Bošnjaci u Turskoj

Zelim da se dozevezm na ono sto si rekao 'Islamizacija Turske', sudeci po ovim ciframa (bar ako se uzme u obzir njihovo drustvo) ne moze se reci da se ''islamizira''... nikad se i nije islamiziralo. Jacanje konzervatizma tj. klerikalizacija bila bi pravilnija rijec.
OK, shvatio sam. Hteo si da kazes da smo mi neuporedivo civilizovaniji od Turske koja je postala sekularna republika jos 1924. godine i uvela moderne evropske zakone, dok je kod nas vladala monarhisticka diktatura.

OK, shvatio sam. Hteo si da kazes da smo mi neuporedivo civilizovaniji od Turske koja je postala sekularna republika jos 1924. godine i uvela moderne evropske zakone, dok je kod nas vladala monarhisticka diktatura.

Zar nisi sam rekao kako ''sekularna'' Srbija perfidno finansira SPC i sve njene aktivnosti (dok u slucaju islamske zajednice u Srbiji to ne vazi), kao i da je nespojivost srpskih institucija i crkve neodvojiva... znaci li to da je sekularnost u Srba samo na papiru, don't you think???

Molio bih neki dokument. Jedan tvoj istomišljenik je isto tako pričao bez pozivanja na dokumente:
Lesanderu, traziti od nakog na ovom PDF dokumenat je totalna ludost. Da se Crkva obilato dotira iz drzavnog budzeta to je svakom, ma kako bio glup, jasno.

enovine, cetvrtak,
Krkobabić umesto molebana

Dok Srpska pravoslavna crkva za gotovo sve ovozemaljske potrebe organizuje molebane, kada su svešteničke penzije u pitanju umesto Bogu obratila se Jovanu Krkobabiću i državi. Patrijarh Irinej i ovozemaljski zaštitnik penzionera sastali su se kako bi regulisali problem niskih penzija sveštenika SPC, u čemu će izdašno dobiti pomoć države Rešavanje svešteničkih finansijskih problema

e-Novine
četvrtak, 5. avgust 2010.

Kako je iz Vlade saopšteno patrijarh Irinej i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić razgovarali su u Beogradu o novom sistemu uplata doprinosa kojim bi se obezbedile veće penzije za sveštenike i službenike SPC.

"U ovom trenutku penzije sveštenih lica su izuzetno niske, a u zakonu postoji mogućnost da se ubuduće poveća uplata za doprinose i time obezbedi veći penzionerski ček za buduće penzionere SPC", navodi se u saopštenju Krkobabićevog kabineta.

U saopštenju je najavljeno da će patrijarh i najstariji član Cvetkovićevog kabineta zajednički predložiti da se vrati nekada važeća, i u zakonu još uvek postojeća, odredba da deo doprinosa za penzije bude pokriven iz budžeta Srbije.

Ono o čemu nesrećni građani kojima nedostaje nekoliko godina radnog staža do penzija mogu samo da sanjaju, crkveni oci završavaju na najvišem nivou. Nakon razgovora mudrih staraca država će svojim novcem velikim delom pokriti doprinose za penzije sveštenika, koji su u svojoj delatnosti širenja svojih uverenja oslobođeni plaćanja svih poreza koji opterećuju finasijska pleća običnih smrtnika.

2.jpg

Sveštenici u penziju s našim parama
Izvor: Politika , sreda, 7. decembar 2011.
Sveštenicima i verskim službenicima država će najverovatnije od Nove godine dotirati novac za 50 odsto doprinosa za penzijsko osiguranje, kažu u PIO fondu.
(….)
Sveštenici traže povezivanje "radnog staža"
Na osnovu evidencije Poreske uprave, ukupan broj sveštenika i verskih službenika koji su obveznici doprinosa za obavezno socijalno osiguranje jeste 2029. Kako bi ovim samostalcima rešili pitanje povezivanja staža za godine za koje im nisu uplaćivani doprinosi, penzijski fond je dao informacije Patrijaršiji o godinama za koje doprinosi nisu uplaćivani. Cilj je da se preko resornog Ministarstva vera pokrene inicijativa za povezivanje staža za sveštenike i službenike, kako bi koliko sutra mogli da odu u penziju.”

2638507894edf2b4184f83574561352_200x267.jpg

Bas su sirotani ovi nasi svestenici???? Besno, bre, sito, prejedeno i napito.

Crkva moze kao i katolicka i protestanska crkva u Nemackoj da kaze da je to odsteta za oduzimanu zemlju.
Ma koju otetu zemlju? Ta zemlja je oteta od onih koji su je obradjivali i poklanjana crkvi kroz vekove. I ne samo ogromne povrsine zemlje i suma, vec su joj i seljake-otroke poklanjali. Popovi su neradnici, neko je morao za njih da argatuje i obradjuje poklonjenju tudju zemlju. Potrudi se da nalucis kako su i ko su darodavci crkvama. Crkva je u srednjem veku bila najveci feudalac.

Ma koju otetu zemlju? Ta zemlja je oteta od onih koji su je obradjivali i poklanjana crkvi kroz vekove. I ne samo ogromne povrsine zemlje i suma, vec su joj i seljake-otroke poklanjali. Popovi su neradnici, neko je morao za njih da argatuje i obradjuje poklonjenju tudju zemlju. Potrudi se da nalucis kako su i ko su darodavci crkvama. Crkva je u srednjem veku bila najveci feudalac.

Oni nesto kao komunisti i agrarna reforma....cccccc

Najpoznatiji turski glumac danasnjice (bosnjackog porijekla), Kivanc Tatlitug, i njegov skok u Neretvu sa obnovljenog starog mosta u Mostaru.

e stvarno više, ovaj mi se u nos uvukao ...
S obzirom kako je plav , mora biti naš, gde si video ovakvog turčina - nigde. Uostalom , ovaj je neki poturčen srbin, i to je već poznato, samo što je to moderno reći - bosanac, kao što je neko s ćaletove strane - bosanac , a sa kevine - lala... Eto... Znači, srpsko poreklo..... Velika misterija....... Ne može se musliman u Bosni nazivati bosancem, i moja baba Srpkinja, Bosanka , pravoslavne vere.... Mislim, šta više ovi ljudi lupetaju....
Uostalom, s obzirom na janjičare tih 500 godina, kontam da nas ima pola Srba u Turskoj....
Samo je pitanje , da li i oni samo znaju, da li se to prenosilo s kolena na koleno, ili je neko odrastao kao turčin , i nikad mu nije rečeno "ej sine ti si poturčen Srbin..."

Back