Borba protiv ISISA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa, prorok Muhamed je izjavio: "Laqad ji'tukum bi debh." لقد جئتكم بالذبح

što znači: "Došao sam vam sa klanjem."

Iz tog islamskog teksta vidi sa da je nasilje sastavni deo religije. Zato se ja držim ateizma, i žena u crnom.

Znaci ipak si se opredijelila ateizmu i zenama u crnom. Sta te je to razocaralo u Islam? Ti si bas ranije pisala o Islamu kao svojoj religiji ali sada si se odala i izabrala ateizam. Znaj da mene nista ne moze razocarati jer iskrenost je najbolja a to je da je Islam pored svega religija mira i prosperiteta.

- - - - - - - - - -

Kada novi premijer sirije postane Abu Bakr al-Bagdadi, plašim se da će ISIS napasti Žolansku visoravan.

ISIL ne moze voditi Siriju jer jednostavno to svijet ne prihvaca i oni su dosta utjecali da se Islam ukalja tako da oni ne mogu biti lideri Sirije. Sirija ima svoju umjerenu opoziciju i oni ce voditi Siriju kao demokraciji i slobodi. Amerika ce pomoci novoj Siriji da postane zemljom napretka i pomoci ce Siriji da se opredijeli politicki za Saudijsku koaliciju koja ima dobre odnose sa Zapadom.

Irak je zemlja napretka i Irak mora da se oslobodi od terorizma. ISIL ne moze terorizirati Irak i to ne moze proci nekaznjeno. ISIL mora biti unisten i da Irakom zavlada mir i da vlada u Iraku pocne raspolagati svojim teritorijama. Iracka vojska mora stati na granicama Iraka.

Irak je zemlja napretka i Irak mora da se oslobodi od terorizma. ISIL ne moze terorizirati Irak i to ne moze proci nekaznjeno. ISIL mora biti unisten i da Irakom zavlada mir i da vlada u Iraku pocne raspolagati svojim teritorijama. Iracka vojska mora stati na granicama Iraka.
Iračka vojska je imala priliku da pokaže šta zna, i 2003-2011 je to iskoristila za bušenje ljudskih glava električnom bušilicom.

Zato sada treba prepustiti nekim drugim kadrovima da se oprobaju.

Pa, prorok Muhamed je izjavio: "Laqad ji'tukum bi debh." لقد جئتكم بالذبح

što znači: "Došao sam vam sa klanjem."

Iz tog islamskog teksta vidi sa da je nasilje sastavni deo religije. Zato se ja držim ateizma, i žena u crnom.

Драго ми је што си доживела просветљења.

Како да колегу Вендету приведемо Атеизму и женама у црном?

Драго ми је што си доживела просветљења.

Како да колегу Вендету приведемо Атеизму и женама у црном?

То је бар лако. Помоћу слаткоће првосвештенице Црног Храма:

hqdefault.jpg

Lose vestu. Nastavlja se ofanziva pobunjenika.

Zauzeto nekoliko sela I punktova Asadove vojske.

Slike boraca slobode kako ulaze u mesto Sanqara.

CGw90k_WcAEiwOs.jpg

CGw9Rn1XIAIpA21.jpg

Jos jedna srceparajuca slika koja govori o umecu majstora za Cornet projektile. Na Qalamunu, posada Hizbalata u tenku poslana u vecna lovista.

CGrWNEgXIAEe7pd.jpg

Poslednja izmena:
Irak je zemlja napretka i jedva cekam kad ce iracka vojska da zauzme sve dijelove Iraka. Irak je zemlja napretka i ljepote Islam i Irak moze utvrditi svoj suverenitet i da odbije od svoje teritorije teroriste iz ISILa.
Nažalost, zastava Abu Musab al-Zarqawi organizacije će lepršati u Bagdadu qariban (uskoro).

Time će biti ostvaren tvoj san o monolitnosti iračke države.

Nažalost, zastava Abu Musab al-Zarqawi organizacije će lepršati u Bagdadu qariban (uskoro).

Time će biti ostvaren tvoj san o monolitnosti iračke države.

Читао сам ових дана књигу о борбама у Фалуџи. "No True Glory". Заркави је био тамо током обе опсаде, и на крају био присиљен да побегне када су маринци срушили град. Том приликом је упутио горке речи сунитском клеру, за који каже -

“You have let us down in the darkest circumstances and handed us over to the enemy”.

