Bosiljak - pomoc

arsavin

Početnik
Poruka
8
Pozdrav svima!
Jel moze neko da mi kaze koja je razlika izmedju bosiljka koji se koristi u kulinarstvu i onog koji koriste svestenici prilikom osvecenja vodice?
Da li je u pitanju ista vrsta ili ne?
Znam samo da se od ovog koji se koristi prilikom svestenih radnji moze praviti veoma dobar caj, pa me interesuje da li se on moze cuvati u saksiji i kako se i kad sadi i odrzava.

Hvala unapred!

isto

ono sto sam ja primetila da je intenzivnijeg mirisa i ukusa bosiljak koji kupis u drzavnoj apoteci koji pravi apoteka beograd (sasusen i iseckan) nego kad kupis kesucu u radnji (neke marke koja pravi zacinsko bilje)
probala sam i centroproizvod i premiju, alevu.... i nema ni neki miris niti ukus, a kad kupim u apoteci mirise na kilometar dovoljno je malo da stavis a za oko 100 din dobijes kesu traje mesecima :lol:

sve je pocelo tako sto sam ga kupila u apoteci za inhalaciju kad mi nazebu sinusi pa mi sinulo da stavim i u corbu :lol:

naravno ko ima uslova najbolje je cerupati iz saksije

isti bosiljak je,taj sto koristu svestenici se ne sece nijednom u toku godine nego se pusti da raste,za zacin se sece 5-6cm iznad zamlje 4 ili 5 puta tokom leta kad krene da istera cvet ,tako da mu se ne da cvet da bi stablika bila tanje i sto vise lisce,susise u hlad najbolje u hambar izmedju letve,nema veze gde se kupuje zavisi sta su oni kupili i prepakovali 1kg suvi bosiljak placaju jedva 115 dinara,a da se dobije taj kg potrebne su dve velike korpe sirovog jer dosta kalira tokom susenje

Poslednja izmena:

Back