Bošnjaci u Turskoj

Mrdaywalker

Iskusan
Banovan
Poruka
5.005
Na listi najpoznatijih Bosnjaka Turske ima i nekih istorijskih licnosti. Kako to da u samoj Turskoj ima toliko uglednih licnosti porijeklom sa Balkana, zasto je to tako....

Poznati Bosnjaci u Turskoj

Bosnia

* Cem Adrian
* Ayşegül Aldinç
* Ekrem Akurgal
* Nejat Biyediç
* Hüseyin Beşok
* Metin Boşnak
* Ömer Çatkıç
* Nedim Dal
* Ebru Destan
* Semih Erden
* Yonca Evcimik
* Şebnem Ferah
* Almir Gegić
* Coşkun Göğen
* Sabiha Gökçen
* Sedat Kapanoğlu
* Hakan Köseoğlu
* Ayşe Kulin
* Süleyman Memnun
* Damir Mršić
* Mehmet Okur
* Ajda Pekkan
* Asim Peskanović
* Saffet Sancaklı
* Ali Haydar Şen
* Kıvanç Tatlıtuğ
* Mirsad Türkcan
* Hidayet Türkoğlu
* Cem Uzan

Izvor - Wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Turkish_people#Bosnia

Poslednja izmena:
Prva zena pilot u svijetu Sabiha Gökçen usvojena cerka Kemala Ataturka - porijeklom iz Bosne

Sabiha_g%C3%B6k%C3%A7en.jpg

Sarik Tara najbogatiji covjek Turske - porijeklom Bosnjak iz Makedonije

Sarik_TARA_resim2.jpg

Salih Akgul - Businessman

dsc03171mz4.jpg

Metin Bosnak - academic

ekrem-dumanli7780.jpg

Poslednja izmena:
Orhan Edip Erturk - actor

9935_2.jpg

Azra Akin (Ademovic) 2002 Miss World (porijeklom iz Sjenice)

azraakin.jpg

Kivanc Tatlitug najpoznatiji Turski glumac - zovu ga bliskoistocni Brad Pit zbog njegovog izgleda

kvantatltulklyz0.jpg

kivanc-tatlitug-gumus.jpg

Poslednja izmena:
Jos neki poznati Bosnjaci u Turskoj prema turskim izvorima:

List of Bosniaks of Turkey and the Ottoman Empire:

Famous Bosniaks in Turkey

Cem Adrian (singer, song writer, author and producer)
Salih Akgül (businessman)
Sinan Alağaç (football)
Ayşegül Aldinç (singer&ctress)
Ayten Alpman (singer)
Akgün Akova
Ekrem Akurgal
Ahmet Andiçen
Zekai Apaydın
Cem Aşık
Şehit Kamil Balkan
Elvir Baljić
Derya Baykal (actress,TV presenter)
Fâruk Bayraktar
Nejat Biyediç
Lâle Berköz
Fâruk Beşok (basketball)
Hüseyin Beşok (basketball)
Elvir Bolić
Ekrem Bora
Cem Bosnalı (model-actor)
Cenk Bosnalı (musician)
Tanıl Bora
Metin Boşnak (academics)
Güneri Civaoğlu (journalist)
Ömer Çatkıç
Nedim Dal (basketball)
Ebru Destan (model-singer)
Semih Erden
Siyami Ersek
Orhan Edip Ertürk
Yonca Evcimik (singer)
Şebnem Ferah (rock singer)
Almir Senan Gegić
Abdullah Gegić
Hüsrev Gerede
Coşkun Göğen (actor)
Sabiha Gökçen (the first female combat pilot in the world adopted daughter of Ataturk)
Hacer Mirgül Griffe
Orhan Güler
İsmail Gümüş
Kazım Hacımeylić
Seçil Heper (singer of Turkish classical music)
Murat Hersekli
Serdar Hotiç (businessman)
Adem İbrahimoğlu
Sedat Kapanoğlu
Şaban Kartal
Hakan Köseoğlu
Mirsad Kovačevič
Ayşe Kulin (writer)
Melda Kuyucu (singer of Turkish classical music)
Lâle Mansur (actress,leftist activist)
Süleyman Memnun
Damir Mršić (basketball)
Nilgül (singer)
Muhterem Nur (actress)
Muhammed Tayyip Okić
Mehmet Okur (basketball)
Aziz Özen
Gedik Ahmed Paşa
Kara Davut Paşa
Lala Mehmed Paşa
Lala Mustafa Paşa
Sokollu Mehmed Paşa
Dâmat Rüstem Paşa
Sarı Süleyman Paşa
Şemsi Paşa
Ajda Pekkan (Diva)
Asim Peskanović
Nusret Sancaklı (football)
Saffet Sancaklı (football)
Selahattin Sancaklı
Semih Şeftali
Ali Haydar Şen (businessman,ex-president of Fenerbahçe)
Şarık Tara Hacıhanziç (businessman)
Kıvanç Tatlıtuğ (actor)
Erdoğan Teziç (ex-president of the Turkish Council of Higher Education)
Mirsad Türkcan (basketball)
Hidayet Türkoğlu (basketball)
Cem Uzan (businessman,the leader of right wing Young Party)
Şanar Yurdatapan
Duygu Dikmenoglu
Banu Alkan
Azra Akin(Ademovic)

Bošnjak iz Makedonije?

Imamović, Čekić i drugi "veliki bošnjački historičari" govore o 5 miliona Bošnjaka u Turskoj. Po njima su svi muslimani na Balkanu Bošnjaci kako oni kojima je maternji srpski ili makedonski tako i često oni kojima je maternji turski, albanski ili bugarski!

