Bozic,Bozic blagi dan,blagog Hrista rodjendan,...

Ja sam se registrowala bash zato shto zelim da objasnim shta je KORINDjANjE..
stwarno je tuzno mnogi za to ne znaju..To je jedan od srpskih(mislim)obichaja i on se odigrawa na Badnje weche..Deca idu od kuce do kuce i recituju odredjene pesmice tipa "Ja sam mala Juca ujela me kuca za ruku za nogu daj mi gazda jabuku.." ima josh mnogih pesma..ali ni ne mogu swih da se setim..e sad shta se priprema tj.shta se daje toj deci..?pa domacin koji ochekuje korindjashe treba da ima wec swe pripremljeno npr. jabuke,orahe,narandze,chokolade,bombone..i uopshte nije wazno sad da li cete da date mnogo toga ili malo..Prochitala sam da je neko napisao kao to se daje za Noc weshtica ili slichno..ne znam..pa sad kad pogledate Badnje weche je weoma slichno Nocu weshtica samo shto se za badnje weche deca ne maskiraju..PA NADAM SE DA SAM DONEKLE OBJASNILA ShTA JE KORINDjANjE!!!

Pozdraw swima...z:)

Da li znate sta je to "korindjanje"?
Mi smo za to culi juce od nekog deke na TV.
Mislim da je rekao da to znaci da deca idu od vrata do vrata kuca i ocekuju neki slatkis, vocku i sl.
Jedino im ne otvaraju oni kojima je neko umro i koji su u zalosti.
Taj je obicaj izgleda karakteristican za Vojvodinu, ili je bar bio.
Kako god, lepo zvuci i pitam se kako bi taj obicaj izgledao danas u gradu Beogradu?

Ja se svake godine najvise radujem malim korindjasima :) To je grupa dece, obicno komsijska deca iz zgrade, naselja koji ponesu velike kese, stanu ispred vrata i pevaju:
,,Ja sam mali Pera, ujela me kera,
za nogu, za ruku
daj mi gazda jabuku.
Ako neces nista dati
Ja cu Bozic oterati."
Ima i varijanti sa malom Katom, malim Ivom itd. Onda ko hoce, otvori vrata i stavi deci u kese bombone, cokoladice, voce, orahe, pare, kolace, vec sta je ko spremio. Onda oni nastave dalje, i to traje nekoliko sati, od 17h do 19h otprilike. Klinci se bas raduju tome, a i mnogo su smesni kada stanu ispred vrata i cekaju slatkise, ili kad se zbune pa pogrese u pevanju ;) Mnogo je lep obicaj, ne znam zasto to ne postoji i u Beogradu? Ali, nikad nije kasno, eto ideja za sledecu godinu :)

to je za noc vestica

E Bane ti ga baš potrefi ! z:D
To se kod nas zovu Vertepi. Moja deca su pre par godina učestvovala u toj "predstavi" koja se odigrava pred crkvom rano ujutru. Obučeni su u kostime likova koji se pominju u legendi o Hristovom rodjenju i kad završe komad idu gradom vičući VERTEPE i ljudi ih daruju gde god da dodju,a deca im za uzvrat,ili odglume deo,ili odrecituju,odnosno otpevaju neku od pogodnih pesama. To je bio moj skromni doprinosz:poz: I sa zakašnjenjem HRISTOS SE RODI ! z:bv:

Back