Border Koli

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kontaktirala sam odgaivaca iz Hrvatske,stene od 2 meseca kod njih kosta 700 evra i to na nevidjeno. U hrvatskoj ima samo 3 odgaivacnice,2 u Zagrebu i 1 u Bjelovaru. Inace uslovljavaju da kupac mora da koristi psa u radu,agiliti...

Pa da, na svetskoj izlozbi '95. su i bili u njihovom agiliti timu, secam se fotki u onom specijalnom izdanju Zivota pasa.

Koliko sam ja snimila, borderi su medju najzastupljenijim rasama na agilitiju, flajbolu i ostalim ekipnim psecim sporotvima, a gledao si bejba sigurno. I slazem se sa Rijom da je zakom ponude i potraznje krajnje negativno uticao na kvalitet zlatnih retrivera u smislu parenja u srodstvu, parenja pasa sa ozbiljnom displazijom (koja je nasledna)... Borderi su nesto redji i verovatno su zbog toga i skuplji ali mislim da se isplate. Sacekaj da dodje Vilus, ona je najvise u toku sto se tice izlozbene kinologije, odgajivaca i odgajivacnica...

Nema niko sanse pored njih. Moj bradati je dve godine isao na agility, ali nije mogao borderima da prismrdi. Doduse, nije se bas mnogo ni trudio.
A ni ja s njim:D

Borderi bas zbog te svoje savrsene inteligencije i zelje za radom, za zadacima , nisu psi za svakoga, zapravo jako retko moze neko da udovolji njegovim
zahtevima pa je dobro sto ih nema i sto su ovako skupi.Oni zaista zele akciju ( ali smisljenu) od jutra do sutra. Inace, desavalo se da su ljudi uzeli
bordera jer je jako pametan, ali s njim nisu radili nista, zamisljali su da ce postati kucni ljubimac i da mase repom od srece kada ga neko samo pomiluje,
i takvi borderi znaju da budu jako zli, agresivni, tako da onda moraju da budu i uspavani..

Strucnjaci za pse ( narocito ovi ljudi iz udruzenja britanskih ovcarskih pasa)uvek i svuda upozoravaju ljude da se ne povedu za njegovom inteligencijom,
ako nemaju vremena, zelje, volje da sa psom rade 3-4 sata dnevno. Jedna najpoznatija odgjivaceca bordera ( ima i ovce, guske,konje pa to borderi
sve dovode u red) daje svoje stence samo ljudma koji imaju ovce:D

Pre nekoliko godina se na nekoj kviz emisiji u Nemackoj pojavio jedan border kao sedmo cudo sveta i raspoznavao je oko 220 predmeta,
kada bi vlasnica rekla da donese lopticu Bayern Minhena , ili pandu ,grizlija,kamilu, neku tenis patiku, sve je to raspoznavao i donosio.

Taj border je bio godinu bolestan, morao je da "sedi" kod kuce i da bi ga vlasnica nechim zabavila , vezbala je s njim .

Naci cu negde youtube film, to je zaista neverovatno.

I ja bih svakome preprucila ili kolija, ovog mog birdija, shetlandskog kolija, bobtaila, ali nikako ovog bordera.
Unesrece se i vlasnik i border ( u vecini slucajeva).

Koli
DSCF5014.jpg

. Border koli – okretan i brz kao metak
Energičan je i žestok, oprezan i vrlo inteligentan pastirski pas poreklom sa britanskog ostrva. Rasa nastala krajem 19. veka u Velikoj Britaniji, ili preciznije, negde na granici između Engleske i Škotske. Izuzetono dobar pastirski pas border koli postao je vrlo popularan i u sportskim takmičenjima. Inteligencija, visok stupanj izdržljivosti, okretnost, brzina i brzo učenje naredbi ovoj rasi donose značajne uspehe u agiliti nadmetanjima. Psi ove rase mogu dostići brzinu i do 50 km/h.
Животни век: 10–17 година
Боје: Црно, Бела, Плава боја, Blue Merle, Red Merle, Lilac, Тиграста, Чоколадна боја, Јетра, Sable Merle, Златна, Црвена
Темперамент: Непопустљив, Интелигентан, Пријемљив, Енергичан, Будан, Бистар
Тежина: мужјак: 14 kg до 20 kg, женка: 12 kg до 19 kg
Висина: мужјак: 48 cm до 56 cm, женка: 46 cm до 53 cm
Место порекла: Велика Британија, Шкотска, Велс, Ирска, Енглеска

Ko voli Border kolia I pse nek lajkuje stranicu Border koli Ajnstajn medju psima
Ako zelite postaviti svog Border kolij,svoje stence,raspitivati se o Border koliju i menjati misljenja sa drugim ljubiteljima i odgraivacima rase Border koli pridruzite se u grupu Border koli Ajnstajn medju psima . Pozdrav

Back