Borba protiv ISISA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Сиријска побуњеничка упоришта заузима позиција

9.08.2012, 21:36
04.08.2012 Сирия развалины руины
4h_50464926.jpg

Фото: EPA

Јединице сиријских побуњеника су, у већини, 9. августа, напустиле подручје четврти Салахадин, које се налази на југо-западу Алепа. Како је објављено на блискоисточном блогу листа The Guardian, ова информација је потврђена не само од страних дописника који се налазе у граду, већ и од самих побуњеника.

Један од побуњеничких лидера је изјавио да је повлачење тактичко: против владиних трупа се припрема контранапад.

Треба напоменути да сиријска опозиција сваки пораз објашњава "неопходним тактичким маневром." Међутим, у Алепу владине снаге још нису ушле у напуштене, од стране побуњеника, квартове плашећи се заседе.

a i asad je naivan.........................sirija se ne brani u damasku i alepu vec u vasingtonu. tamo je stvarni front

ЈАВНО ВЕШАЈУ ДЕЦУ: ПРАВО ЛИЦЕ ЗАПАДНО СПОНЗОРИСАНИХ ТЕРОРИСТА У СИРИЈИ…

9 август 2012, СРБски ФБРепортерФБР превод- М. Новаковић

Техеран (ФНА) Терористи у Сирији су обесили мало шиитско дете, након што су побили и све чланове његовепородице и Дамаску, како су нам у понедељак јавили ирачки хуманитарни активисти из региона.
Према извештају ирачког интернет медија „Канон“- ирачки хуманисти тврде да су наоружане побуњеничке хорде напале кућу породице шиитиских ирачких имиграната у делу Дамаска који се зове Сејид Занаиб, да би потом побили целу ирачку породицу, а на крају монструозног злочина, последњег члана породице, мало дете (очигледно млађе од 5 година), брутално обесили на зиду породичне куће!

Фотографје са доказима о свирепости такозваних побуњеника, које су се појавиле ових дана на више интернет медија и сајтова, сведоче о правом карактеру (западно спонзорисаних) терориста, и о ратним злочинима такозваних опозиционих бораца у Сирији.
Сматра се да је овај последњи (у низу многих) масакр нанео додатну штету, већ ниском „кредибилитету“ побуњеника, и њиховој „моралној позицији“ у овом унутрашњем конфликту!?

На другој страни, Саудијски хоџа- „Вехабија“ Мохамед ал Арифи је јавно позвао сиријске побуњенике, не да не чине масакре над невиним цивилима и ратним заробљеницима, већ да спрече да слике о таквим монструозним злочинима „процуре“ у јавност!? На својој „твитер страници“ хоџа јепозвао такозване побуњеничке групе да наставе са нападима и интимидацијама сиријских цивила, али да никако не дозволе да се слике о тим злочинима поново појаве у јавности!

Прошле седмице је почињен сличан злочин, када су сиријски терористи брутално погубили 15 цивила у северозападном граду Алепу, под фантомским оптужбама да су „помагали“ легалну сиријску владу Башара ал Асада. Прошли уторак, они су у делу у предграђу Алепа под називом Баб ал Неираб киднаповали 15 чланова једне породице (наводне Асадове симпатизере) да бих јавно ликвидирали у центру предграђа испред једне школе…

У Сирији је у току отворена побуна још од марта 2011, која је почела са организованим нападима добро наоружаних банди против сиријске полиције и граничара (свака сличност са Косовом је „случајна“- примедба преводиоца), који се сада дешавају широм земље .Стотине (хиљаде) људи, укључујући припаднике снага безбедности су убијени, док су се многи „протести“ претворили у отворене оружане сукобе.Сиријска влада за смрт и разарање оптужује „отпаднике од закона“, саботере, и наоружане терористичке групе- посебно наглашавајући да је побуна „оркестрирана споља“…

———————————–Извор:
http://occupynewsnetwork.co.uk/syria-terrorists-hang-shiite-child-after-killing-family-members/

to je americka doktrina ......jos od vijetnama.................i svaki americki gisovac ili marinac mora dobro izuciti tu osnovnu taktiku koju americka vojska primenjuje na napadnutu zemlju.....................a to se odnosi i na ove jedinice americkih marinaca koje su napale siriju.

