Pre nego sto kazes nekome da se stidi trebalo bi da makar znas osnovne stvari kako funkcionise svetska ekonomija, pa i neku ekonomsku istoriju sopstvene zemlje, a posebno nesto sto se zove "upravljanje javnim dugom".
Ako se krene sa cinjenicom da ne postoji skoro nijedna zemlja na svetu koja nije zaduzena, stavise, da su mnoge zemlje mnogo vise i procentualno i realno zaduzene od Srbije, to bi trebalo makar nesto da ti znaci. Ako bi ti makar malo bila jasna cinjenica da postoji vise vrsta zaduzivanja, a da je zaduzivanje kod MMF/a jedno od najboljih jer su kamatne stope cesto nize nego kada se zaduzujes kod medjunarodnih finansijskih institucija i komercijalnih banaka, to bi ponovo trebalo nesto da ti znaci.
MMF ima tu losu reputaciju jer kada ti pozajmljuju, pa nekad cak i poklanjaju pare, oni traze da pre toga ta drzava nesto uradi. A to su uvek najnepopularnije mere, jer se trazi smanjenje javne potrosnje sto povlaci smanjenje penzija, plata u javnom sektoru, manja socijalna i druga budzetska davanja. To je njihov uslov, oni hoce da pozajme pare ali od drzave traze da se ponasa odgovorno. Ona drzava koja ih poslusa u veoma kratkom roku biva suocena sa socijalnim nemirima i protestima. Ali MMF ne bi bio potreban da te drzave nisu upale u veoma velike dugove koje dalje ne mogu da isprate odnosno da vise ne mogu da isplacuju kamate. Dakle kada ti dodje MMF i kada ti on daje pare, znaj da je zadnje vreme doslo.
Da ti tek ne objasnjavam da je najgori nacin zaduzivanja onaj da se popuni budzetski deficit, a da je najmanje los (jer ne postoji dobar dug) razlog zaduzivanja za infrastrukturne projekte.
Dakle mi imamo ako se ne varam srednje visok dug koji je nesto ispod 60 odsto BDP/a. U jednom trenutku trebao da padne ispod 50 odsto, ali korona je ucinila svoje. Prognoza je da ce taj dug padati. Kod zaduzivanja postoje takozvane "spirale". Od kada su nam tamo negde 2004. godine otpisali dugove Pariski i Londonski klub investitora mi smo imali mali dug od oko 25 odsto BDP/a. Sve do 2018. godine on je rastao. Sve do 2016. godine on je rastao samo da bi se popunio budzetski deficit. Da ne pominjem onaj deo tranzicije, gde smo prodavali mnoga drzavna preduzeca, pa su nekako pokrivane kamate. Danas kada nema skoro nista da se proda mi upravljamo javnim dugom kako treba. I spirala, sa izuzetkom ove kovid godine, ide ka smanjenju duga.
Moguce je da sve ovo sto pricam nema smisla, pa bih voleo da mi argumentujes gde gresim. Posebno bih voleo da mi kazees gde je ovaj nenormalni Dragas u pravu. Ako vec hoces da vidis kako izgleda kvalitetna kritika ekonomske politike ove vlasti onda bolje da se citiraju izjave Fiskalnog saveta gde ipak sede ekonomisti od integriteta koji kritikuju na cisto ekonomskim pokazateljima i gde maksimalno izbegavaju dnevnu politiku. Cak ni oni nisu uvek bili u pravu, ali mnogo su ozbiljnije te kritike koje dolaze od njih a koje nisu nimalo blage.