu i A OK kod nas, magicno nestanu drcni i nesposobni ljudi i procvetamo sa GDP-om po glavi stanovnika od 50 000 dolara u protivvrednosti rublji.

A onda kad kod nas dodju nemacke izbeglice na Gastarbeit da beru maline u sada prerazvijenom Arilju, mi se nasmejemo i kazemo: "E tako vam i treba, haha, jer dok je nas Mladic avangardno prepoznao opasnost koju islam predstavlja, vi ste njega razapeli u Hagu a naselili ste Turke u Hajdelberg, e ako vam se sad u Roterdamu viori zastava ISIL-a. LOL!".

Ipak, priznaces, nista od toga se nece desiti, Srbi nisu nikakvi avangardni mudraci koji su na vreme shvatili opasnost od islama, ne postoje "mesta sa turskom vecinom u Nemackoj" osim ako ne racunas neke favele oko Berlina, islam je u Nemackoj na oko 4-6% i najveca vecina Turaka su skroz normalni ljudi, a Hans je malo ljut jer je Helga jednom izasla sa Tarkanom a ne sa njim, i to je posle par piva pretocio u pricu koju prosecan Srbenda jedva doceka da cuje.

Sorry.

Vise srece u sledecem karmickom ciklusu.

I to je skroz A OK.

Ali to nije rasizam.

Niko ne mrzi hipotetickog turskog Zigmund Frojda, nego neku budalu iz Anadolije koja dzepari po turistickoj zoni,

Big difference.

Niko ne kaze da su svi Nemci rasisti i da bi opet pravili koncentracione logore ali su daleko od onoga kako zele da se predstave. Recimo ovako,ne bi opet pravili koncentracione logore za crnce i Turke ali ne vole kada vide na ulici mesane parove. Ustvari voleli bi da ih uopste ne gldeaju na ulicama.

Niko ne kaze da su svi Nemci rasisti i da bi opet pravili koncentracione logore ali su daleko od onoga kako zele da se predstave. Recimo ovako,ne bi opet pravili koncentracione logore za crnce i Turke ali ne vole kada vide na ulici mesane parove.

rasista u tom smislu u nemackoj ima sve manje...problemi su vise socijalne prirode...

To i nisu teme za klubove i za površna druženja.
To su teme onih koji na žalost misle da su mnogo pametni pa drugima kroje živote u svojim kancelarijama i za pisaćim stolom, na konferencijama jer za to su plaćeni prljavim novcem svetskih lopova.
Ovi u klubovima samo veruju medijima, pasivno podržavaju i kusaju šta im " pametnjakovići" zaprže . A njihovo površno interesovanje ne ide dalje od Helgine stražnjice.

Šveđani uklanjaju riječ „rasa”
U Švedskoj, koja je poznata kao jedna od država u svijetu s najrazvijenijom demokracijom i visokim stupnjem zaštite ljudskih prava i sloboda, uskoro bi iz svih zakona trebala biti izbrisana imenica „rasa”. Naime, švedska vlada je prije nekoliko dana saopćila kako planira ukloniti imenicu „rasa” iz švedskih zakona napominjući kako je ova imenica „socijalni konstrukt”, odnosno izmišljeni koncept bez stvarnih činjenica. Navodi se da se ideja o rasi i rasizam ne bi smjeli promovirati kroz upotrebu riječi „rasa” u zakonima bilo koje zemlje.

Švedski ministar za integracije Erik Ullenhag izjavio je za Sveriges Television (SVT) kako je pojam rase izmišljeni koncept utemeljen na predrasudama i mržnji. „Svi dobro znamo da različite ljudske rase ustvari i ne postoje”, rekao je je švedski ministar. Prema njegovim riječima „izraz rasa se najčešće koristi da bi se pojam stanovništvo (populacija) razlikovala od pojma čovjek, iako se biološki pojam rasa ne odnosi na različitosti rase Homo sapiens sapiens. Najuobičajenije ljudske rasne kategorije su bazirane na vidljivim osobinama (posebno boja kože i karakteristikama lica), genima i vlastitom opredjeljenju. Rasne koncepcije, kao i specifične rasne grupacije, variraju od kulture do vremena i često su kontroverzne prirode zbog njihovog utjecaja na socijalni identitet i politiku identiteta.“
http://www.aurora.hr/5505/svedani-uklanjaju-rijec-rasa/