"Турецкий самолет сбили “электромагнитной ракетой” с русского корабля"
http://www.avanturist.org/forum/topic/1624/offset/4820
115.jpg
Турски авион срушили "електромгнетом ракетом" са руског брода
Глава Демократической Левой Партии Турции Масум Тюркер сделал ряд сенсационных заявлений относительно сбитого 22 июня близ побережья Сирии самолета Phantom F-4.
Тюркер дал “эксклюзивное интервью” газете Today’s Zaman.
Председник Демократске левичарске партије Турске Масум Тјуркер изнео је низ сензационих изјава које се односе на обарање авиона Фантом Ф-4 изнад сирисјке обале.
Согласно версии Тюркера, самолет был сбит “электромагнитной ракетой нового поколения, выпущенной с российского корабля, находившегося поблизости”. Такие ракеты, рассказал политик “не взрываются, но блокируют электронные системы”. PostSkriptum.me
Према његовој верзији, авион је био оборен електромагнетом ракетом новог покољења лансираном са руског брода.:zper: који се налазио у близини. Такве ракете, изјавио је политичар, не разарају, већ блокирају електонске системе. :whistling:

Ма ко би реко....:cool: Где би то Руси??? :manikir:

• Podržavam
Reactions: 27E
Буди мало прецизнији, молим те...

pa ako oces precizno.....................................da su sve americke zrtve u zadnjih 100 godina , zajednickim snagama napale ameriku, ne bi danas americka armija naopadala svaku zemlju i masakrirala narode po celom svetu.

posto je amerika napala siriju, jasno je da asad treba da napadne ameriku..................naravno, ne otvorenim ratom, vec prljavim ratom....onako kako amerika vodi ratove po celom svetu.
a koliko znam, i nama u srbiji se priblizava "vojvodjanska jesen"....................hocemo li braniti vojvodinu u backom jarku ili tamo odakle se i planira americki napad na vojvodinu?

pa ako oces precizno.....................................da su sve americke zrtve u zadnjih 100 godina , zajednickim snagama napale ameriku, ne bi danas americka armija naopadala svaku zemlju i masakrirala narode po celom svetu.

posto je amerika napala siriju, jasno je da asad treba da napadne ameriku..................naravno, ne otvorenim ratom, vec prljavim ratom....onako kako amerika vodi ratove po celom svetu.
a koliko znam, i nama u srbiji se priblizava "vojvodjanska jesen"....................hocemo li braniti vojvodinu u backom jarku ili tamo odakle se i planira americki napad na vojvodinu?
А то си мислио...
У Кремљу се брани све што се може одбранити од зла преко велике баре. Путин је наш Војсковођа, наш Ђенерал, наш Врховни Командант и Император шта год или шта гођ русофоби мислили. И зато је Јужна Осетија одбрањена за неколико дана иако су се Грузини четири године спремали и били обучавани од америчких специјалаца - разгромила их руска војска. Зато што Руси знају да су Осетини њихови. А ми им нисмо ништа даљи по сродству од Осетина (треба проучити прошлост...), али смо се одродили кривицом разноразног шљама у Србији, и само од нас данас зависи хоће ли ови што седе на две столице имати довољно слуха и рећи јасно и гласно Русима- ми ћемо увек бити на страни руског народа и на страни Русије, и у добру и у злу, ништа нас не може удаљити од Русије - и у том случају, у Кремљу ће се бранити интереси српског народа (као што се бране и интереси свих оних који су под заштитом Русије).
У свету постоје слаби и јаки.
Ми смо слаби.
Имамо могућност да будемо уз јаке који ће нас појести и уништити као и све којима су наметали своју демократију и уз браћу који ће нас заштити, али нас неће појести и ми ћемо као нација опстати са својим идентитетом, вером, обичајима, језиком и културом.

Jao ljudi,stvarno sam Rusofil i Kinezofil i zaista mrzim Ameriku,ali dajte,pa sto se nerealni? Pa ja sam mislio da je ovo malo ozbiljniji forum i da se vodi ozbiljnij rasprava ovde.. Aj malo realnosti. Iznad svega bih voleo da Asad pobedi i da konacno neko opali samracinu SAD ili NATO-u ali vi ga brate preteraste..

