Borovčanin: Državljanstvo svakom Srbinu iz RS

Protector

Elita
Poruka
15.085
Nenad Borovčanin pokrenuo inicijativu za ubrzano dobijanje državljanstva Srbije za sportiste iz RS

nenad-borovcanin-republika-srpska-drzavljanstvo-1339975813-175716.jpg

Svi pod jednu zastavu.

- Davanjem dvojnog državljanstva Srbije vrhunskim sportistima Republike Srpske, naše nacionalne selekcije u svim sportovima dobile bi značajno pojačanje, a mnogi bi videli kako se nastupa za zemlju koju voliš!

Ovim rečima evropski šampion u WBO verziji bokser Nenad Borovčanin objašnjava zašto se odlučio za pokretanje inicijative da sportisti iz Republike Srpske dobiju mogućnost ubrzane procedure dobijanja državljanstva Republike Srbije. Kako kaže, to bi povezalo sportske saveze Srbije i Srpske, kroz saradnju, zajedničke pripreme, stručni rad, razmenu iskustava, manifestacije, a što je najbitnije, učvrstile bi se veze srpskog naroda s obe strane Drine.

- S obzirom na to da Srbi u Srpskoj navijaju, prate i vole Srbiju, treba očekivati njihove lavovske nastupe za našu reprezentaciju. Znam da bi mnogi od njih sve dali da mogu da nastupe za Srbiju na narednim Olimpijskim igrama, ali tu mogućnost treba što pre stvoriti za naredne generacije - kaže Borovčanin.

Njegovu inicijativu podržao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rečima da su Trebinje i Banjaluka pijemonti srpstva.

- Ova ideja je u skladu s našim zakonima i specijalnim vezama s RS i apsolutno sam za nju - rekao je Dačić.

nenad-borovcanin-republika-srpska-drzavljanstvo-1339975824-175718.jpg

Dodik: Prava stvar!

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske smatra da je ova inicijativa „prava stvar”.

- O Nenadovoj ideji imam najbolje mišljenje! Svim ljudima iz Srpske treba omogućiti da dobiju državljanstvo Srbije, a sportisti su posebna kategorija jer im ubrzano dobijanje može omogućiti da brane zastavu Srbije. Prvi korak je napravljen, Vlada Srbije je ukinula takse na zahteve za državljanstvo za sve Srbe u regionu koji to državljanstvo traže.

:super: :worth:

Srbima iz RS pored državljanstva Srbije treba omogućiti i glasanje na izborima u Srbiji kao što je to slučaj sa Hrvatima iz BIH koji glasaju na izborima u Hrvatskoj.
Drzavljanstvo da ali pravo glasa ne.
Drzavljanstvo treba dozvoliti samo onim drzavljanima koji imaju prebivaliste u Srbiji.

Ni gastarbajterima ne treba dozvoliti glasanje po belom svetu.
Tudj hleb jede oce moj svet da menja. Ne moze.
Mi koji zivimo ovde trebamo da odllucujemo o vlasti ipak radi se o nasim zivotima.
Nemam nista prtiv njih ali sta imaju oni da odlucuju ko ce nam biti predsednik ili da nam biraju poslanike kad ne zive ovde. Jos samo fali da nam izaberu lose pa da mi ispastamo, sta njih briga.

Drzavljanstvo da ali pravo glasa ne.
Drzavljanstvo treba dozvoliti samo onim drzavljanima koji imaju prebivaliste u Srbiji.

Ni gastarbajterima ne treba dozvoliti glasanje po belom svetu.
Tudj hleb jede oce moj svet da menja. Ne moze.
Mi koji zivimo ovde trebamo da odllucujemo o vlasti ipak radi se o nasim zivotima.
Nemam nista prtiv njih ali sta imaju oni da odlucuju ko ce nam biti predsednik ili da nam biraju poslanike kad ne zive ovde. Jos samo fali da nam izaberu lose pa da mi ispastamo, sta njih briga.