Заркави је убијен пре скоро десет година, његова позиција продата Американцима. Тешко је часним шехидима да изађу на крај са издајом у сопственим редовима.

Da, Zarkavija su nasledili Abu Hamza al Muhadžir, i Abu Omar al Bagdadi.

Kasnije 2010. su obojica ubijeni u istom danu, i irački šiiti su se radovali.

Ali sada će propištati majčino mleko. To je ono što me brine kao pacifistkinju.

Драга колегинице, како тумачиш чињеницу да су милиције Муктаде ал-Садра нанеле доста мука Американцима 2004-5 док данас беже као ишибане курвe пред далеко слабијим сунитским снагама, напуштајући градове и целе провинције без испаљеног метка и остављајући стотине милиона долара војне технике као лак плен?

Драга колегинице, како тумачиш чињеницу да су милиције Муктаде ал-Садра нанеле доста мука Американцима 2004-5 док данас беже као ишибане курвe пред далеко слабијим сунитским снагама, напуштајући градове и целе провинције без испаљеног метка и остављајући стотине милиона долара војне технике као лак плен?

Шитске милиције су јаке на својим праговима, кућама и око своје Карбале. Сјајни су као партизанске милиције, за диверзантске акције.

Међутим, потпуно су неспособни у Анбару и Ниниви, јер немају капацитет и образовање, као ни моћ просторног планирања да под де факто окупацијом држе сунитски троугао, а немају ни дипломатску снагу да интегришу сунитска племена у нови Ирак.

Једини прави успецси Шиита против ИД-а, а то су заузимање Тикрита, прекид опсаде Амарилија и протеривање ИД.а из околине Багдада, су успех генерала Касем Сулејманија и његове организације.

У свим другим примерима борбе Шита и Сунита где су Иранци били одсустни, догодила се катастрофа по Алијеве фанове.

На пример, Рамади.

Ирак је изгубио Рамади, а сада Иран мора да га освоји испочетка.

Такође, помаже то што врх генералштаба Ирака чине бивши шитски секташки ратници, чије се формално војно образовање своди на курсеве.

Док се у војној команди ИД-а налазе бивши Садамови генерални и пуковници, који су за шиитске секташке Вест Поинт.

Али Американци су имали озбиљне муке са тим људима. У Садр Сити се није излазило без тешко наоружаног конвоја, рецимо, а самог Муктаду џуниора нису смели ни да такну, чак ни кад је отворено позивао на убијање америчких окупационих снага. У напону тих сукоба са Шитима Американци су имали доста жртава - највише од бомби, додуше - и нису имали војно решење.

То су, притом, били Американци - са тоталном ваздушном премоћи, технолошком премоћи, неограниченим фондовима за шпијунажу и субверзију, целом тежином њихове државе иза себе. Шити нису оклевали, и имали су много погинулих.

Са друге стране, шитске снаге у Ираку данас побегну чим се запуца и оставе за собом триста милиона долара војног хардвера којим су их Американци опремили - и то у сукобу са људима којима је врхунац технике буквално Тојота Хајлукс.

Налетање на мрског неверника плаве косе је романтична идеја антикрсташке борбе и ослобађања родног прага од крсташких наказа и слично.

Међутим, шитске милиције немају инспирацију да се боре изван своје половине Ирака. Не занима их Фалуџа, као ни Ербил.

Зато се шиитска влада у Багдаду нашла у проблематичној позицији управљања над сунитским делом земље, без подршке својих најосновнијих савезника из Басре, Садр Ситија и Карбале. Шити су једноставно повлачење Американаца видели као свој успех, и нису желели да учествују у изградњу послератног Ирака, јер већину њих не занима Ирак пер се, већ само његова Шиитска половина. Главни шиитски играчи су индиференти, а споредни су засели на власт у Багдаду, као на пример Ал Маилики, парија чак и у шиитским редовима, од милоште зезан као продавац женских чарапа.

Зато је влада у Багдаду имала незахвални задатак управљања над сунитским делом земље уз минималну подршку најјачих шиитских група.

Одоговор је био стварање некакве мултинационалне Ирачке ЈНА армије, која би била састављена од заинтересованих грађана обе конфесије, а заправо је била идеја за шиитске момке који нису могли да се пробију кроз већ учаурене структуре постојећих шиитских милиција, па су срећу потражили у Армији.

Тако је влада у Багдаду дошла до тога да контролу над сунитским делом земље одржава захваљујући армији зелених регрута, понеког секташког терористе претвореног у генерала који је одслушао курс на Вест Поинту, и полу-лојалних полицијских снага.