Jao ljudi,stvarno sam Rusofil i Kinezofil i zaista mrzim Ameriku,ali dajte,pa sto se nerealni? Pa ja sam mislio da je ovo malo ozbiljniji forum i da se vodi ozbiljnij rasprava ovde.. Aj malo realnosti. Iznad svega bih voleo da Asad pobedi i da konacno neko opali samracinu SAD ili NATO-u ali vi ga brate preteraste..

У чему то, ако смем да питам (мислим, у чему претерасмо?????) Конкретно молим, па да ти одговоримо.:cool:

В Лондоне напали на посольство России
15:13 / 17.08.2012

Посольство России в Великобритании подверглось нападению группы лиц, поддерживающих сирийскую оппозицию.

В ночь на 17 августа консульский отдел посольства России в Лондоне подвергся нападению большой группы лиц, скандировавших лозунги, направленные против правительства Сирии, и кидавших булыжники в здание диппредставительства. Зданию нанесен существенный материальный ущерб, никто из сотрудников не пострадал, передает "Интерфакс".
Амбасада Русије у Лондону нападнута од групе хулигана који подржавају сиријску опозицију.

МИД России заявил протест Британии
18:53 / 17.08.2012

Замглавы МИД России Сергей Рябков выразил в пятницу протест послу Великобритании в Москве Тиму Бэрроу в связи с ненадлежащим обеспечением безопасности российского посольства в Лондоне.

"В результате действий группы хулиганов нашей дипмиссии был причинен серьезный материальный ущерб", - говорится в заявлении, опубликованном на сайте МИД России.

Рябков высказал надежду, что подобные опасные и провокационные действия в дальнейшем будут решительно пресекаться британскими силами охраны порядка.
Министарство иностраних послова Русије изјавило протест Великој Британији

Амбасада Русије у Лондону нападнута од групе хулигана који подржавају сиријску опозицију.

Министарство иностраних послова Русије изјавило протест Великој Британији

Дивљаци. Како су били ови Британци дивљаци, тако и остао.;)

РУСКА ФЛОТА ДЕЖУРАЋЕ У СИРИЈИ
У БЛИЗИНИ ОБАЛА СИРИЈЕ У СРЕДОЗЕМНОМ МОРУ НЕПРЕКИДНО ЋЕ ДЕЖУРАТИ РУСКИ ВОЈНИ БРОДОВИ, САОПШТИЛО ЈЕ МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ.

У ОВОМ ТРЕНУТКУ ПОРЕД ОБАЛА СИРИЈЕ НАЛАЗЕ СЕ НА БОЈЕВОМ ДЕЖУРСТВУ ПАТРОЛНИ БРОД ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ "СМЕТЛИВИЈ". ДОНЕТА ЈЕ ОДЛУКА О НЕПРЕКИДНОМ ДЕЖУРСТВУ БРОДОВА ВОЈНЕ МОРНАРИЦЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ УЗ ОБАЛЕ СИРИЈЕ. У МАЈУ ЋЕ "СМЕТЛИВОГ" ЗАМЕНИТИ ДРУГИ БРОД ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ - ЦИТИРАЈУ РИА НОВОСТИ ИЗЈАВУ ПРЕДСТАВНИКА ОДЕЛЕЊА ОДБРАНЕ.

ПРЕМА ИНФОРМАЦИЈАМА, НА ПОХОД У СРЕДОЗЕМНО МОРЕ УПРАВО СЕ СПРЕМА НЕКОЛИКО БРОДОВА. ТО МОЖЕ БИТИ ПАТРОЛНИ БРОД "ПИТЛИВИЈ"(РАДОЗНАЛИ:)) ИЛИ ЈЕДАН ОД ВЕЋИХ ДЕСАНТНИХ БРОДОВА. ПОРЕД ТОГА, НИЈЕ ИСКЉУЧЕНО НИ ПРЕБАЦИВАЊЕ У ОВО ПОДРУЧЈЕ ОДРЕДА БРОДОВА.

ПРИСУСТВО РУСКИХ БРОДОВА ПОРЕД СИРИЈСКИХ ОБАЛА МОЖЕ СЕ ОБЈАСНИТИ ТИМЕ, ДА СРЕДОЗЕМНО МОРЕ УЛАЗИ У ЗОНУ ОДГОВОРНОСТИ ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ. ДОДАЈЕМО, ДА СЕ ПОСЛЕ ЗАОШТРАВАЊА КОНФЛИКТА У СИРИЈИ У ФЕБРУАРУ 2011. ГОДИНЕ ПОРЕД ОБАЛА ДРЖАВЕ ПОЈАЧАЛО ПРИСУСТВО ВОЈНИХ БРОДОВА САД, ФРАНЦУСКЕ, ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ, НЕМАЧКЕ И ДРУГИХ ЗЕМАЉА.

