Borba protiv ISISA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nema nikakvih novih momenata,probali su medijskim pritiskom da omeksaju Ruse i Kineze u SB OUN.Sta god da se dogodi u Siriji zapadne obavestajne sluzbe ili stoje iz toga ili imaju saznanje istog dana
videcemo, to sto su poslali, to jos nije sve doplovilo do zone dejstva, treba malo vremena da se nagomilaju...

Koliko sam ja razumeo vesti (mozda sam nesto pogresno ukapirao), vec su dovukli trupe na Kipar i planirali su napad za danas, nekih dva dana bombardovanja. Meni to zvuci kao cvrsta odluka u kojoj ne pitaju Ruse i Kineze nista odn. znaju da ni jedni drugi nece nista bitno uraditi. Takodje, za dva dana bombardovanja im nije potrebna ne znam kakva ogromna sila. I ranije su pokazali da ih zabole za odobrenje SB, pa ne vidim ni taj faktor kao mnogo bitan. U cemu je fora ?

Ako je po vestima koje dolaze, onda izgleda da je Zapad dosao do nekih novih obavestajnih podataka zbog kojih je naglo obustavio akciju. Da li su to nove i iznenadjujuce informacije o sirijskim odbrambenim kapacitetima, ili su se pojavili i "pobegli" neoborivi dokazi da su pobunjenici pustili bojne otrove na civile, ili pak neka treca stvar - ne znamo, ali svakako se pojavila neka novost.
Ili to, ili je neki general u americkoj vojsci objasnio svom gos'n Predsedniku da se rat ne vodi kako on zamislja (dva dana bombardovanja). Mislim, oni su vec bili spremni da udare cim su pokrenuli jedinice, ali su se u zadnjem momentu predomislili. Zivo me zanima zasto.

A moguce je da imaju informaciju da ce Rusija, u znak odmazde, razbucati nekog njihovog saveznika, i to neku naftom bogatu zalivsku zemlju.

Na taj nacin, em bi Amerikancima napravili vecu stetu nego sto bi ovi imali eventualnu korist od smene Asada, em bi ih izvrgli ruglu i izblamirali pred celim svetom.

Koliko sam ja razumeo vesti (mozda sam nesto pogresno ukapirao), vec su dovukli trupe na Kipar i planirali su napad za danas, nekih dva dana bombardovanja. Meni to zvuci kao cvrsta odluka u kojoj ne pitaju Ruse i Kineze nista odn. znaju da ni jedni drugi nece nista bitno uraditi. Takodje, za dva dana bombardovanja im nije potrebna ne znam kakva ogromna sila. I ranije su pokazali da ih zabole za odobrenje SB, pa ne vidim ni taj faktor kao mnogo bitan. U cemu je fora ?

ako je danas, onda nocas...uvek prvi napad ide nocu, bar je tako bilo do sada...

A moguce je da imaju informaciju da ce Rusija, u znak odmazde, razbucati nekog njihovog saveznika, i to neku naftom bogatu zalivsku zemlju.
Na taj nacin, em bi Amerikancima napravili vecu stetu nego sto bi ovi imali eventualnu korist od smene Asada, em bi ih izvrgli ruglu i izblamirali pred celim svetom.

....em bi do neba skocila cena nafte sto bi Rusima bas odgovaralo (i Iranu) a eu i sad dovelo do ekonomskog kolapsa.....em....

meni to zvuci kao pojacavanje pritiska na sirijske mecene.Inace SAD imaju u Jordanu trupe,Turci su na granici a tu je i Izrael da se ukljuci sa IDF-om,i opet sve je to nista bez odobrenja u SB OUN.Oni imaju dovoljno potencijala da naprave lom, ali agresija bez legitimiteta je proslost kada na drugoj strani imas jasno ne

....em bi do neba skocila cena nafte sto bi Rusima bas odgovaralo (i Iranu) a eu i sad dovelo do ekonomskog kolapsa.....em....

Naravno. Zato i mislim da imaju dojavu da se tako nesto sprema i da su zato malo spustili loptu.

I ne samo Rusija, verovatno imaju dojavu da ni Iran nece sedeti skrstenih ruku. Rusija mozda i ne mora da se ukljucuje u rat, ali Iran stvarno nema sta da ceka ako Zapad napadne Siriju - oni savrseno dobro znaju da su sledeci.

- - - - - - - - - -

Dobar ti je kontraargument. Prosto ne znam na sta pre da odgovorim... Jesi li nesto ovako mudro napisao posle iscrpne analize? Mislim, jesi se mnogo mucio da dodjes do ovako pametnog zakljucka? :lol:

gresis, on je general koji je dobio naredjenje da napadne. nije on doneo odluku sigurno da ide na Srbiju ili bilo koga drugog. ko i svaki drugi general on se sluzio svim mogucim sredstvima koja je imao. zlocinac je samo onaj ko mu je to naredio, znaci klinton i oni iznad njega.
jel to beše general koji je naredio da se otvori vatra na ruske vojnike na prištinskom aerodromu? :lol: verovatno je i to naređenje dobio od saksofoniste...

Naravno. Zato i mislim da imaju dojavu da se tako nesto sprema i da su zato malo spustili loptu.
I ne samo Rusija, verovatno imaju dojavu da ni Iran nece sedeti skrstenih ruku. Rusija mozda i ne mora da se ukljucuje u rat, ali Iran stvarno nema sta da ceka ako Zapad napadne Siriju - oni savrseno dobro znaju da su sledeci.

