Borilacke vestine i borilacki sportovi

slazem se gnjec da ne pije vodu "to je tako zato sto sam ja tako rekao" ...
takodje je i Sanja u pravu kada je rekla da nije sustina u bajonetima,to je samo koristila da bi nesto drugo objasnila...

a sad pitanje za Sanju:
sta bi sa objasnjenjem za tanto-,kusarigama-,ken-,kayaku-, jutsu i ostalo sto sam nabrojao?
ako si svrstala bojutsu i jutte jutsu u posebne vestine onda si morala i ovo sto sam nabrojao.Ocigledno je tvoj izvor znanja ili nepotpun ili zastareo...
Ovog puta pokusaj da budes malo preciznija i mastovitija sem onog " zato sto ja tako kazem veruj mi" :)
Pa :ok: je to što si ti nabrojao, smisao ovih tema i jeste da se dopunjujemo a ne da se propitijemo da bi smo se osporavali i dokazivali. :rtfm:

Da ne skrećem mnogo sa teme, ali ne znam zašto bi neko unizio sagovornika pominjanjem Wikipedia? Microsoft je recimo batalio Encarta projekat sa obrazloženjem koje ukratko mogu da sažmem u "svet se promenio, wikipedia nam je sahranila Encarta projekat, gasimo ga". Ovo je samo pocetak... Ima još mušterija koje će Wikipedia da poklopi, od Britanike pa redom http://mashable.com/2009/03/30/microsoft-encarta-to-close/

Poslednja izmena od moderatora:
Mislim da ima dosta diskusija tj. uobicajnog prepucavanja o tome sta je borilacka vestina a sta sport, a posto mene interesuje, a nadam se i jos neke, mislim da bi valjalo malo konkretno popricati o tome. U sustini, mislim da je sve sto je vezano za borilacke vestine "vestina", a sam cin bavljenja borilackim vestinama da je to sport, tj. bavljenje borilackim sportovima. Ovo moje misljenje nemora biti tacno, cak naprotiv, pa iznesite svoje misljenje... Pozzz svima!! :ok:

sport ili...?:per::per:
:hahaha::hahaha::super::super::rotf::rotf:

Prilozi

• rvanje.JPG
    rvanje.JPG
    57,6 KB · Pregleda: 15
U najkraćem - i jedno i drugo!
Naime, termin je prvi put upotrebio Volkov, kao naslov svoje knjige iz 1940. U toj, originalnoj, nameni odnosio se na veštinu, kakva se praktikovala u okviru NKVD. Međutim, već tada su oni imali i interna takmičenja (prema modelu rvačkih) između praktičara sambo-a (odnosno pre toga SAMOZ), pa je eliminacijom pojedinih tehnika iz takmičarskog arsenala odmah nastao i sport. U trenutku kada je termin preuzeo Harlampijev i počeo da ga zvanično koristi za svoj oblik borenja, sama reč SAMBO bila je namenjena tom sportskom obliku, dok je primenjena veština dobila prefiks "bojevi", odnosno danas poznatiji kao Combat Sambo.

Nadam se da ovo donekle zadovoljava kao odgovor na pitanje.

U najkraćem - i jedno i drugo!
Naime, termin je prvi put upotrebio Volkov, kao naslov svoje knjige iz 1940. U toj, originalnoj, nameni odnosio se na veštinu, kakva se praktikovala u okviru NKVD. Međutim, već tada su oni imali i interna takmičenja (prema modelu rvačkih) između praktičara sambo-a (odnosno pre toga SAMOZ), pa je eliminacijom pojedinih tehnika iz takmičarskog arsenala odmah nastao i sport. U trenutku kada je termin preuzeo Harlampijev i počeo da ga zvanično koristi za svoj oblik borenja, sama reč SAMBO bila je namenjena tom sportskom obliku, dok je primenjena veština dobila prefiks "bojevi", odnosno danas poznatiji kao Combat Sambo.

Nadam se da ovo donekle zadovoljava kao odgovor na pitanje.