Kad bi pitao ove što je Mrdaywalker nabrojao kakvo im je porijeklo većina bi rekla da su oni Turci sa Balkana osim ovih košarkaša koji su primili državljanstvo Turske u posljednjih 20 godina i oni bi vjerovatno rekli da su Bošnjaci/Muslimani, s tim da Hido Turkoglu kaže da je srpskog porijekla (ali on je dijete iseljenika iz Novog Pazara koji su ga očigledno naučili kakvog je porijekla)!

Kao prvo Gospodine Mrdaywalker vi tamo dolje u Raškoj nemate apsolutno ništa sa Bosnom, vaši su preci iz Crne Gore, vi govorite Zetskim dijalektom koji se razvio u srednjovijekovnoj Zeti a ne u Bosni
To bi bilo isto kada bih se Piroćanac smatrao etničkim Vovodjaninom:hahaha:

Sa obzirom da moderatori prate moje komentare jer je ovo ipak forum iz Srbije a ja nisam Srbin :mrgreen: samo da ti kazem sta to ima bas neki Pirocanac sa onim pravoslavcem iz Knina ili Herceg Novog ili pak Cetinja :lol:

Sa obzirom da moderatori prate moje komentare jer je ovo ipak forum iz Srbije a ja nisam Srbin :mrgreen: samo da ti kazem sta to ima bas neki Pirocanac sa onim pravoslavcem iz Knina ili Herceg Novog ili pak Cetinja :lol:

Pusti ti Srbe, nego objasni ti meni šta imaju Muslimani koji su porijeklom iz srednjovijekovne Zete sa Bosnom, Banom Kulinom, Kraljicom Katarinom
Biti Bošnjak znači biti potomak srednjovjekovnih stanovnika Bosne, a ne Turkske kulture
Katolici u Srednjoj Bosni su pravi Bošnjaci, iako se danas smatraju Hrvatima
žene u Kraljevoj Sutjesci još uvijek pjevaju o Kraljici Katarini, a narod u tom kraju ima još uvijek predanje o gradu Bobovcu i Bosanskim kraljevima
Dok vi tamo dolje u Raškoj imate predanja za Age i Paše
Slušaj kako ove prave Bošnjakinje pjevaju, pa možda čete se i vi sjetiti da pjevate o Crnojevićima i Balšićima, koji su vladali vašim precima

Pusti ti Srbe, nego objasni ti meni
Da da pusti :lol:

Imamović, Čekić i drugi "veliki bošnjački historičari" govore o 5 miliona Bošnjaka u Turskoj. Po njima su svi muslimani na Balkanu Bošnjaci kako oni kojima je maternji srpski ili makedonski tako i često oni kojima je maternji turski, albanski ili bugarski!
Mustafa Imamovic, Smail Cekic, Muhamed Filipovic i Ibrahim Pasic su poznati historicari i pocasni gosti mnogih stranih akademija a to sto tebi smetaju njihova imena tvoj je problem.
Sto se Turske tice znaju Turci odlicno ko i odakle potice i od koga inace ne bi i dalje znali ko je ko po etnickoj pripadnosti. U Turskoj pored Bosnjaka ima i drugih balkanskih muslimana - Albanaca, Turaka, Pomaka itd. Njih ne zovu Bosnjacima nego onim sto jesu.

Koji Turci?

P. S. A on samog sebe?
To ne znam da li sebe smatra i da li je uspio da sacuva svoj identitet u Turskoj ali moguce da jeste cim se nalazi na listi poznatih bosnjaka Turske.

Poslednja izmena:
Bosnjaci zovu sami sebe tako, Turci ih zovu jugo dojshmani ili tako nesto ... Odlicno znaju da su ovi puturcheni, a da su svi isti narod, imam jednog dobrog druga Turcina tako da znam iz prve ruke info ... To zamajavanje i debilizam sa nekakvim Bosnjacima iz Makedonije i Sumadincima iz Dalmacije i slicnim super idejama je nepotrebno komentovati :)

Sa obzirom da moderatori prate moje komentare jer je ovo ipak forum iz Srbije a ja nisam Srbin

Ma kakvi, svi mi znamo da vi nemozete biti Srbin, ma ko bi to pomislio, ali samo što vaši preci su zivjeli na prostoru srednjovijekovne Srpske drzave, i vi dalje govorite dijalektom koji se
razvio u toj srednjovijekovnoj drzavi, ali ipak ko bi pomislio da ste Srbin, vi ste čist Bošnjanin Bogumil Iliri!!! :super::rotf::super:

Jaa ti se kuunem, čist Bošnjak sa Cetinje!!! oj ha

Poslednja izmena:
Da da pusti :lol:

Mustafa Imamovic, Smail Cekic, Muhamed Filipovic i Ibrahim Pasic su poznati historicari i pocasni gosti mnogih stranih akademija a to sto tebi smetaju njihova imena tvoj je problem.
Sto se Turske tice znaju Turci odlicno ko i odakle potice i od koga inace ne bi i dalje znali ko je ko po etnickoj pripadnosti. U Turskoj pored Bosnjaka ima i drugih balkanskih muslimana - Albanaca, Turaka, Pomaka itd. Njih ne zovu Bosnjacima nego onim sto jesu.

To ne znam da li sebe smatra i da li je uspio da sacuva svoj identitet u Turskoj ali moguce da jeste cim se nalazi na listi poznatih bosnjaka Turske.

Svih ima - samo Srba muslimana ne? :mrgreen:

A ko je sastavljao tu listu?

Back