КОМАНДА РУСКЕ ВОЈНЕ МОРНАРИЦЕ ВИШЕ ПУТА ЈЕ ИЗЈАВЉИВАЛА О НЕОПХОДНОСТИ СТАЛНОГ ПРИСУСТВА РУСКИХ БРОДОВА У ТОЈ ОБЛАСТИ. У СОВЈЕТСКА ВРЕМЕНА У СРЕДОЗЕМНОМ МОРУ ПОСТОЈАНО СЕ НАЛАЗИЛА ПЕТА ЕСКАДРИЛА ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ СА БРОДОВИМА И ПОДМОРНИЦАМА ДРУГИХ ФЛОТА. ЊИХОВ УКУПАН БРОЈ ИЗНОСИО ЈЕ ДО 50...

ДАНАС У СРЕДОЗЕМНОМ МОРУ, ПОРЕД ПАТРОЛНОГ БРОДА "СМЕТЛИВИЈ" НАЛАЗИ СЕ БРОД ИЗВИЂАЧ "КИЉДИН", У СИРИЈСКОЈ ЛУЦИ ТАРТУС НАЛАЗИ СЕ ТАНКЕР "ИМАН" И ПЛУТАЈУЋА РАДИОНИЦА ПМ-138 ЧФ.
БЕЗБЕДНОСТ СМЕТЛИВОГ ПРИ ПРОЛАЗУ КРОЗ МОРЕУЗ И ЗАУСТАВЉАЊЕ У ЛУКАМА ОБЕЗБЕЂУЈЕ АНТИТЕРОРИСТИЧКА ГРУПА ИЗ САСТАВА ПОСЕБНЕ БРИГАДЕ МОРСКЕ ПЕШАДИЈЕ ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ.

Ево док слушам обраду дивне руске химне :heart: ...морам рећи да мислим да Русија Башару ел Асаду неће помоћи (бар не онако како то Америка ради онима који се против њега боре) не дајем више од 3 месеца сиријском вођи (на жалост после кога хришћанства тамо бити неће), руски тигар је показао зубе у Грузији (тада запад то није очекивао) али ово сада је још једном у стилу старе народне "не дао Бог да те Грци хране и Руси бране"!

http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/er-frans-trazio-novac-od-putnika-za-gorivo/

Avion, koji je juče leteo iz Pariza za Bejrut, bio je prinuđen da promeni putanju zbog zabrinutosti putnika da, ako slete, neće moći da napuste aerodrom pošto su libanski demonstranti blokirali aerodromsku zgradu.

Predstavnik "Er Fransa" rekao je da je kontrola leta u Bejrutu predložila da letelica skrene ka Jordanu, ali pošto za taj let nije bilo dovoljno goriva, avion je sleteo u Siriju, u kojoj besni građanski rat, da bi dopunio rezervoar i nastavio ka Kipru.

Posada aviona je zamolila putnike da "iz predostrožnosti" provere imaju li zajedno dovoljno gotovog novca, pošto su "okolnosti bile veoma neuobičajene" - plaćanje goriva je veoma komplikovano zbog sankcija uvedenih Siriji, rekao je on, a preneo AP.

Prema njegovim rečima, francuska vazduhoplovna kompanija je ipak uspela da reši problem plaćanja za dodatno gorivo.

Avion je iz Damaska produžio ka Kipru, gde su putnici proveli noć i narednog dana bezbedno stigli u Bejrut. "Er Frans" se izvinio putnicima zbog neugodnosti.

uplaseni od demonstranata u bejrutu piloti sleteli u DAMASK????

kad je njihova gu*ica u pitranju onda je asad dobar, a damas prihvatljiviji od bejruta?!!!

Русија окупља пријатеље Сирије у Њујорку

17.08.2012, 16:24
http://serbian.ruvr.ru/2012_08_17/Rusija-okuplja-prijatelje-Sirije-u-Njujorku/
4highres_00000402193963.jpg

Треба утврдити кратке рокове за прекид ватре у Сирији и именовати овлашћене представнике Дамаска и опозиције за вођење преговора о регулисању кризе. Ови предлози Москве су формулисани у нацрту изјаве СБ УН. Документ ће бити размотрен у петак на састанку „групе за деловање“ у вези са Сиријом у седишту ОУН.