Sve je tako jednostavno.
SAD i eu su ekonomski dzinovi na staklenim nogama.
Njima u ovom trenutku veliki potresi uopste nisu potrebni.

Od tog posla nema nista. Iz previse razloga...
ako je danas, onda nocas...uvek prvi napad ide nocu, bar je tako bilo do sada...
Da, uvek krecu nocu, ali kako nam vesti govore, kanda su odustali od napada u takoreci poslednjem trenutku. Ili ja nesto nisam ukapirao ?

Od tog posla nema nista. Iz previse razloga...

Daj nekoliko, da vidimo.

Dovoljno je da izbombarduju na primer Katar (to moze da uradi i Iran, ne mora Rusija), da mu upropaste kompletnu infrastrukturu i zapale naftna polja, pa da na svetskom trzistu nafte nastane haos (koji odgovara i Rusiji i Iranu).

A da ne pominjemo da to mogu da budu i Gruzija, Azerbejdzan i ko zna ko jos.

meni to zvuci kao pojacavanje pritiska na sirijske mecene.Inace SAD imaju u Jordanu trupe,Turci su na granici a tu je i Izrael da se ukljuci sa IDF-om,i opet sve je to nista bez odobrenja u SB OUN.Oni imaju dovoljno potencijala da naprave lom, ali agresija bez legitimiteta je proslost kada na drugoj strani imas jasno ne

Da li kada kazes "agresija bez legitimiteta je proslost", mislis da se nesto promenilo zadnjih godina u medjunarodnim odnosima, pa se mora postovati Medjunarodno pravo i ne sme vise napadati zemlja bez odobrenja SB ili nesto drugo ?

Daj nekoliko, da vidimo.

Dovoljno je da izbombarduju na primer Katar (to moze da uradi i Iran, ne mora Rusija), da mu upropaste kompletnu infrastrukturu i zapale naftna polja, pa da na svetskom trzistu nafte nastane haos (koji odgovara i Rusiji i Iranu).

Rizicno je to za Iran, jer bi tako direktno usao u rat sa Sunitima, a vojno nista ne bi dobio. Ono sto Iran treba da uradi, je da poveca svoje paravojne snage u Siriji, mada ce to da im napregne logistiku. Davanje svoje teritorije Rusima za to, opet moze da bude povod za dzihad na Teheran, pa bi moralo vrlo obazrivo da se uradi.

- - - - - - - - - -

Ma da. Niko se ne obazire na SB UN sem ako ili ne mora, ili mu to ide u prilog.

Daj nekoliko, da vidimo.

Kao prvo, Rusija nije neki divljak koji maltretira ceo svet, pa da se tako ponasa. Kada bi tako nesto i probala, bez obzira na uspeh, izolovala bi samu sebe. Druga stvar je sto nije to bas tako lako realizovati. Rusko oruzje jeste mocno, ali nije svemocno. Takodje, ne udaras zemlju koja ti nista nije skrivila, samo zato da bi se osvetio velikom savezniku te zemlje. Politika ne poznaje emocije, pa samim tim ni besnu osvetu.

Slazem se da je rizicno, samo za Irance je jos rizicnije da ne preduzmu nista ako ovi krenu na Siriju.

Ako Sirija padne, taj opsti napad i "dzihad" protiv Irana je neizbezan, kako god okrenes. Izbor im je da li ce pokusati sada da se odbrane u Damasku ili ce se braniti u Teheranu za 3 godine.

Mislim da su Iranci svesni da imaju nesto vece sanse ako sada izazovu siri regionalni sukob nego ako budu sedeli i cekali da ih za par godina pociste kao svojevremeno Irak.

Rizicno je to za Iran, jer bi tako direktno usao u rat sa Sunitima, a vojno nista ne bi dobio. Ono sto Iran treba da uradi, je da poveca svoje paravojne snage u Siriji, mada ce to da im napregne logistiku. Davanje svoje teritorije Rusima za to, opet moze da bude povod za dzihad na Teheran, pa bi moralo vrlo obazrivo da se uradi.

A ko bi to mogao da odradi dzihad na Teheran? Vidis da ne mogu ni na Siriju. Jos uz podrsku Rusije.
Nebi usao u rat sa komplet sunitima sigurno osim ako bi direktno gadjali meku.

Kao prvo, Rusija nije neki divljak koji maltretira ceo svet, pa da se tako ponasa. Kada bi tako nesto i probala, bez obzira na uspeh, izolovala bi samu sebe. Druga stvar je sto nije to bas tako lako realizovati. Rusko oruzje jeste mocno, ali nije svemocno. Takodje, ne udaras zemlju koja ti nista nije skrivila, samo zato da bi se osvetio velikom savezniku te zemlje. Politika ne poznaje emocije, pa samim tim ni besnu osvetu.

Ako hoce da opstanu, morace da se ponasaju kao USA - dakle kao divljak koji maltretira po nahodjenju.

Tu stvar jeste lako realizovati. Katar je na dohvat ruke iz Irana - Rusija moze da koristi iranski vazdusni prostor i vojne baze i da rasturi Katar za 48 sati. Uostalom, ako ne Katar, posluzice i Azerbejdzan.

Katar jeste dosta skrivio - finansira i podrzava radikalni Islam u Rusiji i Centralnoj Aziji, Sta je uostalom Sirija skrivila Amerikancima? Kataru je vec Lavrov zapretio prosle godine u Savetu Bezbednosti.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back