Zar može gore od ovoga?

Svim Srbima državljanstvo i pravo glasa . Samo to nas može spasiti neke nove jugoslovenizacije Srbije .

Sto bi neko ko zivi u Banjoj Luci, Mariboru, Minhenu, Londonu, Sidneju, Cikagu itd odlucivao ko ce nama ovde biti predsednik i birao nam poslanike i na taj nacin krojio vladu?
Nasa kuca - nasa stvar ko ce nam biti predsednik i kakav ce biti sastav skupstine.
Oni nemaju niti jedno pravo da o tome odlucuju. Samo zato sto su Srbi ne daje im pravo da nama kojima zivimo u Srbiji kroje sudbinu.
Opet ponavljam nemam nista protiv njih i jednaki su mi svi Srbi sirom sveta. Ali negde mora da se zna granica. Mi zivimo ovde mi odlucujemo ovde.
Ne mesamo se mi u njihov zivot ne trebaju ni oni u nas.

Poslednja izmena:
Sto bi neko ko zivi u Banja Luci, Mariboru, Minhenu, Londonu, Sidneju, Cikagu itd odlucivao ko ce nama ovde biti predsednik i birao nam poslanike i na taj nacin krojio vladu?
Nasa kuca - nasa stvar ko ce nam biti predsednik i kakav ce biti sastav skupstine.
Oni nemaju niti jedno pravo da o tome odlucuju. Samo zato sto su Srbi ne daje im pravo da nama kojima zivimo u Srbiji kroje sudbinu.
Opet ponavljam nemam nista protiv njih i jednaki su mi svi Srbi sirom sveta. Ali negde mora da se zna granica. Mi zivimo ovde mi odlucujemo ovde.
Ne mesamo se mi u njihov zivot ne trebaju niti oni u nas.

Zašto je nešto prihvatljivo za Hrvate , a za nas nije?

Da li mi je važnije što neki Mađar, Bošnjak ili Albanac odlučuje o mojoj sudbini samo zato što sticajem okolnosti deli životni prostor u mojoj kući, koju usput i ne voli od onoga ko mi je blizak po svemu, voli našu zemlju i želi joj napredak ?

Svim Srbima državljanstvo i pravo glasa . Samo to nas može spasiti neke nove jugoslovenizacije Srbije .

Nikako pravo glasa. Ne možeš glasati bez posledica, izabrati vlast koja nema apsolutno nikakvu jurisdikciju nad tobom koji živiš po zakonima druge države i direktno te ne pogađa nijedna glupost te vlasti koja je izabrana.
To je suludo. To što bi ti danas po tvojoj nekoj proceni odgovaralo jer ceniš da favorizuju neku tvoju opciju, već sutra bi moglo da ti se obije o glavu a bilo bi kasno za ispravku. Ispalo bi bukvalno ono "lako je tuđim ...... gloginje mlatiti" i samo bi se stvorio animozitet prema njima.

Da li mi je važnije što neki Mađar, Bošnjak ili Albanac odlučuje o mojoj sudbini samo zato što sticajem okolnosti deli životni prostor u mojoj kući, koju usput i ne voli od onoga ko mi je blizak po svemu, voli našu zemlju i želi joj napredak ?

Zato što će se tom Mađaru,Bošnjaku ili Albancu direktno obiti o glavu loš izbor a našima iz RS neće jer neće osetiti posledice.

Nikako pravo glasa. Ne možeš glasati bez posledica, izabrati vlast koja nema apsolutno nikakvu jusisdikciju nad tobom koji živiš po zakonima druge države i direktno te ne pogađa nijedna glupost te vlasti koja je izabrana.
To je suludo. To što bi ti danas po tvojoj nekoj proceni odgovaralo jer ceniš da favorizuju neku tvoju opciju, već sutra bi moglo da ti se obije o glavu a bilo bi kasno za ispravku. Ispalo bi bukvalno ono "lako je tuđim ...... gloginje mlatiti" i samo bi se stvorio animozitet prema njima.