Иницијатор одржавања седнице је Русија. „Група за деловање“ уједињује представнике пет сталних чланова СБ УН и кључне земље-суседе Сирије. Русија је предложила партнерима да позову Дамаск и опозицију да одреде кратке рокове за обустављање окршаја снага владе и опозиције, као и да именују своје представнике за мировне преговоре који ће имати јасна овлашћења за њихово вођење. Москва је предложила да се ови договори забележе у специјалној изјави. Састанак „групе за деловање“ ће бити одржан у ОУН у истом формату као што је био и у Женеви, без учествовања Ирана и Саудовске Арабије. Међутим, после њега представник Русије при ОУН Виталије Чуркин намерава да настави дискусије с колегама из ових земаља. У кулоарима састанка се очекује да ће представници Ирана и Саудовске Арабије подржати апел „групе за деловање“ упућен учесницима конфликта да се сами договоре о формирању прелезне владе.

Истина, за то треба усвојити саму изјаву. А у овоме, судећи по свему, за то може бити препрека и то веома озбиљних. Дан раније је представник Стејт департманта САД Викторија Нуланд изјавила да САД засад не схватају у потпуности који је циљ Русије која предлаже овај састанак. То је отворен покушај да се минира руска иницијатива, сматра руководилац Центра за истраживање Истока Дипломатске академије МИП РФ Андреј Володин:

Излагање мадам Нуланд ме не чуди, зато што САД имају свој скривени дневни ред. Њих не занима превише, рећи ћемо отворено, да ли ће Башар Асад бити на власти или не. Веома их брине појачани утицај Ирана у региону после „арапских револуција“. САД никако не могу да се помире с тим, из тога следи и притисак на Сирију и покушај да се она распарча и да се самим тим изолује Иран, да му се створе проблеми.

Мандат мисије посматрача ОУН обустављање ватре у Сирији ће бити продужен, у току наредних дана инспектори ће почети да напуштају земљу. Ово је у четвртак објавио председник СБ УН овог месеца, француски амбасадор Жерар Аро:

По дефиницији, мандат посматрача ће истећи ако не буде обновљен. Али у сваком случају је најважније то што се у Сирији чува присуство ОУН. Надамо се да ће оно бити продуктивно.

Посматрачи раније нису могли да раде у пуном смислу те речи због непрекидног насиља у сиријским градовима. Мандат истиче у ноћи 20. августа. Одлучено је да се мисија замени координационим бироом ОУН с канцеларијом у Дамаску.

Русија уређује чување међународног присуства у Сирији у овом формату. Виталије Чуркин ју је назвао прилично успешном формулом за то какво присуство ОУН треба да буде после истека мисије посматрача у Сирији.

Дамаск је са своје стране дао пристанак за то да се у земљи смести координациони биро ОУН. У почетној фази он ће бити формиран од радника ОУН који су смештени у Сирији и који буду желели да наставе рад у зони конфликта. По изјави помоћника Генералног секретара ОУН за миротворне операције Едмонда Мулеа представништво ће водити Бан Ки Мун, и у његов састав ће улазити војни стручњаци који ће консултовати руководиоца бироа у Дамаску у вези с војним питањима. Представништво ОУН у Дамаску ће се такође бавити хуманитарним питањима и прикупљањем информација и пратиће да ли се поштују људска права.

..."не дао Бог да те Грци хране и Руси бране"!

Не дао Бог да те ико храни, јер је то за Човека који држи до себе испод части, али ако већ дођу црни дани, увек ће се код пријатеља наћи нешто хране и нешто муниције, па се храни сам и брани сам, ако си Човек, и ако имаш достојанства, чојства и јунаштва у себи (а Сиријци га имају итекако, већ су доказали), а ако нећеш сам да се браниш, већ очекујеш увек да те неко други чува, штити и обавља за тебе тежи део посла у животу, а живот није само мед и млеко већ и јад и чемер, онда и не заслужујеш да постојиш. Ово важи како за појединце, тако и за народе.