Hvala na odgovoru.
E sad bih zamolio da se javi neka dovoljno kompententna osoba, da nam pojasni koji su to kriterijumi, po kojima razlikujemo borilačku veštinu od borilačkog sporta ?

Hvala na odgovoru.
E sad bih zamolio da se javi neka dovoljno kompententna osoba, da nam pojasni koji su to kriterijumi, po kojima razlikujemo borilačku veštinu od borilačkog sporta ?

Iam ovo leo objasnjeno na borenje.info valjda bas sam iskopirao da citam odatle ali nazalost nisam procitao....

U svakoj zemlji terminologija pravi dodatni problem koji nema nikakve veze sa stvarnom istinom i filozofijom...Ljudi se trude i pridaju veliku vaznost recima a ne znacenju...Ponekada je veoma tesko naci odgovarajucu rec za nesto.....Zato je nemacki jezik najbolji za filozofiranje (ovo pisem 1000.put)....Eng je npr veoma los evo primera - oni imaju education - i to je to znamo sta znaci i sta sve obuhvata a mi npr imamo VASPITANJE I OBRAZOVANJE - totalno 2 razlicita pojma, a oba se ubrajaju u ovaj eng. education....Jel mozete sada da zamislite nesto kada je u pitanju mnooogo kompleksniji i siri pojam???

Ne treba se truditi da se sve objasni definise i klasifikuje u nekim tabelama kao strogo samo to i to i to.....Ljudsko bivstvovanje je i vece od toga (nadam se da sam se lepo izrazio)

Jeste, na Borenju postoji dobar tekst

Kao drugu vrstu „razdora“ imamo sukob na liniji borilačke veštine i sportovi. Sportisti kritikuju one druge za nedostatak realizma jer nikada ne testiraju svoje veštine sa protivnikom koji ne sarađuje, dok „borci“ kritikuju sportiste za nedostatak realizma jer se bore po određenim pravilima, uvek jedan-na-jedan i uz prisustvo sudije koji može da zaustavi borbu. I dok oba argumenta imaju izvesnu vrednost, obe strane promašuju poenetu jer ne uviđaju ono što druga strana ima da doprinese boljem treningu.

U osnovi, trening većine borilačkih veština počiva na upražnjavanju manje ili više formalizovanih vežbi i drilova (poput chi sao, sambon ili ippon kumite, bunkai raznih vrsta itd.), što je dobro jer takav trenin vodi rafinaciji pokreta i tehnike kojima se važbač koristi u okviru sistema. Problem sa upražnjavanjem SAMO ovakvog treninga je u činjenici da se tada vrlo lako stiče pogrešna slika o tome za štaje pojedinačni vežbač zaista kadar da uradi, odnosno da izvede pod pritiskom. Ovako izgradjeno samopouzdanje ima tendenciju da vrlo brzo erodira u susretu sa protivnikom koji pruža otpor.

U slučaju sportova, esencija teninga leži u nekom obliku sparinga. Na taj način, praktičar dobija priliku da svoje veštine testira u susretu sa nekim ko daje sve od sebe kako bi ih osujetio. Sportski pristup takodje najčešće razvija i viši nivo fizičke kondicije, kao i mentalne čvrstine. Problem sa sportskim oblikom vežbanja jeste u tome da se često vrlo brzo udara u „plafon“. Drugim rečima, sportisti neretko dolaze u situaciju da ne razviju onakvu senzitivnost i finoću tehnike kakva je prisutna u veštini, jer se često fokusiraju na rad na samo malom broju tzv. visokoprocentualnih tehnika.