Već treći put pitam kako je to prihvatljivo da Hrvati iz BIH glasaju na hrvatskim izborima, a za nas nije da Srbi iz RS imaju isto pravo? Pride mi imamo i pravo na specijalne veze što Hrvati nemaju.

Nek mi neko da odgovor..

dobiju drzavljanstvo srbije i onda svi predju u srbiju i rs ostane prazna na izvolte muslimanima.
u srbiju je iz ratom zahvacenih oblasti POD SRPSKOM KONTROLOM stigao u srbiju vekliki broj gradjana.umesto da brane svoje ognjiste oni dosli kod nas.
broj srba na taj nacin je smanjen u oblastima pod srpskom kontrolom.
srbija koja je bez radnih mesta,bez novca trba da primi jos....?
koga bre vise....?
pogledajte samo koliko nekakvih nacionalnih penzija ostvarise ljudi iz bivsih drzava,sportskih .
pa ko to da plati?
i onda ide prica sve pare odose za beograd!
prpojite se i onda jedno jedino drzavljanstvo ,SRBIJE!
DA LI JE RASIPANJE NOVCA SRBIJE SRPSKI PROJEKT,ILI ...?

Već treći put pitam kako je to prihvatljivo da Hrvati iz BIH glasaju na hrvatskim izborima, a za nas nije da Srbi iz RS imaju isto pravo? Pride mi imamo i pravo na specijalne veze što Hrvati nemaju.

Nek mi neko da odgovor..

Zato što je Tuđman bio idiot i dozvolio im to pravo. Pitaj Hrvate iz RH koliko su sretni zbog prava glasa "dijaspore".

Nikako pravo glasa. Ne možeš glasati bez posledica, izabrati vlast koja nema apsolutno nikakvu jusisdikciju nad tobom koji živiš po zakonima druge države i direktno te ne pogađa nijedna glupost te vlasti koja je izabrana.

Нормално,
млого је боље вако кад шачица тамо неких уцењује већину.
И одлучује о судбини народа са 4-5% гласова.

Sto bi neko ko zivi u Banjoj Luci, Mariboru, Minhenu, Londonu, Sidneju, Cikagu itd odlucivao ko ce nama ovde biti predsednik i birao nam poslanike i na taj nacin krojio vladu?
Ne mesamo se mi u njihov zivot ne trebaju ni oni u nas.

Potpuno si u pravu

Nije me briga kako to resavaju hrvati. Ni crnogorci dijaspori ne daju pravo glasa. Ok prihvatljivo je za njih, za mene nije.
Sigurno ima i puno hrvata kojima to smeta.
Kad bolje pogledas i madjarima i bosnjacima kao i drugima je u cilju da Srbija napreduje, jaca ekonomski, da se otvaraju radna mesta, veci standard i itd. Imaju 99% istih ciljeva kao i vecina Srba.
Zivimo u istoj kuci i trebamo da je uredjujemo. Ni ti ne das komsinici da u tvojoj kuci pravi red. Ne das ni rodjaki da u tvojoj kuci pravi red (iako ste iste krvi) vec ti odlucujes u tvojoj kuci. Isto tako i sa drzavom.
Mislim da oni zive daleko i da ne osecaju efekte trenutne vlasti i da nemaju priliku da na pravi nacin slagledaju situaciju ovde, ipak mi je smesno da oni na osnovu nekih novinskih clanaka i prepricavanja donose odluke kome ce dati podrsku na izborima. Od te njihove odluke donesene na osnovu povrsnih informacija zavisi nasa sudbina ovde e zato ne trebaju oni da imaju pravo glasa.
Zive po belom svetu i tamo glasaju, i biraju parlament drzave u kojoj zive sto je i uredu, i pored toga hoce i nama da kroje sudbinu. Hvala ali ne treba.

Back