Москва против стварања зоне забране летења над Сиријом

18.08.2012, 13:33
Сергей Лавров МИД РФ
4h_50411543.jpg

Москва се противи плановима стварања зоне забране летења над Сиријом и оцењује такав корак као нарушавање суверенитета републике, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу телевизијском каналу Sky News Arabia.

Лавров је упутио апел колегама на Западу да не игноришу споразуме који су постигнути 30. јуна у Женеви.

«Сматрам неодговорним изјаве Вашингтона и других главних градова западних земаља да је женевски коминике мртав. То је најважнији споразум у регулисању сиријске кризе који је постигнут уз учешће западних земаља, Русије, Кине, Турске и низа великих арапских земаља“, - додао је руски министар иностраних послова.

Потпредседник Сирије у Дамаску
http://serbian.ruvr.ru/2012_08_18/85470599/
18.08.2012, 14:53

Потпредседник Сирије Фарук ал-Шара се налази у Дамаску и ради као и обично у свом кабинету, пренела је данас либанска телевизија «Ал-Манар» позивајући се на саопштење канцеларије заменика шефа сиријске државе. Саопштење демантује измишљотине низа сателитских канала који су раније тврдили да је ал-Шара напустио функцију и побегао у иностранство.

Представник такозване «Сиријске слободне армије» рекао је данас тв каналу «Ал-Арабија» да је ал-Шара ишчезао из Дамаска 10 дана након шти је био мета атентатора. Према његовим тврдњама, сиријски потпредседник је побегао у Јордан заједно са групом високо рангираних официра и најближом родбином.

Наоружана сиријска опозиција потврдила да су њене снаге напустиле Алепо.
http://news.mail.ru/politics/9868726/?frommail=1
Еј...еееееееео... Аса-де, мајсторе, ма ти си боооог...:super:
Кад он пуца то је лооом
У Алепу прави сла-лом...
Е,...еееееееео... Ас-аде, мајсторе, ма ти си боооог...
е...еееееееео....:super:

Ako je ovo tačno to je onda dobra vest! :D (mada meni to uopšte nije bilo neočekivano)

ZABOLE ME ZA SIRIJU KOLIKO I NJU ZA SRBIJU

IMA SVE...I...IMA RUSE

A...MI....NEMAMO NIŠTA ...I...NEMAMO RUSE ....i ne znam da li zbog toga treba da budemo...:D:D:D...ili...:(:(:(

Вараш се. Полазиш од погрешне претпоставке, Руси су некоме пријатељи или нису, да би некоме остао пријатељ, мораш се понашати у сваком тренутку, у свакој ситуацији, у добру али и у злу као пријатељ, не чинити ништа што може да на било који начин угрози драгоцено пријатељство и нанесе штету пријатељу... и то је све...
Ја не знам како нова, мени исто тако неприхватљива власт као и претходна, мисли да усклади односе између Запада и Русије - али ако се окрене Русији, као што наговештава, ја немам намеру да лајем...то је све...

Русија окупља пријатеље Сирије у Њујорку

17.08.2012, 16:24
http://serbian.ruvr.ru/2012_08_17/Rusija-okuplja-prijatelje-Sirije-u-Njujorku/
4highres_00000402193963.jpg

Треба утврдити кратке рокове за прекид ватре у Сирији и именовати овлашћене представнике Дамаска и опозиције за вођење преговора о регулисању кризе. Ови предлози Москве су формулисани у нацрту изјаве СБ УН. Документ ће бити размотрен у петак на састанку „групе за деловање“ у вези са Сиријом у седишту ОУН.

Иницијатор одржавања седнице је Русија. „Група за деловање“ уједињује представнике пет сталних чланова СБ УН и кључне земље-суседе Сирије. Русија је предложила партнерима да позову Дамаск и опозицију да одреде кратке рокове за обустављање окршаја снага владе и опозиције, као и да именују своје представнике за мировне преговоре који ће имати јасна овлашћења за њихово вођење. Москва је предложила да се ови договори забележе у специјалној изјави. Састанак „групе за деловање“ ће бити одржан у ОУН у истом формату као што је био и у Женеви, без учествовања Ирана и Саудовске Арабије. Међутим, после њега представник Русије при ОУН Виталије Чуркин намерава да настави дискусије с колегама из ових земаља. У кулоарима састанка се очекује да ће представници Ирана и Саудовске Арабије подржати апел „групе за деловање“ упућен учесницима конфликта да се сами договоре о формирању прелезне владе.