Зато је и Ирачка Армија прошла као ЈНА- и поред сјајног хардвера, руководиоци су били којекакви Кадијевићи, а борци деца од 19 година.

Масакр у Камп Шпајхеру, на пример, који је био главна војна база Ирачке Армије у Нинива провинцији, је био покољ над неким тинејверима их Карбале који су дошли ту јер их је смарало да иду у Садр Бригаде.

Малики нема ауторитет да инспирише Садровце да му помогну да поврати Мосул, јер њих не занима Мосул.

С друге стране, Касим Сулејмани има тај ауторитет, јер он доноси нешто што влада у Багдаду никад није могла- идеју о Шиитској Империји, уместо некаквог вештачког, колонијалног Ирака.

Ја не знам коју суму су Американци спуцали на ту ирачку армију - десетине милијарди долара за опрему и обуку, сигурно.

После су и сами Ирачани набављали модерну технику - авионе, тенкове, ракетне системе. Издвајају огромна средства. Код њих редов има плату троструко већу од просечне плате у Србији - хиљаду и кусур долара месечно.

И онда, кад се запуца, и то не са неким озбиљним противницима, целе дивизије се распрше истог момента.

Све ме то подсећа на Вијетнам '75. Могло би стварно да се деси нашим шитским пријатељима да заврше побацани у персијски залив. Онда, кад буду пливали за Иран, моћи ће да воде интерну расправу о томе да ли је племенска клептократија најбоље државно уређење, и да ли су требали да се боре за Мосул и Фалуџу иако тамо нико не плаче о Карбала дне.

Ne znam, jedan PBS Frontline dokumentarac je naveo da je ISIS-u pala sekira u med onog momenta kad je sirijski front otvoren.

Oni su onda mogli tamo da pobegnu na istok Sirije, i tamo skupe kuveta za inkurzije nazad u Mesopotamiju.

Ја не знам коју суму су Американци спуцали на ту ирачку армију - десетине милијарди долара за опрему и обуку, сигурно.

После су и сами Ирачани набављали модерну технику - авионе, тенкове, ракетне системе. Издвајају огромна средства. Код њих редов има плату троструко већу од просечне плате у Србији - хиљаду и кусур долара месечно.

И онда, кад се запуца, и то не са неким озбиљним противницима, целе дивизије се распрше истог момента.

Све ме то подсећа на Вијетнам '75. Могло би стварно да се деси нашим шитским пријатељима да заврше побацани у персијски залив. Онда, кад буду пливали за Иран, моћи ће да воде интерну расправу о томе да ли је племенска клептократија најбоље државно уређење, и да ли су требали да се боре за Мосул и Фалуџу иако тамо нико не плаче о Карбала дне.

Тога је Иран свестан, и зато покушава својим ауторитетом да мобилише пасивна шиитска племена.

Међутим, племена су распојасана и подвиљала, па су они рецимо главни кривци што је опсада Тикрита трајала месец дана.

Изгледа заиста да су се браћа Шиити најбоље показали кад је требало постављати мине пред америчке патроле и клати сунитске бакалине у Багдаду.

Какво разочарење.

Na kraju Amerika se mora umijesati i kopnenom intervencijom srusiti ISIL kao organizaciju. Amerikanci moraju to uciniti radi globalne borbe protiv terorizma. Barack Obama nista ne cini da sprijeci ISIL i vrse se samo zracni udari koji nemaju efekta. Amerika mora poslati svoje specijalce i da otjeraju ISIL i da pomognnu Iraku da se osnuje kao jedinstvena drzava. Iracka politika je prozapadna i oni su u svaezu sa Amerikom. Amerika mora to uciniti za ovaj svijet da unisti ISIL. Irak je zemlja muslimana i Irak mora da se osnuje kao jedna jedinstvena zemlja. Sunnije i Siije moraju da se pommire i da zajedno krenu u svjetlu buducnost.

Poslednja izmena:
Sirija mora da se oslobodi sirijskog rezima koji je vec na izdahu. Sirijski rezim je ucinio puno zlocina i to se treba prekinuti. Sirijski rezzim ne moze opstati i sirijska opozicija ima da pobjedi. Muslimani cce zavladati Sirijom koja je namucena dugim ratom. Sirija ce biti zemlja napretka i priblizit ce se Saudijskoj koaliciji i tada ce Siriji biti dobro.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back