:super:[/QUOTE

рекоше ли, Комшија шта ће и како да раде у сфери билологије у којој тешко раса може да буде "социјални концепт":hahaha::think:

Svedska je kapitalisticka zemlja sa jakom socijalnom politikom.
Švedska je samo jedna od zemalja koja se napljačkala i bavila trgovinom ljudskim bićima. ( kapital +izam = sinonim za pljačku)
Dobar deo švedske tj njenog kapitala je danas u privatnim rukama soroša, i rotšildovog klana ( to je bilans njihove kolonijalne politike) a o "socijalnoj" prirodi takve politike sve je odmah jasno! Jedina sreća koja ih je zadesila je ta da nisu dugo ratovali tj od onda kada ih je Patar Veliki odvikao od ratovanja.

Zaboravite na gluposti koje ljudi uče u laičkim školama i megabeljačkim kursevima.
Sto se tice politicki korektnog recnika. Imao sam prilike da cujem kulturne, obrazovane, bogate... Nemce sta misle o rasizmu, antisemitizmu... Bilo je potrebno samo nekoliko flasa piva da pokazu pravo lice. Doduse trenutno su ima najveca preokupacija Turci. Jevreji im nisu bas toliko trn u oku. O Rusima, Srbima i uopste Slovenima imaju manje vise pozitivno misljenje zato sto smo Hriscani.
Teško da nekog pametnog možeš čuti da mudro rezonije o bilo kom " izmu" ali prava priroda ona koja se ne sakriva iza "izama" se ne može sakriti kao što si primetio.
Ona zaista izađe na videlo.
Mržnja prema Slovenima je sakrivena duboko ispod svesnog stava i racionalnog mišljenja. Ona je instinktivna i potiče iz mnogo starijeg vremena i proteže se kroz celu poznatu istoriju odnosa između njih i nas..

To je pomalo srpski, uproseceni pogled na stvari, cija je krajnja ideja uvek u sustini da nekakva Nemacka, Svedska i Francuska propadnu, i onda da konacno sve bude u redu i A OK kod nas, magicno nestanu drcni i nesposobni ljudi i procvetamo sa GDP-om po glavi stanovnika od 50 000 dolara u protivvrednosti rublji.

A onda kad kod nas dodju nemacke izbeglice na Gastarbeit da beru maline u sada prerazvijenom Arilju, mi se nasmejemo i kazemo: "E tako vam i treba, haha, jer dok je nas Mladic avangardno prepoznao opasnost koju islam predstavlja, vi ste njega razapeli u Hagu a naselili ste Turke u Hajdelberg, e ako vam se sad u Roterdamu viori zastava ISIL-a. LOL!".

Ipak, priznaces, nista od toga se nece desiti, Srbi nisu nikakvi avangardni mudraci koji su na vreme shvatili opasnost od islama, ne postoje "mesta sa turskom vecinom u Nemackoj" osim ako ne racunas neke favele oko Berlina, islam je u Nemackoj na oko 4-6% i najveca vecina Turaka su skroz normalni ljudi, a Hans je malo ljut jer je Helga jednom izasla sa Tarkanom a ne sa njim, i to je posle par piva pretocio u pricu koju prosecan Srbenda jedva doceka da cuje.

Sorry.

Vise srece u sledecem karmickom ciklusu.

Koja lupetanja ljudi moji ovo nije normalno. A kakve će probleme Nemci da imaju od Turaka to će tek da se vidi.

Холандија је хај-тек, ово је све Унако ;)

Švedska je samo jedna od zemalja koja se napljačkala i bavila trgovinom ljudskim bićima. ( kapital +izam = sinonim za pljačku

Потпалило то рат у нашој Југи, мој ти, па онда у робље поћерало нашег Неђељка и стрику Анту и амиџу Сејда, нашу рају добру и честиту, благо наше највеће, да им тамо раде, на њиховом зноју сиротињском да се гоје :(

Доклен тако ја не знам и то се мора отворено рећ да то више тако не сме и не мере, и те Швецке и Швице треба зауши извућ и рећ им све у БРК.

Back