Истина, за то треба усвојити саму изјаву. А у овоме, судећи по свему, за то може бити препрека и то веома озбиљних. Дан раније је представник Стејт департманта САД Викторија Нуланд изјавила да САД засад не схватају у потпуности који је циљ Русије која предлаже овај састанак. То је отворен покушај да се минира руска иницијатива, сматра руководилац Центра за истраживање Истока Дипломатске академије МИП РФ Андреј Володин:

Излагање мадам Нуланд ме не чуди, зато што САД имају свој скривени дневни ред. Њих не занима превише, рећи ћемо отворено, да ли ће Башар Асад бити на власти или не. Веома их брине појачани утицај Ирана у региону после „арапских револуција“. САД никако не могу да се помире с тим, из тога следи и притисак на Сирију и покушај да се она распарча и да се самим тим изолује Иран, да му се створе проблеми.

Мандат мисије посматрача ОУН обустављање ватре у Сирији ће бити продужен, у току наредних дана инспектори ће почети да напуштају земљу. Ово је у четвртак објавио председник СБ УН овог месеца, француски амбасадор Жерар Аро:

По дефиницији, мандат посматрача ће истећи ако не буде обновљен. Али у сваком случају је најважније то што се у Сирији чува присуство ОУН. Надамо се да ће оно бити продуктивно.

Посматрачи раније нису могли да раде у пуном смислу те речи због непрекидног насиља у сиријским градовима. Мандат истиче у ноћи 20. августа. Одлучено је да се мисија замени координационим бироом ОУН с канцеларијом у Дамаску.

Русија уређује чување међународног присуства у Сирији у овом формату. Виталије Чуркин ју је назвао прилично успешном формулом за то какво присуство ОУН треба да буде после истека мисије посматрача у Сирији.

Дамаск је са своје стране дао пристанак за то да се у земљи смести координациони биро ОУН. У почетној фази он ће бити формиран од радника ОУН који су смештени у Сирији и који буду желели да наставе рад у зони конфликта. По изјави помоћника Генералног секретара ОУН за миротворне операције Едмонда Мулеа представништво ће водити Бан Ки Мун, и у његов састав ће улазити војни стручњаци који ће консултовати руководиоца бироа у Дамаску у вези с војним питањима. Представништво ОУН у Дамаску ће се такође бавити хуманитарним питањима и прикупљањем информација и пратиће да ли се поштују људска права.

Не дао Бог да те ико храни, јер је то за Човека који држи до себе испод части, али ако већ дођу црни дани, увек ће се код пријатеља наћи нешто хране и нешто муниције, па се храни сам и брани сам, ако си Човек, и ако имаш достојанства, чојства и јунаштва у себи (а Сиријци га имају итекако, већ су доказали), а ако нећеш сам да се браниш, већ очекујеш увек да те неко други чува, штити и обавља за тебе тежи део посла у животу, а живот није само мед и млеко већ и јад и чемер, онда и не заслужујеш да постојиш. Ово важи како за појединце, тако и за народе.

:worth::klap: Прелепо речено и сасвим истинито :ok:

Вараш се. Полазиш од погрешне претпоставке, Руси су некоме пријатељи или нису, да би некоме остао пријатељ, мораш се понашати у сваком тренутку, у свакој ситуацији, у добру али и у злу као пријатељ, не чинити ништа што може да на било који начин угрози драгоцено пријатељство и нанесе штету пријатељу... и то је све...
Ја не знам како нова, мени исто тако неприхватљива власт као и претходна, мисли да усклади односе између Запада и Русије - али ако се окрене Русији, као што наговештава, ја немам намеру да лајем...то је све...

DA...DA

Rusija sa Sirijom ..IMA VEKOVNO PRIJATELJSTVO...a..+...Sirijci su ...PRAVOSLAVNI MUHAMEDANCI...:think::per::hahaha:

Министар иностраних дела Руске Федерације Сергеј Викторович Лавров изјавио је данас у разговору са сиријским вицепремијером у Москви да Русија неће допустити стварање никакве „зоне забране летења” изнад Сирије. „Сирији треба помоћ, а не забране летова”, рекао је Лавров и објавио да је Москва са Дамаском постигла низ споразума о дугорочној сарадњи, инвестицијама у енергетски сектор Сирије и кредитирању Сирије од стране Русије.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back