Borilačka Veština - Samoodbrana - Sport

Bo jutsu je veština borbe štapom koji je nešto duži od 150cm. Kraći štam (oko 100cm) naziva se jo (dzo) a ako je štap duži od 180cm. japanci ga nazivaju rokushakubo. Yawaru sam pomenula jer je jedan od starih naziva za veštinu samoodbrane ju jutsu. yavara škola samoodbrane je bila jedna od najpoznatijih, danas je nema ali se ime sačuvalo i danas i koristi se u celom svetu za jedan mali i naoko bezazelni instrument o kome ti govoriš. Kumi uchi se spominje kao škola japanske ju jutsu veštine ali je ona ustvari forma rvanja namenjena vojnicima - samurajima. Razvio se u srednjem veku i to iz japasskog rvanja sumo a namenjen je vojnicima opremljenim za bitku, a to je u srednjem veku značilo - oklopljenim borcima. Namenjena je da nauči vojnika da se odbrani od napada kada nema oružja i da protivnika prisili na predaju ili da ga obori na tolo i drži bespomoćnog i da ga na kraju ubije nožem.

Znam da je ova rasprava stara ali ne mogu da ne odgovorim. Sanja je posmatrala stvari iz jednog opsteg, zapadnjackog da tako kazem pogleda i bilo je sudjeno da se njeno misljenje odmah sukobi sa misljenjem prakticara japanskih tradicionalnih vjestina.
Sanja: "Bo jutsu je veština borbe štapom koji je nešto duži od 150cm, a ako je štap duži od 180cm, japanci ga
nazivaju rokushakubo."
Vidis Sanja to bas nije tako. Bojutsu je vjestina koriscenja rokushakubo odnosno stapa od 1.8m. Sama rijec shaku znaci stopa (30cm), dok rijec roku znaci 6. (Dakle 6 shaku ce biti 6*30 tj. 180). Tako da je rokushakubo isto sto i bo, tacnije skraceni naziv.
Sanja: "Kraći štap (oko 100cm) naziva se jo (dzo)".
Ne. Postoji vise kracih stapova od bo, a ima i duzih. Jo iznosi 120cm. Ili 4 shaku. Hanbo iznosi 3 shaku ili 90cm
Tambo iznosi 2 shaku ili 60cm
Sanja: "Yawaru sam pomenula jer je jedan od starih naziva za veštinu samoodbrane ju jutsu. yavara škola samoodbrane je bila jedna od najpoznatijih, danas je nema ali se ime sačuvalo i danas i koristi se u celom svetu za jedan mali i naoko bezazelni instrument o kome ti govoriš."
Da. Jujutsu u nekim krajevima svijeta nazivaju javarom, vjerovatno zbog toga sto je japanski kanji simbol za oruzje Javaru je vrlo slican kanji simbolu za jujutsu pa otuda i koriscenje oba naziva u istu svrhu. Ali Sanja, javara jeste oruzje, a vestina upotrebe tog oruzja je javarajutsu.
Sanja: "Namenjena je da nauči vojnika da se odbrani od napada kada nema oružja i da protivnika prisili na predaju ili da ga obori na tlo i drži bespomoćnog i da ga na kraju ubije nožem"
Xitm3n je bio u pravu za kumi uchi, ali na kraju je popustio jer si bila vrlo dominantna, hehehe. Ipak u pitanju je borbeni hvat kada oba protivnika drze jedan drugog za rame i rukav. S druge strane odbrana od napada golim rukama i koriscenje noza spada u tradicionalni ratnicki koryu jujutsu iz kojeg su kasnije nastali sportovi tipa judo, jujutsu,....

Sto se tice teme, borilacka vjestina je izucavanje kompletnog programa jedne materije bez ogranicenja.
Borilacki sport je dio borilacke vjestine namjenjen takmicenju i zauzdan pravilima sporta. Xitm3n je naveo neke borilacke sportove i vestine, ali je time promasio temu. Tema je bila da se ova dva pojma objasne, samo to. Razlog zbog kojeg mnogi danas brkaju BS i BV je u tome sto su imena mnogih BS zadrzala dio ili pak citav naziv vestine odakle su proizasli. U nekim slucajevima danas treba reci Karate vestina ili Karate (prilikom cega se smatra sport).
Sto se Ninjutsua tice on nikad nece biti sport, tako da se nikada nece pojaviti "Ninjutsu sport" ili "Nindo", ....

Poslednja izmena:

Back